Tandartsverzekering vergelijken

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de beste deal
 • Direct afsluiten
Vergelijk tandartsverzekeringen
trustscore Trustpilotscore: 9.0

Tandpakket in je zorgverzekering

Wil je weten of een tandartsverzekering iets voor jou is? Wij geven je de belangrijkste informatie en helpen je bij het vergelijken van verschillende verzekeringen. Zo weet je direct of je nu wel of juist geen tandartsverzekering moet afsluiten. Gebruik het interne navigatiemenu om nog sneller antwoord op jouw vragen te vinden.

Zorg tandartsverzekering

Snel navigeren naar

Tandartsverzekering vergelijken

Vergelijk alle zorgverzekeringen met de meest gekozen aanvullende verzekering, de tandartsverzekering, op basis van jouw nodige behandelingen. Via onze vergelijker kun je zorgverzekeringen vergelijken op premie en dekking. Zo weet je razendsnel welke zorg wordt vergoed en hoeveel je kunt besparen op je zorgkosten. Overstappen van zorgverzekeraar loont en is in een mum van tijd geregeld met onze gratis overstapservice.

De beste deal voor jou

Goedkoopste tandartsverzekering 2022

De goedkoopste tandartsverzekering is die van Just (€ 6,50 per maand). Wil je weten of Just ook voor jou de beste optie is? Maak dan gebruik van onze zorgvergelijker. Je kunt hierin eenvoudig filteren op basis van je persoonlijke voorkeuren.

tip

Goed om te weten

De goedkoopste tandartsverzekering heeft niet de beste dekking te hebben. Kijk daarom niet alleen naar de hoogte van de premie, maar ook naar de vergoedingen en polisvoorwaarden. Hiervan vind je ook een overzicht in onze vergelijker. Vergeet niet om ook de acceptatievoorwaarden van de verzekering door te nemen, zodat je zeker weet dat je in aanmerking komt voor deze verzekering.

Basisverzekering tandarts

De basisverzekering vergoedt alleen tandartskosten als je jonger bent dan 18 jaar of als je bijzondere tandheelkundige zorg nodig hebt. Om de verschillen wat duidelijker in beeld te brengen, maken we onderscheid tussen mondzorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar oud en mondzorg voor volwassenen.

Mondzorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar

Kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn via de basisverzekering wél verzekerd voor de meeste tandartskosten. Deze kosten vallen niet onder het eigen risico.

Let op: De orthodontist wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering. Ouders kunnen hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Mondzorg voor volwassenen

De meeste tandartszorg voor volwassenen wordt niet vanuit de basisverzekering vergoedt. Je zult deze kosten zelf moeten betalen of je kunt hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Tandartskosten krijg je als volwassene wel vergoed als er sprake is van een ernstige situatie waardoor je behandeld moet worden door een chirurg of specialist.

Hieronder vallen bijvoorbeeld: chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. De periodieke controle voor volwassenen zit niet in het basispakket en hier krijg je dus geen vergoeding voor.

Aanvullingen tandartsverzekering

Voordat je aan een vergelijking begint, wordt in de vergelijker aan je gevraagd hoeveel procent je van de verzekeraar vergoed wil krijgen en welk totaalbedrag op basis van een jaar je uit wilt komen. De keuzes gaan van ‘geen vergoeding’ tot aan ‘100% vergoeding met minimaal €1.000 per jaar’. Bij deze stap raden wij je daarom ook aan om alvast uit te zoeken of jouw geplande tandartsbehandelingen vergoed kunnen worden en hoeveel ze ongeveer zullen kosten. Het bedrag dat onderaan de streep uitkomt, is de aanvulling die jij in onze vergelijker kan selecteren.

Vul je gegevens in en vergelijk goedkope tandartsverzekeringen

Waarom een tandartsverzekering afsluiten?

Je sluit een tandartsverzekering af als je jezelf wilt verzekeren voor de kosten van de tandarts. Het afsluiten van zo’n verzekering is niet verplicht, maar de meeste tandartskosten worden (voor iedereen vanaf 18 jaar) niet vanuit de basisverzekering vergoed. Voor deze kosten kun je dan een aanvullende verzekering afsluiten. Voor een overzicht van wat wel en wat niet in de basisverzekering bij de tandarts wordt vergoed, kun je naar onze pagina over:

aanvullende dekking tandarts

Wel of geen tandverzekering?

Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar is het afsluiten van een aanvullende tandartsverzekering vaak niet nodig. Ben je ouder dan 18 jaar? In dat geval worden veel tandartskosten niet vergoed. Je kunt dan overwegen om een aanvullende verzekering af te sluiten. Maar wanneer heb je deze verzekering nu echt nodig?

Geen tandartsverzekering afsluiten

 • minpunt
  Als je 1-2 keer per jaar op controle gaat.
 • minpunt
  Verder geen aanvullende tandbehandelingen nodig hebt.

Wel een tandartsverzekering afsluiten

 • pluspunt
  Als je vaker dan 2 keer per jaar op controle gaat.
 • pluspunt
  Als je wel eens iets aan je gebit laat doen zoals, een gebitsreiniging, het vullen van een gaatje of het trekken van verstandskiezen (prijzige behandeling).

