Tandartsverzekering vergelijken 2024 | Overstappen.nl

Tandartsverzekering vergelijken

 • Vergelijk alle 56 zorgverzekeringen
 • Bespaar tot € 300,- op je premie
 • Extra kortingen tot 20%

Snel navigeren naar

Waarom een tandartsverzekering afsluiten via ons?

Weegschaal

Vergelijk op prijs en inhoud

Onafhankelijk en met het meest complete aanbod van Nederland

Beste leverancier

Vergelijk alle zorgverzekeraars

Overzichtelijk gepresenteerd; wij vergelijken alle Nederlandse zorgverzekeraars

Onze experts staan voor je klaar

Hulp nodig? Bel, whatsapp, chat of mail met onze zorgexperts

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3379 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  8 uur geleden
  Gemakkelij

  Gemakkelijk en snel

  Bart Vreeker
  Star on Star on Star on Star on Star off
  9 uur geleden
  Duidelijk en redelijk eenvoudig

  Duidelijk en redelijk eenvoudig. Maar wat ik niet begreep was waarom een leverancier 2 tarieven heeft.

  sihong
  Star on Star on Star on Star on Star on
  13 uur geleden
  dezelfde dag geregeld.

  dezelfde dag geregeld.

  Rita Deelen
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3379 reviews
  De verstandige deal voor jou

  Goedkoopste tandartsverzekering 2024

  De goedkoopste tandartsverzekering voor 2024 is die van FBTO: je betaalt bij deze verzekeraar € 141,45 per maand bij een eigen risico van € 385 en een aanvullende tandartsverzekering met een 75% vergoeding tot € 250 per jaar.

  Wil je weten of een tandartsverzekering iets voor jou is? Wij geven je de belangrijkste informatie en helpen je bij het vergelijken van verschillende verzekeringen. Zo weet je direct of je nu wel of juist geen tandartsverzekering moet afsluiten.

  tip

  Goed om te weten

  De goedkoopste tandartsverzekering hoeft niet per se de beste dekking te hebben. Kijk daarom niet alleen naar de hoogte van de premie, maar ook naar de vergoedingen en polis- en acceptatievoorwaarden. Hiervan vind je een handig overzicht in onze vergelijker.

  Hoe werkt overstappen van tandartsverzekering?

  Vergelijk tandartsverzekeringen en stap over in 4 eenvoudige stappen:
   1. 1

    Vul je gegevens en dekkingswensen in

   1. 2

    Vergelijk en kies de beste voor jou

   1. 3

    Vraag je nieuwe zorgverzekering aan

   1. 4

    Wij regelen gratis je overstap

   1. 1

    Vul je gegevens en dekkingswensen in

   pijltje
   1. 2

    Vergelijk en kies de beste voor jou

   pijltje
   1. 3

    Vraag je nieuwe zorgverzekering aan

   pijltje
   1. 4

    Wij regelen gratis je overstap

  Naast de normale controle nog extra tandartsbehandelingen nodig?

  • voordeel

   100% onafhankelijk

  • voordeel

   Altijd de beste deal

  • voordeel

   Direct afsluiten

  Tandartsverzekeringen vergelijken

  Tandzorg in de basisverzekering

  Een tandartsverzekering is niet altijd nodig. Er zijn namelijk best wel wat behandelingen die vanuit de basisverzekering worden vergoed. Hierbij maakt het uit of je jonger of ouder dan 18 jaar bent. Om de verschillen te laten zien, maken we onderscheid tussen mondzorg tot 18 jaar en mondzorg voor volwassenen.

  Mondzorg tot 18 jaar

  Voor kinderen tot 18 jaar worden de meeste tandartskosten vergoedt vanuit de basisverzekering. Dus heb je als ouders je kinderen meeverzekerd dan kun je ervan uitgaan dat de volgende behandelingen worden vergoed:

  • vullingen
  • fluoridebehandelingen
  • röntgenfoto’s
  • het verwijderen van tandsteen
  • wortelkanaalbehandelingen

  Mondzorg voor volwassenen

  De meeste tandartszorg voor volwassenen wordt niet vanuit de basisverzekering vergoedt. Je zult deze kosten dus zelf moeten betalen. Dat is makkelijk besloten als je alleen naar de tandarts gaat voor een normale controle of gebitsreiniging. Heb je volgend jaar extra behandelingen nodig, zoals een wortelkanaalbehandeling, dan is een aanvullende verzekering wat meer voor jou. Wij raden je aan om dit jaar op controle te gaan. Mocht tijdens die controle uitkomen dat je extra tandafspraken nodig hebt, vraag je een offerte aan en zoek je in onze zorgvergelijker de beste zorgverzekeraar voor jou.

