Autoverzekering voor jongeren | Overstappen.nl

Autoverzekering voor jongeren

Ga je als jongvolwassene je eerste autoverzekering afsluiten en weet je niet waar je moet beginnen? Met behulp van onze vergelijker is het een fluitje van een cent en kun je wel € 265,- per jaar besparen!
Vul in en bereken je premie

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3290 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  7 uur geleden
  Duidelijk vergelijkingen

  Duidelijk vergelijkingen

  Frank Janssen
  Star on Star on Star on Star on Star on
  9 uur geleden
  Snel overzichtelijk

  Snel overzichtelijk

  Matthijs Korenberg / RUST.
  Star on Star on Star on Star on Star on
  12 uur geleden
  Meteen geregeld!

  Meteen geregeld!

  M. de Laat- de Laat
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3290 reviews

  Waarom autoverzekering vergelijken via ons?

  • Autoverzekering vergelijking

   Vergelijk op prijs en polisscore

   Onafhankelijk autoverzekeringen vergelijken met onze 100% laagsteprijsgarantie.

  • Autoverzekering goedkoop

   Bespaar tot wel €265,- per jaar

   Via onze vergelijker zie je direct wat voor jou de goedkoopste autoverzekering is.

  • Goedkoop auto verzekeren

   Deskundig advies

   Ontvang persoonlijk advies van onze WFT- gecertificeerde klantenservice.

  Snel navigeren naar


  Autoverzekering jongeren is duurder

  Ben je jonger dan 25 jaar, dan behoor je volgens verzekeraars officieel tot een risicogroep. De reden hiervan is dat jongeren tot en met 24 jaar gemiddeld meer schade rijden dan iemand die ouder is. Je hebt als jonge automobilist tenslotte minder rijervaring. Daarom zijn de premies helaas hoger. Wanneer je een beperkt casco- of all risk dekking kiest, betaal je soms ook een hoger eigen risico.

  Maak je bij ons een vergelijking voor je autoverzekering? Dan kun je gemakkelijk de voordeligste autoverzekering vinden, omdat we standaard op de laagste premie sorteren.

  Kleine schade kun je soms beter zelf betalen

  Als je jong bent is het voor je autoverzekering belangrijk om schadevrije jaren op te sparen. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe minder premie je op den duur hoeft te betalen. Je krijgt hierdoor namelijk korting op je premie, de zogenaamde no-claimkorting. Wanneer je schade claimt bij je verzekering, gaan er vijf schadevrije jaren vanaf en daalt je korting. Heb je weinig schade? Dan is het vaak goedkoper om de schade niet bij je verzekeraar te claimen, maar in plaats daarvan zelf te betalen. Zo behoud je je schadevrije jaren én je no-claimkorting.

  Duurdere premie jongeren

  Top 5 goedkoopste autoverzekering jongeren

  Benieuwd geworden naar de top 5 goedkoopste verzekeringen van dit moment? Neem dan snel een kijkje in het overzicht hieronder. Als je nog vragen hebt, staat onze klantenservice voor je klaar!

  VerzekeraarPremie per maandDekking
  Allianz Direct€68,89WA
  FBTO€86,62WA
  Centraal Beheer€100,03WA
  a.s.r.€108,68WA
  Nationale Nederlanden€122,03WA

  Wij vergelijken autoverzekeringen van:


  Jongeren autoverzekering vergelijken in 5 stappen

  Wij kunnen ons voorstellen dat je als jongere nog nooit eerder een autoverzekering vergelijking hebt gemaakt en geen idee hebt van het proces. Daarom leggen wij het je uit! Volg de onderstaande stappen en je zult merken dat het in een fluitje van een cent geregeld is.

  Stap 1 in gegevens invullen

  Stap 1: Gegevens invullen

  Vul je gegevens in: je kenteken, postcode en geboortedatum.

  Stap 2 aantal schadevrije jaren

  Stap 2: Hoeveel schadevrije jaren?

  Vul het aantal schadevrije jaren in. Is dit je eerste autoverzekering? Dan vul je ‘0’ in.

  Stap 3 welke dekking

  Stap 3: Welke dekking kies je?

  Je hebt de keuze uit een WA-dekking, beperkt casco of een all risk dekking

  Stap 4 hoeveel kilometers

  Stap 4: Hoeveel rijd jij?

  Geef aan hoeveel kilometers je per jaar rijdt.

