Gas | Wat is het en wat zijn alternatieven voor aardgas?

Gas

Vergelijk energieleveranciers

Gas is een van de meest gebruikte energiebronnen ter wereld. In Nederland bijvoorbeeld, is maar liefst 91% van de huishoudens aangesloten op gas voor verwarming. Maar wat is gas eigenlijk, wat is het verschil tussen groen en grijs gas en zijn er alternatieven? Lees snel verder om alle antwoorden op die vragen te krijgen en nog meer informatie over gas.

Snel navigeren naar


Wat is gas?

Gas is een fossiele brandstof die ontstaat uit de resten van dode planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Deze resten zijn onder hoge druk en temperatuur omgezet in aardgas, een mengsel van voornamelijk methaan en andere koolwaterstoffen. Energieproducenten winnen gas uit de bodem en transporteren het via pijpleidingen naar huishoudens en bedrijven.
Een opvallende eigenschap van gas: je kunt het niet zien of voelen, maar wel ruiken. Gas heeft een opvallend doordringende geur. Die geur is bewust toegevoegd. Van nature is gas namelijk geur- en kleurloos. Wanneer je deze geur waarneemt, weet je direct dat je te maken hebt met gaslek.


Wat is het verschil tussen grijs en groen gas?

Grijs gas is het meest gangbare type aardgas; het ‘standaard’ gas dat we onder andere gebruiken om onze woningen te verwarmen. Grijs gas komt uit ondergrondse fossiele brandstofreserves, zoals aardolie en aardgasvelden. Wanneer grijs gas wordt gecompenseerd door bijvoorbeeld het planten van bomen, krijgt het de naam CO2-gecompenseerd gas. Groen gas wordt gemaakt uit biomassa of hernieuwbare bronnen, zoals plantenresten, voedselafval en rioolslib.
Naast de wijze van winning is een ander belangrijk verschil tussen grijs en groen gas het milieueffect. Groen gas beschouwen we als veel milieuvriendelijker dan grijs gas, vanwege de lagere netto-uitstoot van broeikasgassen.

Gas

Waar wordt gas voor gebruikt in huis?

Gas gebruiken we in Nederland op diverse manieren. We zetten ze voor je op een rij:

 • Verwarming: in Nederland zijn veel huishoudens aangesloten op het aardgasnetwerk, om gas te gebruiken voor centrale verwarmingssystemen en warmwatervoorzieningen.
 • Koken op gasfornuizen: gasfornuizen zijn wijdverspreid in Nederlands. We zijn gewend aan de directe en nauwkeurige controle over de temperatuur van gasfornuizen tijdens het koken. Het gebruik van gas bij het koken is bovendien erg geliefd vanwege de snelheid waarmee het potten en pannen verwarmt.
 • Warm water: gasgestookte boilers en geisers gebruiken we om warm water te leveren voor douches, baden, afwassen en andere huishoudelijke taken.
Gasverbruik in huis

Actuele gastarief

De actuele gasprijs van dit moment is € 1,38 per m3.
Wij berekenen de gemiddelde prijs voor gas op basis van de tarieven van een nieuw variabel energiecontract van de 19 grootste energieleveranciers.

gas

Huidige gasprijs

€ 1,38 per m3

Inclusief energiebelasting en 21% BTW.

Bekijk de gasprijs


Gemiddeld gasverbruik in Nederland

Het gemiddelde gasverbruik in Nederland varieert van huishouden tot huishouden, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de woning, isolatie en het gebruik van gasgestookte apparaten. In Nederland ligt het gemiddelde gasverbruik voor een huishouden twee personen nu rond de 1.100 kubieke meter gas per jaar.

HuishoudenGemiddeld gasverbruik per jaar
1 persoon900 m3
2 personen1100 m3
3 personen1400 m3
4 personen1700 m3
5 personen1900 m3
Energie-exper Tom over het gasgebruik

Gasverbruik in de laatste jaren

“De laatste jaren zien we een vermindering in het gasverbruik door huishoudens. Nieuwbouwwoningen worden niet meer aangesloten op het gasnet en bestaande bouw wordt stapsgewijs afgesloten van het gas. Maar de voornaamste reden is de energiecrisis waarbij de gasprijs exponentieel was gestegen. Ondanks dat het gastarief is gedaald en redelijk stabiel is, blijven we een dalende lijn zien in het gasverbruik.”

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Energie-expert Tom Schlagwein

Besparen op je gasverbruik

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op het gasverbruik. We geven vier voorbeelden:

Isolatie

1. Isolatie

Het verbeteren van de isolatie van je woning vermindert zowel warmteverlies als de behoefte aan verwarming.

2. Efficiënte verwarmingssystemen

Investeren in een energiezuinige verwarmingsketel kan het gasverbruik verminderen. Daarnaast voorkomen programmeerbare thermostaten verspilling, doordat je de temperatuur in huis efficiënter kunt regelen op basis van je behoeften.

3. Warm water

Het verminderen van het gasverbruik voor warm water kan je bereiken door bijvoorbeeld korter te douchen, het verlagen van de temperatuur van het warme water en te investeren in een energiezuinige boiler.

4. Energiebewust gedrag

Eenvoudige gewoonten, zoals het uitzetten van de verwarming als je niet thuis bent en het ‘s nachts sluiten van je gordijnen, dragen allemaal bij aan het verminderen van je gasverbruik.


Zijn er alternatieven voor gas?

Er zijn verschillende alternatieven voor gas als energiebron:

 • Elektriciteit: elektrische verwarmingssystemen en inductiekookplaten kunnen gas vervangen in huishoudens. Maar je bent pas echt gasvrij als je dan gebruikmaakt van elektriciteit die wordt opgewekt met behulp van duurzame energiebronnen.
 • Warmtenetten: in steeds meer wijken leggen gemeentes warmtenetten aan. Daarbij gebruikt men restwarmte van bijvoorbeeld industrie of afvalverbranding om huizen en gebouwen te verwarmen.
 • Waterstof: waterstof is een energiedrager die in de toekomst mogelijk een rol gaat spelen in de energievoorziening. De basis is water en elektriciteit. Waterstof is inzetbaar voor verwarming, transport en elektriciteitsproductie.

Veelgestelde vragen

  Hoeveel wordt gas duurder in 2024?

  Wat wij verwachten voor de gasprijs in 2024 is dat deze zal stijgen. Op prinsjesdag is namelijk bekend geworden dat de belasting inclusief btw op gas in 2024 € 0,71 wordt. In 2023 was dit nog € 0,59 per m3, dus gas wordt minimaal € 0,12 duurder in 2024.

  Wat is goedkoper gas of stroom?

  Stroom is goedkoper. De prijs per kWh stroom is minder dan de helft dan de prijs per m3 gas. Je verbruikt meer stroom dan gas, maar door het verschil in prijs per m3 gas en kWh stroom, blijft stroom goedkoper.

  Hoeveel gas verbruikt een tweepersoonshuishouden gemiddeld?

  Een gemiddeld tweepersoonshuishouden verbruikt 1100 m³ gas per jaar. Het grootste deel hiervan wordt verbruikt in de winter om het huis warm te houden.

  Kan je een contract voor alleen gas afsluiten?

  Ja, je kan een contract alleen voor gas afsluiten. In onze vergelijker doe je dat door aan te klikken dat je alleen gas nodig hebt.

  Wat was het prijsplafond voor gas?

  Het prijsplafond voor gas was in 2023 geldig. Het maximale bedrag voor gas was daardoor € 1,45 tot een verbruik van 1200 m3 over het hele jaar. Vanaf januari 2024 is het prijsplafond afgeschaft.

Is je vraag nog niet beantwoord?

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten