Vergoeding ambulance 2025

Een ambulance, ook wel ziekenauto genoemd, vervoert zieken of gewonden. Gepland of met enorme spoed, een ambulance kan de redder zijn in hele vervelende situaties. Maar worden de kosten van een ambulance eigenlijk wel vergoed door je zorgverzekering?

Ambulance in het kort

  • Ambulances bieden medische hulp en vervoer in zowel spoedeisende als geplande situaties.
  • De basiszorgverzekering dekt de kosten van ambulancevervoer wanneer er een medische noodzaak is.
  • Voor sommige niet-spoedeisende ritten krijg je ook een vergoeding, maar dit verschilt per situatie.
  • De aanvullende zorgverzekering dekt ambulanceritten niet.

Wanneer kun je een ambulance bellen?

Heb je medische hulp nodig tijdens een autorit, moet je met spoed naar het ziekenhuis, of moet je liggend vervoerd worden? Dan kun je een ambulance bellen. Bij levensbedreigende situaties, zoals een hartaanval of ernstig ongeval, bel je 112. De meldkamer beoordeelt dan de situatie en stuurt indien nodig een ambulance jouw kant op.

Ook voor niet-spoedeisende situaties kun je een ambulance inschakelen, wanneer je bijvoorbeeld onder toezicht naar een ander ziekenhuis moet worden vervoerd. Meestal gebeurt dit op verzoek van een huisarts of specialist en wordt het transport vooraf ingepland.

Waar brengt de ambulance je heen?

Een ambulance brengt patiënten in spoedeisende situaties meestal naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis dat de benodigde zorg kan leveren. Een traumacentrum of een afdeling voor hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld. In niet-spoedeisende gevallen, zoals gepland vervoer naar een ziekenhuis voor specialistische zorg, wordt de bestemming vooraf in overleg bepaald.

Urgentieklassen ambulancevervoer

In Nederland is de ambulancezorg ingedeeld in verschillende urgentieklassen:

  • A1-vervoer: dit is het meest spoedeisende vervoer, waarbij de ambulance met hoge snelheid, sirenes en zwaailichten naar de patiënt rijdt. Situaties zoals een hartstilstand, ernstige verwondingen of een hersenbloeding vallen hieronder.
  • A2-vervoer: bij A2-vervoer is er nog steeds sprake van een medische noodsituatie, maar lijkt deze niet direct levensbedreigend te zijn. Het kan hier bijvoorbeeld gaan om patiënten met buikklachten of botbreuken. De ambulance rijdt in dit geval zonder sirenes en zwaailichten.
  • B-vervoer: dit type vervoer wordt gepland ingezet voor niet-spoedeisende situaties, zoals het vervoeren van patiënten die onderweg zorg nodig hebben of liggend moeten reizen. Denk bijvoorbeeld aan transport van het ene ziekenhuis naar het andere. Ook in dit geval worden geen sirenes en zwaailichten gebruikt.

Dekking basiszorgverzekering ambulance

De basiszorgverzekering vergoedt ambulancevervoer wanneer dit medisch noodzakelijk is. Hierbij hoeft het niet altijd om een spoedgeval te gaan. Word je bijvoorbeeld naar een ander ziekenhuis vervoerd of naar een WLz-instelling? Ook dan worden de kosten waarschijnlijk gedekt. Wel is het aan te raden om de polisvoorwaarden van je zorgverzekering nog even te controleren voordat je de rit toezegt. Zo voorkom je vervelende verrassingen.

De basiszorgverzekering dekt alleen ritten van maximaal 200 kilometer. Voor langere ritten heb je eerst toestemming nodig van je zorgverzekeraar.

Dekking aanvullende zorgverzekering ambulance

Ambulancevervoer valt alleen onder de basiszorgverzekering. Vanuit de aanvullende zorgverzekering kun je dus geen extra dekking verwachten.

Eigen risico en eigen bijdrage

Voor ambulancevervoer betaal je geen eigen bijdrage, maar wel een eigen risico. Heb je je eigen risico dus niet (volledig) gebruikt, dan moet je de kosten voor ambulancevervoer deels zelf betalen.

Vergoeding ziekenvervoer met auto, taxi of openbaar vervoer

Een ambulance is niet altijd nodig voor medisch vervoer. Als alternatief kun je gebruikmaken van ziekenvervoer met een auto, taxi of het openbaar vervoer. Ook dit wordt door de basiszorgverzekering vergoed, wanneer je bijvoorbeeld:

  • regelmatig naar het ziekenhuis of een zorginstelling moet voor bijvoorbeeld nierdialyse, chemotherapie of radiotherapie;
  • blind of slechtziend bent en begeleiding nodig hebt tijdens je reis;
  • afhankelijk bent van een rolstoel voor vervoer;
  • medisch gezien alleen liggend kan worden vervoerd.

Let op! Voor ziekenvervoer met de auto, taxi of het openbaar vervoer kan een eigen bijdrage worden gevraagd.

Ambulance vergoedingen

Wil je weten welke zorgverzekering de beste dekking biedt voor ambulancevervoer? Bekijk hieronder een overzicht van de vergoedingen per zorgverzekeraar.

Gecontroleerd door
Jeremy Broekman Expert zorgverzekeringen
Jeremy Broekman
Expert zorgverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2023 is Jeremy Broekman schadeverzekeringsexpert bij Overstappen.nl. Hij voorziet je van onafhankelijk advies over schadeverzekeringen. Hieronder vallen woonverzekeringen, zorgverzekeringen, reisverzekeringen, fietsverzekeringen, motorverzekeringen en scooterverzekeringen. Jeremy is sinds 2016 werkzaam in de online vergelijkingsbranche. Daarnaast heeft hij bij een grote verzekeraar gewerkt, waardoor hij je kan voorzien van advies over schadeverzekeringen. Ook houdt hij je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de verzekeringsbranche.

Vergelijk en bespaar op je zorgverzekering

  • Vergelijk alle 59 zorgverzekeringen
  • Bespaar tot € 450,- op je premie
  • 15 jaar onafhankelijk vergelijken
Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Klantenserviceteam portretten

Klantenservice

Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.