Tandartsverzekering vergelijken

 • 100% onafhankelijk
 • Altijd de beste deal
 • Direct afsluiten
Vergelijk tandartsverzekeringen
trustscore Trustpilotscore: 9.2

Wil je weten of een tandartsverzekering iets voor jou is? Wij geven je de belangrijkste informatie en helpen je bij het vergelijken van verschillende verzekeringen. Zo weet je direct of je nu wel of juist geen tandartsverzekering moet afsluiten. Gebruik het interne navigatie menu om snel naar relevante informatie te navigeren.

Tandartsverzekering vergelijken

Waarom een tandartsverzekering afsluiten?

Je sluit een tandartsverzekering af als je jezelf wilt dekken tegen de kosten van de tandarts. Het afsluiten van een tandartsverzekering is niet verplicht, maar de meeste tandartskosten worden (voor iedereen vanaf 18 jaar) niet vanuit de basisverzekering worden vergoed. Voor deze kosten kun je dan een aanvullende verzekering afsluiten. Hieronder lees je een overzicht van de tandartskosten die vanuit de basisverzekering vergoed worden.

Geldt er een eigen risico voor mijn tandartsverzekering?

Nee, voor je tandartsverzekeringen betaal je geen eigen risico. Voor zorg uit de basisverzekering betaal je echter wel eigen risico als je 18 jaar of ouder bent. Let op: niet alle tandartsverzekeringen vergoedingen de volle 100% van de tandartskosten.

Wel of geen tandartsverzekering?

Voor kinderen en jongeren onder de 18 jaar is het afsluiten van een aanvullende tandartsverzekering vaak niet nodig. Ben je ouder dan 18 jaar? In dat geval worden veel tandartskosten niet vergoed. Je kunt dan overwegen om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Maar wanneer heb je deze verzekering nu echt nodig? Wij leggen hieronder uit hoe het precies in z’n werk gaat.

Geen tandartsverzekering afsluiten als je 1-2 keer per jaar op controle gaat en verder geen aanvullende tandbehandelingen nodig hebt. Je betaalt in dit geval meer aan de kosten van de verzekering dan de tandartskosten zelf.

Je kunt natuurlijk wel een vergelijking maken voor je zorgverzekering. Als je vóór 31 december overstapt naar een andere verzekeraar, kun je tot wel €325,- per jaar besparen!

Wel een tandartsverzekering afsluiten als je vaker dan 2 keer per jaar op controle gaat en als je wel eens iets aan je gebit laat doen (zoals gebitsreiniging, het vullen van een gaatje of het trekken van verstandskiezen).

→ Let op: Vooral het trekken van je verstandskiezen kan erg prijzig worden, het trekken van je verstandskies kost gemiddeld tussen de € 250-500 (per 2).

Basisverzekering tandarts

De basisverzekering vergoedt alleen tandartskosten als je jonger bent dan 18 jaar of als je bijzondere tandheelkundige zorg nodig hebt. Om de verschillen wat duidelijker in beeld te brengen, maken we onderscheid tussen mondzorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar oud en mondzorg voor volwassenen.

Mondzorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar

Kinderen en jongeren tot 18 jaar zijn via de basisverzekering wél verzekerd voor de meeste tandartskosten. Deze kosten vallen niet onder het eigen risico. De orthodontist wordt echter niet vergoed vanuit de basisverzekering. Orthodontie voor kinderen zit namelijk niet in het basispakket. Ouders kunnen hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten.

Mondzorg voor volwassenen

De meeste tandartszorg voor volwassenen wordt niet vanuit de basisverzekering vergoedt. Je zult deze kosten zelf moeten betalen of je kunt hiervoor een aanvullende verzekering afsluiten. Je krijgt tandartskosten als volwassene wel vergoed als er sprake is van een ernstige situatie waardoor je behandeld moet worden door een chirurg of specialist.

Hieronder vallen bijvoorbeeld: chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten. De periodieke controle voor volwassenen zit niet in het basispakket en hier krijg je dus geen vergoeding voor.

Tandartsverzekering voor kinderen en jongeren

Vergoeding tandarts

Voor jongeren tot 18 jaar dekt de basisverzekering de kosten van de volgende behandelingen (hiervoor hoef je dus geen aanvullende verzekering af te sluiten):

Wat krijgen jongeren tot 18 jaar vergoed?

