Zzp-energie
Als zzp’er is het mogelijk een zakelijk energiecontract of een particulier energiecontract af te sluiten. Het is aan te raden om zowel onze particuliere energievergelijker als onze zakelijke energievergelijker te gebruiken. Om voor zzp-energie in aanmerking te komen is het belangrijk dat de functie van jouw pand woonruimte betreft volgens het BAG-register. Op deze pagina zetten we alles over zzp-energie en waar je op moet letten bij zzp-energie voor je op een rijtje.
Snel navigeren naar
Wat is zzp-energie?
Zzp-energie is een vorm van zakelijke energie. Zakelijke energie is energie die de energieleverancier levert aan een pand of bedrijfsruimte met een zakelijke functie, zoals kantoren, winkels, horecabedrijven, en bijvoorbeeld sportscholen.
Zzp-energie is speciaal bedoeld voor zelfstandige ondernemers zonder personeel. Als zzp’er heb je vaak andere behoeften dan grotere bedrijven, en daarom hebben energieleveranciers speciale zzp-energiecontracten, die specifiek op jouw situatie zijn afgestemd.
Let op:
je kunt de zakelijke energiekosten als zzp’er als aftrekpost van de inkomstenbelasting invoeren als de ruimte voldoet aan een aantal eisen. Je kunt de kosten van een zzp-energiecontract alleen aftrekken als je een eigen, zelfstandige kantoorruimte hebt met eigen toegang, eigen stroom-/gasaansluiting en eigen (sanitaire) voorzieningen. Veel zzp’ers werken thuis en kunnen de zzp-energiekosten daarom niet aftrekken. Dit geldt hetzelfde voor de btw.
Energie vergelijken zzp
Ook als zzp’er is het voordelig om te besparen op de energiekosten. Door energiecontracten te vergelijken zie je makkelijk de verschillen tussen verschillende contracten. Als zzp’er mag je een zakelijk energiecontract afsluiten, maar je kunt ook gaan voor een particulier energiecontract. Met zowel onze energievergelijker voor particulieren als onze zakelijke energievergelijker bovenaan deze pagina kun je eenvoudig en snel verschillende energieleveranciers en contracten met elkaar vergelijken. Zo zie je in één oogopslag welk energiecontract het beste bij jouw situatie past.
Zzp-energie vergelijken loont
-
Al 14 jaar dé energie-expert
Al 14 jaar zijn wij dé expert op het gebied van energie. Door onze jaren lange ervaring en kennis voorzien wij jou van de beste informatie en advies.
-
100% onafhankelijk
Vergelijk 100% onafhankelijk alle energieleveranciers. Het maakt ons niet uit voor welke leverancier je kiest.
-
Beoordeeld met een 9
Wij staan altijd voor onze klanten klaar. Voor, tijdens en na je overstap. Klanten waarderen ons het meest om de vlekkeloze overstap.
Eisen zzp-energie
Om in aanmerking te komen voor een zpp contract moet je voldoen aan een aantal eisen. We zetten de eisen voor je op een rij:
- Actief kvk nummer.
- De kosten voor levering en netbeheer staan op één factuur.
- Je energieaansluitingen voldoen aan het volgende: je elektriciteitsaansluiting is kleiner dan 3 x 80 Ampère en/of je gasaansluiting is kleiner dan 40 m³ per uur.
- Je adres heeft een “woonfunctie” in het Kadaster.
Soorten energiecontracten voor zzp’ers
Net als bij particuliere energiecontracten zijn er verschillende soorten zakelijke energiecontracten. Als zzp’er val je, net als het mkb, onder een kleinzakelijke aansluiting, dus een klein zakelijk contract; ook wel zzp- of mkb-contract genoemd. Je kunt kiezen voor een contract met:
- Vaste tarieven: hierbij betaal je een vast tarief per kWh stroom en m³ gas gedurende de looptijd van je contract. Dit geeft zekerheid over je energiekosten. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een eenjarig energiecontract of een driejarig energiecontract.
- Variabele tarieven: hierbij kunnen de tarieven gedurende de looptijd van je contract maandelijks veranderen. De prijzen bewegen dus met enige vertraging mee met de markt.
- Dynamische tarieven: bij een dynamisch energiecontract wordt het tarief dat je betaalt, bepaald door vraag en aanbod op de spotmarkt. Op deze markt wordt energie verhandeld voor de komende dag. Hierbij verschilt de stroomprijs ieder uur en verandert de gasprijs iedere dag.
