Opzegvergoeding zakelijke energie | Overstappen.nl

Opzegvergoeding zakelijke energie

Bij een zakelijk energiecontract kan een opzegvergoeding in rekening worden gebracht. Leveranciers mogen zo’n vergoeding in rekening brengen wanneer je het contract voortijdig opzegt (ruim voordat je contract is afgelopen) en de opzegvergoeding in het contract of de algemene voorwaarden van het contract zijn opgenomen.

Sinds 1 juni 2023 gelden voor ZZP en MKB dezelfde regels voor de opzegvergoeding. Het is ook belangrijk om te vermelden dat het voor ZZP’ers niet uitmaakt of een zakelijk of een particulier energiecontract wordt afgesloten. Voor beide type contracten gelden per 1 juni dezelfde voorwaarden voor de opzegvergoeding.

Navigeer snel naar

De huidige opzegvergoeding voor zakelijke energie

Vanaf 1 juni 2023 geldt voor de opzegvergoeding voor het zakelijk energiecontract nieuwe voorwaarden. Deze regels zijn gelijk voor ZZP, MKB en particuliere contracten. Voor ZZP maakt het daarom niet uit of voor een zakelijk of particulier energiecontract gekozen wordt.
Met de aangepaste voorwaarden dient als uitgangspunt het financiële verlies van de zakelijk energieleverancier. Het bedrag van de opzegboete wordt bepaald aan de hand van drie criteria:

 • De energietarieven die de bestaande klant betaalt aan de zakelijk energieleverancier
 • De energietarieven die worden aangeboden aan nieuwe klanten op het moment van opzegging door de bestaande klant
 • De resterende hoeveelheid energie die de klant nog zou afnemen als niet voortijdig was opgezegd

Vervolgens wordt de hoogte van de opzegvergoeding berekend via onderstaande som:
(Energietarieven bestaande klant – energietarieven nieuwe klanten) * resterende hoeveelheid energie = opzegboete
We geven een voorbeeldberekening voor de opzegvergoeding voor het stroomcontract.

 1. Stroomtarief bestaande klant: € 0,23
 2. Stroomtarief nieuwe klanten: € 0,19
 3. Resterende hoeveelheid stroomverbruik: 6.000 kWh

(€ 0,23 – € 0,19) * 6.000 kWh = € 240,-
De opzegvergoeding voor het voortijdig opzeggen van het energiecontract voor stroom is € 240,-. Voor het energiecontract voor gas wordt een aparte opzegvergoeding in rekening gebracht. Hiervoor kan dezelfde berekeningsmethode aangehouden worden.

Alle bedragen zijn exclusief btw en energiebelasting

Nieuwe opzegvergoeding zakelijke energie

Opzegvergoeding vóór 1 juni 2023 voor ZZP met een woonfunctie

Indien het leveringsadres van een ZZP’er als gebruiksdoel een woonfunctie heeft, werden tot 1 juni 2023 voor de opzegvergoeding standaard bedragen aangehouden. De bedragen waren afhankelijk van de resterende looptijd van het energiecontract. In de Basisregistratie Adressen en Gebouwen (BAG Viewer) achterhaal je of je leveringsadres een woonfunctie heeft. Een woonfunctie betekent niet automatisch dat iemand op het adres woont. Dit is afhankelijk van hoe het pand bij de gemeente geregistreerd staat.

Was er sprake van een woonfunctie? Dan was de eventuele opzegvergoeding gelijk aan die voor consumenten. De maximale opzegvergoeding is €125 per product. De hoogte van de opzegvergoeding werd als volgt berekend:

woonfunctie

Opzegvergoeding voor 1 juni 2023 voor ZZP met een woonfunctie & consumenten

Resterende looptijd van je contract Opzegvergoeding stroom Opzegvergoeding gas
Korter dan 1,5 jaar €50 €50
1,5 tot 2 jaar €75 €75
2 tot 2,5 jaar €100 €100
Langer dan 2,5 jaar €125 €125

