Gasprijs per m3 l Grafiek met actuele prijzen 2024 | Overstappen.nl

Gasprijs

Bekijk de gasprijs per energieleverancier en maak direct een vergelijking.
Gasprijzen vergelijken

Wat doet de gasprijs in 2024?

De gasprijs staat momenteel op een laag punt en leveranciers bieden vaste contracten met extra scherpe gastarieven. Het is dé tijd om over te stappen van gasleverancier en te profiteren van een vast contract met voordelige tarieven. Met onze energievergelijker ontdek je moeiteloos het goedkoopste contract afgestemd op de behoeften van jouw huishouden. Wil je advies over wat de beste keuze is voor jou? Bekijk hier ons advies.


Snel navigeren naar

Gasprijs grafiek


*In de bovenstaande grafiek zie je de gemiddelde variabele gastarieven van de leveranciers die wij vergelijken. Dit zijn de variabele leveringstarieven voor gas inclusief btw en overheidsheffingen.

Huidige gasprijs

€ 1,32 per m3

Inclusief energiebelasting 2024 en 21% BTW

Gasprijzen vergelijken


Gasprijs per m3

Momenteel betreft de gasprijs gemiddeld € 1,32 per m3.
In juni 2024 was dit gemiddeld € 1,33 per m3. Wij berekenen de gemiddelde gasprijs op basis van de tarieven van een nieuw variabel energiecontract van de 19 grootste energieleveranciers. De tarieven voor bestaande klanten kunnen afwijken. Bekijk de uitleg bij de veelgestelde vragen.


Gasprijzen per energieleverancier in 2024

De gasprijzen hieronder zijn inclusief btw en energiebelasting. Het zijn de variabele tarieven op basis van een nieuw modelcontract. De tarieven zijn op 2 juli 2024 opgevraagd. Echter kunnen de leveranciers de tarieven van nieuwe contracten op ieder moment wijzigen. Het is dus een momentopname en de tarieven kunnen na deze datum weer veranderen.

Huidige gasprijzen vergelijken
Onze klanten zeggen:

Energie vergelijken loont

Energie expert

Al 14 jaar dé energie-expert

Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jarenlange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.

Aanbod

Meest complete aanbod

Vergelijk meer dan 20 verschillende energieleveranciers en meer dan 55 contracten. Wij bieden het grootste aanbod in de Nederlandse markt van energie vergelijken.

Klantbeoordeling

Beoordeeld met een 9

Wij staan altijd voor je klaar. Voor, tijdens en na de overstap. Daarom zijn wij beoordeeld met gemiddeld een 9. Ruim 1 miljoen overstappers gingen je voor.

Onze Energie-expert aan het woord

Energie-expert Tom over de gasprijs

“De gasprijs is in 2023 vooral gedaald. Dat is heel gunstig voor de klant. De markt beweegt echter nog steeds heel erg op en neer. Je ziet dat door oorlogen en andere internationale situaties de prijs snel kan stijgen of kan dalen. De stabiele prijzen van voor de crisis lijken daarmee voorgoed verleden tijd. Onze verwachting is dat in 2024 de gasprijs nog steeds flink zal bewegen, maar vermoedelijk wel relatief laag zal blijven. Omdat de prijzen zo veel veranderen raden we daarom ook aan om nooit te lang te wachten met een overstap. Morgen kunnen de prijzen ineens veel hoger zijn.”

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Energie-expert-tom schlagwein

hoge prijzen

De ontwikkeling van de gasprijs op de groothandelsmarkt

Energieleveranciers kopen gas in op de groothandelsmarkt . Gas wordt hier per megawattuur (zo’n 100 m3 gas) afgerekend. € 30 per megawattuur is dus ongeveer € 0,30 per m3. Als de prijzen op de groothandelsmarkt bewegen, dan zullen op termijn ook de tarieven voor consumenten meebewegen. Je kunt dit dus als maatstaf gebruiken om een beeld te krijgen over de huidige situatie. Houdt er wel rekening mee dat deze bedragen nog zonder de overige kosten zijn zoals energiebelasting, btw en risico-opslag.

hoge prijzen

Vaste, variabele of dynamische gasprijzen?

Als je een contract afsluit, kun je kiezen voor een contact met vaste, variabele of dynamische prijzen.