Zakelijk of particulier contract?
Als zzp’er of startend ondernemer kun je een zakelijk of particulier energiecontract afsluiten. Bij een zakelijk energiecontract krijg je een zakelijke service, de service is vaak beter dan bij particulieren. En voldoe je aan de voorwaarden dan kan je genieten van belanstingvoordeel. Een zzp-energiecontract is niet altijd goedkoper dan een particulier energiecontract. Een particulier contract kan daarom ook voordelig zijn als de tarieven daar lager liggen. Bij particuliere contracten geniet je daarnaast vaker van een welkomstkorting of een loyaliteitsbonus, waardoor je energierekening lager uitvalt.
Zijn energiekosten aftrekbaar voor zzp’ers?
Alleen als je een afgezonderde werkruimte hebt of een kantoorpand huurt met eigen voorzieningen zoals: een eigen toegang, eigen sanitair en eigen energie-aansluiting, oftewel als je voldoet aan het zelfstandigheidscriterium, dan zijn de energiekosten aftrekbaar. Let op: het gaat hier om een aftrekpost bij de inkomstenbelasting.
Voor de btw die je betaalt over je energiekosten gelden andere regels. In sommige gevallen kun je een gedeelte van de btw-kosten aftrekken, hiervoor zijn rekenformules beschikbaar. Maar in de meeste gevallen zal je (het zakelijke gedeelte van) de btw niet kunnen aftrekken. Vraag je boekhouder of financieel adviseur om advies over wat past bij jouw onderneming.
Overstappen en opzegboete
Als je wilt overstappen naar een ander zakelijk energiecontract, is het belangrijk om rekening te houden met een eventuele opzegboete, ook wel een opzegvergoeding genoemd.
Deze boete moet je betalen als je je huidige contract voortijdig opzegt. Let op: deze opzegvergoeding moet in het contract of in de algemene voorwaarden van jouw energieleverancier staan. Sinds 1 juni 2023 zijn de regels voor zzp’ers hetzelfde als voor het mkb als het gaat om de opzegvergoeding, het maakt hierbij niet uit of het om een particulier of zakelijk energiecontract gaat.
Opzegvergoeding voor zakelijke energie
Benieuwd hoe hoog de opzegboete voor jou wordt? Lees hier alles over de opzegvergoeding voor zakelijke energie.
In vijf stappen zzp-energiecontracten vergelijken
Hoe gaat het vergelijken van zakelijke energiecontracten? Wij hebben dit in vijf simpele stappen op een rijtje gezet!
Welke bestemming heeft het pand?
Zoek in het kadaster wat de functie van je gebouw is.
Kies de juiste vergelijker
Kies de vergelijker die voor jouw bedrijf van toepassing is. Particulier, ZZP/MKB of Grootzakelijk.
Vul alle gegevens in
Vul in de vergelijker alle gegevens in en stel de juiste filters in.
Vergelijk het aanbod
Vergelijk het aanbod wat je te zien krijgt. Wil je graag vrijblijvend advies? Neem dan contact met ons op, we kijken graag met je mee!
Kies de beste deal voor jou.
Kies het energiecontract wat het beste bij jouw situatie past.
Waarom gebruikmaken van de service van Overstappen.nl
Wij maken de energiemarkt inzichtelijk, voor zowel consumenten als zakelijke klanten. Wij willen voor iedereen de laagste lasten. Zonder gedoe. Overstappen.nl is niet verbonden aan welke aanbieder dan ook. Daarom maakt het ons niet uit welke aanbieder jij kiest. Wij geloven dat vergelijken alleen kan als je volledig objectief bent. Gebruik onze vergelijker of neem vrijblijvend contact met ons op. We staan je graag te woord en helpen je met het maken van de beste keuze die aansluit bij je (zakelijke) wensen!
makkelijk en snel
Overzichtelijk, snel en goed geregeld?
over stappen ging vrij soepel. na 3 jaar een nieuwe aanbieder, en goed koper.
Gaat makkelijk tot nu toe
Snelle overstap gemaakt en 75 euro per maand bespaard.
Top Ging snel en soepel en duidelijk
Dit zeggen onze klanten over ons
makkelijk en snel
Overzichtelijk, snel en goed geregeld?
over stappen ging vrij soepel. na 3 jaar een nieuwe aanbieder, en goed koper.
Klantenservice
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.
-
020 - 760 42 42Reactietijd: 1 min.
-
service@overstappen.nlReactietijd: 2 uur.
-
App onsReactietijd: 15 min.