Wat als mijn auto total loss wordt verklaard?

Je auto is pas total loss als een expert deze officieel total loss verklaart. Deze expert is in dienst van een verzekeraar of een onafhankelijk expertisebureau. Je auto kan op 2 manieren total loss worden verklaard: technisch (niet te repareren) of economisch (auto is te weinig waard om te laten repareren).

Technisch total loss

Als je auto technisch total loss wordt verklaard, dan is het technisch gezien niet meer mogelijk om de schade te herstellen. Dit kan zijn wanneer het chassis of de carrosserie zodanig is vervormd, dat reparatie niet meer mogelijk is. Dat geldt ook bij ernstige water- of brandschade. Je moet dan vaak afstand doen van de auto. 

Economisch total loss

Je auto wordt economisch total loss verklaard als het niet loont om de schade te repareren. Stel dat je auto voor het ongeval een dagwaarde heeft van € 12.000. Na het ongeval bepaalt de expert dat de auto nog maar € 4.000 waard is. Het verschil tussen de dag- en de restwaarde is dan € 8.000. Als de reparatiekosten meer dan € 8000 zijn, is je auto economisch total loss.

Bepaling van de dagwaarde

Een expert schat de dagwaarde van de auto in. De dagwaarde komt overeen met de prijs die voor een andere, vergelijkbare auto betaald moet worden. Bij het bepalen van de dagwaarde kijkt de expert onder andere naar:

 • leeftijd van de auto
 • staat van onderhoud
 • kilometerstand
 • gangbaarheid van het automerk en type

Bepaling van de restwaarde

De exacte restwaarde van de auto wordt bepaald nadat opkopers er een bod op hebben gedaan. De opkopers worden aangewezen door de expert. Zorg er altijd voor dat je het vrijwaringsbewijs van de koper ontvangt. Hiermee toon je aan dat de auto niet meer op je naam staat en voorkom je ongewenste boetes op je deurmat. Om de autoverzekering op te zeggen heb je ook het vrijwaringsbewijs nodig.

Contra-expertise

Ben je het niet eens met het oordeel van de expert, dan kun je een andere expert inschakelen. Deze nieuwe expert bekijkt opnieuw de schade en stelt een contra-expertiserapport op. Je betaalt hier zelf voor, behalve als je autoverzekering je in de gelegenheid stelt dit rapport te laten uitvoeren. De prijs van een contra-expertise bedraagt ongeveer € 250. 

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.