  Stap 5 autoverzekering jongeren vergelijken

  Stap 5: Vergelijk en bespaar

  Vergelijk de deals en kies de beste verzekering voor jou uit. Klaar is Kees.


  Basisdekking autoverzekering

  WA-verzekering

  pluspuntSchade aan anderen
  minpuntDiefstal of inbraak
  minpuntRuitschade
  minpuntStormschade en brandschade
  minpuntSchade door eigen toedoen
  minpuntVandalisme

  Meest gekozen voor: auto’s ouder dan 10 jaar.

  WA + beperkt casco

  pluspuntSchade aan anderen
  pluspuntDiefstal of inbraak
  pluspuntRuitschade
  pluspuntStormschade en brandschade
  minpuntSchade door eigen toedoen
  minpuntVandalisme

  Meest gekozen voor: 6-10 jaar oude auto’s.

  All risk

  pluspuntSchade aan anderen
  pluspuntDiefstal of inbraak
  pluspuntRuitschade
  pluspuntStormschade en brandschade
  pluspuntSchade door eigen toedoen
  pluspuntVandalisme

  Meest gekozen voor: 0 tot 6 jaar oude auto’s.


  Aanvullende dekkingen

  Naast de basisdekking kun je ook een aanvullende dekking afsluiten. Dit is een extra uitbreiding van je autoverzekering en dus niet verplicht. Je kunt deze aanvullende dekking kiezen nadat je een autoverzekering met basisdekking hebt geselecteerd. Afhankelijk van je voorkeur en de behoefte aan bescherming tegen diverse risico’s, kun je kiezen uit deze aanvullende verzekeringen:

  • Inzittendenverzekering (schadeverzekering inzittenden en ongevallendekking)
   De inzittendenverzekering biedt dekking wanneer jij, als bestuurder, of andere inzittenden gewond raken of overlijden bij een verkeersongeluk. Schade aan spullen die hierdoor ontstaat wordt ook verzekerd.
  • Rechtsbijstandverzekering
   Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp en advies bij het verhalen van schade in het verkeer. Bijvoorbeeld over wie er schuldig is en hoe hoog de schadevergoeding zal zijn.
  • Pechhulpverzekering
   Pechhulp biedt hulp bij autopech. Denk bijvoorbeeld aan reparaties ter plekke, vervangend vervoer of het wegslepen van de auto naar de garage.
  • No-claimbeschermer
   Met een no-claimbeschermer is je no-claimkorting beschermd wanneer je schade claimt. Je verliest dan geen korting en je premie blijft hierdoor gelijk.
  • Nieuwwaarderegeling
   Heb je jouw nieuwe auto total loss gereden of is deze gestolen? Dan krijg je met de nieuwwaarderegeling een bedrag vergoed dat hoog genoeg is om dezelfde auto te kopen. Dit geldt alleen binnen een bepaalde periode, meestal een jaar.
  • Aanschafwaarderegeling
   De aanschafwaarderegeling zorgt ervoor dat je het totale bedrag waarvoor je de auto hebt aangeschaft vergoed krijgt als je deze total loss rijdt of als de auto gestolen wordt. Deze regeling geldt tussen de één en drie jaar.

  Welke autoverzekering moet ik kiezen?

  Dit is een veelgestelde vraag onder jongeren. Het antwoord hangt af van verschillende factoren, zoals je rijervaring, het type auto dat je rijdt en je budget. Voor jongeren of studenten met een beperkt budget kan een WA-verzekering een goede keuze zijn, omdat deze dekking biedt voor schade die je aan anderen veroorzaakt. Als je een wat nieuwere of duurdere auto hebt, kan een uitgebreide all risk verzekering meer gemoedsrust bieden, omdat deze ook schade aan je eigen auto dekt.

  Het is belangrijk om de polisvoorwaarden van verschillende verzekeraars te vergelijken en na te gaan welke dekking het beste past bij jouw situatie en behoeften. Kijk ook naar eventuele extra’s, zoals pechhulp of een no-claimbeschermer, die sommige verzekeraars aanbieden. Het maken van een vergelijking kan je helpen om zowel op korte als op lange termijn kosten te besparen en een passende dekking te hebben voor je auto.


  Onze expert legt uit

  Jongeren kiezen vaak goedkoopste verzekering

  “De meeste jongeren kiezen voor de minst uitgebreide dekking van hun autoverzekering, omdat deze optie vaak het meest betaalbaar is. Het is begrijpelijk dat kosten een belangrijke rol spelen bij jonge bestuurders, en het is een verstandige keuze om binnen je budget te blijven bij het kiezen van een verzekering.”

