Verzekerde en verzekeringsnemer, wat is het verschil?

Sluit je een verzekering af, dan kun je met verschillende termen te maken krijgen. Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen een verzekeraar, een verzekerde en een verzekeringsnemer? Op deze pagina zetten we de verschillen voor je op een rij.

Verzekeraar

Een verzekeraar neemt risico’s van particulieren, bedrijven en andere organisaties op zich door het aanbieden van verzekeringen. In ruil voor een premie neemt deze partij de verplichting op zich om bepaalde kosten te vergoeden of schade uit te keren bij bijvoorbeeld een ongeluk, ziekte, overlijden of schade. Ook leveren verzekeraars in bepaalde gevallen diensten in plaats van een bedrag.

Voorbeeld

Stel, je hebt een nieuwe auto gekocht en sluit bij de verzekeraar een all risk verzekering af. Een paar maanden later ben je betrokken bij een ongeluk waarbij je nieuwe auto flinke schade oploopt. Je verzekeraar zal, na beoordeling van de schade en het eigen risico, de kosten voor de reparatie dekken.

Verzekerde

De verzekerde is de persoon die is gedekt door een verzekering. Bij schade of een andere verzekerde gebeurtenis heeft deze persoon dus recht op een vergoeding of dienst van de verzekeraar, afhankelijk van de polis en voorwaarden natuurlijk.

Soms wordt er een onderscheid gemaakt tussen een hoofdverzekerde en een meeverzekerde. De hoofdverzekerde is vaak degene op wiens naam de verzekering staat. Geldt de dekking voor meerdere personen? Dan zijn dit de meeverzekerden.

Voorbeeld

Je sluit een aansprakelijkheidsverzekering af. Als hoofdverzekerde staat de verzekering op jouw naam, maar je partner en dochtertje zijn ook meeverzekerd.

Wanneer je dochtertje per ongeluk een ruit van de buren breekt tijdens het voetballen, valt deze schade onder de polis. Als hoofdverzekerde dien je een claim in en de verzekeraar dekt de reparatiekosten.

In sommige gevallen kun je een verzekering voor iemand anders afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan een minderjarige of iemand die onder curatele, bewind of mentorschap is gesteld. Jij sluit in dit geval een verzekering af voor iemand anders — de hoofdverzekerde.

Verzekeringsnemer

De verzekeringsnemer is degene die de verzekeringsovereenkomst aangaat met de verzekeraar. Deze persoon is verantwoordelijk voor het betalen van de premie en is meestal (maar niet altijd) ook hoofdverzekerde.

Voorbeeld

Stel, je sluit een reisverzekering af voor je geplande vakantie. Jij bent de verzekeringsnemer en betaalt de verzekeringspremie aan de verzekeraar. Mocht je tijdens je vakantie bijvoorbeeld slachtoffer worden van diefstal, dan dien je een schadeclaim in bij je verzekeraar. Als de schade onder de polis valt, dan ontvang je een vergoeding.

Uitkeringsgerechtigde

Als laatste is de uitkeringsgerechtigde de persoon die recht heeft op een uitkering van de verzekeraar bij een vooraf bepaalde gebeurtenis. Deze term wordt vooral veel gebruikt bij levensverzekeringen, omdat de uitkeringsgerechtigde bij deze verzekeringsvorm vaak iemand anders is dan de verzekerde.

Voorbeeld

Na het overlijden van een familielid die een overlijdensrisicoverzekering had (de verzekerde), ben jij als uitkeringsgerechtigde aangewezen in de polis. Je dient een claim in bij de verzekeraar, en na het controleren van de nodige documenten en voorwaarden, keert de verzekeraar het verzekerde bedrag aan jou uit.

Verzekeringen vergelijken

Ben je op zoek naar een goede verzekering voor jou en je (eventueel) meeverzekerden? Bij Overstappen.nl zetten we de beste opties voor je op een rij. Selecteer op onze verzekeringspagina de verzekering die je zoekt en vul de vergelijker in. Zo vind je in no-time de beste dekking met de voordeligste premie.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!