Vergoeding Osteopathie verzekering | Overstappen.nl

Vergoeding Osteopathie verzekering

Osteopathie is een alternatieve geneeswijze die zich richt op de bewegingen van het lichaam. Deze geneeswijze wordt niet vergoed door de basisverzekering. Bijna alle verzekeraars bieden een aanvullende verzekering waarbij het bezoek aan een osteopaat geheel of gedeeltelijk wordt vergoed.

Vergelijk zorgverzekeringen

Wat is osteopathie?

In de osteopathie wordt het lichaam gezien als één geheel waarin alle lichaamsdelen met elkaar in verbinding staan. Het lichaam maakt gedurende de dag veel bewuste en onbewuste bewegingen en al deze bewegingen hebben effect op elkaar. Wanneer een klacht ontstaat in een deel van het lichaam, maken osteopaten gebruik van handbewegingen om de plekken op te sporen waar het bewegingsverlies is ontstaan.

Behandelwijzen

Door middel van zachte handbewegingen wordt de bloedsomloop gestimuleerd om de beweeglijkheid te bevorderen. Er komen geen medicijnen of apparaten aan te pas en een behandeling is bijna altijd pijnloos. Na een eerste onderzoek door de osteopaat kan het zijn dat de behandeling zich richt op een ander deel van het lichaam dan waar de klacht zich oorspronkelijk bevond. Een oorzaak hiervan kan compensatiegedrag van het lichaam zijn. Een val kan een bepaald deel van het lichaam minder goed laten functioneren, dit gaat het lichaam automatisch compenseren. Dit compensatiegedrag kan uiteindelijk leiden tot klachten in een ander deel van het lichaam. Om deze klacht te behandelen moet de oorzaak worden verholpen die zich in een ander deel van het lichaam kan bevinden. De osteopathie is daarnaast gebaseerd op het zelf herstellend vermogen van het lichaam, na een behandeling krijgt het lichaam de tijd om zichzelf te genezen, waardoor er vaak een aantal weken tussen de afspraken zit.

Osteopathie voor volwassenen, kinderen en baby’s

Naast de behandeling voor volwassenen, kan osteopathie ook toegepast worden op kinderen en baby’s. Bij kinderen kan gedacht worden aan klachten zoals bedplassen en last van acne. Veel voorkomende klachten bij baby’s zijn langdurige huilbuien en baby’s met een voorkeurshouding.

Osteopathie kosten

De meeste zorgverzekeringen bieden meerdere aanvullende pakketten aan voor de alternatieve geneeswijze vergoeding, oplopend in kosten. Deze kosten kunnen variëren tussen €7 tot €50 per maand. Een aantal zorgverzekeraars keert vergoedingen uit tot een maximaal bedrag, deze kunnen lopen van €150 tot €750 afhankelijk van de maandpremie. Andere verzekeraars keren een maximaal bedrag uit per consult, dit varieert meestal tussen €25 en €75 per consult. Er zijn ook enkele uitschieters die uitgebreidere aanvullende pakketten aanbieden op het gebied van alternatieve geneeswijzen.

Vergoeding osteopathie verzekering

Het is van belang dat je van tevoren checkt of jouw osteopaat geregistreerd is bij de Nederlandse Osteopathie Federatie (NOF) of het Nederlands Register voor Osteopathie (NRO), organen die controleren of de osteopaat voldoet aan vastgestelde eisen. Zorgverzekeraars erkennen doorgaans namelijk alleen osteopaten die hierbij aangesloten zijn. Daarnaast stellen enkele zorgverzekeraars de aanvullende voorwaarde dat de osteopaat verbonden moet zijn aan de desbetreffende verzekeraar. De osteopathie vergoeding valt onder de alternatieve geneeswijzen, wat betekent dat bij gebruik van meerdere geneeswijzen de kosten hiervan worden opgeteld. Het verplichte eigen risico is niet van toepassing bij de vergoeding. Osteopathie vergoedingen van verzekeringen 2019 verschillen per zorgverzekeraar. Wil je vergelijken welke zorgverzekering osteopathie vergoeding het beste bij jou past? Check dan onze onafhankelijke zorgvergelijker.

Vergoedingen voor osteopathie per zorgverzekeraar