Levensverzekering

Terwijl we hier liever nog niet mee bezig zijn, is het voor ons allemaal een keer zover: we komen te overlijden. Wil je je nabestaanden graag financiële steun bieden? Dan is een levensverzekering een slimme keuze. Lees hier wat dit precies inhoudt.

Wat is een levensverzekering?

Een levensverzekering is een verzekering waarmee je nabestaanden financiële steun biedt, nadat je komt te overlijden. Voor een bepaalde periode betaal je een maandelijkse of jaarlijkse premie aan je verzekeraar, en deze keert bij overlijden een bedrag uit zoals dat is vastgesteld in de verzekeringspolis. Dit kan om een vastgesteld bedrag gaan, maar ook om een pakket met bepaalde diensten.

Er bestaan diverse levensverzekeringen, waarvan de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering de bekendste zijn.

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering dekt de kosten van je begrafenis of crematie. Hoe dit precies werkt, hangt af van je gekozen dekking en verzekeringstype. Wil je bijvoorbeeld een bedrag ontvangen waarmee de uitvaart naar wens kan worden betaald? Dan is een kapitaal uitvaartverzekering de beste keuze. Zo heb je de volledige vrijheid en kunnen je nabestaanden je uitvaart met voldoende budget zelf inrichten.

Wil je het je nabestaanden een stukje makkelijker maken? Dan is een natura uitvaartverzekering de moeite waard. Vaak bevat dit verzekeringspakket verschillende diensten, zoals de uitvaartondernemer, rouwbrieven en bedankbrieven, rouwvervoer en meer. Kies je voor een natura uitvaartverzekering? Dan krijg je bij de meeste verzekeraars een combinatie van diensten en een geldbedrag. Zo worden de belangrijkste zaken geregeld maar houden jij en je nabestaanden nog wat keuzevrijheid, mocht hier behoefte aan zijn.

Overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering biedt financiële bescherming aan je nabestaanden, mocht je tijdens de looptijd van de verzekering komen te overlijden. De uitkering betreft hier een vooraf vastgesteld bedrag van bijvoorbeeld €100.000,-. Dit bedrag kan door nabestaanden worden gebruikt om bijvoorbeeld openstaande schulden af te betalen of om verlies van inkomen op te vangen.

Sluit je een hypotheek af? Dan is de kans groot dat het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering door de hypotheekverstrekker verplicht wordt gesteld. Zo zorgt deze dat de hypotheek ook na overlijden nog betaald kan worden.

Kosten levensverzekeringen

De kosten van een levensverzekering, oftewel de premie die je betaalt, worden bepaald door verschillende factoren, zoals:

  • je leeftijd
  • de looptijd van de verzekering
  • de soort verzekering en dekking
  • de hoogte van het verzekerde bedrag
  • gezondheid en gedrag (roken)

Sluit je een levensverzekering af op jonge leeftijd? Dan betaal je meestal minder premie, omdat het risico op overlijden simpelweg lager ligt.

Daarnaast heb je bij een overlijdensrisicoverzekering de keuze uit drie verschillende vormen:

  1. Gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering: zowel de premie als het uitkeringsbedrag blijven gedurende de hele looptijd van de verzekering gelijk.
  2. Lineair dalende overlijdensrisicoverzekering: het uitkeringsbedrag daalt elk jaar met een vast bedrag.
  3. Annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering: het uitkeringsbedrag daalt volgens een vooraf gekozen percentage, waarbij de daling in de beginjaren van de looptijd minimaal is.

De goedkoopste premie vind je meestal bij de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering, omdat het risico voor de verzekeraar over de gehele looptijd gelijk blijft. De lineair dalende overlijdensrisicoverzekering heeft vaak de duurste premie, en de premie voor een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering valt daartussenin.

Verschillen tussen levensverzekeringen

Wat zijn de verschillen tussen de twee bekendste levensverzekeringen? Dit zijn de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering naast elkaar:

 

KenmerkOverlijdensrisicoverzekeringUitvaartverzekering
DoelBiedt financiële steun aan nabestaanden bij overlijden van de verzekerde.Biedt een vergoeding of diensten voor het organiseren en financieren van een uitvaart.
UitkeringKeert een vooraf bepaald bedrag uit aan de begunstigden.Keert een bedrag uit dat alleen voor een uitvaart gebruikt mag worden, of levert diensten met betrekking tot de uitvaart.
LooptijdKan tijdelijk zijn of levenslang, afhankelijk van de voorkeur en polis.Loopt vaak totdat de verzekerde overlijdt.
PremieAfhankelijk van leeftijd, gezondheid, looptijd en het verzekerde bedrag.Afhankelijk van leeftijd bij aanvang en het gekozen dekkingspakket.
Voor wie– Geschikt voor personen die financiële steun willen bieden aan hun nabestaanden.
– Vaak verplicht voor personen die in Nederland een hypotheek willen afsluiten.
Geschikt voor personen die hun nabestaanden willen helpen bij het regelen en betalen van hun uitvaart.

Levensverzekering kiezen

Op zoek naar een goede levensverzekering? Meer weten over de overlijdensrisicoverzekering en de uitvaartverzekering en benieuwd wat deze verzekeringen jou zouden kosten? Lees dan snel verder op onze uitvaartverzekering pagina en bereken je premie.

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
4 minuten 06-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, verzekeraars hanteren een maximumleeftijd voor het afsluiten van een levensverzekering. Doorgaans ligt deze leeftijdsgrens zo tussen de 50 en 75 jaar. Ook de eindleeftijd is hierbij relevant. Bij de meeste verzekeraars wordt de verzekering namelijk stopgezet wanneer de verzekerde tussen de 70 en 80 jaar oud is.

Bij de uitvaartverzekering ligt dit anders. Je kunt bij de meeste verzekeraars een uitvaartverzekering afsluiten tot je 75 jaar bent, en een eindleeftijd geldt hier niet.

Als je stopt met roken, kan je premie voor een levensverzekering na een bepaalde rookvrije periode (meestal minimaal 2 jaar) worden verlaagd. Dit komt doordat niet-rokers een lager risico vormen voor verzekeraars.

De kosten van een begrafenis of crematie kunnen sterk variëren afhankelijk van persoonlijke wensen en de locatie. In Nederland liggen deze kosten gemiddeld zo rond de €8.000,-.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!