Autoverzekering zonder eigen risico

Hou je niet van risico? Dan is een autoverzekering zonder eigen risico een goede keuze. Wat zijn de voor- en nadelen van een autoverzekering zonder eigen risico en hoe kies je de juiste dekking? Lees snel verder!

Wat is het eigen risico?

Het eigen risico is een bedrag dat je zelf betaalt bij autoschade voordat je autoverzekering iets vergoedt. Heb je bijvoorbeeld een eigen risico van €500,- en claim je schade van €700,-? Dan betaal je €500,- zelf voordat je verzekeraar de overige €200,- betaalt.

Je kunt bij het afsluiten van een autoverzekering zowel een verplicht- als een vrijwillig eigen risico tegenkomen. Dit werkt als volgt:

Verplicht eigen risico

Het verplichte eigen risico is het eigen risico dat iedere verzekerde betaalt. Vaak ligt een verplicht eigen risico rond de €150,-, maar sommige verzekeraars hanteren een bedrag van €0,-. Een autoverzekering zonder eigen risico dus.

Vrijwillig eigen risico

Naast het verplichte eigen risico heb je bij de meeste autoverzekeraars de mogelijkheid om je eigen risico vrijwillig te verhogen tot bijvoorbeeld €250,-, €500,- of €1000,-. Zo kun je je verzekering optimaal laten aansluiten op jouw situatie en voorkeuren.

Uitzonderingen op het eigen risico

Geldt er altijd een eigen risico? Dat niet. Bij WA-verzekeringen is het eigen risico bijna nooit van toepassing en ook bij ruitschade en stormschade rekenen niet alle verzekeraars een eigen risico. Wel geldt hierbij vaak de voorwaarde dat de schade wordt gerepareerd bij een door de verzekeraar aangewezen garage.

De regels rondom het eigen risico verschillen per verzekeraar. Benieuwd hoe het zit bij jouw verzekeraar? Raadpleeg dan de polisvoorwaarden of neem contact op met de klantenservice van je verzekeraar als je hier niet uitkomt.

Voordelen autoverzekering zonder eigen risico

Het kiezen voor een autoverzekering zonder eigen risico (€0,-) heeft een aantal voordelen:

 • Geen onverwachte kosten: bij schade aan je auto hoef je zelf niets te betalen. Je voorkomt hiermee dus financiële tegenvallers.
 • Eenvoudiger claimproces: het eigen risico hoeft niet berekend te worden, en dat kan het claimproces versnellen.

Nadelen autoverzekering zonder eigen risico

Naast voordelen heeft een autoverzekering zonder eigen risico ook een overduidelijk nadeel: de premie is hoger. Maak daarom bij het kiezen voor een vrijwillig eigen risico een zorgvuldige keuze. Bedenk in hoeverre je zelf een bedrag kunt betalen bij eventuele schade en hoeveel je maandelijks of jaarlijks wilt betalen voor een stuk extra zekerheid.

Welke dekking past bij jou?

Terwijl er bij een WA-verzekering meestal geen eigen risico geldt, is dit bij de WA beperkt casco en all risk verzekering vaak wel het geval. Wat houden deze verschillende dekkingen ook alweer in?

 • WA-verzekering: dekking van schade die je met je auto aan anderen of andermans eigendommen toebrengt.
 • WA beperkt casco: dezelfde dekking als de WA-verzekering, plus dekking van schade aan je eigen auto door bepaalde gebeurtenissen zoals diefstal, brand of storm.
 • All risk: dekking van alle schade die ook onder de WA- en WA beperkt casco verzekeringen valt, plus schade die je per ongeluk zelf hebt veroorzaakt.

Aanvullende autoverzekeringen

Naast de bovenstaande dekkingen, heb je de keuze uit verschillende aanvullende autoverzekeringen:

 • Schadeverzekering inzittenden (SVI): vergoedt letselschade en materiële schade aan inzittenden na een ongeval.
 • Ongevallenverzekering: keert een vast bedrag uit bij overlijden of blijvende invaliditeit door een ongeval.
 • Pechhulp: biedt assistentie bij autopech. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van een band of het wegslepen van de auto.
 • Rechtsbijstandsverzekering: biedt juridische hulp bij conflicten die met je auto te maken hebben.
 • No-claimbeschermer: zorgt dat je no-claimkorting behouden blijft na een eerste schadeclaim binnen een bepaalde periode.
 • Nieuwwaarderegeling: vergoedt de volledige nieuwprijs van je auto als deze binnen een bepaalde periode na aanschaf total loss raakt of gestolen wordt.
 • Aanschafwaarderegeling: vergoedt het bedrag dat je voor je tweedehands auto hebt betaald, als deze binnen een bepaalde periode total loss raakt of gestolen wordt.
 • Accessoiredekking: biedt een vergoeding voor schade of verlies van extra toegevoegde onderdelen of accessoires aan je auto, zoals een navigatiesysteem, trekhaak of speciaal audiosysteem.

Autoverzekering zonder eigen risico en no-claimkorting

Heb je interesse in een autoverzekering zonder eigen risico, maar twijfel je door de hogere premie? Bekijk dan eens hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Hoe meer dit er zijn, hoe meer no-claimkorting je krijgt. En no-claimkorting maakt een flink verschil op je premie. Zo kan het zijn dat een autoverzekering zonder eigen risico ineens toch betaalbaar wordt.

Autoverzekering zonder eigen risico vergelijken

Op zoek naar een nieuwe autoverzekering zonder eigen risico? Bij Overstappen.nl helpen we je bij het kiezen van de voordeligste optie. Vul je schadevrije jaren in op onze vergelijker en bekijk direct de actuele premies voor jouw auto en situatie.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 16-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, bij sommige autoverzekeraars kun je je eigen risico afkopen. Dit betekent dat je een hogere premie betaalt, maar in ruil daarvoor hoef je niets te betalen bij een eventuele schadeclaim. Dit is vooral voordelig wanneer je graag veel financiële zekerheid wilt.

Ja, bij veel verzekeraars kun je het eigen risico later nog aanpassen. Wel moet je soms wachten tot het einde van het verzekeringsjaar voordat de polis wordt vernieuwd. Controleer voordat je een eigen risico kiest, wat de mogelijkheden voor wijzigingen zijn bij jouw verzekeraar.

Nee, het eigen risico is niet altijd van toepassing. Heb je alleen een WA-verzekering? Dan geldt er geen eigen risico. Ook bij bepaalde schade zoals ruitschade of stormschade kunnen uitzonderingen op het eigen risico gelden. Raadpleeg de polisvoorwaarden van jouw verzekeraar voor de regels die op jouw verzekering van toepassing zijn.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws