Opzegvergoeding energie | Actuele opzegboetes 2024

Opzegvergoeding energie

Wanneer je een vast energiecontract hebt en je deze voortijdig beëindigt, wordt er een opzegvergoeding in rekening gebracht. Dit wordt ook wel een opzegboete, overstapboete of gewoon een boete genoemd. Alleen bij een vast contract is het mogelijk een opzegboete te krijgen. Bij een variabel of dynamisch contract is dit dus niet van toepassing. Vanaf 1 juni 2023 zijn de opzegboetes veranderd, op deze pagina lees je meer over de wijzigingen en de hoogte van de nieuwe opzegboete.

Snel navigeren naar


Opzegvergoeding energie (sinds 1 juni 2023)

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) is de instelling die de hoogte van de boetes binnen de energiemarkt bepaald en zorgt dat deze worden nageleefd. Nadat de boetes zijn veranderd per 1 juni 2023 zijn er een aantal nieuwe dingen besloten. Lees hieronder wat de huidige boeteregeling inhoud.

Hoe wordt de opzegboete berekend?

In plaats van een maximumbedrag dat werd bepaald door de resterende looptijd (voor 1 juni 2023), hebben we nu een boete waarbij de hoogte bepaald wordt door de financiële schade die de energieleverancier lijdt bij een contractbreuk.
Hoe hoog de financiële schade voor de leverancier is, wordt berekend aan de hand van drie factoren:

 1. De tarieven in je huidige contract.
 2. De energietarieven die de energieleverancier nu hanteert voor nieuwe klanten met een vergelijkbaar contract.
 3. De resterende hoeveelheid kWh stroom en/of m3 gas wat je nog zou afnemen (dit wordt berekend op basis van het geschatte verbruik dat in je contract staat).

De rekensom is als volgt:
Opzegboete elektriciteit:
(Huidige energietarieven – nieuwe energietarieven) x de resterende hoeveelheid kWh = boete
Opzegboete gas:
(Huidige gastarieven – nieuwe gastarieven) x de resterende hoeveelheid m3 gas = boete

Er zijn een aantal uitzonderingen wanneer je geen opzegvergoeding hoeft te betalen:

 • Binnen 7 dagen voor het einde van je contract zeg je op.
 • De tarieven van energie zijn op het moment van opzeggen hoger dan de tarieven die in jouw contract staan.
 • Wanneer de energieleverancier de boete na 6 weken nog niet in rekening heeft gebracht.
   

Bekijk ons energiejournaal waarin energie-expert Tom Schlagwein uitlegt wat er verandert aan de opzegvergoeding.


Rekenvoorbeeld opzegvergoeding

Je sluit op 9 juli 2023 een 1-jarig contract af. In je contract staan de volgende tarieven: stroom is € 0,50 per kWh en gas is € 2,00 per m3.

Op 9 januari 2024 zeg je het energiecontract op.
Een nieuwe klant die op 9 januari 2024 een vergelijkbaar energiecontract bij jouw energieleverancier zou afsluiten betaalt € 0,35 cent per kWh stroom en € 1,50 per m3 gas.

De energieleverancier heeft het verbruik op 9 juli 2023 geschat op 2500 kWh stroom en 1250m3 gas. Op het moment van opzegging heb je 1250 kWh stroom en 625 m3 gas verbruikt.

Jouw opzegboete voor stroom is:
(€ 0,50 – € 0,35) x (2500 kWh – 1250 kWh) = € 0,15 * 1250 kWh = € 187,50

Jouw opzegboete voor gas is:
(€ 2,00 – € 1,50) x (1250 m3 – 625 m3) = € 0,50 x 625 m3 = € 312,50

Je krijgt in dit voorbeeld een boete van € 500 (stroom € 187,50 + gas € 312,50). Dit is een stuk meer dan je bij de oude regeling (vóór 1 juni 2023) zou betalen. Wanneer je vóór 1 juni 2023 een contract had aangevraagd, zou je bij een contract dat nog korter dan 1,5 jaar loopt, slechts € 100 boete betalen (€ 50 voor gas en € 50 voor stroom)

tip

Tip:

Wil je jouw contract voortijdig opzeggen? Vraag dan eerst aan je energieleverancier wat de hoogte van je opzegvergoeding wordt. Bereken aan de hand van de inschatting of het voortijdig opzeggen het waard is.


Energiecontract vóór 1 juni 2023 afgesloten

Heb jij voor 1 juni 2023 een energiecontract met een vaste looptijd afgesloten en wil je dit contract voortijdig beëindigen? Dan val je nog onder de oude regeling. De hoogte van je opzegvergoeding hangt dan af van de resterende looptijd van je contract. Hoe langer de resterende looptijd, hoe hoger de boete. Je betaalt een opzegvergoeding per product (stroom en/of gas). Als je een energiecontract voor stroom en/of gas hebt en dit voortijdig opzegt betaal je dus een boete voor stroom en een boete voor gas.
In de onderstaande tabel kun je zien hoe hoog de opzegvergoeding is.

Oude opzegvergoeding

Duur afloop contract Opzegvergoeding stroom Opzegvergoeding gas
Korter dan 1,5 jaar € 50 € 50
1,5 tot 2 jaar € 75 € 75
2 tot 2,5 jaar € 100 € 100
Langer dan 2,5 jaar € 125 € 125

Bron: Overstappen.nl

Rekenvoorbeeld 1
Je hebt een 1-jarig energiecontract voor stroom en gas en je stapt 4 maanden voor het einde van je contract over naar een nieuw energiecontract. Je krijgt dan een boete van € 50 voor gas en € 50 voor stroom, in totaal dus € 100.

Rekenvoorbeeld 2
Je hebt een 3-jarig contract voor alleen stroom en stapt 2 jaar voor het einde van je contract over naar een nieuw energiecontract. Je krijgt dan een boete van € 100.


Hoge risico's voor leveranciers

Waarom zijn de opzegvergoedingen veranderd?

Wanneer je een vast contract afsluit bij een leverancier, koopt de leverancier energie in voor de looptijd van je energiecontract. Zodra je voortijdig opzegt blijft de leverancier met de ingekochte energie en dus de kosten zitten.

Wanneer er een prijsstijging is van energietarieven kan het zo zijn dat de de opzegboetes van energiecontracten niet meer op wegen tegen deze risico’s voor de leverancier. Wanneer de prijzen weer gaan dalen kan het voor veel consumenten gunstig zijn om de boete te betalen en een nieuw, goedkoper contract af te sluiten. De leverancier loopt hierbij het risico met duur ingekochte energie te blijven zitten. Dit gebeurde tijdens de energiecrisis van 2022. Hierdoor durfden veel leveranciers geen vaste contracten meer aan te bieden. De ACM heeft toen een voorstel gedaan om de opzegvergoedingsregeling die toen gelden aan te passen.

Door de wijziging van de opzegvergoeding is het risico op voortijdige opzeggingen kleiner geworden. Als consument betaal je sinds 1 juni 2023 namelijk meer als je voortijdig opzegt. Het doel van de ACM voor het aanpassen van deze regeling is daarmee succesvol volbracht. Het aanbod van vaste contracten in de energiemarkt is sinds juni 2023 daardoor weer vol op aanwezig.


Bekijk of je kunt besparen op je energierekening
Vaste contracten

Hoe heeft de boete wijziging invloed op het aanbod?

In het verleden waren vaste contracten standaard goedkoper en was er altijd aanbod. Echter toen kwam de energiecrisis en begon er veel te verschuiven. Leveranciers trokken hun aanbod van vaste contracten in omdat er te veel risico’s waren. De markt is nu weer redelijk stabiel en nu zien we vaste contracten in overvloed. Toch blijven experts waarschuwen dat, ondanks de stabielere lage tarieven, één enkele gebeurtenis de prijzen kan laten stijgen. 

In Nederland specifiek heeft het aanpassen van de opzegvergoedingen in juli 2023 ervoor gezorgd dat de energieleveranciers meer zekerheid kregen en het inkooprisico werd verkleind. Waarom is dat eigenlijk? De hevige schommelingen in marktprijzen kunnen het inkooprisico van vaste contracten voor leveranciers vergroten. Op het moment dat prijzen opeens dalen, kan het zo zijn dat klanten hun vaste contract vroegtijdig verbreken en bij een goedkopere energieleverancier afsluiten. 

