Aardwarmte en bodemwarmte - duurzame energie | Overstappen.nl

Aardwarmte en bodemwarmte

Aardwarmte is een vorm van duurzame ofwel hernieuwbare energie. Aardwarmte kan niet opraken en is CO2-vrij. Aardwarmte draagt daarom niet bij aan klimaatverandering en wordt gezien als schoon. Aardwarmte bevindt zich diep in de aarde en in Nederland is het erg lastig om aardwarmte te bereiken. Daarom maken we vooral gebruik van bodemwarmte om onze woningen te verwarmen. Op deze pagina leggen we je alles uit over aardwarmte en bodemwarmte.

Wat is aardwarmte?

Aardwarmte komt vanaf de hete kern van de aarde. De hitte die vanuit de kern van de aarde komt verspreidt zich door de verschillende aardlagen van binnen naar buiten. Vanaf 500 meter diep spreken we van aardwarmte: hoe dieper, hoe warmer. Je kunt aardwarmte winnen door warm water uit die diepe aardlagen naar het oppervlak te pompen. Met dit warme water is het mogelijk groepen woningen te verwarmen. Aardgas wordt gewonnen op grote boorlocaties, die in de buurt moeten liggen van de te verwarmen kassen en wijken.
 
In Nederland wordt er relatief weinig gebruikgemaakt van aardwarmte. Dit komt doordat de kosten van het ophalen van aardwarmte nog hoog zijn. Sommige wijken in Nederland gebruiken aardwarmte in de vorm van stadsverwarming. Ook wordt aardwarmte gebruikt om kassen te verwarmen.

Wat is bodemwarmte?

Bodemwarmte is de warmte die ontstaat doordat de zon de grond verwarmt. De warmte kan door de verplaatsing van bodemwater tot wel enkele honderden meters diep in de aarde komen, maar ligt veel hoger dan aardwarmte. Het is mogelijk om tot 100 meter diepte warmte uit de bodem te halen. Deze warmte verwarmt verschillende woonwijken in Nederland.

Wat is het verschil tussen aardwarmte en bodemwarmte?

Wat is nu het verschil tussen aardwarmte en bodemwarmte? Dat is heel makkelijk uit te leggen: aardwarmte komt vanuit de hete diepe kern van de aarde, terwijl bodemwarmte zich meer aan de oppervlakte van de aarde bevindt. Tot 100 meter diepte spreken we van bodemwarmte, vanaf 500 meter diepte spreken we van aardwarmte.

Voordelen aardwarmte en bodemwarmte

Aardwarmte en bodemwarmte hebben een aantal voordelen:

  • Aard- en bodemwarmte zijn vormen van duurzame energie en zorgen dus nauwelijks voor vervuiling, uitstoot van CO2 en klimaatverandering.
  • Er is een hoog rendement voor verwarming.
  • De bron van de warmte is onbeperkt beschikbaar.
  • Aardwarmte is niet afhankelijk van het weer en dus altijd inzetbaar.

Nadelen aardwarmte en bodemwarmte

Aardwarmte en bodemwarmte hebben ook een aantal nadelen:

  • Aardwarmte is over het algemeen nog erg duur en daarom niet breed inzetbaar.
  • Op het moment is individuele warmtevraag nog niet mogelijk: alleen groepen woningen en wijken kunnen gebruik maken van aardwarmte en bodemwarmte.
  • Vervuiling van grondwater is mogelijk.
  • Bij aardwarmte is er een klein risico op aardbevingen.

Aardwarmte en bodemwarmte gebruiken

Nederland maakt nog relatief weinig gebruik van aardwarmte en bodemwarmte. In andere landen is de bodem vaker geschikt voor het gebruik van aardwarmte. Er zijn ongeveer 60 landen die aardwarmte gebruiken. IJsland is een van die landen: 80% van alle warmtevraag is afkomstig van aardwarmte. In Nederland gebruiken we aardwarmte voornamelijk voor het verwarmen van kassen en woningen.

Warmtepomp voor aardwarmte

Huishoudens kunnen zelf ook aan de slag met warmte uit de aarde. Met een warmtepomp wek je thuis warmte op voor woningverwarming en water. Een warmtepomp haalt de warmte uit de lucht, bodem of het grondwater en zet dit om in een bruikbare temperatuur. Een warmtepomp gebruikt zelf wel stroom.

Aardwarmte en stadsverwarming

Er zijn verschillende woonwijken in Nederland die gebruik maken van stadswarmte. Stadswarmte bestaat vaak uit een combinatie van restwarmte die industriële bedrijven afgeven en aardwarmte. Heb je stadsverwarming? Dan heb je geen energieleverancier nodig voor gas. Wel kun je zelf je energieleverancier voor stroom kiezen. In onze energievergelijker vind je makkelijk de beste deals.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 28-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Als jij warmte ontvangt via een warmtenet, zoals stadswarmte, dan kan je alleen overstappen naar een andere leverancier voor stroom. Vul in onze vergelijker in dat je alleen stroom nodig hebt en we laten jou de beste deals voor jouw situatie zien.

Aardwarmte is een vorm van duurzame ofwel hernieuwbare energie. Aardwarmte kan niet opraken en is CO2-vrij. Aardwarmte draagt daarom niet bij aan klimaatverandering en wordt gezien als schoon.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!