  Aanvullingen tandartsverzekering

  Voordat je aan een vergelijking begint, wordt in de vergelijker aan je gevraagd hoeveel procent je van de verzekeraar vergoed wil krijgen en welk totaalbedrag op basis van een jaar je uit wilt komen. De keuzes gaan van ‘geen vergoeding’ tot aan ‘100% vergoeding met minimaal €1.000 per jaar’. In deze fase raden wij je daarom ook aan om alvast uit te zoeken of jouw geplande tandartsbehandelingen vergoed kunnen worden en hoeveel ze ongeveer zullen kosten. Het bedrag dat onderaan de streep uitkomt, is de aanvulling die jij in onze vergelijker kan selecteren.

   

  Vaak hebben zorgverzekeraars drie verschillende soorten aanvullende tandartsverzekeringen. Het is namelijk maar net de vraag wat voor tandzorg jij volgend jaar nodig hebt en hoeveel euro je maximaal vergoedt wil hebben. Zo ben je bijvoorbeeld in premie duurder uit als je 100% vergoeding wil en dat op de maximale vergoeding € 1150,-. Kijk in de polisvoorwaarden van de zorgverzekeraars goed na waarvoor zij 100% vergoeden. In sommige gevallen geldt dat namelijk alleen voor de controles en vergoeden ze bijvoorbeeld 75% kronen en bruggen.

  Let op: tandartskosten krijg je als volwassene wel vergoed als er sprake is van een ernstige situatie waardoor je door afwijkingen in de kaak/mond behandeld moet worden door een chirurg of specialist. Dit valt onder specialistische mondzorg.

  De orthodontist wordt niet vergoed vanuit de basisverzekering

  De ouder/voogd kan hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Aangezien je voor de kosten van een beugel al snel kan rekenen op een bedrag tussen € 2.000,- en € 3.000,-. Daarnaast is het ook van belang om uit te zoeken of de zorgverzekeraar een wachttijd hanteert. De wachttijd houdt in dat je eerst één jaar verzekerd moet zijn, voordat je gebruikt kan maken van de gedekte orthodontie. In voorgaande zorgjaren hebben wij gezien dat een verzekeraar zonder wachttijd een hogere premie of lagere vergoeding vraagt.

  Losse tandartsverzekering

  Er zijn maar een paar verzekeraars waarbij je een losse tandartsverzekering kunt afsluiten. Dit is niet altijd tegen minder gunstige voorwaarden of premie dan wanneer je een tandartsverzekering samen met je basisverzekering afsluit. Wij raden je daarom aan om je berekening erbij te pakken van alle verwachte tandartsbehandelingen, om na te gaan of je hiermee wel echt goedkoper uit bent.

  Hoe vraag je een losse tandartsverzekering aan?

  Als je een losse tandartsverzekering wil, gaat het aanvragen daarvan niet zo makkelijk en snel zoals in onze zorgvergelijker. Bij de ene zorgverzekeraar dien je op hun eigen website een online aanvraag in en voor andere wordt er aan je gevraagd telefonisch contact met de klantenservice op te nemen. Soms krijg je daarna nog een vragenlijst toegestuurd of word je doorverwezen naar een online omgeving waar je nog een paar vragen moet invullen over je gebit. Dit wordt ook wel eens de medische selectie genoemd.

  Let op: overweeg je een losse tandartsverzekering voor vrij dure tandartsbehandelingen? Vraag voor de zekerheid na of de zorgverzekeraar dan geen wachttijd van een jaar hanteert.

  De verzekeraars waarbij je een losse tandartsverzekering kunt afsluiten

  De verzekeraars met wie je telefonisch contact kan opnemen voor een losse tandartsverzekering zijn: Zilveren Kruis, United Consumers, De Friesland, ONVZ, Interpolis, IZZ, PNOZorg, ProLife, UMZ, VGZ, VvAA, Univé en Menzis.

