Gasprijzen

Bekijk de gasprijzen per energieleverancier en maak direct een vergelijking.
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Vergelijk energieleveranciers
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Laatste update:

Wat doet de gasprijs in 2022?

De gasprijs is al maanden aan het stijgen en heeft in 2022 een recordhoogte bereikt. Dit kwam voornamelijk door de gestegen vraag en de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. Nu de gasvoorraden grotendeels zijn gevuld is de rust op de markt voorlopig teruggekeerd. Wil je weten wat de huidige gasprijs is, welke ontwikkelingen er in de markt gaande zijn en hoe het verloop van de gasprijs de afgelopen tijd was? Lees dan snel verder. Wil je advies voor je energiecontract? Bekijk hier ons advies.


Gasprijs per m3

Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld 3,17 euro per m3.
Wij berekenen de gemiddelde gasprijs op basis van de tarieven van een nieuw variabel energiecontract van de 20 grootste energieleveranciers. De tarieven voor bestaande klanten kunnen afwijken. Lees hier meer informatie over de prijzen wanneer je al een energiecontract hebt.

tip

Maatregelen door de overheid

De overheid heeft verschillende maatregelen genomen om de gestegen energiekosten te compenseren. Zo krijgt ieder huishouden in november en december €190 euro compensatie en komt er vanaf januari 2023 een prijsplafond voor energie. Het verhogen van de opzegboetes voor het vroegtijdig beëindigen van je contract moet leiden tot meer aanbod van vaste contracten. Tot slot zijn er extra regelingen aangekondigd voor huishoudens die de energierekening niet meer kunnen betalen.

Huidige gasprijs

€3,17 per m3

Inclusief energiebelasting, ODE en 9% BTW.

Gasprijzen vergelijken


Gasprijs grafiek


*In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde variabele gastarieven van de leveranciers die wij vergelijken. Dit zijn de kale leveringstarieven voor gas inclusief BTW, energiebelasting en ODE. Door de BTW-wijziging zijn de tarieven vanaf 1 juli 2022 met 9% BTW in plaats van 21% BTW.

Gebruik deze html-code om bovenstaande grafiek over te nemen:

<iframe class="localfocusvisual" frameborder="0" style="width:100%;height:650px;overflow:hidden" src="https://localfocuswidgets.net/6373e1717a110"></iframe>

Schrijf je nu in voor ons energiecollectief!

Nieuw bij Overstappen.nl: ons eigen energiecollectief! Door samen op grote schaal energie af te nemen, kun je zelfs in de huidige energiemarkt nog een scherpe energiedeal vinden.

wekker-alert

Gasprijzen per energieleverancier in 2022

LeverancierOktober 2022November 2022
Budget energie€ 4,257€ 4,257
Coolblue energie€ 3,309€ 2,526
Delta energie€ 3,198€ 2,463
Eneco€ 4,630€ 4,630
Energiedirect.nl€ 3,956€ 2,714
Engie€ 2,670€ 2,733
Essent€ 3,978€ 2,719
Gewoon energie€ 2,693€ 2,693
Greenchoice€ 3,441€ 3,441
Innova energie€ 2,693€ 2,693
Mega energie€ 2,660€ 4,169
OM | Nieuwe energie€ 3,091€ 2,504
Oxxio€ 4,630€ 4,630
Powerpeers€ 3,374€ 3,374
Pure energie€ 3,874€ 3,027
Shell Energy€ 2,503€ 2,503
Vandebron€ 3,463€ 3,463
Vattenfall€ 4,188€ 3,219
Vrijopnaam€ 5,346€ 3,482
United Consumers€ 2,302€ 2,302

Bron: Overstappen.nl

Toelichting op de tarieven
De tarieven bestaan uit het leveringstarief inclusief BTW, ODE en energiebelasting. Dit zijn de variabele tarieven op basis van een nieuw modelcontract. De tarieven van november 2022 zijn op 16 november 2022 opgevraagd. Echter kunnen de leveranciers de tarieven van nieuwe contracten op ieder moment wijzigen. Het is dus een momentopname en de tarieven kunnen na deze datum weer veranderen. Door de BTW-wijziging zijn de tarieven vanaf 1 juli 2022 met 9% BTW in plaats van 21% BTW.