  Jerry,

  Expert Autoverzekeringen

  Jerry Poel, Expert autoverzekeringen

  Premie autoverzekering jongeren

  Al eerder benoemden we dat de premie van een autoverzekering voor jongeren duurder is. Maar hoe wordt de hoogte van de premie precies bepaald? Dit hangt af van verschillende factoren.

  Risico verzekeraar

  Ten eerste wordt gekeken naar het risico dat de verzekeraar loopt om schade te moeten vergoeden. Hierbij wordt er gekeken naar leeftijd, rijervaring, rijgedrag en woonplaats. Jonge bestuurders betalen dus vaak meer, omdat zij in een risicogroep behoren en statistisch gezien meer kans hebben op ongevallen. Het type auto speelt ook een rol. Met een wat oudere, kleinere auto hoef je minder te betalen voor je autoverzekering. Ook de wegenbelasting is lager vanwege het lagere gewicht, en door de kleine motorinhoud verbruikt hij minder brandstof.

  Dekking en schadevrije jaren

  Daarnaast ligt de hoogte van je premie aan de gekozen dekking; een WA-verzekering is goedkoper dan een uitgebreide all risk verzekering. De hoogte van het eigen risico kan de premie ook beïnvloeden; wanneer je een hoger eigen risico hebt, betaal je een lagere premie. Tot slot kun je door het opbouwen van schadevrije jaren en no-claimkorting je premie verlagen.

  Berekening premie auto

  Schadevrije jaren en bonus-malus ladder

  Schadevrije jaren zijn de jaren waarin geen schade is geclaimd bij de verzekeraar. Een jaar zonder claims resulteert in één schadevrij jaar, waardoor je korting krijgt op je premie. Claim je wel schade? Dan verlies je vijf schadevrije jaren, wat er vaak voor zorgt dat je premie weer omhoog gaat.

  Het bonus-malussysteem bepaalt de zogenaamde no-claimkorting die je op de basispremie van je autoverzekering krijgt. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting. Deze korting kan oplopen tot wel 80%. Schadevrij rijden betekent dus besparen op je autopremie!

  Eigen risico autoverzekering jongeren

  Het eigen risico is het bedrag dat je eerst moet betalen wanneer je schade hebt. Dit bedrag verschilt per verzekeraar, maar ligt meestal tussen € 100 en € 150. Wil je wat geld besparen op je premie? Dan kun je overwegen om het eigen risico te verhogen. Maar vergeet niet om een buffer te hebben voor onverwachte schade. Liever geen verrassingen? Dan kun je kiezen voor een lager eigen risico of zelfs helemaal geen eigen risico. Sommige verzekeringen bieden namelijk een nul-eigen-risico optie. Houd er wel rekening mee dat een lager eigen risico vaak betekent dat je maandelijkse premie hoger zal zijn.


  Autoverzekering op naam van ouders

  Is de premie voor jou te hoog om op korte termijn zelfstandig te betalen? Dan lijkt het misschien een goed idee om je autoverzekering op naam van je ouders af te sluiten. Echter, van verzekeraars mag je niet op naam van je ouders verzekeren en wordt dit zelfs gezien als fraude. Hierdoor kun je op de zogenoemde “zwarte lijst” komen, waardoor je moeilijk weer aan een nieuwe verzekering zult komen. Daarnaast zul je zelf geen schadevrije jaren opbouwen en kan je niet stijgen in no-claimkorting. Dit is op de lange termijn minder voordelig. Pleeg dus geen verzekeringsfraude en verzeker je auto niet op naam van iemand anders!

  tip

  Goed om te weten

  Maak je veel gebruik van de auto van je ouders? Dan kun je jezelf wel opgeven als regelmatige bestuurder bij de verzekeraar van je ouders. Dit leidt meestal wel tot een premiestijging.


  Handige bespaartips voor je autoverzekering

  Hoe kun je dan wel besparen op de premie van je autoverzekering? Wij zetten een aantal tips voor je op een rijtje.

  1. Vergelijk verzekeraars

  1. Vergelijk verzekeraars

  Door verschillende verzekeraars te vergelijken kun jij de beste deal vinden die bij jouw wensen past. Onze vergelijker kan jou hierbij helpen.

  2. Kies de juiste dekking

  2. Kies de juiste dekking

  De dekking die jij kiest bepaalt de kosten van je premie. De WA-verzekering is de minimale verplichte dekking en de goedkoopste optie, maar biedt alleen dekking voor schade die je aan anderen veroorzaakt. Een uitgebreidere dekking biedt meer bescherming voor schade aan je eigen auto, maar is duurder.

  3. Overweeg een hoger eigen risico

  3. Overweeg een hoger eigen risico

  Het eigen risico is het bedrag dat je zelf moet betalen bij schade. Door je eigen risico te verhogen, kan je maandelijkse premie omlaag gaan. Zorg er wel voor dat je het hogere eigen risico kunt betalen.

  4. Besparen met je auto

  4. Besparen met je auto

  De hoogte van je premie is afhankelijk van verschillende factoren. Het gewicht van je auto is daar een van, net als de waarde van de auto. Kies je voor een auto die minder waard is, betaal je bijvoorbeeld een lagere premie. Met een lichtgewicht auto bespaar je op de kosten van de wegenbelasting.

  5. Bouw schadevrije jaren op

  5. Bouw schadevrije jaren op

  Door schadevrij te rijden, bouw je schadevrije jaren op waarmee je korting krijgt op je premie. Rijd dus zorgvuldig en zorg ervoor dat je verzekeraar het juiste aantal schadevrije jaren voor je registreert.

  Autoverzekering voor jongeren

  Veelgestelde vragen

  Zit jouw vraag er niet tussen? Geef ons dan gerust een belletje. Onze klantenservice helpt je graag.

   Hoe houd ik als jongere mijn premie laag?

   Bij het bepalen van je premie wordt er niet alleen gelet op jouw leeftijd, maar ook op die van jouw auto. Zo betaal je doorgaans een lage premie als je een eenvoudige auto hebt. De eenvoud van de auto zit ‘m in de gewichtsklasse. Hoe zwaarder de auto, hoe hoger het risico op schade. Dit betekent voor de verzekeraar dat ze vaker en meer moeten uitkeren voor zwaardere auto’s, vandaar de hogere premie. Dus wil je je premie laag houden, rij dan in een auto uit de lichtgewicht klasse. Je bespaart dan niet alleen op je premie, maar ook betaal je minder aan wegenbelasting. Daarnaast is een WA-dekking doorgaans goedkoper dan een all risk.

   Autoverzekering afsluiten zonder rijbewijs?

   Stel je bent een autoliefhebber met een auto of hebt een auto van je grootouders geërfd, maar je hebt nog geen rijbewijs. Dan ben je alsnog verplicht om je auto te verzekeren met minimaal een WA-dekking. Zo’n verzekering afsluiten is alleen niet makkelijk aan te vragen. Het is met uitzondering wel mogelijk, alleen raden wij je aan om voordat je de aanvraag indient eerst contact op te nemen met de verzekeraar die jij op het oog hebt.

   Ik ben geweigerd vanwege mijn leeftijd, wat kan ik doen?

   Heb je een aanvraag gedaan die door de verzekeraar is geweigerd, dan is dat ten eerste vervelend. Ten tweede is het een vaak voorkomend gebeuren dat jongeren helaas worden geweigerd, omdat ze tot een risicogroep behoren. Wij kunnen ons voorstellen dat je dat niet zomaar aan je voorbij wil laten gaan, daarom zetten wij voor je wat acties op een rijtje:

   • Vraag altijd bij de verzekeraar na wat de reden is.
   • Dien eventueel een klacht in bij Klachtenkompas.
   • Doe opnieuw een autovergelijking en kies een andere verzekeraar die ook een aantrekkelijke premie aanbiedt.

   Tot slot, raden we je aan om opnieuw een vergelijking te starten via autoverzekering vergelijken.

   Niet geweigerd, maar wel een fikse premietoeslag ontvangen? 

   Het is vervelend als je voor een bepaalde premie hebt gekozen die bij je aanvraag wordt verhoogd vanwege je leeftijd. Helaas is dit voor veel jongeren lastig om aan te vechten via het Kifid (Klachtinstituut Financiële Dienstverlening) of het College voor de Rechten van de Mens. Gelukkig kun je met je klacht wel terecht bij Klachtenkompas.

  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  12 minuten 23-05-2024

  Over onze expert

  Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

  Vraag nog niet beantwoord?

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Het laatste nieuws