Vergoeding Bekkenfysiotherapie verzekering

Het verkeerd gebruiken van de spieren in de bekkenbodem kan leiden tot vervelende problemen in de buik, bekken en lage rug. Bekkenfysiotherapie kan deze klachten verhelpen en kan worden vergoed als je daar een aanvullende verzekering voor afsluit.

Inhoudsopgave

Wat is bekkenfysiotherapie?
Voor wie is het?
Welke problemen kun je krijgen?
Vergoeding bekkenfysiotherapie
Voorwaarden vergoeding
Verwijzing huisarts
Vergoeding bekkenfysiotherapie verzekering
Vergoedingen voor bekkenfysiotherapie per verzekeraar

Zorgverzekeringen vergelijken

Wat is bekkenfysiotherapie?

Bekkenfysiotherapie is een specialisme binnen de fysiotherapie, die zich richt op het functioneren van de bekkenbodem. Dit is de spierlaag die de buikorganen draagt en het openen en sluiten van de bekkenuitgang regelt. Als deze spieren niet goed worden gebruikt kan dit blaas- of ontlastingsproblemen veroorzaken. Een bekkenfysiotherapeut leert je de spieren in je bekken te herkennen en helpt met het trainen van de spieren zodat je hier weer controle over krijgt. Een bekkenfysiotherapeut kan voorstellen om een inwendig onderzoek te doen, om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van de oorzaak. Een inwendig onderzoek zal alleen worden uitgevoerd als je daar zelf toestemming voor geeft.

Voor wie is het?

Vrouwen, mannen en kinderen kunnen allemaal last krijgen van problemen die veroorzaakt worden door het verkeerd gebruiken van de bekkenbodem. Deze klachten kunnen een gevoel van schaamte oproepen, waardoor er een taboesfeer hangt rond het onderwerp. De klachten zijn vaak echter goed te behandelen en de kwaliteit van leven kan worden bevorderd als er een oplossing wordt gevonden.

Welke problemen kun je krijgen?

Een aantal veel voorkomende klachten die worden veroorzaakt door bekkenbodem problemen zijn:

  • Moeite bij het ontlasten of last van obstipatie
  • Aandrang om te moeten plassen of ontlasten zonder dat je dit kunt onderdrukken
  • Ongewild verlies van ontlasting of urine (urine-incontinentie)
  • Klachten door een verzakte blaas, darmen of baarmoeder
  • Pijn in de onderbuik, rond de anus of aan geslachtsdelen
  • Problemen op seksueel gebied door problemen van de bekkenbodem
  • Pijn in de lage rug en bekken, dit kan onder andere voorkomen tijdens de zwangerschap en bevalling

dokterVergoeding bekkenfysiotherapie

Alleen als je last hebt van urine-incontinentie kun je een vergoeding uit de basisverzekering ontvangen. De eerste negen behandelingen worden in dit geval vergoed. Als je aanspraak wilt maken op een vergoeding uit de basisverzekering moet je wel je eigen risico betalen, alle kosten die hierboven vallen worden pas vergoed. Als je voor overige klachten behandeld wilt worden door een bekkenfysiotherapeut kun je een aanvullende verzekering afsluiten om deze kosten te dekken. Het valt onder de vergoeding voor fysiotherapie.

Voorwaarden voor vergoeding

Veel zorgverzekeraars stellen de eis dat een behandelend bekkenfysiotherapeut is aangesloten bij het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) en is opgenomen in het Centraal Kwaliteitsregister (KRF NL). Daarnaast werken de meeste zorgverzekeraars samen met gecontracteerde zorgverleners. Als je hierdoor wordt behandeld maak je aanspraak op de volledige aangeboden vergoeding. Als je besluit door een andere zorgverlener te worden behandeld, kan het zijn dat je maar een deel van de vergoeding krijgt.

Verwijzing huisarts

Je kunt in principe zonder verwijzing van een huisarts terecht bij een bekkenfysiotherapeut. Wanneer je een vergoeding wilt voor een urine-incontinentie behandeling, stellen de meeste zorgverzekeraars daarentegen wel de eis dat je een verwijsbrief hebt van de huisarts. Ook voor andere behandelingen kunnen zorgverzekeraars vragen om een verwijsbrief van een huisarts. Het kan daarom verstandig zijn om eerst langs de huisarts te gaan, zodat deze je kan verwijzen naar een kliniek of bekkenfysiotherapeut.

Vergoeding bekkenfysiotherapie verzekering 2022

Heb je last van problemen bij het plassen of pijn in je bekkenbodem, dan kan je besluiten om een bekkenfysiotherapeut te bezoeken. Om de kosten van de behandeling vergoed te krijgen kun je een aanvullende verzekering afsluiten, met fysiotherapie dekking. Met onze zorgvergelijker krijg je een overzicht van zorgverzekeringen en kun je de aanvullende verzekering afsluiten die voor jou de beste dekking biedt.

Vergoedingen voor bekkenfysiotherapie per verzekeraar

Direct weten wat de vergoeding voor bekkenfysiotherapie is per verzekeraar? Bekijk dit eenvoudig in onze zorgvergelijker. In onze vergelijker kan je aangeven dat je een zorgverzekeraar wilt die bekkenfysiotherapie vergoed. Hierna krijg je een overzicht te zien van alle verzekeraars die bekkenfysiotherapie vergoeden. Zo betaal je nooit teveel en weet je zeker dat je altijd goed gedekt bent. 

Zorgverzekeringen vergelijken

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.