Wil jij de huidige gasprijzen vergelijken? Vul hieronder je postcode en huisnummer in en vergelijk direct!
De beoordeling van Overstappen.nl door onze klanten:
Verwachting Energie-expert Tom

Gasprijs verwachting 2023

“Het is erg lastig om een voorspelling te geven voor wat de gasprijzen in 2023 gaan doen. De prijs kan echt alle kanten op gaan! Wat ik wel kan zeggen is dat ontwikkelingen met betrekking tot Rusland voor een hoop beweging kunnen zorgen. Hierbij kun je denken aan het verloop van de oorlog in Oekraïne, nieuwe Europese sancties tegen Rusland en het verminderen of geheel stopzetten van gasleveringen uit Rusland. Verder spelen ook de weersomstandigheden een rol. Een strenge winter kan tot hogere gasprijzen leiden, terwijl een zachte winter juist voor dalingen kan zorgen. Vanwege Europese maatregelen en de aandacht die er is voor de energiemarkt, kan de paniek afnemen. Dit heeft vermoedelijk ook een positief effect op de gasprijs.”

Tom Schlagwein,
Domeinmanager Energie

Energie-expert-tom

hoge prijzen

Gasprijzen waren nog nooit zo hoog

Nog nooit zijn de gasprijzen zo hoog geweest als in 2022. Door diverse ontwikkelingen bevinden wij ons nu in een uitzonderlijke situatie. Waar de prijzen in 2020 nog extreem laag waren door het begin van de coronacrisis, zijn de prijzen in 2021 en 2022 aanzienlijk gestegen. In 2021 kwam dit voornamelijk door de aantrekkende economie en spanningen tussen Rusland en Europa. In 2022 zijn de belangrijkste redenen als volgt:

 • Op 24 februari 2022 is er oorlog uitgebroken tussen Rusland en Oekraïne. Nederland is deels afhankelijk van Russisch gas.
 • De plannen voor de extra gastoevoer via de Nord Stream-2 pijpleiding zijn stopgezet.
 • De import van Russisch gas werd verder beperkt vanwege onderhoud en problemen bij Nord Stream-1, waardoor het aanvullen van de Europese gasvoorraden vertraging opliep. De naderende winter zorgde voor onrust in de markt.
 • Er zijn zorgen over de invoer van LNG (vloeibaar aardgas) uit Amerika door een storing bij een belangrijke exporteur.
 • De komende tijd wordt kouder weer verwacht, waardoor huishoudens en bedrijven in Europa meer gas gaan gebruiken.

Er heerst nog steeds ongerustheid over de gasleveringen uit Rusland. Berichtgeving hierover kan daardoor al snel leiden tot nieuwe prijsstijgingen of prijsdalingen. Eind augustus 2022 zagen we dat de prijzen op de groothandelsmarkt flink opliepen, tot zo’n € 345 per megawattuur. Sindsdien zijn de prijzen met ruim 65% gedaald tot onder de € 120 per megawattuur.

De gasprijs op de groothandelsmarkt

Energieleveranciers kopen gas in op de groothandelsmarkt . Gas wordt hier per megawattuur (zo’n 100 m3 gas) afgerekend. € 100 euro per megawattuur is dus ongeveer € 1,00 per m3. Als de prijzen op de groothandelsmarkt bewegen, dan zullen op termijn ook de tarieven voor consumenten meebewegen. Je kunt dit dus als maatstaf gebruiken om een beeld te krijgen over de huidige situatie. Houdt er wel rekening mee dat deze bedragen nog zonder de overige kosten zijn zoals energiebelasting, btw en risico-opslag.

hoge prijzen

Variabele of vaste gastarieven?

Wat we dit jaar hebben gezien, is dat de prijs tussen een variabel en vast contract een stuk kleiner is geworden. Voorheen waren de tarieven van een variabel contract gemiddeld 25% duurder dan een vast contract. Vanwege de enorme stijging van tarieven in vaste contracten is dit momenteel anders. Het kan daarom voorkomen dat een variabel contract tijdelijk voordeliger is dan een vast contract, dit verschilt echter per situatie.

Zekerheid

Vast energiecontract

Als je liever zekerheid hebt over je gasrekening dan kun je het beste voor een vast contract kiezen. De gasprijzen liggen dan voor de gehele contractduur vast. Je kunt meestal een contract afsluiten voor 1, 3 of 5 jaar. Doordat de leveranciers dit prettig vinden bieden zij vaak gunstige tarieven en welkomstkortingen aan. Wanneer je een 1-jarig contract afsluit kun je hier ieder jaar opnieuw van profiteren.

Op het moment dat je vaste contract eindigt kom je in een variabel contract terecht. De prijzen van dit contract kunnen flink verschillen met die van je vaste contract. Vul je gegevens in onze energievergelijker om te kijken of je momenteel voordeliger uitkomt met een nieuw vast contract.

tip

Wat zijn mijn huidige tarieven?

Heb je momenteel een vast contract, dan blijven je tarieven gedurende de looptijd gelijk. Jouw tarieven zijn dus de afgesproken tarieven toen je het contract afsloot. De tarieven staan in je energiecontract vermeldt. Mogelijk kun je de tarieven ook terugvinden in de app of online omgeving van je leverancier.

Flexibiliteit

Variabel energiecontract

Als je een variabel energiecontract hebt kunnen de tarieven worden aangepast. In het verleden werd dit altijd twee keer per jaar gedaan, op 1 januari en 1 juli. Maar door de hevige prijsschommelingen wordt er tegenwoordig van deze standaard afgeweken. De tarieven zijn al door verschillende leveranciers op andere momenten veranderd. Daarnaast zijn er nu sommige leveranciers die dit zelfs standaard maandelijks aanpassen. Het voordeel van een variabel contract is dat je het op ieder moment boete-vrij kunt opzeggen. Je hebt dan meestal een opzegtermijn van 1 maand.
 

tip

Wat zijn mijn huidige tarieven?

Heb je al een variabel contract en wil je de tarieven weten van je huidige leverancier? Dan kun je dit opvragen bij je leverancier of in de online omgeving van je leverancier bekijken.


Waaruit is de gasprijs opgebouwd?

Je gasprijs is opgebouwd uit het kale leveringstarief, energiebelasting, ODE en BTW. Let er op dat als je gasprijzen gaat vergelijken je altijd kijkt naar de kale prijs per kubieke meter gas. De belastingen zijn namelijk bepaald vanuit de overheid en voor iedereen gelijk. Je kunt nooit onderhandelen om de belastingen omlaag te krijgen. Wel kun je op zoek gaan naar de laagste prijs per kuub. Die prijs wordt bepaalt door de energieleverancier.

Gasprijs: belasting en overheidsheffingen

De overheidsheffingen op gas in 2022 bestaan uit verschillende onderdelen. Ten eerste is er de energiebelasting van €0,4395. Ten tweede betaal je €0,10467 opslag duurzame energie (ODE). Dit komt uit op een totaalbedrag van €0,54417 die je per m3 betaald aan de overheid (dit is inclusief 21% BTW). In de afgelopen 5 jaar is dit tarief met ongeveer 20 cent gestegen. Met het verhogen van de belasting op gas wil het kabinet ervoor zorgen dat Nederlandse huishoudens minder gas verbruiken en daardoor sneller van het gas afgaan. Let op: per 1 juli 2022 is de BTW op stroom en gas verlaagd naar 9%.

Gasbelasting door de jaren heen

Gas 2018 2019 2020 2021 2022
Energiebelasting € 0,3146 € 0,3547 € 0,4030 € 0,4218 € 0,4395
ODE € 0,0345 € 0,0634 € 0,0938 € 0,1030 € 0,1047
Totaal € 0,3491 € 0,4181 € 0,4968 € 0,5247 € 0,5442

* Dit is inclusief 21% BTW | Deze tarieven gelden tot een gasverbruik van 1 – 170.000m3.

Je gasrekening in een notendop

Uit welke kosten is mijn gasrekening opgebouwd?

Naast de prijs die je betaalt per kuub gas, betaal je ook nog andere kosten op je gasrekening. Zo betaal je vaste leveringskosten en netbeheerkosten.

Vaste leveringskosten gas

Het vaste leveringstarief is een vast bedrag dat door de leverancier in rekening wordt gebracht. Dit rekent de leverancier voor het administratieve gedeelte van de gaslevering, ongeacht je verbruik. De hoogte van de vaste leveringskosten verschilt per leverancier. Het is goed om ook rekening te houden met deze kosten bij het maken een keuze voor een leverancier.

Netbeheerkosten gas

Netbeheerkosten omvatten alle kosten die gemaakt worden voor transport van gas naar jouw adres. Dit worden ook wel ‘netwerkkosten’ genoemd. De kosten worden in rekening gebracht door je energieleverancier, die deze vervolgens betaalt aan de netbeheerder uit jouw regio. Net als de hoogte van de belastingen, kunnen de netbeheerkosten ook elk jaar wijzigen. De hoogte van de netbeheerkosten verschillen per netbeheerder. Je hebt een vaste netbeheerder per regio, hierin kun je zelf geen keuze maken. Je bent, wanneer je een gasaansluiting hebt, dus verplicht om deze kosten te betalen.

gasrekening

Hoeveel gas heb je nodig?

De meeste huishoudens hebben gas nodig om hun huis te verwarmen, lekker warm te douchen of om te koken. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je huis is, wat voor soort huis je hebt en hoe goed het geïsoleerd is. In een vrijstaand huis heb je bijvoorbeeld meer gas nodig om er lekker warm bij te zitten dan een tussenwoning of een appartement. Hoe vaak je thuis bent is van toepassing en ook is de grootte van je huishouden een belangrijke factor om je verbruik in te schatten. Om je inzicht te geven in de hoeveelheid gas die je gemiddeld per huishouden gebruikt, zie je de tabel hieronder. Dit is een schatting, wil je echt weten wat jij verbruikt en wat jouw kosten worden? Kijk op jouw jaarrekening van afgelopen jaar. Dit verbruik is altijd de beste maatstaaf voor jou. Vul deze gegevens dan in onze vergelijker in en zo zie je gemakkelijk jouw beste deal!

Huishouden Gemiddeld gasverbruik
1 persoon 1000 m3
2 personen 1100 m3
3 personen 1500 m3
4 personen 1700 m3
5 personen 1800 m3

Veelgestelde vragen

  Wat is een kuub?

  Kuub is de de naam van de eenheid die onder andere voor gas wordt gebruikt. Net als dat stof per meter wordt verkocht en fruit per kilo, wordt gas per kuub verkocht. Deze maat is afgeleid van een kubus die 1 meter hoog, 1 meter diep en 1 meter breed is. De hoeveelheid die daarin past wordt omschreven als 1 kuub.

  Wat betekent gasprijs per m3?

  Op je energierekening staat er ‘kubieke meters gas’ of m3, dit is de afkorting van een kuub. Kortom: je koopt gas per m3.

  Hoeveel MWh is 1m3 gas?

  Om uit te rekenen hoeveel megawattuur (MWh) 1 m3 gas is kun je de volgende rekensom gebruiken: MWh in euro’s * 0,0097694444 = prijs per m3.

  Een prijs van € 100 per MWh betekent dus € 0,9769 per m3.

  Gaat de gasprijs weer dalen?

  Het is moeilijk om te zeggen of de gasprijs weer gaat dalen. Eén ontwikkeling kan ervoor zorgen dat de prijzen weer dalen of juist flink omhoog gaan. Het zal naar verwachting nog wel een tijd duren voordat de prijzen naar het oude niveau zijn gezakt.

  Hoe hoog is het prijsplafond voor gas?

  Vanaf 1 januari 2023 geldt een prijsplafond op energie voor alle huishoudens en andere kleinverbruikers. Voor gas wordt het maximale tarief € 1,45 per kuub tot een verbruik van 1200 kuub.

  Wie is de goedkoopste gasleverancier?

  Dit verschilt dagelijks. Maak een vergelijking in onze vergelijker om te zien welke gasleverancier op dit moment de voordeligste tarieven heeft. Je kunt ook de tarieven in het overzicht op deze pagina bekijken.

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.