Leveranciers blijven dan achter met verlies omdat de duur ingekochte energie voor een lagere prijs moet worden verkocht aan de markt. De opzegboetes waren slechts € 50 voor stroom en € 50 voor gas. Een te laag bedrag om het verlies te dekken. Nu de boetes zijn veranderd is het risico meer gedekt voor de leveranciers.

Contracten
Onze klanten zeggen:

Flexibel contract

Geen opzegvergoeding bij een variabel contract

Wanneer je een variabel contract (zonder einddatum) hebt, dan mag je energieleverancier je geen opzegvergoeding in rekening brengen als je het contract opzegt. Deze contracten zijn altijd maandelijks opzegbaar. Dit geldt ook voor modelcontracten en dynamische contracten.

Contractbreuk

Energie-expert Tom

Wanneer betaal je een opzegboete?

“Wil je weten of je een opzegvergoeding moet betalen? Kijk dan in je energiecontract of in de algemene voorwaarden van je energieleverancier. Wil je er zeker van zijn dat je geen opzegboete hoeft te betalen, stap dan binnen 6 tot 8 weken voor het einde van je contract over naar een nieuw energiecontract. Zorg ervoor dat je de juiste einddatum invult zodat jouw contract niet te vroeg begint. Je nieuwe leverancier zorgt er dan voor dat je oude en nieuwe contract precies in elkaar overlopen.”

Tom Schlagwein,
Domeinmanager Energie

Energie-expert Tom Schlagwein

Beste termijn om over te stappen

Er zijn twee factoren die bepalen of je boetevrij kunt overstappen naar een andere energieleverancier:

 1. Einddatum van je contract
  Als eerste is het belangrijk om te weten wat de einddatum van je huidige energiecontract is. Je mag altijd 6-8 weken voor het einde van je huidige contract een overstap aanvragen.
  Doe je dit eerder of vul je een verkeerde einddatum in bij het aanvragen van een overstap, dan loop je risico op een opzegvergoeding.
 2.  

 3. Overnametermijn van je nieuwe energieleverancier

  Als tweede kan je kijken naar de overnametermijn van je nieuwe gewenste energieleverancier. De overnametermijn is de periode die leveranciers aanhouden tussen het moment van aanvragen van een energiecontract en de gewenste startdatum voor de levering van energie. Bij de meeste energieleveranciers kun je twee tot drie maanden voor het einde van je huidige contract een overstap aanvragen. Je zet dan de energietarieven voor je nieuwe contract vast, dit kan handig zijn wanneer de aangeboden tarieven veel lager zijn dan de tarieven in jouw energiecontract.

Wil je overstappen naar een nieuwe leverancier?

Dan kijken wij voor jou wat de overnametermijn van deze leverancier is. Maak een vergelijking, kies een energieleverancier en vul in het aanvraagformulier de einddatum van je huidige contract in. Wij controleren vervolgens of je binnen de overnametermijn van de nieuwe energieleverancier zit. Wanneer je binnen de overnametermijn zit kun je gewoon verder met het aanvragen.

Ben je te vroeg?
Dan krijg je van ons de onderstaande melding dat je huidige leverancier een boete in rekening kan brengen. Wil je toch overstappen? Je kunt dit accepteren en de boete wordt op de eindafrekening van je leverancier in rekening gebracht.

Wil je hulp bij het berekenen van het beste tijdstip om over te stappen voor jouw situatie? Neem dan vrijblijvend contact op met onze klantenservice. Zij kijken graag met je mee om je te adviseren wanneer je het beste kunt overstappen.

waarschuwing-te-vroeg-overstappen

Overnametermijn per energieleverancier

In de onderstaande tabel hebben we de overnametermijnen van alle energieleveranciers op een rijtje gezet. Zodat je in een oogopslag kan zien of je al een aanvraag kan doen bij je gewenste energieleverancier.

