Coolblue Energie introduceert dynamisch energiecontract | Overstappen.nl
12-12-2023

Coolblue Energie introduceert dynamisch energiecontract

Ook Coolblue Energie stapt in de markt van dynamische energiecontracten.

4 minuten 13-12-2023
Tom Schlagwein
Energie-expert

Sinds kort kunnen alle klanten van Coolblue Energie een dynamisch energiecontract afsluiten. Daarmee volgt Coolblue Energie de trend waarbij steeds meer energieleveranciers een dynamisch energiecontract introduceren. Onder andere grote leveranciers zoals Eneco, Vandebron en Budget Energie bieden deze contractvorm nu aan.

Alleen dynamische stroomprijzen

De introductie van het dynamische energiecontract geldt alleen voor elektriciteit. Voor gas krijg je de keuze tussen een vast of variabel energiecontract. Bij een contract met dynamische stroomprijzen verschillen de tarieven per uur en kunnen klanten hun energiekosten verlagen door slim in te spelen op hun energieverbruik. Door tijdens ‘goedkope’ uren stroom te verbruiken en tijdens ‘dure’ uren juist zuinig aan te doen kun je al snel enkele tientallen euro’s per jaar besparen. Met efficiënt gebruik van grote stroomverbruikers zoals een elektrische auto en een airco kan dit voordeel nog meer oplopen.

Wat is een dynamisch contract?

Bij een dynamisch contract zijn de tarieven voor stroom en gas gekoppeld aan de ‘spotmarkt’. Daar wordt energie verhandeld voor de komende dag. De stroomtarieven veranderen per uur en de gasprijs één keer per dag. Dit is in contrast met vaste of variabele contracten waar de prijzen vastliggen voor een bepaalde periode. Bij Coolblue Energie betreft het dynamische aspect dus enkel voor de elektriciteit, met gas krijg je wel een vast of variabel tarief.

Coolblue Energie dynamische tarieven

Coolblue Energie rekent €7,10 per maand aan vaste leveringskosten voor stroom. De inkoopvergoeding bedraagt €0,02 per kWh stroom. Deze kosten komen dus boven op de inkoopprijzen per kWh. Daarnaast betaal je ook nog overheidsheffingen en netbeheerkosten. Wanneer je kiest voor het vaste contract voor gas betaal je €7,50 per maand aan vaste leveringskosten en €1,23 per m3 gas. Op basis van een inventarisatie van Overstappen.nl, blijken deze kosten heel gemiddeld ten opzichte van andere partijen.

“We zien dat Coolblue Energie nu ook andere grote leveranciers volgt door een dynamisch contract aan te bieden. Eneco, Vandebron en Budget Energie gingen hen voor. Wij verwachten dat veel meer grote leveranciers dit voorbeeld gaan volgen. Dynamische contracten hebben flink aan populariteit gewonnen, dus deze contractvorm zal belangrijk gaan worden voor alle leveranciers die tot nu toe alleen variabel en vast hebben aangeboden.”
Tom Schlagwein
Energie-expert

Aantal huishoudens met dynamisch contract daalt licht

Vanaf januari 2023 tot en met oktober 2023 steeg het aantal huishoudens met een dynamisch energiecontract maandelijks. In november 2023 is er volgens data van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) voor het eerst een lichte daling van 5,3% te zien bij het aantal huishoudens met een dynamisch contract. Het lijkt erop dat veel huishoudens het advies van de ACM overnemen en hun tarieven voor langere tijd vastleggen door voor een vast contract te kiezen. Het aantal vaste contracten is in deze periode met 2% gestegen tot 3,17 miljoen huishoudens.

Dynamische energiecontracten verplicht in 2025

In de nieuwe energiewet die vanaf 2025 moet ingaan staat dat alle energieleveranciers een dynamisch energiecontract moeten aanbieden. Eneco, Vandebron en Budget Energie zijn de eerste drie grote leveranciers die de stap al hebben gezet. Andere grote energieleveranciers zoals Vattenfall en Essent, zullen op termijn ook dynamische contracten moeten gaan aanbieden. Op dit moment is ANWB Energie de marktleider met dynamische energiecontracten, deze leverancier heeft een marktaandeel van 45% tot 50%. Frank Energie, NextEnergy en Zonneplan volgen met ieder respectievelijk 10% tot 15% marktaandeel.

Tom Schlagwein
Energie-expert
4 minuten 13-12-2023

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en is op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeldt in de pers, waaronder De Telegraaf en Nu.nl.

Terug naar boven