Stroomprijs

Wil je overstappen naar een andere energieleverancier? Dan is het belangrijk om de stroomprijzen goed in de gaten te houden. Deze veranderen ieder half jaar en het bedrag dat je betaalt, is afhankelijk van de kWh stroom die je afneemt.

De opbouw van de stroomprijs

Als je stroom af gaat nemen, betaal je één rekening, maar de rekening bestaat uit verschillende onderdelen. In onze energievergelijker vind je per leverancier de tarieven die zij hanteren.

  • Het leveringstarief: Het leveringstarief is de prijs die je betaalt voor stroom. Je betaalt per kWh elektriciteit; het bedrag dat je betaalt, is dus afhankelijk van de kWh energie die je hebt gebruikt. Het leveringstarief verschilt per leverancier.
  • Energiebelasting: Energiebelasting is een heffing die je betaalt over elke kWh stroom die je afneemt. Je betaalt dit bedrag aan je leverancier (via je energierekening) en zij dragen het vervolgens af aan de Belastingdienst.
  • Vaste leveringskosten: De energieleverancier brengt per maand, kwartaal of jaar vaste leveringskosten in rekening. Zij mogen het bedrag zelf bepalen.
  • Netbeheerkosten: Voor de transport van stroom, maak je gebruik van een netwerk. De netbeheerkosten zijn een vergoeding voor het gebruiken van dit netwerk en komen bij de netbeheerder in jouw regio terecht.
  • BTW: Je betaalt 21% btw over de levering van stroom, transport, netbeheerkosten en energiebelasting.
  • Opslag Duurzame Energie: De ODE is een subsidiepot voor de stimulering van duurzame energie. Het is een extra belasting die je betaalt per kWh stroom die je afneemt.
Vergelijk stroomprijzen

Ga je voor een variabele of vaste stroomprijs?

Als je een contract afsluit, kun je kiezen voor een variabel of vast tarief. Bij een vaste stroomprijs betaal je een vaste prijs voor je energie. Bij een variabel tarief kan de stroomprijs veranderen gedurende de looptijd van je contract. Aanbieders passen in januari en juli hun prijzen aan; de prijs kan stijgen, maar ook dalen.

Wij raden een vaste stroomprijs aan, aangezien je dan de meeste zekerheid hebt over de prijs die je betaalt.

De stroomprijs vergelijken

Stroomprijzen vergelijken loont! De prijzen verschillen per leverancier, dus hoeveel je betaalt, hangt af van welke leverancier je kiest. Met onze energievergelijker zie je binnen een paar minuten welke energieleverancier de beste deal heeft. Ook goed om te weten: door ieder jaar over te stappen, kun je jaarlijks profiteren van mooie kortingen, waardoor je tot wel €450 per jaar kunt besparen.

Vergelijk stroomprijzen
Vin direct de goedkoopste stroomprijzen

Vul je postcode en huisnummer in:

{{energy_consumption_buttons_show ? 'Schat mijn jaarverbruik' : 'Vul je jaarverbruik in'}}

1
2
Kies je huidige leverancier Kies je huidige leverancier

Reviews Overstappen.nl

"Snel en helder"

Ray, 1 dag geleden