Bestelauto verzekeren particulier: hoe werkt dit? | Overstappen.nl

Bestelauto verzekeren particulier

Als je voldoet aan een aantal voorwaarden, dan is je bestelauto verzekeren particulier zeker mogelijk. Wat is een bestelautoverzekering? En wanneer kun je je autoverzekering het beste particulier of juist zakelijk afsluiten? Wij leggen het je uit.

Bestelautoverzekering: wat is het?

Een autoverzekering die je afsluit voor je bestelwagen is een bestelautoverzekering. Het is belangrijk dat je het onderscheid maakt tussen een bestelauto en een personenauto als je een verzekering gaat afsluiten voor je bestelauto. Meestal dient een bestelauto als vervoer van goederen. Hierbinnen is een laadruimte beschikbaar met een vlakke, vaste laadvloer over de hele breedte en lengte, waar geen zitplaatsen aanwezig zijn.

Het maximaal beladen gewicht mag 3500 kilo bedragen. Als je aan deze voorwaarden voldoet, dan kun je een bestelautoverzekering afsluiten. Met deze verzekering kun je je auto verzekeren voor de WA (Wettelijke Aansprakelijkheid). Ook zijn er aanvullende verzekeringen beschikbaar zodat je de schade aan je eigen bestelwagen kunt dekken.

Bestelauto verzekeren particulier en zakelijk – Het verschil

Als je je bestelauto wilt verzekeren, dan heb je de keuze uit particulier of zakelijk. Gebruik je je bestelauto voor minder dan vijfduizend kilometer per jaar “overig” zakelijk, dan wordt dit gezien als particulier gebruik. Ook woon-werkverkeer worden hierbij als particuliere kilometers geteld. Heb je de bestelwagen op naam van je bedrijf gezet, dan ziet de verzekeraar dit als zakelijk gebruik. Onder “overig” zakelijk gebruik vallen onder andere koeriersdiensten, taxi’s, uitzendbureaus en lesauto’s.

Hoe een bestelauto verzekeren particulier werkt

De mogelijkheden zijn dus een bestelauto verzekeren particulier of zakelijk verzekeren. Als je geen eigen zaak hebt, dan gebruik je je bestelwagen uitsluitend particulier en kun je hem ook particulier verzekeren. Als (zelfstandig) ondernemer rijd je zakelijke ritten. Deze zijn niet gedekt als je een particuliere bestelautoverzekering afsluit.

Houd in gedachten dat een aantal verzekeraars geen bedrijfsauto met grijs kenteken verzekeren. Ook zijn er sowieso minder aanbieders van bestelautoverzekeringen, maar nog wel een aantal. Het beste kun je een vergelijking maken van online aanbieders die je bestelauto particulier kunnen verzekeren.

Keuze uit drie dekkingen bij bestelauto verzekeren particulier

Als je je bestelauto particulier verzekert, dan heb je de keuze uit drie dekkingen. Per verzekeraar verschillen de voorwaarden, maar over het algemeen geldt onderstaande.

WA-autoverzekering

  • Alleen de schade die je toebrengt aan anderen wordt vergoed.

WA-beperkt casco autoverzekering

  • Alleen de schade die je toebrengt aan anderen wordt vergoed;
  • Schade aan je bestelauto door diefstal, brand en natuurgeweld is gedekt;
  • Je ontvangt vergoeding op basis van dagwaarde;
  • Je krijgt een nieuwwaarderegeling voor je nieuw gekochte bestelauto.

All risk autoverzekering

  • Hetzelfde als de WA-beperkt casco autoverzekering;
  • Schade aan je bestelwagen door je eigen schuld wordt vergoed;
  • Schade dat veroorzaakt wordt door vandalisme is gedekt.

Goedkope bestelauto verzekeren particulier

Als je op zoek bent naar een goedkope bestelautoverzekering voor particulier gebruik, kies dan alleen voor de WA-dekking. De bestelwagen kun je hiermee niet zakelijk gebruiken maar andersom is wel toegestaan. Heb je een eigen zaak? Maak dan wel gebruik van een zakelijke autoverzekering zpp zodat er geen problemen bij schade ontstaan.

Bestelautoverzekeringen vergelijken

Gebruik jij je bestelauto voor zakelijke doeleinden? Dan kun je op Overstappen.nl verschillende autoverzekeringen vergelijken voor je bestelauto en een bestelautoverzekering afsluiten.

Op zoek naar een autoverzekering voor een “gewone” auto? Ga dan naar onze autoverzekering vergelijker en vul je gegevens in.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 25-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!