Tandartsverzekering

Ieder gebit is anders en heeft andere zorg nodig. Wanneer je gebit gezond is en in een goede staat verkeert, zul je waarschijnlijk minder gebruik hoeven maken van tandartszorg. Een behandeling van de tandarts wordt niet vergoed vanuit het basispakket. Je zult voor behandelingen aan je gebit een aanvullende tandartsverzekering af moeten sluiten.

tandartsverzekering
Vergelijk zorgverzekeringen

Preventieve tandartsbehandelingen

Met preventieve tandartsbehandelingen worden de periodieke controles of de gebitsreiniging bedoelt. Bij een periodieke controle controleert de tandarts je gebit op ontstekingen aan je tandvlees of gaatjes in de tanden of kiezen. Wanneer je aangeeft ergens last van te hebben of pijn te voelen, kan de tandarts ervoor kiezen een röntgenfoto te maken, om de kies of tand zo beter te kunnen inspecteren. Tijdens de periodieke controle wordt je gebit gereinigd van tandsteen. Wanneer de tandarts een gaatje aantreft, zul er in de meeste gevallen een nieuwe afspraak in worden gepland voor het vullen.

Ingrijpende tandartsbehandelingen

Ingrijpende tandartsbehandelingen zijn behandelingen zoals wortelkanaalbehandelingen of het trekken van een tand of kies. Wanneer de tandarts vindt dat er een ingrijpende behandeling nodig is voor het herstellen van je gebit, wordt hier een aparte afspraak voor gemaakt. Mocht de behandeling niet aan worden geboden door je tandarts, dan word je in de meeste gevallen doorverwezen naar een kaakchirurg. De behandeling van een kaakchirurg valt binnen de basisverzekering. Dit komt omdat het om een specialistische behandeling gaat. Voor een behandeling van een kaakchirurg heb je wel een doorverwijzing nodig van je tandarts. De behandeling van een kaakchirurg valt onder het eigen risico.

Tandarts vergelijken

Wanneer je gaat verhuizen of ontevreden bent over je huidige tandarts, moet je op zoek naar een nieuwe tandarts. Bij het zoeken naar een nieuwe tandarts is het handig rekening te houden met de volgende punten:

 • Is de tandarts dicht in de buurt?
 • Welke behandelingen verzorgt de tandarts?
 • Hoe staat de tandarts bekend? Verricht onderzoek naar de tandarts: ga langs voor een kennismakingsgesprek of Google de tandarts om te zien hoe anderen de behandeling ervaren.

Bezoek aan een nieuwe tandarts

Wanneer je bent overgestapt naar een andere tandarts of je bezoekt je tandarts voor het eerst, zal het bezoek bestaan uit een eerste consult. Tijdens dit consult beoordeelt de tandarts je gebit en stelt een behandelplan op. Hoe dit eerste consult verloopt is sterk afhankelijk van de status van je gebit. Het is aan te raden je volledige tandartsdossier van je oude tandarts naar je nieuwe tandarts mee te nemen. Het maken van nieuwe foto’s is dan alleen nodig wanneer de foto’s van je oude tandarts niet goed te zien zijn. Voor een vergoeding van het eerste consult zul je een aanvullende tandartsverzekering af moeten sluiten.

Angst voor de tandarts

Een diepgeworteld fenomeen is angst voor de tandarts. 40% van de Nederlanders geeft aan bang voor de behandelingen van de tandarts te zijn. 12% van de Nederlandse volwassenen geven aan zelfs extreem angstig te zijn. Van kinderen tot 18 jaar geeft 15% aan bang te zijn voor de tandarts en vertoont 6% extreme angst. Het grote verschil in percentages tussen volwassenen en kinderen kan verklaard worden doordat angst voor de tandarts vaak ontstaat als kind. Wanneer je last hebt van angst voor de tandarts en je bijna niet meer een bezoek durft te brengen aan een tandarts bedenk dan dat het verwaarlozen van het gebit ernstige problemen kan opleveren. Het is mogelijk een speciale tandarts te zoeken die goed om kan gaan met mensen met angst voor tandartsbehandelingen. Tandartsen die gespecialiseerd zijn in het behandelen van mensen met angst vermelden dit op hun website. De meeste tandartsen zijn bekend met de angst en wanneer je aangeeft hier last van te hebben weten zij hier vaak mee om te gaan.

