Stroometiket

Sinds 2005 zijn energieleveranciers wettelijk verplicht om huishoudens te informeren over de herkomst van stroom die zij leveren. Al deze informatie samen noemen we het stroometiket. Het stroometiket geeft inzicht in de samenstelling van stroom geleverd door je energieleverancier. Het geeft aan welke energiebronnen worden gebruikt voor de productie van stroom. Daarnaast geeft het stroometiket aan wat de milieuconsequenties zijn. Op deze pagina leggen we je alles uit over het stroometiket.

Wat is een stroometiket?

Het stroometiket laat de oorsprong van de elektriciteit zien. Welke bronnen heeft de energieleverancier gebruikt om grijze of hernieuwbare energie te maken? Op het stroometiket staat precies welk percentage van de stroom gemaakt is door bijvoorbeeld de wind, de zon, biomassa, kolen en aardgas. Ook onbekende bronnen moet de leverancier vermelden op het stroometiket. Naast de herkomst van elektriciteit staan ook de milieuconsequenties, in termen als CO2-uitstoot en radioactief afval, vermeld op het stroometiket. De Autoriteit Consument & Markt controleert leveranciers op de juistheid van het stroometiket. Zo moeten leveranciers het stroometiket elk jaar uiterlijk op 1 mei bekendmaken.

Wij vermelden het stroometiket ook op al onze pagina’s over energieleveranciers. Benieuwd naar jouw stroometiket? Kijk dan op de pagina van jouw energieleverancier.

Stroometiket: herkomst van groene stroom

Je leverancier maakt groene stroom door windmolens, zonne-energie of waterkracht te gebruiken of de leverancier vergroent de stroom door Garanties van Oorsprong te kopen uit het buitenland. Het is voor huishoudens belangrijk dat ze de herkomst van de groene stroom weten. Daarom is je leverancier verplicht om je jaarlijks via het stroometiket op de hoogte te houden van de samenstelling van de geleverde elektriciteit. Je krijgt het stroometiket ieder jaar voor 1 mei apart of samen met de jaarrekening toegestuurd.

Wat staat er op een stroometiket?

Wat staat er nu precies op een stroometiket? Op het stroometiket vind je de samenstelling en percentages van de stroom die energie-aanbieders leveren:

  • Hoeveel procent van je stroom is gemaakt uit aardgas?
  • Hoeveel procent van je stroom is gemaakt uit kolen?
  • Hoeveel procent van je stroom is gemaakt uit kernenergie?
  • Hoeveel procent van je stroom is gemaakt uit hernieuwbare bronnen? Voorbeelden van hernieuwbare bronnen zijn: windenergie en energie uit biobrandstof.
  • Van hoeveel procent van de stroom weet je energiebedrijf niet waar het vandaan komt?
  • Uit welk land komt de stroom?
  • Wat zijn de milieugevolgen van de productie van deze stroom?
Je kunt het stroometiket gebruiken om energie te vergelijken, zo weet je zeker dat je stroom echt groen is. Wij maakten het alvast makkelijk voor je: in onze energievergelijker kun je contracten ook vergelijken op duurzaamheid. Wij selecteren dan alleen producten met de hoogste certificeringsnormen. Vind je een contract dat bij je past? Dan ga je voor duurzaamheid en een goede deal!
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Stroometiket voor stroomproduct en energieleverancier

Je leverancier levert het stroometiket op verschillende niveaus, op productniveau en op bedrijfsniveau. Het stroometiket kan van toepassing zijn op jouw gekozen stroomproduct, het onderdeel van het bedrijf dat elektriciteit aan je levert, maar ook de gehele energieleverancier met activiteiten in verschillende landen.

Stroometiket en energie vergelijken

Je kunt het stroometiket gebruiken bij de keuze van een energieleverancier en stroomproduct. Heb je al groene stroom? Dan kun je het stroometiket gebruiken om te kijken hoe milieuvriendelijk de stroom precies is, vergeleken met andere energieleveranciers. Wil je overstappen naar groene stroom? In onze vergelijker kun je meer dan alleen de tarieven voor elektriciteit vergelijken. Je vergelijkt ook makkelijk energiecontracten op duurzaamheid. Als je vergelijkt op duurzaamheid, selecteren wij alleen producten met de hoogste certificeringsnormen. Kies een contract dat het beste bij jou past en stap zorgeloos over.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
5 minuten 03-04-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Je leverancier is verplicht het stroometiket elk jaar naar je toe te sturen voor 1 mei. Daarnaast krijg je het stroometiket bij de jaarafrekening. Leveranciers zijn ook verplicht het stroometiket op hun website te plaatsen. Kun je het stroometiket niet vinden? Neem dan contact op met je energieleverancier. Wij vermelden het stroometiket ook op al onze pagina’s over energieleveranciers. Benieuwd naar jouw stroometiket? Kijk dan op de pagina van jouw energieleverancier.

Op het stroometiket kun je zien hoe duurzaam de stroom van een leverancier is. Je kunt het stroometiket dus gebruiken om energie te vergelijken als je bijvoorbeeld op zoek bent naar groene stroom. Wij maakten het alvast makkelijk voor je. In onze energievergelijker vergelijker je energiecontracten ook op duurzame energie.

Wil je weten of de energie die jij afneemt ook echt groen is? Kijk dan op het stroometiket van je energieleverancier. Op het stroometiket staat de samenstelling van de energie die jij thuis krijgt precies omschreven.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.