Kies je voor een vast contract? Dan betaal je gedurende de looptijd van je energiecontract een vaste prijs voor je gas. Hierdoor ben je zeker van je maandkosten en wanneer de prijzen stijgen heeft dit geen invloed op de gasprijs die jij hebt afgesproken met de leverancier.

Wanneer je kiest voor een variabel contract, dan kan de gasprijs veranderen gedurende de looptijd van je contract. Leveranciers passen de gasprijzen maandelijks of per half jaar aan. Het voordeel van dit type contract is dat je vrij bent om op ieder moment boetevrij op te zeggen.

Zodra je kiest voor een dynamisch contract zijn de gasprijzen gekoppeld aan de spotmarkt (ook wel ‘day ahead markt’ genoemd). Dit houdt in dat de gasprijzen per dag veranderen. Hierdoor profiteer je direct van een prijsdaling, maar bij een prijsstijging betaal je meteen een hoger tarief.

Als je meer zekerheid wilt hebben over de prijs die je betaalt, raden wij je een vast contract aan. Ook nadat het prijsplafond afgelopen is, kan je profiteren van een vast gastarief.

Voor meer uitleg over de huidige situatie op de energiemarkt en wat je het beste kan doen, verwijzen we je graag door naar de volgende pagina: ons advies voor de huidige energiemarkt.


Waaruit is de gasprijs opgebouwd?

Je gasprijs is opgebouwd uit het kale leveringstarief, energiebelasting en BTW. Let er op dat als je gasprijzen gaat vergelijken je altijd kijkt naar de kale prijs per kubieke meter gas. De belastingen zijn namelijk bepaald vanuit de overheid en voor iedereen gelijk. Je kunt nooit onderhandelen om de belastingen omlaag te krijgen. Wel kun je op zoek gaan naar de laagste prijs per kuub. Die prijs wordt bepaalt door de energieleverancier.

Gasprijs: belasting en overheidsheffingen

De overheidsheffingen op gas in 2024 bestaan uit energiebelasting en btw. Dit komt uit op een totaalbedrag van € 0,70538. Dit bedrag betaal je per m3 aan de overheid. In de afgelopen 5 jaar is dit tarief met ongeveer 20 cent gestegen. Met het verhogen van de belasting op gas wil het kabinet ervoor zorgen dat Nederlandse huishoudens minder gas verbruiken en daardoor sneller van het gas afgaan. Voorheen betaalde je ook nog een Opslag Duurzame Energie (ODE) per m3 gas. Vanaf 2023 is dit samengevoegd met de energiebelasting.

Gasbelasting door de jaren heen

Gas 2020 2021 2022 2023 2024
Energiebelasting € 0,4030 € 0,4218 € 0,4395 € 0,59266 € 0,70538
ODE € 0,0938 € 0,1030 € 0,1047 € 0 € 0
Totaal € 0,4968 € 0,5247 € 0,5442 € 0,59266 € 0,70538

* Dit is inclusief 21% BTW | Deze tarieven gelden tot een gasverbruik van 1 – 170.000m3.

Stap over via Overstappen.nl

 • voordeel

  Eerlijk en persoonlijk advies

 • voordeel

  Altijd de beste deals

 • voordeel

  Kleine moeite, grote besparing

Vergelijk nu
Je gasrekening in een notendop

Uit welke kosten is mijn gasrekening opgebouwd?

Naast de prijs die je betaalt per kuub gas, betaal je ook nog andere kosten op je gasrekening. Zo betaal je vaste leveringskosten en netbeheerkosten.

Vaste leveringskosten gas

Het vaste leveringstarief is een vast bedrag dat door de leverancier in rekening wordt gebracht. Dit rekent de leverancier voor het administratieve gedeelte van de gaslevering, ongeacht je verbruik. De hoogte van de vaste leveringskosten verschilt per leverancier. Het is goed om ook rekening te houden met deze kosten bij het maken een keuze voor een leverancier.

