Dynamische energietarieven

Vergelijk energieleveranciers

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3074 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  10 uur geleden
  marketlike overstappen

  Snel, duidelijk

  Koko
  Star on Star on Star on Star on Star off
  16 uur geleden
  Simpel

  Simpel, snel efficiënt

  Marcel Hoogeveen
  Star on Star on Star on Star on Star off
  17 uur geleden
  Simpel vergelijken

  Simpel vergelijken

  Jeroen Venant
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3074 reviews

  Dynamische energietarieven bieden je de kans om te besparen en tegelijkertijd duurzame energie te bevorderen. Met de voortdurende innovaties op het gebied van energiemanagement en slimme technologie wordt het alleen maar eenvoudiger om te profiteren van flexibele tarieven. Maar wat zijn dynamische energieprijzen precies, voor wie is het geschikt en hoe stap je over?

  Snel navigeren naar

  Wat zijn dynamische energietarieven?

  Als je een energiecontract afsluit, kun je kiezen voor vaste, variabele of – bij sommige leveranciers – dynamische energieprijzen. Bij vaste tarieven betaal je een vastgesteld bedrag per kWh en m³, ongeacht het tijdstip of de dag. Hetzelfde geldt voor variabele tarieven, alleen dan voor een kortere periode dan een vast contract. Bij een vast contract zet je het tarief voor de gehele looptijd van het contract vast, bij variabel voor een maand, 3 maanden of een half jaar, maar bij dynamische tarieven veranderen ze voor stroom per uur en voor gas per dag, op basis van de marktprijs.

  tip

  Goed om te weten

  De dynamische tarieven voor stroom worden ook gebaseerd op vraag en aanbod: is er weinig vraag naar energie – bijvoorbeeld midden in de nacht – dan zijn de prijzen van een dynamisch contract lager. Overdag – wanneer de vraag naar energie hoger is – kunnen de prijzen stijgen.

  Voor wie zijn dynamische energieprijzen geschikt?

  Dynamische energieprijzen zijn voor iedereen die niet bang is voor onverwacht hoge energieprijzen en graag meer invloed wilt op zijn of haar energieverbruik. Je profiteert namelijk het meeste van dynamische energieprijzen door je energieverbruik aan te passen aan de uren met de laagste tarieven. Laat bijvoorbeeld je wasmachine ‘s nachts draaien of laad je elektrische auto midden in de nacht. Er zijn slimme apparaten en apps die je kunnen helpen je energieverbruik te optimaliseren, door aan te geven wanneer de prijzen het laagst zijn.

  Waarom overstappen via ons?

  • overstappen energie

   Bespaar tot € 600

   Al 13 jaar de beste energievergelijker. Door onze exclusieve deals kan je tot € 600 besparen op je energierekening. Bekijk je besparing en stap over.

  • energie 100% onafhankelijk

   100% onafhankelijk

   Vergelijk 100% onafhankelijk alle energieleveranciers. Het maakt ons niet uit voor welke leverancier je kiest.

  • overstappen energieleverancier

   Onze klanten geven ons een 9

   Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na je overstap. Klanten waarderen ons het meest om de vlekkeloze overstap.

  Dynamische energietarieven

  “Dynamisch is een razendsnel opkomend en innovatief nieuw type contract. Het helpt actief om de “netcongestie” te verminderen: met een vast contract worden klanten namelijk niet gestimuleerd om hun verbruik te verdelen over de dag, terwijl dit wel nodig is voor het Nederlandse stroomnet. Met een Dynamisch contract krijg je andere stroomtarieven per uur en voor gas per dag. Dit helpt om consumenten te stimuleren om op momenten te verbruiken dat er een overschot van stroom op het net is, en dus het goedkoopste is. Soms zijn de prijzen zelfs negatief: je krijgt dan geld toe als je bijvoorbeeld je elektrische auto oplaadt! Wij als vergelijker juichen dit nieuwe innovatieve contract alleen maar toe, mits consumenten wel van tevoren goed zijn ingelicht over de voor- en nadelen hiervan”.

