Motorverzekering: alles over schade melden

Gevallen met de motor? Botsing, stormschade of brandschade opgelopen? Dan meld je dit waarschijnlijk bij de verzekeraar. Maar hoe doe je dit precies? Welke gegevens moet je verzamelen en binnen welke termijn moet de melding bij de verzekeraar binnen zijn? Op deze pagina vind je alles wat je moet weten om je schadeclaim soepel en efficiënt af te handelen.

Wat te doen bij schade aan je motor?

Schade op de weg kan gevaarlijk zijn. Heb je een ongeluk gehad of hapert je motor om andere redenen, breng jezelf en eventuele passagiers dan zo snel mogelijk in veiligheid. Probeer een parkeerplaats te bereiken of ga langs de weg staan. Kun je niet meer verder rijden? Neem dan contact op met de alarmcentrale van je verzekeraar. Zij kunnen je naar de garage (en eventueel naar huis) helpen of verwijzen je door naar de juiste instantie.

Alleen contact met de alarmcentrale is echter nog geen volledige melding. Lees verder voor verschillende soorten schade en een stappenplan voor het voorbereiden en uitvoeren van een succesvolle schademelding.

Verschillende soorten schade

Er bestaan verschillende soorten schade, ieder met een eigen stappenplan. Doorloop bij een aanrijding, diefstal of overige schade in ieder geval de volgende stappen:

Aanrijding

  • Breng jezelf en anderen in veiligheid.
  • Noteer alle belangrijke gegevens en maak foto’s van de situatie.
  • Vul samen met de andere betrokkene(n) het Europees schadeformulier in.
  • Onderteken het formulier allebei en neem het origineel mee naar huis. Liever het formulier online invullen? Dat kan op www.mobielschademelden.nl.
  • Zijn er getuigen in de buurt? Noteer dan de contactgegevens.
  • Schakel, wanneer nodig, de politie in. Noteer in dat geval de naam van de agent op het schadeformulier.
  • Neem contact op met je verzekeraar en volg de instructies op.
“Erken nooit direct schuld bij een ongeval met de motor. Direct na het ongeval bestaat er namelijk nog veel verwarring over de exacte context. Door onterecht schuld te bekennen, kun je de afhandeling van je schadeclaim compliceren en jezelf in een nadelige positie plaatsen. Laat het beoordelen van de situatie daarom aan de experts over.”
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen

Diefstal

  • Noteer alle belangrijke gegevens en maak foto’s van de situatie.
  • Verzamel belangrijke documentatie van je motor zoals een eigendomsbewijs en foto’s waarop je motor goed herkenbaar is.
  • Doe direct aangifte bij de politie in de gemeente waar de motor geparkeerd stond.
  • Vraag om een aangiftebewijs, want dit heb je nodig om de schade te kunnen melden bij je verzekeraar.
  • Neem contact op met je verzekeraar en volg de instructies op.

Overige schade (bijvoorbeeld storm- of brandschade)

  • Noteer alle belangrijke gegevens en maak foto’s van de situatie.
  • Neem contact op met je verzekeraar en volg de instructies op.

Heb je alleen een WA-motorverzekering? Dan wordt schade aan je eigen motor niet gedekt en hoef je deze dus ook niet te melden. Hetzelfde geldt voor schade die je zelf hebt veroorzaakt wanneer je alleen een WA beperkt casco motorverzekering hebt, en geen all risk motorverzekering.

Bekijk voordat je schade meldt of deze wel onder jouw verzekering valt. Neem bij twijfel contact op met de klantenservice van je verzekeraar. Zij kunnen je verder helpen.

Schade aan accessoires

Krijg je van je verzekeraar een bedrag uitgekeerd bij schade? Dan geldt dit hoogstwaarschijnlijk ook voor de accessoires die aan je motor vastzitten. Denk bijvoorbeeld aan een navigatiesysteem of geluidsinstallatie. Zelfs losse accessoires zoals een helm en motorkleding kunnen worden meeverzekerd. Wel geldt voor accessoires doorgaans een maximumbedrag van zo’n €500,- tot €1.000,-.

Schade melden

Het melden van schade gaat bij iedere verzekeraar nét even anders. Bijna elke verzekeraar werkt tegenwoordig echter online en heeft een handige pagina ingericht waar je alle belangrijke informatie invult. Deze pagina vind je op de website van je verzekeraar onder ‘schade melden’. Kom je er online niet uit? Neem dan telefonisch contact op en volg de instructies op.

Meld schade altijd zo snel mogelijk. Verzekeraars stellen termijnen waarbinnen de melding binnen moet zijn. Meestal gaat dit om twee tot drie dagen. Controleer in de voorwaarden welke termijnen jouw verzekeraar hanteert.

Gaat het om een kleine reparatie? Soms mag je deze zelf laten uitvoeren voordat je de schade meldt bij de verzekeraar. Je deelt de rekening met alle bijbehorende informatie dan na afloop met de verzekeraar. Gaat het om een groter bedrag, dan wil de verzekering de schade eerst beoordelen voordat een plan voor de reparatie wordt gemaakt. Benieuwd om welke bedragen dit gaat bij jouw verzekeraar? Je vindt deze in de polisvoorwaarden.

Motorverzekering vergelijken

Op zoek naar een goede motorverzekering? Wij helpen je bij het maken van de juiste keuze. Vul je gegevens in op onze vergelijker en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Dit scheelt uitzoekwerk en zorgt dat je niet te veel betaalt.

Begin direct met vergelijken!

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman - Expert schadeverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert schadeverzekeringen
5 minuten 22-04-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jeremy Broekman onderdeel van de Kizi familie. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Bij de meeste motorverzekeraars kun je schade tot twee of drie dagen na het incident melden. Wacht hier echter niet te lang mee. Hoe eerder alle informatie bij de verzekeraar binnen is, hoe sneller de claim zal zijn afgehandeld.

De exacte termijnen kunnen variëren per verzekeraar, dus controleer bij twijfel de polisvoorwaarden even.

Nee, je hoeft eventuele schade aan je eigen motor niet te melden bij je verzekeraar. Als je dit liever wilt, mag je de schade aan je eigen motor ook zelf laten herstellen en betalen. Wel moet het herstel natuurlijk goed gebeuren. Ga je met een onvolledig herstelde motor de weg op en ontstaat hierdoor bijvoorbeeld een ongeluk? Dan kan dit voor problemen zorgen tijdens een eventuele toekomstige schadeclaim.

Als je het niet eens bent met de schadeafhandeling, kun je een contra-expert inschakelen. De kosten hiervoor worden doorgaans door de verzekeraar vergoed, mits redelijk. Kom je er nog steeds niet uit? Dan kun je het Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid) inschakelen.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.