   

  Goed om te weten: een aantal van deze verzekeraars bieden dit niet los aan bij een basispolis. Wanneer je een losse tandartsverzekering kan aanvragen, verschilt ook per zorgverzekeraar. Maar vaak heb je tussen 1 en 31 januari de tijd om deze verzekering los aan te vragen via de telefoon of online omgeving.

  Tandartsverzekering zonder acceptatie

  In tegenstelling tot de basisverzekering zijn verzekeraars niet verplicht je te accepteren voor de aanvullende tandartsverzekering. Zorgverzekeraars kunnen voorwaarden stellen waaraan je als verzekerde moet voldoen. Het is dus handig rekening te houden met de volgende punten:

  • Sommige zorgverzekeraars zullen vragen om een saneringsverklaring van je tandarts. Een saneringsverklaring is een verklaring van je tandarts welk achterstallig onderhoud er nog moet worden verricht aan je gebit.
  • Bij andere zorgverzekeraars moet je een uitgebreide vragenlijst invullen om geaccepteerd te worden.
  • Soms geldt er een wachttijd. Dit kan betekenen dat het even duurt voordat je voor de aanvullende verzekering geaccepteerd bent en recht hebt op een vergoeding.

  Wil je je toch liever aanvullend verzekeren met je verplichte basisverzekering bij dezelfde zorgverzekeraar?

  Start dan vanaf 13 november je vergelijking in onze zorgvergelijker.

  Snel antwoord

  Veelgestelde vragen

  Hoeveel een tandverzekering kost, verschilt per verzekeraar. Je kunt het beste een vergelijking maken om te zien welke aanvullende tandartsverzekering in 2024 het beste bij je past. Het verschilt per verzekeraar en tandartspraktijk hoe hoog het bedrag van de tandartskosten is dat per behandeling wordt vergoed.

  Verder heb je bij bijna alle verzekeraars de keuze uit verschillende tandpakketten. Hoe goedkoper het pakket, hoe minder hoog de vergoeding is die je krijgt vanuit de verzekeraar.

  Het kan gebeuren dat je door wat voor reden dan ook een tand mist. Een vaak geboden oplossing is een tandimplantaat. ( = Een kunstwortel gemaakt van metaal en/of keramisch materiaal). Eén van de voorwaarden van het plaatsen van een implantaat is de minimale leeftijd van 18 jaar. De kosten van zo’n ingreep kunnen hoog oplopen. Daarom is het verstandig om bij het afsluiten van een zorgverzekering hier rekening mee te houden. Een tandimplantaat kost rond € 320,- (excl. röntgenfoto, plaatsing en evt. kronen bovenop).

  Vanuit de basisverzekering worden tandimplantaten beperkt vergoed. Bij uitzondering van een tandeloze kaak en na machtiging kan de basisverzekering dit vergoeden. Verder maak je met een aanvullende tandartsverzekering de meeste kans op een vorm van een vergoeding.

  Let op: die aanvullende verzekering vergoedt tot een maximumbedrag (en dat is helaas niet altijd het volledige bedrag van de implantaat).

  Bij behoefte aan bijzondere tandheelkunde zal jouw zorgverzekeraar eerst beoordelen of je er, als verzekerde, recht op hebt. Dit wordt het ‘maatmanbeginsel’ genoemd. Voor meer informatie over de vergoedingen en uitzonderingen verwijzen we je door naar de website van Zorginstituut Nederland.

  Nee, voor tandartsverzekeringen betaal je geen eigen risico. Voor zorg uit de basisverzekering betaal je echter wel eigen risico als je 18 jaar of ouder bent.

  Let op: niet alle tandartsverzekeringen vergoeden de volle 100% van de tandartskosten.

  Klantenservice

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

   
  Gecontroleerd door
  Eva van Erk - Zorgverzekering- en kredietexpert
  Eva van Erk
  Zorgverzekering- en kredietexpert
  8 minuten 15-07-2024

  Over onze expert

  Sinds 2023 is Eva onderdeel van de Kizi familie als onze zorgverzekering- en kredietexpert. Ze werkt al sinds 2016 in de zorgbranche. Haar kennis en ervaring deed zij op als productmanager bij een zorgverzekeraar en als productmanager hypothecair krediet bij een Nederlandse bank. Zij kent de ins and outs van zowel zorgverzekeringen als financiële producten en vertelt graag hoe jij je voordeel kunt doen op basis van de laatste marktontwikkelingen. Eva wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf.