Wat voor reisverzekering heb ik nodig voor wintersport?

Snel naar

Ieder jaar gaan ongeveer 1 miljoen Nederlanders op wintersport. Tijdens de wintersportvakantie is de kans op een ongeluk groter dan elke andere vakantie. Zo staan skiën en snowboarden op plek 4 voor sporten die het vaakst letsel veroorzaken. Het is daarom verstandig om de juiste aanvullende dekking(en) af te sluiten voor je wintersportvakantie.

Waarom een reisverzekering voor wintersport?

De standaard zorgverzekering biedt meestal een prima dekking voor medische kosten in het buitenland. Behalve als je op wintersport gaat. Wanneer je tijdens je wintersport een ongeluk krijgt, kunnen de kosten hoog oplopen. Zo zijn er in wintersportgebieden vaak dure privéklinieken die hogere tarieven rekenen dan in Nederland. Dit gedeelte boven je “normale zorgverzekering” wordt dan niet gedekt.

Naast de extra medische kosten kan het zo zijn dat je na een ongeluk terug moet naar Nederland. Dit wordt ook wel repatriëring of een “gipsvlucht” genoemd en zit niet in je standaard zorgverzekering. Bij zo’n repatriëring of “gipsvlucht” worden extra kosten gemaakt of kan het zo zijn dat jij niet gebruik maakt van je eerder gedane uitgaven. Denk aan de kosten van het vervoer, maar ook niet genoten dagen op de wintersportvakantie. Een reisverzekering, met aanvullende dekkingen voor je wintersportvakantie, kan ervoor zorgen dat jij deze kosten vergoed krijgt.


Wat moet ik afsluiten voor een wintersportvakantie?

Er zijn een aantal verzekeringsproducten die je kan afsluiten om onbezorgd je wintersportvakantie tegemoet te gaan:

Een reisverzekering

Zonder aanvullende optie biedt een reisverzekering dekking voor uitgaven die verband houden met noodgevallen tijdens je reis, zoals zoek- en reddingskosten. Daarnaast zijn ook kosten voor ziekenhuisopname, transport en repatriëring naar Nederland opgenomen in de verzekeringsdekking.

Wintersportdekking

De wintersportdekking vult een reisverzekering aan voor wintersportspullen die verloren gaan of beschadigd raken in het buitenland. Daarnaast krijg je ook een vergoeding voor niet genoten dagen door een ongeluk. Denk hierbij aan de kosten van een skipas, gehuurde uitrusting, skilessen en hulpverlening.

Medische kosten buitenland

Dit is een aanvulling op je standaard zorgverzekering. Zo ben je gedekt voor ongelukken en behandelingen in het buitenland. Dit is het verschil tussen wat een behandeling in Nederland kost en wat het daadwerkelijk in het buitenland kost. Als een privékliniek hogere kosten in rekening brengt, kan je aanspraak maken op een hogere vergoeding.

Pechhulp

Als je op reis pech hebt met je motorrijtuig biedt de aanvullende dekking “pechhulp” een reikende hand. Zo kan je rekenen op technische hulp in het buitenland en een vergoeding voor vervangend vervoer of verblijf.

Gevaarlijke sporten

Van plan om off- piste te skiën of snowboarden, te bobsleeën, ijsklimmen, snowbiken, bergbeklimmen of een andere “extreme sport” op je wintersportvakantie? Deze aanvullende dekking vergoedt de kosten bij schade of ongeval. Denk zo aan de medische kosten op de piste en vervoer naar het ziekenhuis.

Annuleringsverzekering

Met deze aanvullende dekking of losse annuleringsverzekering kan je voor of tijdens je wintersportvakantie je reis annuleren. Dit geldt alleen als je een geldige reden hebt:

 • Ongeval, overlijden of ziekte van jezelf of een dierbare
 • Een ontbonden relatie
 • Langdurige vertraging bij vertrek
 • Het krijgen van een nieuwe baan of bij ontslag
 • Politieke onrust of een natuurramp in het land van bestemming
 • Als je reisgenoot annuleert

Hoe sluit je een reisverzekering voor wintersport af?

  1. 1

   Vul je persoonlijke gegevens in

  1. 2

   Kruis de benodigde aanvullende dekkingen aan

  1. 3

   Vergelijk verschillende reisverzekeringen

  1. 4

   Sluit je verzekering af!

  1. 1

   Vul je persoonlijke gegevens in

  pijltje
  1. 2

   Kruis de benodigde aanvullende dekkingen aan

  pijltje
  1. 3

   Vergelijk verschillende reisverzekeringen

  pijltje
  1. 4

   Sluit je verzekering af!


Wat zijn de medische kosten op een wintersportvakantie?

Om je een beeld te geven van de (hoge) medische kosten bij een ski of snowboard ongeluk:

 • Vervoer met helikopter: Dit kost rond de € 3.000.
 • Vervoer met “banaan”: Dit kost rond de € 500.
 • Ziekenhuiskosten: Deze liggen meestal hoger dan in Nederland. Zeker privéklinieken hanteren een hoog tarief

Ben ik gedekt voor langlaufen en hiken?

Wandelen, daarmee ook langklaufen en hiken, valt niet onder “gevaarlijke sporten” en wordt daarom gedekt door de basisdekking van je reisverzekering.


Kosten aanvullende dekkingen voor wintersport

Hieronder de kosten van verschillende aanvullende dekkingen op je basis reisverzekering:

 • Wintersportdekking: Je kan je vanaf € 0,40 per maand aanvullend verzekeren.
 • Medische kosten: Een aanvullende dekking voor medische kosten begint vanaf € 0,28 per maand.
 • Annulering: Je kan dit aanvullende verzekeren vanaf € 1,97 per maand
 • Pechhulp: Een aanvullende dekking voor je vervoer kan al vanaf € 1,80 per maand
 • Gevaarlijke sporten: Dit kan vanaf € 4,00 per maand

Europa- of werelddekking

Je hebt de keuze om je reisverzekering af te sluiten voor binnen of buiten Europa. Let goed op bij het afsluiten van een doorlopende reisverzekering of je in dat jaar een reis buiten Europa maakt.

Voorbeeldsituaties:  

 1. Als jij in Oostenrijk gaat skiën (binnen Europa), maar later in het jaar nog een reis naar Japan maakt. Dan moet je een doorlopende reisverzekering met werelddekking afsluiten.
 2. Als jij gaat skiën in Zwitserland en later in het jaar naar Denemarken reist, kan jij een reisverzekering met alleen Europadekking afsluiten.

Veelgestelde vragen

  Hoe duur is een “gipsvlucht”?

  De kosten van een gipsvlucht of repatriëring kunnen oplopen tot € 10.000. Het begint al bij een paar duizend euro.

  Wordt een "gipsvlucht" vergoed?

  Als je een standaard zorgverzekering hebt, wordt een gipsvlucht meestal niet vergoed. Zo liggen de kosten van een gipsvlucht vaak hoger dan de Nederlandse spoedeisende hulp die je standaard vergoed krijgt. Hiervoor moet je een aparte reisverzekering afsluiten.

  Wat dekt een zorgverzekering voor wintersport?

  Een zorgverzekering dekt de spoedeisende kosten a.h.v. een Nederlands tarief. Dit ligt meestal lager dan de kosten in wintersportgebieden.

  Welke kosten worden (tot Nederlands tarief) gedekt:

  • Ziekenhuisopname
  • Vervoer
  • Medische hulp

  Wordt een off- piste ongeluk vergoed?

  De medische kosten van een off- piste ongeluk worden doorgaans niet vergoed door je zorgverzekering. Is dit wel het geval? Dan hecht de verzekeraar strenge voorwaarden als bijvoorbeeld de begeleiding van een gids.

  De aanvullende dekking “gevaarlijke sporten” biedt dekking bij extreme wintersporten, zoals off- piste gaan, bobsleeën en bergbeklimmen. Dit gaat alleen over de medische behandeling op de piste en het vervoer naar het ziekenhuis. Kijk goed naar de voorwaarden per verzekeraar.

  Heeft een zorgverzekering een wereldwijde dekking?

  Een Nederlandse zorgverzekering heeft altijd een wereldwijde dekking. Toch betekent dit niet dat je voor alle medische kosten in het buitenland gedekt bent. Dit geldt namelijk tot het Nederlandse tarief.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.