Opzegvergoeding zakelijke energie

Bij een zakelijk energiecontract kan een opzegvergoeding in rekening worden gebracht. Leveranciers mogen zo’n vergoeding in rekening brengen wanneer je het contract vroegtijdig opzegt (ruim voordat je contract is afgelopen) en de opzegvergoeding in het contract of de algemene voorwaarden van het contract zijn opgenomen.

Voor de opzegvergoeding van ZZP gelden in bepaalde situaties andere regels rondom de opzegvergoeding dan voor MKB. Bovendien gelden er ook voor grootzakelijke energiecontracten andere regels. De verschillen leggen we hieronder uit.

Opzegvergoeding voor ZZP met een woonfunctie

Indien het leveringsadres van een ZZP’er als gebruiksdoel een woonfunctie heeft, geldt voor de opzegvergoeding van het zakelijk energiecontract de consumentenbescherming. In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG Viewer) achterhaal je of je leveringsadres een woonfunctie heeft. Een woonfunctie betekent niet automatisch dat iemand op het adres woont. Dit is afhankelijk van hoe het pand bij de gemeente geregistreerd staat.

Is er sprake van een woonfunctie? Dan is je eventuele opzegvergoeding gelijk aan die voor consumenten. De maximale opzegvergoeding is €125 per product.  De hoogte van de opzegvergoeding wordt als volgt berekend:

woonfunctie

Opzegvergoeding ZZP met een woonfunctie & consumenten

Resterende looptijd van je contract Opzegvergoeding stroom Opzegvergoeding gas
Korter dan 1,5 jaar €50 €50
1,5 tot 2 jaar €75 €75
2 tot 2,5 jaar €100 €100
Langer dan 2,5 jaar €125 €125

Opzegvergoeding voor MKB en ZZP zonder woonfunctie

Voor MKB en ZZP’ers waarvan het leveringsadres geen woonfunctie heeft, wordt de opzegvergoeding op een van onderstaande drie manieren berekend:

 1. De opzegvergoeding is doorgaans maximaal 15% van de resterende waarde van je zakelijk energiecontract. De resterende waarde is hierbij gebaseerd op je standaard jaarverbruik.
 2. De opzegvergoeding is het verschil tussen: de marktprijs van het contract op het moment dat je deze beëindigde en de verwachte opbrengst van het contract als je klant was gebleven. Plus een eventuele vergoeding van administratiekosten van maximaal 50 euro.
 3. De opzegvergoeding is maximaal 100 euro voor elk jaar dat je eerder opzegt. Voor alle situaties geldt dat een eventuele welkomstkorting door de leverancier mogelijk teruggevorderd of niet uitgekeerd wordt. In de BAG Viewer achterhaal je wat het gebruiksdoel van je leveringsadres is.

Bij het afsluiten van het contract moet de leverancier aangeven op welke manier de opzegvergoeding in rekening wordt gebracht. Als dit niet gecommuniceerd wordt, dan mag de leverancier geen opzegvergoeding vragen. Bij zakelijke energiecontracten geldt dat de opzegboete binnen 6 weken na opzegging in rekening moet worden gebracht.

Energie stekkers

Vergelijk direct het actuele, scherpe energie-aanbod

Een vraag over je opzegtermijn?

Sinds juni 2022 werken wij voor het aanvragen van zakelijke energiecontracten samen met Minder.nl. Zij zijn gespecialiseerd in zakelijke energie voor ZZP, MKB en Grootverbruik. Daarnaast biedt Minder.nl duurzame producten en diensten aan waarmee zij bedrijven ondersteunt bij energiebesparing.

De energiespecialisten van Minder.nl weten alles over opzegtermijnen voor ZZP en MKB. Neem direct contact met ze op, ze helpen je graag. Bel naar 020-2900 900 of e-mail naar info@minder.nl.

Opzegvergoeding zakelijke energie

Opzegvergoeding voor grootverbruikers van energie

Voor grootverbruikers van energie staat in de voorwaarden van het grootzakelijk energiecontract hoe de leverancier omgaat met een mogelijke opzegvergoeding. Over het algemeen hanteren grootzakelijke leveranciers deze regel:

De opzegvergoeding is doorgaans ongeveer 15% van de resterende waarde van je zakelijk energiecontract. De resterende waarde is hierbij gebaseerd op je gecontracteerd jaarverbruik.

Einddatum van je energiecontract

Grootverbruikers van energie doen er slim aan om hun opzegtermijn goed in de gaten te houden. Grootzakelijke energiecontracten mogen namelijk automatisch en stilzwijgend met een jaar verlengd worden. Bovendien hanteren leveranciers voor het opvolgende jaar dure verlengingstarieven. Zorg er daarom voor dat je alert bent op de einddatum van je energiecontract en je opzegtermijn zodat je niet onnodig hoge energiekosten betaalt.

Goed om te weten: wanneer je via ons je grootzakelijk energiecontract aanvraagt, sturen wij je tijdig een herinnering om je contract op te zeggen.

Grootzakelijke-energie

Een vraag over je grootzakelijke energiecontract opzeggen?

Overweeg je om je zakelijke energiecontract op te zeggen? Minder.nl helpt je graag met de afweging. Zij weten alles over opzegtermijnen voor grootzakelijke energie. Bel naar 020-2900 908 of e-mail naar info@minder.nl.

Zakelijk energiecontract opzeggen?

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 8.6

2298 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 maanden geleden
  heel tevreden

  ik ben net zelfstandig gaan wonen. Ik had geen idee, hoe het moest met energie. Daarom bij overstappen gekeken, en contact gehad. Nu alles prima geregeld. Overstappen.nl, dank je wel

  mirjam
  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 maanden geleden
  Top geregeld en overzichtelijk

  Top geregeld en overzichtelijk

  Stijn
  Star on Star on Star on Star on Star on
  3 maanden geleden
  Tevreden met de service

  Tevreden met de service. Snelheid en kwalitei

  klant
  Four and a half stars

  Trustscore: 8.6

  2298 reviews

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.