ANWB Energie

ANWB Energie

Contactgegevens
088 - 269 22 22
Vergelijk energieleveranciers

Over ANWB Energie

De ANWB is opgericht in 1883 als een fietsclub. Al snel groeide ze uit tot een vereniging voor fietsers, automobilisten, recreanten en vakantiegangers. De vereniging heeft zo’n 4,7 miljoen leden en sinds 2021 kan je bij de ANWB ook energiecontracten afsluiten. Ze bieden alleen contracten met een dynamisch tarief aan.

Snel navigeren naar

Dynamische energiecontract ANWB Energie

ANWB Energie biedt een dynamisch energiecontract aan. Dit is een contractvorm waarbij je tarief voor stroom (kWh) per uur en je tarief voor gas (m3) elke ochtend om 6 uur veranderd. De prijzen voor energie zijn namelijk gekoppeld aan de ‘spotmarkt‘. Op deze markt wordt de energie voor de komende dag verhandeld, vandaar dat je een dag van te voren pas weet wat je tarieven voor de volgende dag zullen zijn. Alleen de tarieven per kWh stroom en m3 gas zijn dynamisch. De overige kosten staan wel vast.

dynamische tarieven ANWB Energie

Kosten ANWB Energie

Voor de dynamische tarieven geldt dat de inkoopprijzen voor alle leveranciers gelijk zijn. Daarnaast zijn ook de overheidsheffingen (energiebelasting & btw) en netbeheerkosten voor alle leveranciers hetzelfde als bij een vast of variabel energiecontract.

Het verschil tussen de leveranciers zit dus in de overige kosten en de voorwaarden van het contract, want de kosten van het vastrecht, de variabele kosten (opslag per kWh en m3) en de opzegtermijn zijn wél verschillend per leverancier.
In de tabel hieronder zie je wat de kosten en de opzegtermijn van deze leverancier is.

Kosten ANWB Energie

Product Tarief
Vastrecht stroom p/m € 7,01
Opslag stroom p/kWh € 0,02118
Vastrecht gas p/m € 7,01
Opslag gas p/m3 € 0,08275
Opzegtermijn 30 dagen

Laatste update: 5 september 2023

Blijf op de hoogte

Het aanbod van energieleveranciers kan van dag tot dag verschillen. Wil je op de hoogte gehouden worden van nieuwe deals en de laatste ontwikkelingen binnen de energiemarkt? Schrijf je dan nu in voor het Energie Alert.

energie alert

Aanbiedingen ANWB Energie

Een energieleverancier heeft vaak een aanbieding in de vorm van een loyaliteitsbonus of cashback, deze wordt aan het eind van het eerste contractjaar uitgekeerd. Met deze aanbiedingen komen ze hoger in de vergelijker te staan. Hoe hoger een energieleverancier in de vergelijker staat, hoe goedkoper het energiecontract op jaarbasis is.

Voorheen gaven energieleveranciers een aanbieding in de vorm van een welkomstkorting. Met de wijziging in de opzegvergoedingen zijn ook de regels van de welkomstkortingen aangepast. Een welkomstkorting moet nu binnen twee maanden worden uitgekeerd, daarom kiezen veel energieleveranciers nu voor een loyaliteitsbonus. Op onze aanbiedingen pagina hebben we de meest actuele aanbiedingen op een rijtje gezet.

Waar wordt de energie opgewekt?

Energieleveranciers zijn tegenwoordig verplicht om te laten zien waar hun energie vandaan komt en hoe deze wordt opgewekt. Dit doen ze door het zogenoemde stroometiket. Er is geen vast format voor het stroometiket, daarom hebben wij voor jou uitgezocht waar ANWB Energie zijn energie vandaan haalt.

Stroometiket ANWB Energie

Soort product ANWB Energie
66,7% Windenergie NL
33,3% Zonne Energie NL
% Duurzaamheid 100% Duurzaam

Bron: Stroometiket 2021 ANWB Energie

Samen naar een duurzame wereld

ANWB Energie en WISE

Elk jaar onderzoekt WISE in samenwerking met de Consumentenbond hoe duurzaam een energieleverancier daadwerkelijk is. ANWB Energie wordt niet in dit onderzoek meegenomen. De ANWB werkt samen met EnergyZero voor het leveren van energie, om deze reden worden ze niet meegenomen in het onderzoek van WISE. EnergyZero wordt wel meegenomen en die krijgen van WISE een 9,9.

Ben jij benieuwd naar het hele onderzoek en welke energieleverancier volgens WISE het groenste is? Ga dan naar onze pagina over de groenste energieleverancier.
Het cijfer van WISE is gebaseerd op de gehele organisatie.

tip

Tip

Vink in onze vergelijker het filter duurzaam aan. Je krijgt dan alleen energiecontracten te zien waarvan de energie uitsluitend wordt opgewekt in Nederland vanuit hernieuwbare bronnen: wind, water en zon. Daarnaast wordt het gas minstens CO2 gecompenseerd.

Mijn situatie is veranderd, wat nu?

Wanneer overstappen

Jouw energiecontract loopt af, dus is het tijd om opzoek te gaan naar jouw beste deal. Je zoekt een nieuwe energieleverancier en overweegt een overstap naar ANWB Energie. Met een vast contract kan je het beste overstappen wanneer jouw contract afloopt, anders riskeer je een overstapboete.
Bij een variabel contract heb je geen vaste einddatum en kan je overstappen wanneer je dat zelf wilt.

Wat doen wij

Met behulp van onze vergelijker krijg je direct een overzicht van meerdere energieleveranciers, al hun tarieven. Zo kan je eenvoudig en snel in één oogopslag zien welke energieleverancier de beste voorwaarden met de goedkoopste tarieven heeft. Zodra je de overstap compleet maakt, word je aangemeld bij je nieuwe energieleverancier. Zij zorgen ervoor dat jouw oude energiecontract wordt opgezegd. Op deze manier stap je makkelijk en snel over en hoef je zelf niets te doen.

Wat moet je doorgeven

 • De datum waarop je de sleutel van je nieuwe woning ontvangt.
 • De datum waarop je de sleutel van je oude woning inlevert.
 • Het adres van je nieuwe woning.
 • Je contactgegevens tijdens de verhuizing.
 • De meterstanden van je oude huis.
 • De meterstanden van je nieuwe huis.

Contract opzeggen verhuizing

Een verhuizing is geen geldige reden om tussentijds je vaste contract op te zeggen. Je huidige contract verhuist met je mee naar je nieuwe adres.

Tijdelijk twee adressen?
Wanneer je tijdelijk twee adressen hebt, levert ANWB Energie op beide adressen stroom en/of gas. Als je op het oude adres geen energie meer nodig hebt, dan moet je zelf het contract voor je oude woning opzeggen. Wij raden aan om dit altijd telefonisch te doen.

Manier van opzeggen

In sommige situaties moet je zelf je energiecontract opzeggen. Bij ANWB Energie is dit schriftelijk, digitaal of telefonisch mogelijk. Je energieleverancier hanteert de wettelijke opzegtermijn van 30 kalenderdagen.

Vast contract opzeggen

Wanneer jij vroegtijdig je energiecontract opzegt, mag ANWB Energie een opzegvergoeding in rekening brengen. De ACM heeft bepaald wat de maximale hoogte van de opzegvergoeding mag zijn.

Veelgestelde vragen

  Ik heb een aanvraag gedaan, hoe gaat het nu verder?

  Wanneer je een aanvraag hebt gedaan ontvang je, van ANWB Energie een bevestiging van je aanvraag.
  Na ontvangst van je contract duur het nog 4-6 weken voordat je energie van ANWB krijgt.
  Let op: Als jij vroegtijdig over wilt stappen neemt ANWB Energie je opzegboete niet over.

  Hoe gaat de leverancier om met het voorschotbedrag?

  Je betaalt je energiekosten vooraf.

  De hoogte van je maandbedrag wordt mondeling bepaald. Je kan bij ANWB Energie kiezen voor een automatische incasso of na ontvangst van de factuur het zelf over te boeken.

  Ja, je kan het maanbedrag zelf aanpassen. Dit kan je zelf doen via Mijn ANWB Energie of via de app.

  Is het mogelijk om een spoedaanvraag te doen?

  Ja dat is mogelijk, alleen niet via ons. Je zal zelf moeten bellen naar de klantenservice van ANWB Energie. Zij zullen je aanvraag in behandeling nemen en daarbij een borg vragen.

  Heeft ANWB Energie een app?

  Ja, ze hebben een app én een online omgeving waarin jij al jouw verbruiksgegevens en correspondentie kan zien.

  Hoe gaat de leverancier om met zonnepanelen, salderen & terugleveren?

  ANWB Energie accepteert klanten die zonnepanelen hebben of willen aanschaffen. Een dynamisch energiecontract van ANWB Energie werkt met uurtarieven. De terugleververgoeding bestaat daarom uit het stroomtarief wat je op dat moment zou betalen voor je verbruik, inclusief alle energiebelastingen. De terugleververgoeding hangt dus af van de actuele inkoopprijzen die per uur verschillen.

  Wanneer zijn de daluren van ANWB Energie?

  De daluren worden niet door je energieleverancier bepaald. Het hangt af van de regio waar je woont en dus wie jouw netbeheerder is. Daarnaast is het het afhankelijk van de soort meter of jij gebruik kan maken van daluren. Alleen met een dubbel telwerk of een slimme meter kan je gebruik maken van daluren. Wanneer de daluren in jouw regio zijn kan je zien op onze pagina over daluren.

  Kan ik een zakelijk dynamisch energiecontract afsluiten?

  Ja

  Waar moet ik op letten bij een zakelijk energiecontract?

  • Type aansluiting: Voordat je een zakelijk energiecontract afsluit is het belangrijk om uit te zoeken welk type aansluiting er in het (kantoor)pand aanwezig is en/of welk type je nodig hebt.
  • Functie: Staat er in het kadaster alleen een kantoorfunctie of is er ook sprake van een woonfunctie.
  • BTW: De zakelijke energietarieven van ANWB Energie zijn inclusief.
  • Annuleren: Let goed op of er sprake is van een bedenktijd na je aanvraag. Meestal heb je namelijk géén bedenktijd. Als je wilt annuleren moet je dit zelf doen door modeling, schriftelijk of digitaal contant op de nemen.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.