Zonnepanelen kopen | Alle informatie (2024) | Overstappen.nl

Zonnepanelen kopen

 • Nu extra voordelig door 0% btw
 • Bespaar direct op je energierekening
 • Binnen 5 minuten vergelijken

Wil jij graag zonnepanelen kopen, maar heb je geen idee waar je op moet letten? Of wil je antwoord op de vraag waarom je zonnepanelen zou kopen? Op deze pagina vind je meer informatie over het kopen van zonnepanelen en een simpel stappenplan waar je op moet letten bij de aanschaf.

Snel navigeren naar

Waarom zonnepanelen kopen?

Er zijn verschillende redenen om zonnepanelen te kopen. De meest voorkomende is: geld besparen op je energierekening. Daarnaast is het ook een duurzame investering voor de toekomst. Bovendien stijgt de waarde van je woning, wanneer je zonnepanelen op je dak laat plaatsen.

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

Zonnepanelen worden niet per stuk verkocht, maar vaak in sets van 6, 10 of 18. Andere grootte van sets zijn ook mogelijk. Hieronder zie je een tabel met de gemiddelde prijzen voor zonnepanelen, inclusief omvormers en installatiekosten. Wij gaan in onze berekeningen uit van een gemiddelde prijs van € 700 per paneel. In de tabel hieronder zie je de gemiddelde kosten.

Kosten zonnepanelen

Aantal panelen Gemiddelde kosten
6 € 4.200
10 € 7.000
18 € 12.000

Moet ik zonnepanelen kopen of kan ik ze ook huren?

Het is tegenwoordig mogelijk om zonnepanelen te huren in plaats van te kopen. Dit wordt ook ‘zonnepanelen leasen’ genoemd. Hierbij betaal je een maandelijks bedrag aan de verhuurder in plaats van eenmalig de aanschafkosten te betalen.

Het huren van zonnepanelen kan in twee gevallen voordelig zijn. In het eerste geval als het niet mogelijk is om zonnepanelen op je dak te plaatsen. In het tweede geval als je niet in één keer een groot bedrag kwijt kan zijn voor de aanschaf van zonnepanelen.

De verhuurder van zonnepanelen dekt vaak ook de onderhoudskosten, hierdoor heb je geen onverwachte kosten.

Alleen kan het huren van zonnepanelen op de lange termijn duurder zijn dan het kopen. Bij het huren betaal je namelijk een maandelijks een bedrag, terwijl bij het kopen je na de terugverdientijd van de zonnepanelen gratis stroom hebt. Bovendien ben je bij het huren van zonnepanelen vaak gebonden aan een contract met een bepaalde looptijd als dit afloopt dan moet je een nieuw leasecontract afsluiten. Wanneer je zonnepanelen koopt heb je ze voor altijd.

Het is daarom verstandig om goed te overwegen of het huren van zonnepanelen voor jou de beste optie is, of dat het beter is om ze te kopen. Overleg ook met verschillende zonnepanelen leveranciers of energieleveranciers om zo de beste optie voor jouw specifieke situatie te vinden.

Waarom nu vergelijken?

 • voordeel

  Binnen 5 minuten meerdere deals

 • voordeel

  Scherpe tarieven

 • voordeel

  Overzicht van investering, besparing per jaar en terugverdientijd

Vergelijk direct

Hoe snel heb ik zonnepanelen terugverdiend?

De verwachte terugverdientijd kan je op de volgende manier berekenen: Aanschafkosten delen door de jaarlijkse besparing.

Rekenvoorbeeld:
In dit voorbeeld gaan we uit van 10 zonnepanelen die € 7000 hebben gekost om te installeren en waarvan de jaarlijkse opbrengst gelijk is aan 3700 kWh.
Als eerste moeten we de jaarlijkse opbrengst van kWh omrekenen naar euro’s. Hiervoor gebruiken we voor het gemak de elektriciteitsprijs van het prijsplafond: € 0,40.
3700 kWh * 0,40 = € 1480
Daarna kunnen we de som invullen:
€ 7000 / € 1480 = 4,73
De verwachte terugverdientijd is minder dan 5 jaar in dit voorbeeld.
 
Wat je daadwerkelijke terugverdientijd is hangt af van drie factoren:

 1. Het rendement van je zonnepanelen
 2. Het rendement wordt bepaald door het aantal zonnepanelen dat je koopt, de dakligging en het soort paneel.

 3. Het aantal zonuren
 4. Afhankelijk van het aantal zonuren gedurende het jaar zullen je panelen meer of minder energie op kunnen wekken.

 5. Het stroomtarief dat in je energiecontract staat én de terugleververgoeding
 6. Hoe hoger het stroomtarief dat in je contract staat, hoe sneller je de investering hebt terugverdient. De teruglevergoeding is alleen van toepassing wanneer je meer energie op hebt gewekt dan je hebt verbruikt. Dan mag je deze overgebleven energie salderen en krijg je daar een vergoeding voor van je energieleverancier.

In de onderstaande tabel zie je de gemiddelde terugverdientijd van het aantal panelen.

Gemiddelde terugverdientijd zonnepanelen

Aantal panelen Gemiddelde terugverdientijd
6 5 – 9 jaar
10 4 – 8 jaar
18 4 – 9 jaar

*De berekening is gemaakt op basis van het geldende stroomtarief van het prijsplafond (€ 0,40) en een gemiddelde opbrengst per paneel van 370 kWh per jaar. Aangezien het stroomtarief en het aantal zonuren variabele factoren zijn, kunnen er aan deze berekening geen rechten worden ontleent


Waar op te letten bij de aanschaf van zonnepanelen?

“Bij het kopen van zonnepanelen is het dus niet alleen belangrijk om naar de kosten en opbrengsten te kijken, maar ook naar de kwaliteit, jouw persoonlijke situatie en jouw wensen. Het is even belangrijk om voor een betrouwbare installateur te gaan als een hoge kwaliteit paneel. Met de juiste begeleiding en plaatsing profiteer je optimaal van jouw zonnepanelen. Lees en leer over de verschillende mogelijkheden en mocht je er niet uitkomen? vraag dan een van onze specialisten om hulp. Wij staan altijd voor je klaar.”

Romy Nijssen,
Duurzaamheidsexpert

Duurzaamheidsexpert Romy Nijssen

Zonnepanelen kopen

Alleen bij Overstappen.nl kan je eenvoudig en snel verschillende zonnepanelen vergelijken en direct kopen! Je vergelijkt binnen 5 minuten meerdere aanbiedingen voor zonnepanelen van betrouwbare partners die voldoen aan onze kwaliteitseisen. Je hoeft nu niet zelf bij verschillende leveranciers offertes aan te vragen om prijzen te vergelijken. Wij hebben dit al voor jou gedaan. Vul je gegevens in en zie je in een oogopslag welke aanbieding voor jou de beste keuze is. Wel zo makkelijk.

Vergelijk Zonnepanelen

Waar moet ik op letten bij het kopen van zonnepanelen?

Voordat je zonnepanelen aanschaft is het handig om eerst de onderstaande zaken uit te zoeken:

Is mijn dak geschikt?

Het soort dak, de helling en de oppervlakte zijn van invloed op de vraag of je dak geschikt is. Is jouw dat naar het zuiden, zuidwesten, westen, oosten of zuidoosten gericht? Dan zijn zonnepanelen rendabel!
Heb je een dak wat naar het noorden gericht is? Dan zijn zonnepanelen vaak niet rendabel.

Moet mijn meterkast worden aangepast?

Wanneer je energie wilt terugleveren heb je een aansluiting nodig die zwaar genoeg is én de juiste meter. Daarbij moet de omvormer altijd op een aparte groep worden aangesloten. Het kan dus zo zijn dat je meterkast moet worden aangepast.

Wat is de levensduur van mijn gewenste zonnepanelen?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Dit maakt zonnepanelen een duurzame investering. Je kan de levensduur van je zonnepanelen verlengen door ze goed schoon te houden en regelmatig te laten controleren.

Welke omvormer heb ik nodig?

Je hebt verschillende soorten omvormers. De schaduwvorming op je dak heeft het meeste invloed op de soort omvormer die je nodig hebt. Welke soort zonnepanelen je hebt is deels van invloed op de soort omvormer.

Heb ik een opstalverzekering?

Je bevestigd de zonnepanelen aan je dak, dit zorgt ervoor dat ze onder je opstalverzekering vallen. Heb je geen opstalverzekering? Dan is het verstandig om deze te sluiten, zodat schade aan je zonnepanelen wordt gedekt. Heb je wel een opstalverzekering? Dan moet je aan je verzekeraar doorgeven dat je zonnepanelen hebt laten installeren.

Hoe weet ik of mijn dak geschikt is?

Om te bepalen of jouw dak geschikt is voor zonnepanelen zijn er 4 vragen waar je rekening mee moet houden:

 1. Wat is de ligging van mijn huis en de hellingshoek van mijn dak?
 2. Naast de ligging van je dak is ook de helling bepalend voor de aanschaf van zonnepanelen. Lees meer over hoe rendabel je zonnepanelen zijn bij de verschillende hellingshoeken.

 3. Wat is mijn dakoppervlakte?
 4. Om te weten hoeveel zonnepanelen je kwijt kan op je dak, moet je weten wat de oppervlakte van je dak is. Het oppervlakte van je dak bereken je door de lengte X de breedte te doen.
  Weet je niet wat de lengte en breedte van je dat zijn? Maak dan nu een vergelijking.

 5. Is er sprake van schaduwvorming op mijn dak?
 6. Wanneer er sprake is van schaduwvorming op je dak heeft is dit van invloed op de opbrengst van je zonnepanelen en de omvormer die je nodig gaat hebben. Bij teveel schaduwvorming kan het voorkomen dat zonnepanelen niet rendabel zijn.

 7. Is de onderconstructie van mijn dak sterk genoeg?
 8. Als jouw dakligging geschikt is, je weet hoeveel zonnepanelen op je dak passen én waar er schaduwvorming is, is laatste vraag of de dakconstructie geschikt is om zonnepanelen te kunnen dragen. Dit onderzoek wordt gedaan als je een vergelijking hebt gemaakt en de aanvraag voor zonnepanelen hebt voltooid. De leverancier neemt dan contact met je op om de technische schouw in te plannen.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met een van onze experts. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten