Beste internetprovider

We willen allemaal het snelste en goedkoopste internet, maar is dat ook altijd de beste keuze? Wat de beste internetprovider is, is voor iedereen anders. Toch zijn er jaarlijks een aantal onderzoeken die je kunnen helpen bij het kiezen.

Onderzoek Consumentenbond en Tweakers

Tweakers is de grootste technologie- en elektronicawebsite van Nederland. Bij de jaarlijkse Tweakers Awards roept de website onder andere de beste internetprovider uit, gebaseerd op stemmen van de Tweakers-leden. De provider met de hoogste score komt als beste internetprovider uit de bus. Ook de Consumentenbond vraagt consumenten om hun mening en roept jaarlijks een beste internetprovider uit. Deze titel is gebaseerd op een panel bestaande uit 10.000 leden die een beoordeling maken in de Providermonitor op basis van storingen, kwaliteit, klantenservice en een algemene beoordeling.

Beste internetprovider 2023

De Tweakers Award voor beste internetprovider 2023 ging net als in 2022 naar KPN. Bij de Consumentenbond scoorde KPN ook goed (het DSL-netwerk scoorde een 7,6 en het glasvezelnetwerk een 7,8), maar de grote winnaar was opnieuw het glasvezelnetwerk van Freedom Internet, met een score van 7,9.

Een 7,9 voor Freedom Internet

De leden van de Consumentenbond gaven Freedom Internet, dat internetverbinding aanbiedt via het kabel- en glasvezelnetwerk van KPN, een gemiddelde score van 7,9. De score is gebaseerd op de kwaliteit van de internetdiensten (8,6), vaste telefonie (9,2), klantenservice (8,5), algemene providerwaardering (9,6) en tv-kwaliteit (6,3). Een hoge score dus, waaruit de conclusie getrokken kan worden dat Freedom Internet vooral kan verbeteren als het gaat om de televisiestoringen en -kwaliteit.

KPN versus Ziggo

Waar Ziggo bij de Tweakers Awards tweede scoort als beste internetprovider, staat deze in de Providermonitor van de Consumentenbond op de vierde plek als beste alles-in-1-provider. Wat voor jou de beste internetprovider is, hangt niet af van deze scores, maar van jouw voorkeuren als het gaat om internetgebruik en persoonlijke televisiezendervoorkeuren.

Wat ook meespeelt is welke providers beschikbaar zijn op jouw adres. Zo kies je voor het beste en snelste internet glasvezelinternet voor KPN, maar als in jouw straat nog geen glasvezel is aangelegd, is kabelinternet van Ziggo een betere keuze. Ook kun je beter voor Ziggo kiezen als je veel televisie kijkt, en met name veel sport – het zenderaanbod van Ziggo past dan beter bij jouw kijkwensen dan het aanbod van KPN.

Benieuwd naar de precieze verschillen tussen KPN en Ziggo? Vul dan vooral de vergelijker in, of neem een kijkje op onze pagina Ziggo versus KPN.

Andere providers op het KPN-netwerk

Zoals Freedom Internet gebruikmaakt van het KPN-netwerk, bieden Budget Thuis, Youfone en Online.nl ook internet aan via het netwerk van KPN. Toch scoren zij in de testen van Tweakers en de Consumentenbond veel minder goed dan Freedom Internet en KPN zelf. Bij de Tweakers Awards kreeg Youfone 1,34% van de stemmen, Budget Alles-in-1 kreeg 0,67% en bij Online.nl was dat 0,62%. In de Providermonitor staat alleen Budget Alles-in-1 in dit rijtje – op de achtste plek met een score van 7,0.

Deze providers noemen we ook wel budgetproviders, omdat je voor deze netwerken minder betaalt voor dezelfde verbinding. Het verschil in scores kan dus liggen aan de klantenservice, extra’s of bijvoorbeeld de samenstelling van pakketten.

Odido

Odido is de nieuwe naam voor de provider T-Mobile. In de Providermonitor staat Odido onderaan de lijst, met een 6,4 als eindoordeel. In de Tweakers Awards daarentegen, staat Odido als derde op de lijst met een percentage van 17,03% aan stemmen.

Hoe vind ik de beste internetprovider?

Welke provider het beste bij jou past, blijft uiteindelijk jouw beslissing – ook al hebben de testen van de Consumentenbond en Tweakers bruikbare resultaten. Toch raden wij bij Overstappen altijd aan om goed na te denken over wat jij belangrijk vindt. Kies je bijvoorbeeld liever voor een goede verbinding, en is klantenservice minder belangrijk voor je? Of maak je liever meer kosten zodat je wel het gehele televisiepakket kunt kiezen?

“Door het maken van een vergelijking vind jij de provider die het beste bij je past. Je kunt via onze vergelijker ook gemakkelijk zien welke snelheden beschikbaar zijn op jouw adres en wat de extra mogelijkheden en pluspunten zijn.”
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert

Internet postcodecheck

Voordat je je gaat verdiepen in alle opties van internetverbindingen, kun je het beste de postcodecheck doen. Via deze check laten wij je alle beschikbare abonnementen en pakketten zien die op jouw adres beschikbaar zijn. Zo is glasvezel nog niet aangelegd in heel Nederland, en kun je daardoor soms alleen een kabelverbinding kiezen. Het enige wat je hoeft te doen is je postcode en huisnummer invullen, dan tonen wij je alle mogelijkheden!

Overstappen van internet

Wil jij weten of je bij een andere provider een betere deal kunt krijgen of denk je dat een andere internetprovider beter aansluit bij jouw wensen? Via de vergelijker kun je een praktische vergelijking maken, speciaal aangepast aan jouw voorkeuren. Wij geven je het overzicht van alle providers voor jouw postcode, vergeleken op prijs en inhoud. Zo is de keuze voor een nieuw internetabonnement snel gemaakt!

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Vergelijk internet providers
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!