Castratie of sterilisatie bij een kat | Wat zijn de kosten?

Castratie of sterilisatie kat

Het castreren of steriliseren van je kat of poes is een veelvoorkomende medische ingreep bij je huisdier. Wij voorzien je van alle informatie rondom het castreren of steriliseren van een kat.

Verschil castreren en steriliseren

Castreren en steriliseren zijn veelvoorkomende dierenartskosten bij je kat. Meestal wordt er gedacht dat castratie uitsluitend voorkomt bij de kater (man) en sterilisatie bij een poes (vrouw). Het verschil tussen castreren en steriliseren is niet zo zwart-wit aan te duiden.

Castreren

Castratie kan zowel bij een kater als bij een poes voorkomen. Bij een kater houdt het in dat de teelballen worden verwijderd. Het gedrag dat niet- gecastreerde katers laten zien is meestal “sproeien” en agressief gedrag.
Bij een poes betekent de castratie het verwijderen van de eierstokken. Dit gebeurt aan de zijwand van de buik door middel van een sneetje. Castratie bij een kat gaat dus om het verwijderen van een voortplantingsorgaan.

Steriliseren

De term steriliseren wordt vaak verward met castreren. Kort gezegd is elke vorm van castratie gelijk ook sterilisatie. In de kern is steriliseren het onderbreken van de zaad- of eileiders. Sterilisatie is dus zowel mogelijk bij een kater als een poes.

Wanneer castreren van je kat?

Het LICG stelt dat een kitten van elke leeftijd kan worden gecastreerd. Toch wordt de castratie meestal uitgevoerd tussen de 4 – 6 maanden. Het is volgens het LCG verstandig om je kitten in ieder geval te castreren voordat hij of zij vruchtbaar wordt.

Kat steriliseren op latere leeftijd

Bij castratie of sterilisatie op latere leeftijd kan het lastig zijn om het gedrag van je kat nog positief te veranderen. Toch is deze ingreep op latere leeftijd nog mogelijk. Hiermee voorkom je in ieder geval dat je kat nog nageslacht voortbrengt.

Wanneer poes steriliseren?

Omdat de termen castreren en steriliseren door elkaar worden gebruikt geldt de aangegeven leeftijd voor castratie ook voor de sterilisatie van de poes. Het is vanaf alle leeftijden mogelijk, maar volgens het LICG is het verstandig om de poes te steriliseren voordat zij vruchtbaar wordt.

Kosten castratie kat

De kosten van een castratie van een kat, het verwijderen van de teelballen, kost gemiddeld € 90 per ingreep. De kosten zijn inclusief narcose, één dag pijnstilling en nazorg.

Kosten poes steriliseren

De kosten voor het steriliseren van een poes, oftewel het weghalen van eileiders, kost rond de € 160. Hierbij is de narcose, één dag pijnstilling en de nazorg inbegrepen.

Dekkingsoverzicht castreren en steriliseren

Niet elke verzekeraar dekt de castratie of sterilisatie van je kat. Daarnaast kan de vergoeding ook verschillen per kattenverzekering. Bij elke verzekeraar in onze vergelijker zit castratie of sterilisatie niet in de basisdekking. Hiervoor moet je een aanvullende dekking afsluiten.

VerzekeraarVergoeding 
PetSecurMax. € 81 (extra pakket)
OHRA60% van € 300
UnivéNiet
Figo Pet€ 150

 

Voor- en nadelen van het castreren of steriliseren van je kat of poes

Volgens het LICG zijn er een aantal voor- en nadelen voor het laten castreren of steriliseren van je kat:

Voordelen

  • Het gedrag kan doorgaans positief veranderd worden
  • Geen ongewenste nestjes
  • Je kat blijft langer gezond

Nadelen

  • Risico op gezondheidsproblemen door narcose
  • Je kat kan wat in gewicht aankomen

Alternatieve vormen van castreren of steriliseren voor je kat of poes

Ook voor katten zijn er een aantal alternatieven voor castratie en sterilisatie. Let op, bespreek dit eerst altijd goed door met je dierenarts. Die heeft zicht op de beste behandeling voor je kater of poes.

  • Poezenpil of kattenpil: Dit is een vorm van anticonceptie voor een poes. Dit wordt meestal afgeraden door de negatieve bijwerkingen. Daarnaast is de dosering bij een kattenpil lastig in te schatten.
  • Voorbehoedsspuitje: Dit wordt gezien als een tijdelijke manier van het onderdrukken van de vruchtbaarheid. Werk meestal beter dan de pil, maar kan door de heftigheid invloed hebben op de gezondheid van je kat.

Bronnenlijst

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Om ongewest gedrag te voorkomen kan het volgens het LICG verstandig zijn om je kat te castreren. Overweeg deze keuze altijd eerst met je dierenarts.

Dit verschilt per situatie. Zo kan een castratie of sterilisatie bij kater of poes uitgevoerd worden. Overleg met je dierenarts welke vorm van geslachtsoperatie geschikt is voor je kat.

Nee, een geslachtsoperatie bij een kat kan ook als doel hebben het gedrag positief te veranderen. Overleg met je dierenarts of een castratie of sterilisatie in deze situatie de juiste oplossing is.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!