
Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe warmtewet: warmtenetten straks in publieke handen
Warmtenetten moeten voor minimaal 51 procent in handen van de overheid komen.
Gas is een van de meest gebruikte energiebronnen. Op deze pagina lees je wat gas dat met gas te maken heeft, van groen en grijs gas tot gasaansluitingen en hoe je de beste gasprijs vindt.
Gas is een van de meest gebruikte energiebronnen. In Nederland is maar liefst 91% van de huishoudens aangesloten op gas voor verwarming en warm water. Maar wat is gas precies? Gas is een fossiele brandstof die ontstaat uit de resten van dode planten en dieren die miljoenen jaren geleden leefden. Deze resten zijn met hoge druk en temperatuur omgezet in aardgas, een mengsel van voornamelijk methaan en andere koolwaterstoffen. Energieproducenten winnen gas uit de bodem en transporteren het via pijpleidingen naar huishoudens en bedrijven, zodat zij warmte kunnen gebruiken.
Een opvallende eigenschap van gas: je kunt gas niet zien of voelen, maar wel ruiken. De doordringende geur is bewust toegevoegd, zodat je weet wanneer je te maken hebt met een gaslek.
In je energiecontract staat gas aangegeven met kubieke meter: m3.
Gas gebruiken we in Nederland op diverse manieren. We zetten ze voor je op een rij:
Grijs gas is het meest voorkomende type aardgas dat we gebruiken om onze woningen te verwarmen. Grijs gas komt uit ondergrondse fossiele brandstofreserves, zoals aardolie en aardgasvelden. Groen gas wordt gemaakt uit biomassa of hernieuwbare bronnen, zoals plantenresten, voedselafval en rioolslib. Naast de wijze van gaswinning is een ander belangrijk verschil tussen grijs en groen gas het milieueffect. Groen gas beschouwen we als veel milieuvriendelijker dan grijs gas, vanwege de lagere netto-uitstoot van broeikasgassen. Groen gas komt nog weinig voor bij leveranciers. Wel bieden zij vaak CO2-gecompenseerd gas aan. Dit is eigenlijk grijs gas met een groen tintje: leveranciers investeren in klimaatprojecten, zoals het planten van bomen,
De gasprijzen van nieuwe energiecontracten verschillen dagelijks. Vul onze energievergelijker in om de actuele tarieven te bekijken of lees meer over de actuele gasprijs op onze pagina over de gasprijs.
Het gemiddelde gasverbruik in Nederland varieert van huishouden tot huishouden, afhankelijk van verschillende factoren zoals de grootte van de woning, isolatie en het gebruik van gasgestookte apparaten. In Nederland ligt het gemiddelde gasverbruik voor een huishouden twee personen nu rond de 1.100 kubieke meter gas per jaar.
Huishouden | Gemiddeld gasverbruik per jaar |
---|---|
1 persoon | 900 m3 |
2 personen | 1100 m3 |
3 personen | 1400 m3 |
4 personen | 1700 m3 |
5 personen | 1900 m3 |
Je gasaansluiting is de verbinding tussen het gasnet en je woning. Het type gasaansluiting bepaalt hoeveel gas je maximaal kunt afnemen en heeft ook invloed op je netbeheerkosten. In Nederland heeft de meeste woningen een standaard G4- of G6-aansluiting. Op onze pagina over gasaansluitingen lees je welke aansluitingen er mogelijk zijn en hoe je kunt achterhalen welk type gasaansluiting je in huis hebt.
Er zijn verschillende alternatieven voor gas als energiebron:
Er zijn verschillende manieren waarop je kunt besparen op het gasverbruik. We geven 4 voorbeelden:
Je energiekosten bestaan voor een groot deel uit de kosten voor gas, tenzij je bent aangesloten op een warmtenet of als je van het gas af bent. Hoeveel je voor gas betaalt, ligt onder andere aan de tarieven en aan hoeveel gas je verbruikt. Kies je voor een vast, variabel of dynamisch gastarief? Vul onze energievergelijker in om de actuele tarieven te bekijken. De goedkoopste leverancier voor jouw situatie staat altijd bovenaan.
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Warmtenetten moeten voor minimaal 51 procent in handen van de overheid komen.
In deze maandelijkse update vind je een overzicht van de voordeligste energiecontracten voor juli 2025.
Het verdwijnen van de salderingsregeling zorgt voor onrust en verwarring bij huishoudens met zonnepanelen.
Lees hier de impact van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten op jouw energierekening en de analyse van energie-expert Tom Schlagwein.
Volgens recente analyses van Overstappen.nl is meer dan de helft van de kale gasprijs op dit moment toe te schrijven aan marges en risico-opslag. Samen met belastingen komt de totale prijs voor consumenten daarmee veel hoger uit.
Dankzij deze slimme tips kun je je terugleverkosten flink beperken.
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.