  Tom Schlagwein,
  Energie-expert

  Energie-expert Tom

  Voor- en nadelen dynamische energietarieven

  De belangrijkste voor- en nadelen van dynamische energietarieven zijn:

  Voordelen van dynamische energietarieven

  • Energiebesparing: door je energieverbruik aan te passen aan de goedkopere momenten, kun je aanzienlijk besparen op je rekening.
  • Duurzame energie: op momenten dat er veel duurzame energie beschikbaar is (bijvoorbeeld wanneer het hard waait of de zon volop schijnt), kunnen de prijzen dalen. Dit stimuleert het gebruik van groene energie.
  • Balans op het net: door consumenten te stimuleren energie te gebruiken op momenten dat er een overvloed is en minder tijdens piekmomenten, helpt het de belasting op het energienet te balanceren.

  Nadelen van dynamische energietarieven

  • Onvoorspelbaarheid: het grootste nadeel van dynamische tarieven is hun onvoorspelbaarheid. In tegenstelling tot vaste tarieven, waar je elke maand een duidelijk beeld hebt van je kosten, kunnen dynamische tarieven sterk fluctueren. Dit kan leiden tot onverwachte hoge kosten, vooral tijdens piekuren.
  • Complexiteit: het voortdurend monitoren van prijsschommelingen kan als complex worden ervaren. Niet iedereen heeft de tijd of het geduld om zijn of haar dagelijkse routine aan te passen op basis van wisselende elektriciteitstarieven.
  • Minder voordelig voor bepaalde huishoudens: als je routine voornamelijk energieverbruik tijdens piekuren inhoudt en je deze niet kunt of wilt aanpassen, kunnen dynamische tarieven uiteindelijk duurder zijn dan vaste tarieven.

  Stap over via Overstappen.nl

  • voordeel

   Eerlijk en persoonlijk advies

  • voordeel

   Altijd de beste deals

  • voordeel

   Kleine moeite, grote besparing

  Vergelijk nu

  Hoe stap ik over van energie?

  Als je wilt overstappen naar een dynamisch energiecontract, vraag je je misschien af hoe dat in zijn werking gaat. Dit hebben wij voor je op een rijtje gezet. Overstappen van energie in 4 simpele stappen:

  Stap 1: Onderzoek je huidige contract

  Stap 1: Onderzoek je huidige contract

  Voor je overstapt, is het belangrijk om je huidige energiecontract goed te bekijken. Zijn er opzegvergoedingen of -termijnen waar je rekening mee moet houden? Zo ja, weeg dan de voordelen van het vroegtijdig beëindigen van je contract af tegen eventuele boetes of kosten.

  Stap 2: Dynamische energietarieven vergelijken

  Stap 2: Dynamische energietarieven vergelijken

  In onze vergelijker kan je in een oogopslag alle dynamische tarieven met elkaar vergelijken. Je doet dit door te filteren op alleen dynamische energiecontracten.

  Stap 3: Overstappen Energie

  Stap 3: Kies jouw contract

  Klik op de knop ”begin je aanvraag”, controleer de kosten en vul je gegevens in. Hierbij is het belangrijk dat je je einddatum van je huidige contract juist invult. Overstappen van leverancier is zo gedaan!

  Stap 4: Overstappen van energieleverancier

  Stap 4: Relax en bespaar

  We sturen je gelijk een samenvatting van de aanvraag. Binnen enkele dagen ontvang je het officiële contract van je nieuwe leverancier. Deze zegt vervolgens je lopende contract op. Tijdens je overstap blijf je gewoon stroom en gas ontvangen. Het duurt gemiddeld 6-8 weken voordat je nieuwe leverancier gaat leveren.

  Veelgestelde vragen

   Hoe verschillen dynamische tarieven van vaste en variabele tarieven?

