Hoe werkt het eigen risico?

Het eigen risico is in de meeste gevallen een vast bedrag en varieert tussen de € 0 en € 1000. Autoverzekeraars brengen het bedrag van je eigen risico in rekening als je schade aan je auto claimt. Soms is het ook een percentage van de cataloguswaarde van je auto. Als je een WA-dekking hebt geldt het eigen risico niet. Bij WA-beperkt casco en WA-volledig casco (allrisk) is het eigen risico wel van toepassing. Als je het eigen risico vrijwillig verhoogt krijg je een korting op je premie.

Waarom eigen risico?

Door het eigen risico kan de verzekeraar de schade beperken omdat de bestuurder minder snel kleine schades zal claimen. Als de bestuurder dit wel doet gaan de schadevrije jaren en de premiekorting namelijk omlaag. Voor de verzekeraar brengen kleine schades hoge administratieve kosten met zich mee. Voor beide partijen is het dus beter om kleine schades niet te claimen.

Ruitschade en eigen risico

Bij ruitschade is het niet altijd zo dat je je eigen risico moet gebruiken. Als de ruitschade gerepareerd wordt, dan wordt er vaak geen eigen risico in rekening gebracht. Het herstellen van de autoruit is meestal goedkoper dan een hele nieuwe ruit in de auto te plaatsen. Mocht het zo zijn dat de autoruit wel vervangen moet worden dan kan het wel zo zijn dat het eigen risico geldt.

Ook is het belangrijk om te kijken of de schade die je auto heeft, wordt gerepareerd door een schadeherstelbedrijf die door je autoverzekeraar erkend wordt. Dit heeft namelijk ook invloed of er wel of geen aanspraak wordt gemaakt op het eigen risico. Deze informatie kun je vinden in de polisvoorwaarden van je verzekeraar. Als je niet naar een garage gaat waar je verzekeraar een afspraak mee heeft dan is de kans groot dat je je eigen risico gewoon moet betalen.

Eigen risico afkopen

Wil je geen eigen risico? Je kunt het eigen risico afkopen bij sommige verzekeraars. Als je het eigen risico afkoopt dan krijg je bij schade alles uitgekeerd. Dit kan wel alleen bij WA-volledig casco (allrisk) schades. Stormschade, ruitschade en diefstal vallen hier dus niet onder. Mocht je je eigen risico willen afkopen dan gaat je premie wel omhoog.

Hoogte eigen risico

De hoogte van je eigen risico kun je bij de meeste verzekeraars zelf bepalen. De hoogte verschilt tussen de € 0 en € 1000. Hoe hoger je eigen risico, hoe hoger de korting op de premie voor je autoverzekering.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.