 • periodieke controle: één keer per jaar, tenzij de tandarts of mondhygiënist vindt dat meer controles nodig zijn;
 • een incidenteel consult (een afspraak tussen de periodieke controles door);
 • verwijderen van tandsteen;
 • fluoridebehandeling vanaf het doorbreken van grote-mensen-tanden en -kiezen (maximaal twee keer per jaar, tenzij meer keren per jaar nodig is);
 • sealing
 • hulp bij knarsen en kaakgewrichtsproblemen;
 • verdoving;
 • wortelkanaalbehandeling;
 • vullingen;
 • plaatjes en frameprothesen;
 • kronen, bruggen en implantaten: alleen bij niet aangelegde of door een ongeval geheel verloren fronttanden;
 • chirurgische tandheelkundige hulp, behalve implantaten;
 • röntgenonderzoek, behalve bij orthodontische hulp.
tandartsverzekering

Wat krijgen volwassen vergoed?

Hieronder lees je wanneer de basisverzekering jouw tandartskosten wel vergoedt.

 • Voor chirurgische tandheelkundige hulp die wordt uitgevoerd door een kaakchirurg. Hieronder vallen niet: parodontale chirurgie (tandvleesbehandelingen), het aanbrengen van Voor een tandheelkundig implantaat en ongecompliceerde extracties (kiezen trekken als dat ook door de tandarts gedaan kan worden);
 • Voor röntgenonderzoek voor chirurgische tandheelkundige hulp, door of op verzoek van een kaakchirurg;
 • Als er sprake is van een ernstige ontwikkelingsstoornis, groeistoornis of verworven afwijking van je mond of gebit.
 • Voor een groot aantal van de kaakchirurg kosten.
 • Als je een uitneembaar kunstgebit nodig hebt voor de boven- en/of onderkaak. Hiervoor betaal je wel een eigen bijdrage. Voor een uitneembare volledige prothese (kunstgebit) betaal je bij de tandarts/tandprotheticus een eigen bijdrage van 25% van de kosten. Kies je voor een uitneembaar volledig kunstgebit op implantaten, dan betaal je een eigen bijdrage van 10% voor de onderkaak en 8% voor de bovenkaak. Voor reparatie of overzetting van een volledig kunstgebit geldt een eigen bijdrage van 10% van de kosten.

Let op: voor bovengenoemde kosten betaal je eigen risco. Daarnaast heb je vaak vooraf toestemming nodig van je zorgverzekeraar om de behandeling vergoed te krijgen.

Of je recht hebt op bijzondere tandheelkunde hangt af van de situatie van je mond. Je zorgverzekeraar beoordeelt of je recht hebt op bijzondere tandheelkunde en/of vergoeding aan de hand van het ‘maatmanbeginsel’. Voor meer informatie hierover verwijzen we je door naar de website van Zorginstituut Nederland.

tandartsverzekering

Wat kost een tandartsverzekering?

Hoeveel een tandartsverzekering kost, verschilt per verzekeraar. In 2021 kost een tandartsverzekering gemiddeld € 12,50 per maand. Het verschilt per verzekeraar hoe hoog het bedrag van de tandartskosten is dat per behandeling wordt vergoed.

Verder heb je bij bijna alle verzekeraars de keuze uit minimaal 2 soorten tandarts pakketten. Hoe goedkoper het pakket, hoe minder hoog de vergoeding is die je krijgt vanuit de verzekeraar. Gebruik onze zorgverzekering vergelijker om eenvoudig de beste tandartsverzekering te vinden voor jou.

Goedkoopste tandartsverzekering

De goedkoopste tandartsverzekering is die van Just (€ 6,50 per maand). Wil je weten of Just ook voor jou de beste optie is? Maak dan gebruik van onze zorgvergelijker. Je kunt hiermee eenvoudig filteren op basis van je persoonlijke voorkeuren.

Vul je gegevens in en vergelijk goedkope tandartsverzekeringen

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

2194 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  21 uur geleden
  Goed en snel geregeld.

  Goed en snel geregeld, zonder gedoe.

  Zippy
  Star on Star on Star on Star on Star off
  2 dagen geleden
  In eerste instantie de verkeerde…

  In eerste instantie de verkeerde begindatum genoteerd. Bij telefonisch contact is dit direct hersteld.

  Klant L. Lambert
  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 dagen geleden
  Tevreden

  Gaat smooth en werkt nu allemaal goed. Dus tevreden.

  Niklas M
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  2194 reviews

  Tandartsverzekering afsluiten

  Je hebt vaak helemaal geen tandartsverzekering nodig. Maar hoe weet je nu zeker of dit ook voor jou geldt? Met ons stappenplan weet je straks precies wat voor jou de beste keuze is.

  1. Check de staat van je gebit.
   Hoe gezond is jouw gebit? Ga je elk jaar naar de tandarts voor de periodieke controle? Heb je meestal geen aanvullende behandelingen nodig? Dan loont het meestal niet om een tandartsverzekering af te sluiten.
  2. Welke behandelingen en kosten verwacht je?
   Om zeker te weten waar je aan toe bent, kun je gewoon aan je tandarts vragen welke behandelingen je komend jaar kunt verwachten. Je tandarts kan dan een offerte voor je maken op basis van de verwachte behandelingen. Een behandeling wordt vaak aangeduid met een code. De Nederlandse Zorgautoriteit heeft per code een tarief vastgesteld dat je zelf kunt checken op hun website.
  3. Wacht met het opzeggen van je huidige verzekering
   totdat je bent geaccepteerd door je nieuwe verzekering. Als je via onze vergelijker overstapt, gaat dit automatisch.
  4. Maak een vergelijking via onze vergelijker.
   Met onze vergelijker kun je gemakkelijk een tandartsverzekering kiezen. Ook zie je direct wat er precies wordt vergoed en wat de goedkoopste verzekering is.
  5. Vul bij de vragenlijsten alleen de verplichte vragen in.
   Verzekeraars willen zoveel mogelijk van je te weten komen en dit is niet altijd in jouw voordeel.
  6. Bekijk of de vergoedingen in percentages of bedragen staan weergegeven.
   Bekijk of dit bedrag overeenkomt met de voorspelling van behandeling die je tandarts aangeeft dat je nodig zul hebben aankomend jaar.

  Let op: de goedkoopste tandartsverzekering hoeft niet de beste dekking te hebben. Kijk daarom niet alleen naar de hoogte van de premie, maar ook naar de vergoedingen en polisvoorwaarden. Hiervan vind je ook een overzicht in onze vergelijker. Controleer ook de acceptatievoorwaarden van de verzekering, zodat je zeker weet dat je in aanmerking komt voor deze verzekering.

  Tandartsverzekering zonder acceptatie

  In tegenstelling tot de basisverzekering zijn verzekeraars niet verplicht je te accepteren voor de aanvullende tandartsverzekering. Zorgverzekeraars kunnen voorwaarden stellen waaraan je als verzekerde moet voldoen. Het is dus handig rekening te houden met de volgende punten:

  • Sommige zorgverzekeraars zullen vragen om een saneringsverklaring van je tandarts. Een saneringsverklaring is een verklaring van je tandarts welk achterstallig onderhoud er nog moet worden verricht aan je gebit.
  • Bij andere zorgverzekeraars moet je een uitgebreide vragenlijst invullen om geaccepteerd te worden.
  • In een enkel geval geldt er een wachttijd. Dit kan betekenen dat het even duurt voordat je voor de aanvullende verzekering geaccepteerd bent en recht hebt op een vergoeding.

  Deze zorgverzekeraars hanteren in 2020 geen medische acceptatie voor de tandartsverzekering:

  Beste tandartsverzekering

  Wat voor jou de beste tandartsverzekering is, hangt af van je zorgbehoefte en je budget. Via onze vergelijker zie je gemakkelijk welke aanvullende verzekering het goedkoopst is. Ook tonen we een overzicht van de polisvoorwaarden, zodat je kunt zien welke verzekeraar de beste dekking heeft. 

  Losse tandartsverzekering

  Er zijn maar een paar verzekeraars waarbij je een losse tandartsverzekering kunt afsluiten. Dit is meestal tegen minder gunstige voorwaarden of premie dan wanneer je een tandartsverzekering samen met je basisverzekering afsluit. Als je een losse tandartsverzekering wil, dan zul je meestal telefonisch contact op moeten nemen met de betreffende verzekeraar. Soms krijg je daarna nog een vragenlijst toegestuurd of word je doorverwezen naar een online omgeving waar je nog een paar vragen moet invullen over je gebit.

  Verzekeraars waarbij je een losse tandartsverzekering kunt afsluiten:

  Tandartsverzekering vergelijken

  Vergelijk alle zorgverzekeringen met aanvullende tandartsverzekering op basis van jouw persoonlijke zorgbehoeften. Via onze vergelijker kun zorgverzekeringen vergelijken op premie en dekking. Zo weet je razendsnel welke zorg wordt vergoed en hoeveel je kunt besparen op je zorgkosten. Overstappen van zorgverzekeraar loont en is eenvoudig dankzij onze gratis overstapservice.

  Vergelijk je tandartsverzekering en stap nog vóór 31 december over

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
  • chat
   020 – 760 42 42
   Binnen: 1 min
  • chat
   +3197 – 01 42 02 32 1
   Binnen: 15 min
  • chat
   service@overstappen.nl
   Binnen: 2 uur
  • chat
   Begin chat
   Binnen: 4 min
   

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.