Sommenverzekering

Er kan altijd iets met ons gebeuren en veel mensen kiezen er daarom voor om zich met een sommenverzekering financieel voor te bereiden op mogelijke arbeidsongeschiktheid, invaliditeit of zelfs overlijden. Maar wat is een sommenverzekering precies?

Wat is een sommenverzekering?

We kennen in Nederland verschillende verzekeringsvormen. Een belangrijk onderscheid is dat tussen de schadeverzekering en de sommenverzekering. Terwijl een schadeverzekering schade vergoedt (denk bijvoorbeeld aan een dakreparatie), keert een sommenverzekering bij een bepaalde gebeurtenis een vast bedrag uit. Hoe hoog de schade of kosten hierbij zijn, is niet belangrijk.

Een voorbeeld? Stel, je sluit een sommenverzekering af voor je overlijden. Je kiest een verzekerd bedrag van €100.000,-. Kom je nu te overlijden, dan wordt precies dit bedrag uitgekeerd aan je nabestaanden. Het bedrag kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor het afbetalen van schulden of het financieren van je uitvaart.

De belangrijkste sommenverzekeringen

Welke sommenverzekeringen kun je kiezen? Dit zijn de belangrijkste sommenverzekeringen op een rij:

Overlijdensrisicoverzekering

De overlijdensrisicoverzekering is een type levensverzekering dat een vastgesteld bedrag uitkeert wanneer de verzekerde binnen een vooraf bepaalde periode overlijdt. Sluit je bijvoorbeeld een overlijdensrisicoverzekering af met een dekking van €100.000,- dan krijgen de nabestaanden die op de polis staan dit bedrag (in totaal) uitgekeerd na jouw overlijden.

“Wist je dat sommige hypotheekverstrekkers het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering verplicht stellen wanneer ze een hypotheek verstrekken? Zo zorgen ze dat ook bij overlijden (een deel van) de hypotheek altijd betaald kan worden.”
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert

Uitvaartverzekering

Een uitvaartverzekering keert een bedrag uit of levert diensten aan nabestaanden voor het regelen van een uitvaart. Deze verzekering komt in verschillende vormen:

In de praktijk bieden veel aanbieders van natura uitvaartverzekeringen een combinatie van diensten en een geldbedrag. Zo wordt het nabestaanden makkelijker gemaakt, maar houden ze zelf nog wat zeggenschap over de inrichting van de uitvaart.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

De arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) biedt financiële steun wanneer je door ziekte of een ongeval niet meer kunt werken. Je inkomen wordt (deels) vervangen, waardoor je je levensstandaard kunt behouden. Ben je in loondienst? Dan wordt de AOV waarschijnlijk geregeld via je werkgever. Zelfstandigen moeten zelf een verzekering afsluiten.

De AOV werkt als een sommenverzekering wanneer deze een vooraf vastgesteld bedrag uitkeert, ongeacht de daadwerkelijke kosten van je arbeidsongeschiktheid. Is de uitkering afhankelijk van het verlies van inkomen? Dan is het een schadeverzekering.

Ongevallenverzekering

Een ongevallenverzekering keert een bedrag uit wanneer jou of een meeverzekerde iets ernstigs overkomt, zoals een ongeluk, blijvende invaliditeit of zelfs overlijden.

In de polis wordt vastgelegd welk bedrag wordt uitgekeerd in welke situatie. Bij overlijden is dit vaak zo’n €5.000,- of €10.000,- en bij blijvende invaliditeit bijvoorbeeld €50.000,-.

Sommenverzekeringen vergelijken

Op zoek naar een overlijdensrisicoverzekering of een uitvaartverzekering? Op onze pagina over verzekeringen vind je alle opties overzichtelijk op een rij. Ontdek met behulp van onze vergelijkers welke sommenverzekeringen het beste bij jouw persoonlijke situatie passen.

Gecontroleerd door
Jean-Paul Würsten - Telecom- en verzekeringsexpert
Jean-Paul Würsten
Telecom- en verzekeringsexpert
3 minuten 06-05-2024

Over onze expert

Sinds 2023 is Jean-Paul Würsten onderdeel van de Kizi familie als onze telecom- en verzekeringsexpert. Hij voorziet overstappers van de belangrijkste informatie over de telecom-, dierenverzekering- en uitvaartverzekeringsmarkt. Met zijn ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de telecom- en verzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere aanbieder.

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Nee, bij sommenverzekeringen geldt meestal geen eigen risico. Omdat de verzekering een vooraf vastgesteld bedrag uitkeert, is het eigen risico niet van toepassing.

Het bepalen van het verzekerde bedrag bij een sommenverzekering hangt af van je persoonlijke behoeften en omstandigheden. Overweeg factoren zoals je financiële verplichtingen, inkomensverlies bij arbeidsongeschiktheid, de financiële impact van jouw overlijden op nabestaanden of andere specifieke risico’s die je wilt afdekken.

Ja, de meeste verzekeraars hanteren een maximumleeftijd voor het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering. Deze leeftijd kan variëren per verzekeraar maar ligt vaak tussen de 50 en 75 jaar.

Let daarnaast ook op de eindleeftijd van de overlijdensrisicoverzekering. Bereik je namelijk een bepaalde leeftijd, dan wordt de verzekering stopgezet. Meestal ligt deze leeftijd tussen de 70 en 80 jaar, maar dit verschilt per verzekeraar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!