Overnametermijn per energieleverancier

Leverancier Overnametermijn
Budget Energie 8 maanden
Coolblue 12 maanden
Delta Energie 90 dagen
Eneco 3 maanden
Energiedirect 74 dagen
Engie 3 maanden
Essent 6 maanden
Gewoon Energie 6 maanden
Greenchoice 6 maanden
HEM 60 dagen
Innova 6 maanden
MEGA 6 maanden
Noord Energie 6 maanden
OM | Nieuwe energie 3 maanden
Oxxio 3 maanden
Powerpeers 3 maanden
Pure energie 3 maanden
United Consumers 3 maanden
Vandebron 6 maanden
Vattenfall 60 dagen
Vrijopnaam 6 maanden

Veelgestelde vragen

  Moet ik mijn welkomstkorting of welkomstcadeau terugbetalen als ik vroegtijdig opzeg?

  Per 1 juni 2023 veranderden ook de regels omtrent de welkomstkorting of welkomstcadeau’s.

  Na 1 juni 2023 geldt het volgende:

  Welkomstkorting:
  Zeg je op binnen 6 maanden nadat het contract is ingegaan?
  Dan mag je energieleverancier jouw welkomstkorting terugvragen. Het bedrag dat de energieleverancier terug vraagt mag nooit hoger zijn dan de afgesproken welkomstkorting.
  Ontvang je de welkomstkorting nadat je het tweede termijnbedrag hebt betaald? Dan hoef je de welkomstkorting niet terug te betalen. Het termijnbedrag is het bedrag dat je iedere maand aan je energieleverancier betaalt.

  Welkomstcadeau:
  Als je een welkomstcadeau hebt ontvangen dat geen geld is, dan mag je dit cadeau houden. Je hoeft hier niks voor terug te betalen aan de energieleverancier

  Heb je nog een contract dat vóór 1 juni 2023 is afgesloten?

  Welkomstkorting:
  Als je dan binnen 1 jaar het energiecontract opzegt, mag je energieleverancier jouw welkomstkorting terugvragen. Dit moet wél in de algemene voorwaarden van je energiecontract staan. De leverancier mag nooit een bedrag terugvragen dat hoger is dan de afgesproken welkomstkorting.

  Welkomstcadeau:
  Heb je een welkomstcadeau gekregen dat geen geld was, dan hoef je nooit meer terug te betalen dan het cadeau op het moment van opzeggen waard is. Bovendien mag het bedrag nooit hoger zijn dan € 50.

  Tot wanneer mag een energieleverancier een opzegvergoeding in rekening brengen?

  Je oude energieleverancier mag tot 6 weken na de opzegging om een opzegvergoeding vragen. Ook de eindafrekening moet binnen 6 weken verstuurd worden. Na deze termijn hoef je de opzegboete niet meer te betalen.

  Mijn nieuwe energieleverancier heeft mij eerder overgenomen dan afgesproken, waardoor ik een opzegvergoeding moet betalen. Wat kan ik doen?

  Het kan voorkomen dat je nieuwe energieleverancier eerder begint met leveren dan je had afgesproken. Als je daardoor te vroeg bent overgestapt kan je oude leverancier een opzegvergoeding in rekening brengen. Controleer daarom altijd de startdatum die op het contract van je nieuwe leverancier staat. Klopt er iets niet? Dan kan je het binnen de 14 dagen bedenktijd wijzigen. Je gaat namelijk zelf akkoord met het contract van je nieuwe leverancier. Stel dat je nieuwe leverancier om de een of andere reden een andere datum hanteert dan wat op het contract staat, dan zou je volgens de ACM de opzegboete kunnen verhalen op je nieuwe leverancier.
  Heb je vragen over je startdatum van je nieuwe energiecontract of kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice. Onze experts kijken graag met je mee.

  Gelden de opzegvergoedingen ook voor zakelijke energiecontracten?

  Nee, de opzegvergoedingen voor zakelijke energiecontracten zijn verschillend. Afhankelijk van je type contract wordt de hoogte bepaald. Bekijk de pagina voor meer informatie.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten