Vergoeding Kraamzorg verzekering

In Nederland maakt ruim 95% van de kraamgezinnen gebruik van kraamzorg. Kraamzorg wordt vanuit je basisverzekering vergoed en kan variëren van minimaal 24 uur tot maximaal 80 uur, verdeeld over tien dagen vanaf de dag van de bevalling. Voor kraamzorg hoef je geen eigen risico te betalen, maar wel een eigen bijdrage.

Vergelijk zorgverzekeringen

Inhoudsopgave

Wat houdt kraamzorg in?
Ziekenhuis bevalling
Waar bevallen als er geen complicaties zijn?
Aantal uren kraamzorg
Hoeveel wordt er vergoed?
Aanvullend verzekeren
Kraamzorg aanvragen
Verschil verloskundige zorg en kraamzorg
Verloskundige zorg vanuit verzekering
Zorgverzekeringen vergelijken

Bekijk de vergoedingen per verzekeraar

Wat houdt kraamzorg in?

Kraamzorg is de zorg en ondersteuning die na de zwangerschap wordt verleend. De kraamverzorgster begeleidt je vanaf het eerste moment van de bevalling en adviseert je bij het zelfstandig verzorgen van de pasgeboren baby. De verzorgster helpt je om in alle rust in het dagelijkse ritme te komen. Een aantal taken van een kraamverzorgster waar je aan kunt denken:

 • Controle bij moeder van o.a. baarmoeder, borsten, temperatuur, afscheiding, urine en ontlasting.
 • Controle bij baby van o.a. temperatuur, gewicht, huidskleur, urine en ontlasting.
 • Hulp en advies bij het geven van (borst/fles)voeding.
 • Hulp bij het douchen en wassen van moeder.
 • Lichamelijke verzorging van de baby zoals wassen, huid- en nagelverzorging.
 • Uitleg over verzorgen en verschonen baby.
 • Informeren over allergieën, preventie van wiegendood en veiligheid in huis.
 • Huishoudelijke taken zoals schoonmaken, was doen en verzorgen van eten.

ziekenhuisZiekenhuis bevalling

In sommige gevallen ontvang je een medische indicatie van de behandelend gynaecoloog en is het noodzakelijk om in een ziekenhuis te bevallen onder toezicht van de gynaecoloog. Er is sprake van een medische indicatie als er bepaalde complicaties optreden of als er verhoogde kans is op complicaties. De volgende voorbeelden zijn complicaties die kunnen optreden:

 

 • Je bevalling begint voor 37 weken of na 42 weken
 • Suikerziekte
 • Hoge bloeddruk
 • Stuitligging
 • Je bevalling duurt te lang
 • Bij een eerdere bevalling heb je een keizersnede gehad of zijn er andere problemen opgetreden
 • Schildklierafwijkingen

Wanneer je in een ziekenhuis bevalt zonder een medische indicatie, is de eigen bijdrage voor kraamzorg vastgesteld op €33,- per dag. Heb je wel een medische indicatie ontvangen? In dat geval vervalt de eigen bijdrage voor de kraamzorg in het ziekenhuis. In dat geval heb je wel een verwijzing van je huisarts, verloskundige of gynaecoloog nodig.

Waar bevallen als er geen complicaties zijn?

Als je zwangerschap normaal verloopt en er geen complicaties optreden, kun je er ook voor kiezen om thuis of in een geboortecentrum te bevallen. In een geboortecentrum kun je in een huiselijke omgeving en toch in de buurt van een ziekenhuis bevallen als er geen reden is om in het ziekenhuis zelf te bevallen. Hier kun je voor kiezen als je denkt dat de zorg en aandacht die je hier ontvangt jou meer rust brengt dan een bevalling thuis. De eigen bijdrage voor kraamzorg aan huis of in een geboortecentrum is in 2022 vastgesteld op €4,70 per uur. Als je wel in een ziekenhuis bent bevallen, maar na de bevalling toch snel naar huis mag, dient voor de kraamzorg aan huis alsnog de eigen bijdrage voor kraamzorg aan huis betaald te worden.

Aantal uren kraamzorg

Het Landelijk Indicatieprotocol Kraamzorg (LIK) vormt een leidraad voor aanbieders van kraamzorg, verloskundigen en zorgverzekeraars. Aan de hand van dit protocol wordt door de kraamorganisatie bepaald welke kraamzorg voor iemand nodig is en kan het aantal uren kraamzorg worden bepaald. Tijdens het intakegesprek met de organisatie wordt een indicatie gegeven van het aantal uren zorg dat bij jouw persoonlijke situatie past. Hierbij wordt rekening gehouden met bijvoorbeeld omgevingsfactoren, zoals de gezinssituatie, de aanwezigheid van meerdere kinderen onder de 4 jaar en het geven van flesvoeding of borstvoeding.

Gemiddeld komt de indicatie na het eerste gesprek op ongeveer 49 uur kraamzorg. Na de bevalling en tijdens de kraamtijd wordt gekeken of het aantal geïndiceerde uren nog aansluit op jouw situatie. Als dit niet het geval is, kan het aantal uren worden verhoogd. Dan is er sprake van een herindicatie.

Hoeveel wordt er vergoed?

De meeste zorgverzekeraars vergoeden vanuit het basispakket het aantal uren kraamzorg dat aan de hand van het indicatieprotocol is vastgesteld voor jouw persoonlijke situatie. In de polisvoorwaarden van je verzekering kun je nagaan of de verzekeraar dit inderdaad bepaalt aan de hand van het protocol of dat de verzekeraar voor iedereen een vast aantal uren kraamzorg vergoedt. Het aantal uren kraamzorg dat wordt vergoed vanuit je basisverzekering is daarnaast ook afhankelijk van de plaats waar je bevalt. Beval je in een ziekenhuis? Dan wordt het aantal dagen dat je hier zorg hebt ontvangen, verrekend met het aantal uren kraamhulp dat door je zorgverzekeraar wordt vergoed.

Aanvullend verzekeren

Het kan zijn dat je het aantal geïndiceerde uren niet genoeg vindt of dat je het gewoon prettig vindt om nog iets langer kraamzorg te ontvangen. In dat geval is het mogelijk om extra uren kraamzorg in te kopen bij de organisatie waar je al kraamzorg van ontving. Deze extra uren dien je zelf te betalen. In sommige aanvullende verzekeringen worden deze extra uren kraamzorg echter vergoed. Dit kun je nagaan in de polisvoorwaarden van de aanvullende verzekering voor kraamzorg van jouw verzekeraar.

kinderwagenKraamzorg aanvragen

Het aanvragen van kraamzorg kan tot uiterlijk de 5e maand van je zwangerschap en regel je zelf rechtstreeks bij de organisatie waar je kraamzorg van wilt ontvangen. Het is verstandig om na te gaan welke kraamcentra gecontracteerd zijn bij jouw verzekeraar zodat de kraamzorg vergoeding maximaal is. Zorgverzekeraars bieden op hun website vaak de mogelijkheid aan om aan de hand van een gemakkelijke zoekmachine na te gaan welke gecontracteerde kraamorganisaties zich in jouw omgeving bevinden. Kies je voor een zorginstelling waarmee je zorgverzekeraar geen afspraak heeft, dan kan de vergoeding lager zijn en dien je dus zelf bij te betalen. Ook als je aanvullend verzekerd bent voor kraamzorg wordt de kraamzorg van een niet-gecontracteerde organisatie doorgaans niet volledig vergoed.

Verschil verloskundige zorg en kraamzorg

Een verloskundige zorgt ervoor dat de zwangerschap, bevalling en kraamtijd normaal verlopen. De verloskundige houdt daarbij in de gaten of er medische risico’s zijn waarvoor jij en je kind eventueel extra zorg nodig hebben. Een kraamverzorgster assisteert een verloskundige bij de bevalling en treft voorbereidingen voor na de bevalling. Een verloskundige heeft altijd de eindverantwoording.

Verloskundige zorg vanuit verzekering

Net als bij kraamzorg geldt er voor verloskunde zorg dat er voor je zorgverzekering geen eigen risico betaald dient te worden, maar in sommige gevallen wel een eigen bijdrage. Je kunt er voor kiezen om in het ziekenhuis te bevallen, omdat je het bijvoorbeeld prettig vindt dat je bij mogelijke complicaties niet meer hoeft te verplaatsen, er snel een gynaecoloog ter plaatse kan zijn of omdat je kiest voor pijnstilling. Indien je in een ziekenhuis bevalt zonder dat er een medische indicatie is in verband met (mogelijke) complicaties, dien je een eigen bijdrage te betalen voor het gebruik van de verloskamer in het ziekenhuis. Deze bedraagt in 2015 €336,- per dag.

Zorgverzekeringen vergelijken

Met een aanvullende verzekering voor kraamzorg kun je ervoor zorgen dat de eigen bijdrage geheel of gedeeltelijk gedekt wordt. Ben je zwanger en ben je benieuwd of je met een uitbreiding van het basispakket of bij een andere zorgverzekeraar voordeliger uit bent? Via onze vergelijker geef je gemakkelijk je aanvullende wensen aan voor zwangerschap en bevalling. Na het invullen van de zorgvergelijker krijg je de meest voordelige opties voor verzekeringen met kraamzorg getoond. Kom je er niet uit? Dan kun je altijd contact opnemen met onze zorgspecialisten die graag alles voor je uitzoeken.

Vergoedingen voor kraamzorg per verzekeraar

 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.