   Bij vaste tarieven betaal je een vastgesteld bedrag per kWh en m³, ongeacht het tijdstip of de dag. Variabele tarieven variëren van periode tot periode op basis van de kosten van energie op de groothandelsmarkt. Dynamische tarieven veranderen voor stroom per uur en voor gas per dag, op basis van de marktprijs.

   s het mogelijk om geld te besparen met dynamische energieprijzen?

   Ja. Uit het onderzoeksrapport van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers (VvDE) uit januari 2023 blijkt dat huishoudens met een dynamisch energiecontract in 2022 35% goedkoper uit waren voor stroom en 25%

   Moet ik mijn levensstijl drastisch veranderen om te profiteren van dynamische tarieven?

   Terwijl sommige aanpassingen in je routine kunnen helpen om optimaal te profiteren van lagere tarieven, zijn er ook slimme apparaten en apps beschikbaar die je kunnen helpen je verbruik te optimaliseren zonder grote veranderingen in je levensstijl.

   Is overstappen naar een andere energieleverancier gratis?

   Ja, via Overstappen.nl is overstappen naar een nieuwe energieleverancier gratis. Wij verzorgen kosteloos je overstap naar een nieuwe energieleverancier. Bij ons vergelijk je gemakkelijk en snel energietarieven van alle leveranciers in Nederland.

   Zijn er risico's verbonden aan het kiezen voor dynamische energieprijzen?

   Zoals met elke tariefstructuur zijn er potentiële voor- en nadelen. Een van de risico’s van dynamische tarieven is de onvoorspelbaarheid van de kosten, vooral als je je verbruik niet kunt of wilt aanpassen. Daarnaast kunnen dynamische tarieven nadelig uitpakken als je zonnepanelen hebt en veel teruglevert aan het net. Het kan voor komen de dynamische tarieven zo laag zijn, dat je geld moet betalen voor het terugleveren van energie op dat moment. Het is essentieel om zowel de voor- als nadelen te overwegen voordat je een beslissing neemt.

   Wat is de terugleververgoeding van dynamische energieprijzen?

   Bij een contract met dynamische energietarieven krijg je ook een dynamische terugleververgoeding. Deze is afhankelijk van de inkoopprijs en veranderd ook ieder uur.

   Kan ik gebruik maken van dynamische tarieven met oude meter?

   Nee, voor een contract met dynamische energietarieven heb je een slimme meter nodig. Je bent dus verplicht om deze te hebben of aan te schaffen anders wordt je niet geaccepteerd door de energieleverancier.

   Wat is het verschil tussen groene en grijze stroom?

   Het belangrijkste verschil tussen groene en grijze stroom zijn de gebruikte bronnen voor het opwekken van de energie. Bij grijze stroom wordt er gebruik gemaakt van fossiele brandstoffen die uitputtelijk zijn. Voor groene energie wordt gebruik gemaakt van natuurlijke, onuitputtelijke bronnen, zoals wind, water of zon.

  Meer informatie

  Energie vergelijker

  Wij helpen je met het vergelijken van verschillende energiecontracten en leggen uit hoe dit precies werkt.

  Energie vergelijker

  Energie contract

  Snel een energiecontract willen afsluiten of meer informatie over de opbouw? Wij leggen alles voor je uit.

  Energie contract

  Energie en verhuizen

  Ga jij verhuizen en heb je een energiecontract nodig, of heb je al een energiecontract? Wij leggen uit wat je kan doen en welke mogelijkheden er zijn als je verhuisd.

  Energie en verhuizen

  Gas en licht vergelijken

  Wil jij een contract voor gas en of licht apart? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze.

  Gas en licht vergelijken

  Energietarieven

  Wat zijn de huidige energietarieven hoe worden deze bepaald?

  Energietarieven

  Verwachting energie 2024

  Wat is onze verwachting van de energieprijzen in 2024. Op deze pagina lees je wat onze verwachting is en waarom.

  Verwachting energie 2024

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.