Netbeheerkosten gas

Netbeheerkosten omvatten alle kosten die gemaakt worden voor transport van gas naar jouw adres. Dit worden ook wel ‘netwerkkosten’ genoemd. De kosten worden in rekening gebracht door je energieleverancier, die deze vervolgens betaalt aan de netbeheerder uit jouw regio. Net als de hoogte van de belastingen, kunnen de netbeheerkosten ook elk jaar wijzigen. De hoogte van de netbeheerkosten verschillen per netbeheerder. Je hebt een vaste netbeheerder per regio, hierin kun je zelf geen keuze maken. Je bent, wanneer je een gasaansluiting hebt, dus verplicht om deze kosten te betalen.

gasrekening

Hoeveel gas heb je nodig?

De meeste huishoudens hebben gas nodig om hun huis te verwarmen, lekker warm te douchen of om te koken. De hoeveelheid is afhankelijk van hoe groot je huis is, wat voor soort huis je hebt en hoe goed het geïsoleerd is. In een vrijstaand huis heb je bijvoorbeeld meer gas nodig om er lekker warm bij te zitten dan een tussenwoning of een appartement. Hoe vaak je thuis bent is van toepassing en ook is de grootte van je huishouden een belangrijke factor om je verbruik in te schatten. Om je inzicht te geven in de hoeveelheid gas die je gemiddeld per huishouden gebruikt, zie je de tabel hieronder. Dit is een schatting, wil je echt weten wat jij verbruikt en wat jouw kosten worden? Kijk op jouw jaarrekening van afgelopen jaar. Dit verbruik is altijd de beste maatstaaf voor jou. Vul deze gegevens dan in onze vergelijker in en zo zie je gemakkelijk jouw beste deal!

Huishouden Gemiddeld gasverbruik
1 persoon 1000 m3
2 personen 1100 m3
3 personen 1500 m3
4 personen 1700 m3
5 personen 1800 m3

Veelgestelde vragen

  Wat is een kuub?

  Kuub is de de naam van de eenheid die onder andere voor gas wordt gebruikt. Net als dat stof per meter wordt verkocht en fruit per kilo, wordt gas per kuub verkocht. Deze maat is afgeleid van een kubus die 1 meter hoog, 1 meter diep en 1 meter breed is. De hoeveelheid die daarin past wordt omschreven als 1 kuub.

  Wat betekent gasprijs per m3?

  Op je energierekening staat er ‘kubieke meters gas’ of m3, dit is de afkorting van een kuub. Kortom: je koopt gas per m3.

  Hoeveel MWh is 1m3 gas?

  Om uit te rekenen hoeveel megawattuur (MWh) 1 m3 gas is kun je de volgende rekensom gebruiken: MWh in euro’s * 0,0097694444 = prijs per m3.

  Een prijs van € 100 per MWh betekent dus € 0,9769 per m3.

  Gaat de gasprijs weer dalen?

  Het is moeilijk om te zeggen of de gasprijs nog verder gaat dalen. Eén ontwikkeling kan ervoor zorgen dat de prijzen weer wat verder dalen of juist flink omhoog gaan. Het zal naar verwachting nog wel een tijd duren voordat de prijzen naar het niveau van voor de energiecrisis zijn gezakt.

  Is er in 2024 een prijsplafond voor gas?

  Nee, in 2024 geldt er geen prijsplafond voor gas. Je betaald dus altijd het volledige tarief wat in je energiecontract staat.

  Wie is de goedkoopste gasleverancier?

  Dit verschilt dagelijks. Maak een vergelijking in onze vergelijker om te zien welke gasleverancier op dit moment de voordeligste tarieven heeft. Je kunt ook de tarieven in het overzicht op deze pagina bekijken.

  Wat is mijn huidige gasprijs?

  Vast contract
  Heb je momenteel een vast contract, dan blijven je prijzen gedurende de looptijd gelijk. Jouw tarieven zijn dus de afgesproken prijzen toen je het contract afsloot. De tarieven staan in je energiecontract vermeldt. Mogelijk kun je de tarieven ook terugvinden in de app of online omgeving van je leverancier.

  Variabel contract
  Heb je al een variabel contract en wil je de tarieven weten van je huidige leverancier? Dan kun je dit opvragen bij je leverancier of in de online omgeving van je leverancier bekijken.

  Dynamisch contract
  Heb je momenteel een dynamisch contract? Dan betaal je de prijzen van de spotmarkt + energiebelasting en de opslag van je energieleverancier.
  De opslag per kWh & m3 van je leverancier staat in je contract vermeld.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
12 minuten 03-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.