Veelgestelde vragen over internet

Kabel, ADSL of glasvezel?

ADSL, kabel en glasvezel zijn allemaal vormen van breedbandinternet. Voor een ADSL-verbinding heb je een telefoonlijn nodig om de internetverbinding tot stand te brengen. Bij kabelinternet komt de internetverbinding tot stand via de televisiekabel die standaard in bijna ieder huis aanwezig is.

Glasvezelinternet wordt aangeboden over het glasvezelnetwerk dat momenteel in Nederland wordt uitgerold. Wanneer je een snelle en stabiele internetverbinding wilt dan kom je uit op breedband internet. Bij Overstappen bieden wij je drie vormen: ADSL, kabelinternet en glasvezel. We vertellen je precies wat ADSL, kabelinternet en glasvezel is en wij laten je de voor- en nadelen zien. Bij je keuze voor een aanbieder kun je dit meenemen.

Vergelijk hier alle kabel, ADSL en glasvezel pakketten op hun specifieke eigenschappen.

Kabel, ADSL en glasvezel vergelijken

Wat is ADSL?

ADSL staat voor Asymmetric Digital Subscriber Line. ADSL is een digitale verbinding waarbij het downloaden van data sneller gaat dan het uploaden. Met ADSL gebruik je je telefoonlijn om informatie over het internet te sturen en te ontvangen. Voor ADSL heb je dus een telefoonaansluiting nodig. Data gebruiken via een telefoonlijn bestaat al een lange tijd. Zo is het mogelijk om over slechts één telefoonlijn zonder problemen verschillende datapakketten te versturen. Datapakketjes om bijvoorbeeld een website te bekijken.

Om de verschillende signalen goed uit elkaar te halen wordt er een splitter ingezet die de verschillende frequenties uit elkaar houd. Je hebt ook een ADSL-modem nodig. Dit apparaat verbindt je computer met de telefoonlijn. Klassiek ADSL haalt maximaal 20 Mb downloadsnelheid en 1 Mb uploadsnelheid. ADSL2, ADSL2+ en VDSL zijn de snellere opvolgers van ADSL. De snelheid van de ADSL-verbinding is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale.
Kosten internet

Kosten ADSL

Je betaalt eenmalige aansluitingskosten en natuurlijk de abonnementskosten bij de provider. Het maandbedrag voor je abonnement hangt af van de ADSL variant en de provider die jij hebt gekozen. Zoals eerder aangegeven, heb je hier wel een vaste telefoonaansluiting voor nodig, zelfs wanneer je niet (meer) via de vaste telefoon belt.

Kabel, ADSL en glasvezel vergelijken

Hoe stap ik over van ADSL provider?

Dankzij de Telecomwet kun je je abonnementen (voor je internet, telefonie en televisie) zonder al teveel moeite opzeggen na de eerste contractperiode. Meestal dus na een, of soms twee jaar. Via Overstappen vergelijk je welke aanbieder het beste bij je past.

Wat zijn de voor- en nadelen van ADSL:

ADSL voor- en nadelen

Kabelinternet

Bij kabelinternet wordt naast het televisiesignaal ook het internetsignaal over de kabel naar je huishouden gestuurd. Hiervoor is een kabelmodem nodig. Dit apparaat vormt de verbinding tussen je computer en de kabel. Bij kabel maak je met je buren gebruik van dezelfde kabel. Het internetgebruik van de buren heeft echter geen invloed op je eigen internetsnelheid. De kabel-techniek zorgt ervoor dat elke huisaansluiting zijn eigen stukje frequentie heeft op de kabel.

Maar er is meer: kabelaanbieders leveren ook bellen en tv. Dit wordt aangeboden binnen een bepaalde regio. Aan de hand van je adres kun je via de vergelijker van Overstappen zien uit welke kabelproviders je kunt kiezen.

