Garantie van Oorsprong (GvO)

Met een Garantie van Oorsprong (GvO) geven leveranciers de herkomst aan van de bron van de geleverde stroom en gas, bijvoorbeeld of dit op een duurzame manier is opgewekt. Deze certificaten geven dus de oorsprong van de bron aan. Lees alles over de G

Wat is een Garantie van Oorsprong (GvO)?

Met een Garantie van Oorsprong kunnen energieleveranciers aantonen dat de door hen geleverde energie afkomstig is uit een duurzame bron. Dit kan bijvoorbeeld Europese windstroom zijn, of zonne-energie uit Nederland. Alleen op deze manier mogen leveranciers de geleverde energie “groen” noemen. Één GvO wordt gecreëerd bij het opwekken van 1.000 kWh stroom op duurzame wijze, zoals windenergie, waterenergie, zonne-energie of biomassa. Voor gas geldt hetzelfde: één GvO wordt gecreëerd bij het opwekken van 1.000 m3 groen gas. Het systeem werkt via certificeringen die worden uitgegeven door CertiQ, een onafhankelijk bedrijf dat de herkomst controleert.

Omdat groen gas heel zeldzaam is, krijg je thuis vaak C02-gecompenseerd gas. Dat is regulier gas waarbij een extra toeslag wordt betaald die wordt geïnvesteerd in projecten gericht op CO2-reductie. Ook dit gaat via het GvO-systeem.

GvO stimuleren duurzame energie

De GvO’s zijn in het leven geroepen om duurzame energie te stimuleren en in Europa is het mogelijk om te handelen in deze groencertificaten. Zo kunnen energieleveranciers grijze stroom en gas inkopen en met groene GvO’s toch aangeven dat de geleverde energie “groen” is. De stroom die uit je stopcontact komt blijft dezelfde mix, ook al heb je een energiecontract met groene of grijze stroom. Het GvO-systeem controleert en garandeert alleen de herkomst. In de regel is het zo dat wind- en zonne-energie uit Nederland en C02 gecompenseerd gas het duurste groencertificaat is. Grijs gas en grijze stroom zijn het goedkoopst.

Wil je echt duurzame energie? In onze vergelijker bieden veel leveranciers “Europese groene windstroom” aan: dat is goedkoper dan groene stroom uit Nederland, maar mag toch volgens de richtlijn “groen” heten. We raden daarom aan om op te letten of je “Europese windstroom” of “Groene stroom uit Nederland” ziet als herkomst van de stroom, en of er benoemd wordt dat gas C02-gecompenseerd is. Stroom uit Nederland is de meest duurzame vorm, grijze stroom kom je eigenlijk nooit meer tegen.

Het begrip duurzaam is een containerbegrip geworden. Het kan daarom lastig zijn om door de bomen het bos te zien. Mocht je het meest duurzame product willen, kijk dan naar groene stroom uit Nederland en C02-gecompenseerd gas. Dat is de “hoogste” certificering. Ook geven we in de vergelijker bij “onze beoordeling” aan hoe duurzaam de leverancier in onze optiek is. Je kunt ook de oude WISE-onderzoeken raadplegen. Deze zijn alleen niet meer actueel.
Tom Schlagwein
Tom Schlagwein
Energie-expert

GvO: groene energie kopen

Met de Garantie van Oorsprong moeten energieleveranciers gestimuleerd worden om hernieuwbare energie op te wekken. In Europa mogen leveranciers handelen in de groencertificaten, waardoor zij hun energie “vergroenen”. Hoe kan dat? In Nederland is er meer vraag naar groene energie dan er wordt opgewekt. In andere landen in Europa, zoals Noorwegen, wordt er meer groene energie opgewekt dan de vraag ernaar. Daardoor heeft een land als Noorwegen een overschot aan GvO’s. Nederlandse energieleveranciers mogen deze certificaten kopen op de Europese markt, zodat zij hun grijze energie kunnen “vergroenen” met certificaten. Per uitgegeven GvO is er dus ergens in Europa 1000 kWh stroom of 1 m3 gas op een duurzame manier opgewekt.

Door het grote aanbod van GvO’s in Europa, blijft de prijs relatief laag. De handel in GvO’s staat onder toezicht van CertiQ. Zij houden alles bij: het proces, het aanmaken van GvO’s, het verhandelen en de aantallen GvO’s per leverancier. Ook de Autoriteit Consument en Markt (ACM) houdt toezicht. Zij controleren elk half jaar, en soms via steekproeven, of de GvO’s overeenkomen met de vermelde energie op het stroometiket. Dat wordt verplicht via de wet. Je mag er daarom vanuit gaan dat er binnen dit systeem niet gesjoemeld wordt. Wel is het aan te raden om op te letten: als een leverancier iets “groen” noemt, kan dit ook Europese groene windstroom zijn.

Wat staat er op een Garantie van Oorsprong?

Een Garantie van Oorsprong is slechts 1 jaar geldig en moet voldoen aan een aantal eisen. Op de Garantie van Oorsprong moet informatie geven over:

  • de energiebron;
  • de begin- en einddatum van de productie van de duurzame energie;
  • informatie over de productie-installatie, zoals locatie, type en capaciteit;
  • of er sprake is van subsidie vanuit de overheid;
  • datum en land van uitgifte;
  • en een uniek identificatienummer.

Hoe weet ik of stroom echt groen is?

Wil je weten of de energie die jij afneemt ook echt groen is? Kijk dan op het stroometiket van je energieleverancier. Op het stroometiket staat de samenstelling van de energie die jij thuis krijgt precies omschreven. Aan de hand van GvO’s controleert de ACM of de stroom daadwerkelijk duurzaam wordt opgewekt.

Zelf groene stroom opwekken

Als je echt wil weten dat de stroom die jij gebruikt duurzaam is, dan kun je zelf stroom opwekken met zonnepanelen. Je kunt de energie ook opslaan met thuisbatterij, zodat je het meeste uit je zonnepanelen haalt. Een thuisbatterij slaat extra zonne-energie op voor later gebruik, waardoor je minder afhankelijk bent van het elektriciteitsnet. Zo benut je je eigen opgewekte energie efficiënter.

GvO en je energiecontract

In onze energievergelijker zie je per energiecontract waar energie vandaan komt. Alleen producten met de hoogste certificeringsnormen krijgen van ons een duurzaam label. Daaronder verstaan wij groene stroom opgewekt in Nederland én C02 gecompenseerd gas, of vergelijkbare certificering. Vink aan dat je een duurzaam energiecontract wil en we laten je de energieleveranciers zien die duurzame energie aanbieden. De goedkoopste energieleverancier voor jouw situatie staat bovenaan.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk en bespaar direct

  • Bespaar tot € 700,- per jaar
  • Meest complete aanbod
  • Met gratis EnergieBeschermer
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 
Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.