Kosten tandarts

De kosten voor behandelingen van de tandarts zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. Toch kunnen er verschillen zijn in de prijs bij verschillende tandartsen. Dit heeft te maken met de codes van de verschillende behandelingen. De tarieven zijn per code vastgelegd maar het kan zijn dat een tandarts meer onderdelen in een behandeling stopt dan een ander. Op deze manier ontstaan er alsnog onderlinge prijsverschillen.

 Behandeling Kosten
 Periodieke controle € 21
 Probleemgericht consult € 21
 Kleine röntgenfoto € 16
 Kaakoverzichtsfoto € 67
 Gebitsreiniging, per 5 min € 12
 Fluoridebehandeling, methode 1 € 28
 Fluoridebehandeling, methode 2 € 22
 Trekken tand of kies € 42
 Tweevlaksvulling € 81
 Kroon € 622
 Implantaat met kroon (1-fase) € 1.700
 Implantaat met kroon (2-fase) € 2.400
 Wortelkanaalbehandeling (1 kanaal) € 375
 Wortelkanaalbehandeling (3 kanalen) € 460
 Brug (3-delig) € 3.300
 Brug (5-delig) € 2.785
 Paradontis tandvleesbehandeling € 1.200
 Gedeeltelijk kunstgebit (4+ elementen) € 455

Hoge tandartskosten

Wanneer je een grote behandeling moet ondergaan waarvan de kosten boven de 250 euro uitkomen, zijn tandartsen verplicht een offerte op te stellen. Wanneer je het niet met het bedrag eens bent of met onderdelen van de behandeling, kun je een offerte aanvragen bij een andere tandarts. Hoewel de prijzen van tandartsen zijn vastgesteld, kan er voor een grote behandeling met meerdere onderdelen sprake zijn van prijsverschillen.

Aanvullende tandartsverzekering

Een tandartsverzekering is een aanvullende verzekering die je afsluit bovenop het basispakket van je zorgverzekering. De vraag is alleen of een aanvullende tandartsverzekering wel noodzakelijk is. Heb je een gezond gebit? Dan is een tandartsverzekering misschien niet nodig. Wil je wel een aanvullende tandartsverzekering afsluiten? Bekijk goed hoe hoog de dekking moet zijn om jouw verwachte tandartskosten voor het aankomende jaar te kunnen vergoeden.

Bereken je tandartskosten

In veel gevallen is het niet voordeliger om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Als je een goed gebit hebt en buiten de (half)jaarlijkse controle bijna nooit bij de tandarts komt, is het wellicht beter om de tandartsbezoeken zelf te betalen. Een aanvullende tandartsverzekering kost in de meeste gevallen meer dan de kosten die je voor de behandelingen los betaalt. Bereken om zeker te zijn jouw jaarlijkse tandartskosten en leg deze naast de jaarlijkse kosten van een aanvullende tandartsverzekering. Zo kun je bijvoorbeeld voor een halfjaarlijkse controle per jaar rond de 90 euro kwijt zijn en voor een aanvullende tandartsverzekering rond de 130 euro per jaar.

Overleg met je tandarts

Als je twijfelt, kan een overleg met je tandartspraktijk verhelderend zijn. Je tandarts kan aangeven hoeveel onderhoud je aan je gebit kunt verwachten in de komende 5 jaar. Bereken vervolgens of het goedkoper is om deze kosten zelf te financieren of het maandbedrag van de tandartsverzekering te betalen.

Tandartsdekking in de basisverzekering

De jaarlijkse preventieve controle en tandheelkundige zorg voor mensen boven de 18 jaar wordt niet vergoed door de basisverzekering. Alleen in speciale gevallen is er een vergoeding van tandheelkundige zorg mogelijk. Bij kinderen en jongeren tot 18 jaar wordt de jaarlijkse preventieve controle, verwijderen van tandsteen en andere zorg wel vergoed. Lees hier meer over de vergoeding van tandartsbehandelingen.

In tegenstelling tot de basisverzekering zijn verzekeraars niet verplicht je te accepteren voor de aanvullende tandartsverzekering. Zorgverzekeraars kunnen voorwaarden stellen waaraan je als verzekerde moet voldoen. Het is dus handig rekening te houden met de volgende punten:

 • Sommige zorgverzekeraars zullen vragen om een saneringsverklaring van je tandarts. Een saneringsverklaring is een verklaring van je tandarts welk achterstallig onderhoud er nog moet worden verricht aan je gebit.
 • Bij andere zorgverzekeraars moet je een uitgebreide vragenlijst invullen om geaccepteerd te worden.
 • In een enkel geval geldt er een wachttijd. Dit kan betekenen dat het even duurt voordat je voor de aanvullende verzekering geaccepteerd bent en recht hebt op een vergoeding.

In een aantal gevallen, bijvoorbeeld bij verandering van collectieve polissen, kan een tandartsverzekering worden afgesloten zonder voorafgaand keuringsrapport. Tandartsverzekeringen waarbij geen medische acceptatievoorwaarden worden gehanteerd zijn HEMA, FBTO en Menzis.

Tips voor het afsluiten van een tandartsverzekering

Tandzorg valt buiten het basispakket voor mensen boven de 18 jaar. Bij het afsluiten van een aanvullende tandartsverzekering is het belangrijk op onderstaande punten te letten:

 • Wacht met het opzeggen van je huidige verzekering totdat je bent geaccepteerd door je nieuwe verzekering.
 • Als je aangeeft dat je nieuwe verzekeraar de oude mag opzeggen dan gebeurt dit pas wanneer je bent geaccepteerd bij de nieuwe.
 • Vul bij de vragenlijsten alleen de verplichte vragen in. Verzekeraars willen zoveel mogelijk van je te weten komen en dit is niet altijd in jouw voordeel.
 • Ben je student en op zoek naar een betaalbare tandartspraktijk? Ga naar Studentist.nl.
 • Bekijk of de vergoedingen in percentages of bedragen staan weergegeven. Bekijk of dit bedrag overeenkomt met de voorspelling van behandeling die je tandarts aangeeft dat je nodig zul hebben aankomend jaar.
Vergelijk zorgverzekeringen

Tandartsverzekering voor kinderen

Tot 18 jaar worden de kosten voor de tandarts deels vergoed vanuit het basispakket. De controles en mondhygiënist worden volledig vergoed vanuit het basispakket. Voor andere behandelingen geldt een vergoedingspercentage van 75%. Voorbeelden van behandelingen die buiten het basispakket vallen voor kinderen tot 18 jaar zijn:

 • orthodontie
 • kronen
 • inlays
 • implantaten
 • bruggen

Voor deze ingrepen is het mogelijk een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Vanaf 18 jaar valt alle tandzorg buiten het basispakket. Voor tandheelkunde tot 18 jaar hoef je geen eigen bijdrage te betalen. Daarnaast betaal je geen eigen risico voor tandheelkunde tot 18 jaar.

Orthodontie

Ben je niet tevreden met je gebit omdat je tanden niet helemaal recht staan? Orthodontie kan uitkomst bieden. Het nemen van een beugel is niet alleen voor jongeren, ook op latere leeftijd is het mogelijk de stand van je gebit aan te laten passen. Sommige tandartsen verrichten naast de tandartsbehandelingen orthodontiebehandelingen. Tandartsen die orthodontie behandelingen verrichten hebben alleen minder opleiding genoten dan orthodontisten. Orthodontisten hebben gemiddeld vier jaar langer gestudeerd tandartsen en zijn dus meer gespecialiseerd in het verrichten van orthodontie behandelingen. Voor de vergoeding wat betreft orthodontie vanaf 18 jaar lees je hier meer. Meer weten over de vergoeding van orthodontie tot 18 jaar? Lees hier meer over orthodontie voor jongeren.

Zorgverzekering met tandartsverzekering vergelijken

Vergelijk alle zorgverzekeringen met aanvullende tandartsverzekering op basis van jouw persoonlijke zorgbehoeften. Via onze zorgvergelijker vergelijk je zorgverzekeringen op premie en dekking. Zo weet je razendsnel welke zorg wordt vergoed en hoeveel je kunt besparen op je zorgkosten. Overstappen van zorgverzekeraar loont de moeite en is eenvoudig dankzij de overstapservice.