Collectief contract

Wat is een collectief contract?

Een collectief contract is een contract dat een vertegenwoordiger afsluit voor een specifieke groep. De bekendste toepassing van een collectief contract is het collectieve zorgverzekeringscontract dat werkgevers aan werknemers aanbieden.

Collectieve zorgverzekering

Het collectieve contract wordt afgesloten tussen een zorgverzekeraar en een (rechts)persoon handelend namens een groep. Naast werkgevers sluiten organisaties, ZZP’ers en bijvoorbeeld patiëntenverenigingen een collectieve zorgverzekering af.

Waar moet je op letten?

Het is niet altijd het voordeligst om een collectief contract af te sluiten. Jij en je collega’s krijgen namelijk allemaal hetzelfde pakket, waardoor misschien niet in al je behoefte voorzien wordt. Als je die zorg uiteindelijk zelf moet betalen, ben je alsnog duur uit.

Wanneer is het voordelig?

Een collectief is goedkoper, omdat de zorgverzekeraar korting op de premie kan aanbieden. De korting op een collectiviteit mag niet meer zijn dan 10% van een vergelijkbare individuele polis. Controleer dus goed of je goedkoper uit bent in een collectieve zorgverzekeraar of dat je beter een individuele zorgverzekering kan afsluiten.

Waarom zorgverzekering 2020 vergelijken?

  • De premie van je huidige verzekeraar stijgt
  • In 2020 veranderen de huidige dekkingen en voorwaarden
  • Je bespaart op je aanvullende verzekeringen