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9

2260 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  28 dagen geleden
  Alles goed

  🙂 alles was goed

  meneer Kapitein
  Star on Star on Star on Star on Star on
  28 dagen geleden
  Prettige website

  Prettige website, duidelijk & overzichtelijk!

  Arnold Smit
  Star on Star on Star on Star on Star on
  1 maand geleden
  nieuwe energieleverancier

  prima geholpen door overstappen.nl,alles was goed geregeld

  Werde
  Four and a half stars

  Trustscore: 9

  2260 reviews

  Tandartsverzekering zonder acceptatie

  In tegenstelling tot de basisverzekering zijn verzekeraars niet verplicht je te accepteren voor de aanvullende tandartsverzekering. Zorgverzekeraars kunnen voorwaarden stellen waaraan je als verzekerde moet voldoen. Het is dus handig rekening te houden met de volgende punten:
   
  Sommige zorgverzekeraars zullen vragen om een saneringsverklaring van je tandarts. Een saneringsverklaring is een verklaring van je tandarts welk achterstallig onderhoud er nog moet worden verricht aan je gebit.
   
  Bij andere zorgverzekeraars moet je een uitgebreide vragenlijst invullen om geaccepteerd te worden.
   
  In een enkel geval geldt er een wachttijd. Dit kan betekenen dat het even duurt voordat je voor de aanvullende verzekering geaccepteerd bent en recht hebt op een vergoeding.
   
  Deze zorgverzekeraars hanteren in 2022 geen medische acceptatie voor de tandartsverzekering. Het is wel mogelijk dat ze een wachttijd hanteren voor bepaalde behandelingen:

  • HEMA
  • FBTO
  • Just
  • VinkVink
  • Zilveren Kruis ZieZo
  • De Friesland
  • Anderzorg
  • Ditzo
  • CZ direct
  • United Consumers
  • Univé

  Losse tandartsverzekering

  Er zijn maar een paar verzekeraars waarbij je een losse tandartsverzekering kunt afsluiten. Dit is meestal tegen minder gunstige voorwaarden of premie dan wanneer je een tandartsverzekering samen met je basisverzekering afsluit. Als je een losse tandartsverzekering wil, dan zul je meestal telefonisch contact op moeten nemen met de betreffende verzekeraar. Soms krijg je daarna nog een vragenlijst toegestuurd of word je doorverwezen naar een online omgeving waar je nog een paar vragen moet invullen over je gebit.
   
  Verzekeraars waarbij je een losse tandartsverzekering kunt afsluiten:

  • Zilveren Kruis
  • United Consumers
  • De Friesland
  • ONVZ

  Wat kost een tandverzekering?

  Hoeveel een tandverzekering kost, verschilt per verzekeraar. In 2022 kost een tandverzekering gemiddeld € 12,50 per maand. Het verschilt per verzekeraar en tandartspraktijk hoe hoog het bedrag van de tandartskosten is dat per behandeling wordt vergoed.

  Verder heb je bij bijna alle verzekeraars de keuze uit verschillende tandpakketten. Hoe goedkoper het pakket, hoe minder hoog de vergoeding is die je krijgt vanuit de verzekeraar. Gebruik onze zorgverzekering vergelijker om eenvoudig de beste tandartsverzekering te vinden voor jou.

  Geldt er een eigen risico voor mijn tandartsverzekering?

  Nee, voor tandartsverzekeringen betaal je geen eigen risico. Voor zorg uit de basisverzekering betaal je echter wel eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Let op: niet alle tandartsverzekeringen vergoeden de volle 100% van de tandartskosten.

  Welke tandartsverzekering vergoed implantaten?

  Het kan gebeuren dat je door wat voor reden dan ook een tand mist. Een vaak geboden oplossing is een tandimplantaat. ( = Een kunstwortel gemaakt van metaal en/of keramisch materiaal). Eén van de voorwaarden van het plaatsen van een implantaat is de minimale leeftijd van 18 jaar. De kosten van zo’n ingreep kunnen hoog oplopen. Daarom is het verstandig om bij het afsluiten van een zorgverzekering hier rekening mee te houden. Een tandimplantaat kost rond de 320 euro (excl. röntgenfoto, plaatsing en evt. kronen bovenop).

  Vanuit de basisverzekering worden tandimplantaten beperkt vergoed. Bij uitzondering van een tandeloze kaak en na machtiging kan de basisverzekering dit vergoeden. Verder maak je met een aanvullende tandartsverzekering de meeste kans op een vorm van een vergoeding. Let op: die aanvullende verzekering vergoedt tot een maximumbedrag (en dat is helaas niet altijd het volledige bedrag van de implantaat).

  Wat valt onder bijzondere tandheelkunde?

  Bij behoefte aan bijzondere tandheelkunde zal jouw zorgverzekeraar eerst beoordelen of je er, als verzekerde, recht op hebt. Dit wordt het ‘maatmanbeginsel’ genoemd. Voor meer informatie over de vergoedingen en uitzonderingen verwijzen we je door naar de website van Zorginstituut Nederland.

   

  Vergelijk je tandartsverzekering en stap nog vóór 31 december over

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
  • chat
   020 – 760 42 42
   Binnen: 1 min
  • chat
   +3197 – 01 42 02 32 1
   Binnen: 15 min
  • chat
   service@overstappen.nl
   Binnen: 2 uur
  • chat
   Begin chat
   Binnen: 4 min
   

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.