Vandalisme

Stel je voor: je komt bij je auto en ontdekt krassen op de lak, een ingeslagen ruit, of erger nog, je auto is compleet vernield door vandalisme. Een nachtmerrie voor elke autobezitter. Maar wat moet je doen als dit je overkomt? En vergoeden verzekeraars autoschade door vandalisme wel? Op deze pagina beantwoorden we deze vragen en geven we je de informatie die je nodig hebt.

Snel navigeren naar


Schade aan auto door vandalisme

Wat te doen bij autoschade door vandalisme in vier stappen:

 1. Neem contact op met de politie: als je schade ontdekt, doe dan altijd aangifte bij de politie. Je hebt meestal een bewijs van aangifte nodig om een schadevergoeding bij je autoverzekering te claimen. Daarnaast heb je de aangifte ook nodig, wanneer je de kosten wilt verhalen op de dader.
 2. Documenteer de schade: maak foto’s en aantekeningen van de schade. Dit kan van pas komen als bewijs, bij het indienen van een schadeclaim.
 3. Contacteer je verzekeraar: meld de schade zo snel mogelijk aan de verzekeraar van je auto en volg diens instructies op.
 4. Denk aan de premie: houd er rekening mee dat het indienen van een schadeclaim kan leiden tot een verlies van schadevrije jaren en een hogere premie. We gaan daar verderop dieper op in.

Autoschade door vandalisme: wat betaalt de verzekering?

Krijg je een vergoeding voor autoschade door vandalisme en zo ja hoe hoog is deze? Dat hangt af van je autoverzekering. In Nederland worden jaarlijks duizenden auto’s beschadigd door vandalisme, maar slechts een klein percentage doet daadwerkelijk aangifte. Dit is zonde, want je hebt vaak recht op vergoeding als je verzekering dit dekt. We zetten de mate van vergoeding per soort autoverzekering voor je op een rij:

WA-verzekering

Een WA-verzekering dekt schade door vandalisme niet. Dit type verzekering is beperkt tot schade die je zelf aan anderen toebrengt.

WA beperkt casco

Deze verzekering biedt deels dekking voor bewust toegebrachte schade, zoals brandschade, ruitschade, diefstal en joyriding.

All risk

De allriskverzekering vergoedt alle schade door vandalisme, van krassen in de lak tot lekgestoken banden en afgebroken spiegels.

WA-verzekering

pluspuntSchade aan anderen
minpuntDiefstal of inbraak
minpuntRuitschade
minpuntStormschade en brandschade
minpuntSchade door eigen toedoen
minpuntVandalisme

Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

WA + beperkt casco

pluspuntSchade aan anderen
pluspuntDiefstal of inbraak
pluspuntRuitschade
pluspuntStormschade en brandschade
minpuntSchade door eigen toedoen
minpuntVandalisme

Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

All risk

pluspuntSchade aan anderen
pluspuntDiefstal of inbraak
pluspuntRuitschade
pluspuntStormschade en brandschade
pluspuntSchade door eigen toedoen
pluspuntVandalisme

Meest gekozen voor: 0 tot 6 jaar oude auto’s.


Invloed van vandalisme op schadevrije jaren

Als je schade claimt bij je verzekeraar, kan dit ervoor zorgen dat je schadevrije jaren afnemen. Je gaat dan naar beneden op de bonus/malus-ladder (het systeem dat verzekeraars gebruiken om de hoogte van de premie te bepalen) Dat betekent dat de premie van je autoverzekering omhoog gaat.


Schade zelf betalen

Door de mogelijke invloed van je claim op de schadevrije jaren – en dus op de hoogte van de premie – is het verstandig om eerst een rekensommetje te maken: weegt het bedrag dat je aan schadevergoeding ontvangt wel op tegen de stijging van de premie? Stel dat je schadebedrag 100 euro is, maar je zou daardoor 200 euro premie per jaar meer betalen? Het kan soms voordeliger zijn om bij een kleine schade de kosten zelf te betalen.


Autoverzekering vergelijken

Wil je de beste verzekering voor jouw auto? Maak dan een vergelijking voor je autoverzekering en bespaar gemiddeld €265 per jaar.


Veelgestelde vragen

  Hoe kan ik vandalisme aan mijn auto voorkomen?

  Het is nooit helemaal uit te sluiten, maar je kunt de kans op vandalisme wel verkleinen. Parkeer als het even kan je auto op een goed verlichte, drukke locatie of in een beveiligde parkeergarage. Installeer een alarmsysteem of beveiligingscamera’s. Verwijder altijd waardevolle spullen uit het zicht.

  Kan ik mijn eigen schadehersteller kiezen na vandalisme?

  Dat hangt af van je verzekeraar. Veel verzekeraars bieden een lijst van aangesloten schadeherstellers waaruit je kunt kiezen, terwijl anderen je volledige vrijheid geven. Controleer je verzekeringspolis of neem contact op met je verzekeraar om te achterhalen wat voor jou geldt.

  Kan ik nog steeds een beroep doen op mijn autoverzekering na herhaald vandalisme?

  Ja, dat kan; mits je de juiste dekking hebt, zoals een allriskverzekering. Wees je er wel van bewust dat herhaald vandalisme je premie kan verhogen. Verzekeraars beschouwen je als een groter risico als je vaak claimt. Soms vereisen verzekeraars specifieke voorwaarden of aanvullende beveiligingsmaatregelen om het risico op vandalisme te verminderen.

  Wat zijn de kosten voor het herstellen van vandalisme?

  De kosten voor het herstellen van een auto na vandalisme variëren sterk. Ze zijn afhankelijk van de omvang en aard van de schade. Kleine krassen en deuken zijn vaak nog wel relatief goedkoop te repareren. Grotere schades, zoals ingeslagen ramen of diepe krassen, leiden tot aanzienlijk hogere reparatiekosten. Soms is het nodig om onderdelen te vervangen of het voertuig opnieuw te laten spuiten, wat de kosten nog verder kan verhogen.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Laatste update: 09-11-2023

Over schadeverzekeringsexpert Jerry

Schadeverzekeringsexpert Jerry is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • ​Rijksoverheid
 • Verbond van Verzekeraars
 • RDW

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.