De belangrijkste ontwikkelingen voor zonnepaneelbezitters in 2024 | Overstappen.nl
02-07-2024

De belangrijkste ontwikkelingen voor zonnepaneelbezitters in 2024

Overstappen.nl zet de belangrijkste ontwikkelingen voor zonnepaneelbezitters op een rijtje.

2 minuten 17-07-2024
Tom Schlagwein
Energie-expert

In de afgelopen periode ondervonden zonnepaneelbezitters in Nederland verschillende uitdagingen. De weersomstandigheden en vervuiling in de lucht hadden een negatieve invloed op de opbrengst van zonnepanelen. Daarnaast is er een nieuw prijscomponent bij gekomen op de energierekening en zorgt het overschot aan stroom steeds vaker voor negatieve prijzen. Tal van uitdagingen dus die de zonnepaneelbezitter bezighouden om het maximale uit zijn of haar installatie te halen. We geven je een overzicht van alle recente ontwikkelingen.

Weersinvloed op zonnepaneelopbrengst en moderne panelen

Het eerste halfjaar van 2024 kenmerkte zich door een aanzienlijke hoeveelheid regen en bewolking. Deze weersomstandigheden hebben geleid tot een daling van ruim 15% in de opgewekte stroom door zonnepanelen vergeleken met dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit onderzoek. Dat kent wel een meevaller: volgens Milieu Centraal heeft de nieuwste generatie zonnepanelen zelfs bij bewolking en regen nog steeds opwek aan stroom en is dit flink verbeterd in de afgelopen jaren. Volgens het aanbod in de zonnepanelen-vergelijker van Overstappen.nl hebben de modernste zonnepanelen al een vermogen van rond de 430 Wattpiek. Dat was twee jaar geleden gemiddeld rond de 300 Wattpiek; dus een flinke toename in kwaliteit van zonnepanelen.

Record zonne-energie in natste meimaand ooit

Ondanks de natste meimaand ooit, waarin 127 millimeter regen viel, werd in mei 2024 een recordhoeveelheid zonne-energie opgewekt. Volgens Energieopwek.nl (een initiatief van Het Nationaal Klimaat Platform) kwam 35% van alle stroom en 20% van alle energie in die maand uit zonnepanelen. Dit komt voornamelijk door de toename van het absolute aantal zonnepanelen in Nederland, dat sinds begin dit jaar voorloper in Europa is met een totaal vermogen van 24,4 gigawatt.

Stof en vuil op zonnepanelen

Ook stof en vuil beïnvloeden de opbrengst van zonnepanelen. In Nederland kan stof, zoals Saharazand, de opbrengst van zonnepanelen tot wel 10% verminderen. Regelmatige schoonmaakbeurten zijn essentieel om dit verlies te beperken. Schoonmaakbedrijven die gespecialiseerd zijn in het reinigen van zonnepanelen benadrukken het belang van schoonmaak met osmosewater om kalkaanslag te voorkomen.

Overvol stroomnet en negatieve prijzen

Naast het weer en vervuiling van zonnepanelen kampen zonnepaneelbezitters tegenwoordig met een overvol stroomnet. Op zonnige dagen kan het net de teruggeleverde stroom soms niet aan, wat leidt tot het uitschakelen van omvormers en uiteindelijk zorgt voor verloren energieopbrengst. Daarnaast hebben de vele uren met negatieve elektriciteitsprijzen producenten gedwongen om zonnepanelen tijdelijk uit te schakelen om kosten te vermijden. Met negatieve prijzen en een dynamisch energiecontract zou je dan geld moeten betalen om terug te leveren.

Zonnepanelen blijven rendabel

Ondanks de eerder genoemde ontwikkelingen, blijven zonnepanelen een rendabele investering. Energie-expert Tom Schlagwein van Overstappen.nl zegt hierover: “Het blijft belangrijk om je zonnepanelen goed te onderhouden en de ontwikkelingen in de energieprijzen te volgen. Zelfs met de recente tegenvallers blijft zonne-energie een duurzame en kostenefficiënte keuze voor de lange termijn. Hoewel de terugverdientijd wat langer is geworden door de terugleverkosten, blijkt uit onze berekeningen dat het alsnog een goede investering blijft.”

Geschreven door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
2 minuten 17-07-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Terug naar boven