Hoe is de gasprijs opgebouwd?
De totale prijs die je voor gas betaalt, bestaat uit vijf verschillende onderdelen. Deze kunnen worden opgesplitst in kosten per m³ gas die je verbruikt (variabele kosten) en vaste kosten die je betaalt ongeacht je verbruik. Hieronder leggen we elk onderdeel uit.
Het kale leveringstarief
Dit is de prijs per m³ gas die de energieleverancier betaalt om het gas in te kopen op de groothandelsmarkt. Deze prijs fluctueert dagelijks op de beurs. Dynamische contracten volgen deze marktprijs direct. Bij vaste en variabele contracten koopt de leverancier op verschillende momenten in en bepaalt zelf een verkooprijs per m³.
Energiebelasting en btw
Dit zijn heffingen die door de overheid worden opgelegd op het gasverbruik. Ze vormen een aanzienlijk deel van de prijs per m³. De overheidsheffingen op gas bestaan uit energiebelasting en 21% btw. Dit komt uit op een totaalbedrag van € 0,6996 per m³. Voorheen betaalde je ook nog een Opslag Duurzame Energie (ODE) per m³ gas. Vanaf 2023 is dit samengevoegd met de energiebelasting en zie je dit dus niet meer als losse post op je energierekening staan.
De hoogte van de energiebelasting wordt jaarlijks door de overheid vastgesteld en kan dus veranderen. In de afgelopen 5 jaar is het tarief met ongeveer 20 cent gestegen. Door de hoge energiebelasting op gas behoort de gasprijs in Nederland tot een van de hoogste in Europa. Alleen in Zweden en Zwitserland betaal je meer. Met het verhogen van de belasting op gas wil het kabinet ervoor zorgen dat Nederlandse huishoudens minder gas verbruiken en daardoor sneller van het gas afgaan.
Risico opslag of inkoopvergoeding
Dit is een marge die de energieleverancier bovenop de kale inkoopprijs rekent. Deze opslag dekt verschillende kosten en risico’s voor de leverancier:
- Inkooprisico’s: Vooral bij contracten met een vaste prijs loopt de leverancier het risico dat de marktprijs voor gas stijgt boven de prijs die zij met je hebben afgesproken.
- Volumerisico’s: De leverancier moet inschatten hoeveel gas klanten gaan verbruiken. Als klanten aanzienlijk meer of minder verbruiken dan verwacht, kan dit extra kosten met zich meebrengen.
- Kredietrisico: Het risico dat klanten hun rekening niet (kunnen) betalen.
- Operationele kosten en winstmarge: Kosten voor de bedrijfsvoering van de leverancier (personeel, systemen, marketing) en een winstmarge.
Vaste leveringskosten
Het vaste leveringstarief is een vast bedrag dat door de leverancier in rekening wordt gebracht. Dit rekent de leverancier voor het administratieve gedeelte van de gaslevering, ongeacht je verbruik. De hoogte van de vaste leveringskosten verschilt per leverancier. Het is goed om ook rekening te houden met deze kosten bij het maken van een keuze voor een leverancier.
Netbeheerkosten
Netbeheerkosten omvatten alle kosten die gemaakt worden voor transport van gas naar jouw adres. Dit worden ook wel ‘netwerkkosten’ genoemd. De kosten worden in rekening gebracht door je energieleverancier, die deze vervolgens betaalt aan de netbeheerder uit jouw regio. Net als de hoogte van de belastingen, kunnen de netbeheerkosten ook elk jaar wijzigen. De hoogte van de netbeheerkosten verschillen per netbeheerder. Je hebt een vaste netbeheerder per regio, hierin kun je zelf geen keuze maken. Wanneer je een gasaansluiting hebt, ben je dus verplicht om deze kosten te betalen. Je kunt hier niet op besparen door van leverancier te wisselen.