Kabel, ADSL en glasvezel vergelijken

Verplichte tv-afname bij kabelinternet

Omdat kabelinternet via een televisienetwerk loopt ben je verplicht om de basisdienst televisie af te nemen als je toegang tot internet wilt via de kabel. Wel worden er extra diensten aangeboden, zoals het huren van films en uitzending gemist.
Verplichtje tv afname

Hoe werkt kabelinternet?

Voor kabelinternet heb je een kabelmodem nodig. Het kabelmodem vormt de verbinding tussen je computer en de kabel. Bij kabelinternet maak je met je buren gebruik van dezelfde kabel, maar dit heeft geen invloed op je eigen internetsnelheid. De kabel-techniek zorgt ervoor dat elke huisaansluiting zijn eigen stukje frequentie heeft op de kabel. Wel is het raadzaam je kabelnetwerk te beveiligen, dit kan via de software die je bijgeleverd krijgt bij je draadloze of kabelrouter.

Kabel, ADSL en glasvezel vergelijken

Wat zijn de voor- en nadelen van kabelinternet:

Kabel voor- en nadelen

Glasvezelinternet

Glasvezel is draad van glas die theoretisch gezien signalen snel en betrouwbaar over grote afstanden kan versturen. De grote bandbreedte en afstand van de glasvezelverbinding zorgen ervoor dat de hoge snelheid gerealiseerd kan worden. Bij glasvezel is de upload- en downloadsnelheid even hoog. Via glasvezel zijn de hoogste internetsnelheden mogelijk. In sommige gemeentes kan de internetsnelheid oplopen tot 500 Mb. Bij glasvezel is de upload- en downloadsnelheid even hoog. Reggefiber rolt glasvezel uit in Nederland. 30% van de huishoudens in Nederland heeft inmiddels toegang tot glasvezelinternet.

Kabel, ADSL en glasvezel vergelijken

Zelf je provider kiezen

Er zijn nu rond de 25 glasvezelaanbieders, maar deze zijn nog niet in alle gemeenten actief. Is er glasvezel aangelegd in je gemeente, dan kun je uit meerdere aanbieders kiezen. Glasvezelaanbieders beheren het netwerk niet en zijn dus ook niet verantwoordelijk voor aanleg en onderhoud. Op dit moment wordt 90% van het glasvezelnetwerk beheerd door Reggefiber. Daarnaast legt de investeringsmaatschappij CIF glasvezel aan. In gebieden waar Reggefiber actief is mogen aanbieders zelf de keuze maken in welke gemeente zij diensten aanbieden. Meer dan 30% van de Nederlandse huishoudens heeft momenteel toegang tot glasvezelinternet.

De voor- en nadelen van glasvezel:

Glasvezel voor- en nadelen

Kabel, ADSL en glasvezel vergelijken

Zaken waar je goed op moet letten als je providers gaat vergelijken

Bedenk goed wat voor internetter jij bent. Geef jij de voorkeur aan de hoogste internetsnelheid? Of kun je ook leven met wat langzamer, maar wel goedkoper internet? Geef dit allemaal aan in de vergelijker, zodat je keuze uiteindelijk goed aansluit op je behoefte.
Andere belangrijke zaken waar je op dient te letten zijn:

  • De beschikbaarheid op je adres
  • Eenmalige en maandelijkse kosten
  • Internetsnelheid
  • Zenderpakketten
  • HD-tv
  • Extra diensten zoals onbeperkt bellen, video-on-demand en installatiekosten.

Kiezen tussen ADSL, kabelinternet en glasvezel

Alle 3 internettechnieken hebben hun voor- en nadelen. Bij het maken van een keuze tussen aanbieders kun je deze meenemen. Bedenk goed wat voor internetter je bent en of je de hoogste internetsnelheid nodig hebt. Of past langzamer goedkoper internet beter bij je situatie?

Kabel, ADSL en glasvezel vergelijken

Vraag? Bel ons.

We zijn 6 dagen per week bereikbaar.

Openingstijden klantenservice

Maandag t/m vrijdag van 8:00 tot 20:00 uur
Zaterdag van 10:00u tot 16:00 uur
Zondag zijn we gesloten

Bel 020 - 760 42 42 (lokaal tarief)