Opzegvergoeding vóór 1 juni 2023 voor MKB en ZZP zonder woonfunctie

Voor MKB en ZZP waarvan het leveringsadres geen woonfunctie heeft, werd de opzegvergoeding op een van onderstaande drie manieren berekend:

 • De opzegvergoeding was doorgaans maximaal 15% van de resterende waarde van je zakelijk energiecontract. De resterende waarde was hierbij gebaseerd op je standaard jaarverbruik.
 • De opzegvergoeding was het verschil tussen de marktprijs van het contract op het moment dat je deze beëindigde en de verwachte opbrengst van het contract als je klant was gebleven. Plus een eventuele vergoeding van administratiekosten van maximaal € 50 euro.
 • De opzegvergoeding is maximaal € 100 voor elk jaar dat je eerder opzegde. Voor alle situaties gold dat een eventuele welkomstkorting door de leverancier mogelijk teruggevorderd of niet uitgekeerd werd. In de BAG Viewer achterhaal je wat het gebruiksdoel van je leveringsadres is.

Bij het afsluiten van het contract moest de leverancier aangeven op welke manier de opzegvergoeding in rekening werd gebracht. Als dit niet gecommuniceerd werd, dan mocht de leverancier geen opzegvergoeding vragen. Bij zakelijke energiecontracten gold dat de opzegboete binnen 6 weken na opzegging in rekening moest worden gebracht.

Energie stekkers

Vergelijk direct het actuele, scherpe energie-aanbod

Een vraag over je opzegtermijn?

Sinds juni 2022 werken wij voor het aanvragen van zakelijke energiecontracten samen met Minder.nl. Zij zijn gespecialiseerd in zakelijke energie voor ZZP, MKB en Grootverbruik. Daarnaast biedt Minder.nl duurzame producten en diensten aan waarmee zij bedrijven ondersteunt bij energiebesparing.

De energiespecialisten van Minder.nl weten alles over opzegtermijnen voor ZZP en MKB. Neem direct contact met ze op, ze helpen je graag. Bel naar 020-2900 900 of e-mail naar info@minder.nl.

Opzegvergoeding zakelijke energie

Opzegvergoeding voor grootverbruikers van energie

Voor grootverbruikers van energie staat in de voorwaarden van het grootzakelijk energiecontract hoe de leverancier omgaat met een mogelijke opzegvergoeding. Over het algemeen hanteren grootzakelijke leveranciers deze regel:

De opzegvergoeding is doorgaans ongeveer 15% van de resterende waarde van je zakelijk energiecontract. De resterende waarde is hierbij gebaseerd op je gecontracteerd jaarverbruik.

Einddatum van je energiecontract

Grootverbruikers van energie doen er slim aan om hun opzegtermijn goed in de gaten te houden. Grootzakelijke energiecontracten mogen namelijk automatisch en stilzwijgend met een jaar verlengd worden. Bovendien hanteren leveranciers voor het opvolgende jaar dure verlengingstarieven. Zorg er daarom voor dat je alert bent op de einddatum van je energiecontract en je opzegtermijn zodat je niet onnodig hoge energiekosten betaalt.

Goed om te weten: wanneer je via ons je grootzakelijk energiecontract aanvraagt, sturen wij je tijdig een herinnering om je contract op te zeggen.

Grootzakelijke-energie

Een vraag over je grootzakelijke energiecontract opzeggen?

Overweeg je om je zakelijke energiecontract op te zeggen? Minder.nl helpt je graag met de afweging. Zij weten alles over opzegtermijnen voor grootzakelijke energie. Bel naar 020-2900 908 of e-mail naar info@minder.nl.

Zakelijk energiecontract opzeggen?

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3379 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  5 uur geleden
  Gemakkelij

  Gemakkelijk en snel

  Bart Vreeker
  Star on Star on Star on Star on Star off
  6 uur geleden
  Duidelijk en redelijk eenvoudig

  Duidelijk en redelijk eenvoudig. Maar wat ik niet begreep was waarom een leverancier 2 tarieven heeft.

  sihong
  Star on Star on Star on Star on Star on
  11 uur geleden
  dezelfde dag geregeld.

  dezelfde dag geregeld.

  Rita Deelen
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3379 reviews