Premie omhoog na schade

Schade aan je auto kan meer gevolgen hebben dan alleen een claim bij de verzekeraar. Zo kan dit ook invloed hebben op jouw schadevrije jaren en jouw plek op de bonus-malus ladder, waardoor de maandelijkse premie van de verzekering stijgt. 

Wanneer gaat de premie omhoog na schade?

Alle verzekeraars werken jaarlijks de schadecijfers bij. Wanneer jouw autoverzekeraar dat doet, hangt af van de looptijd van jouw verzekering. Als je schadevrije jaren worden aangetast omdat je schade hebt veroorzaakt, ga je dus niet onmiddellijk meer premie betalen. Als jij bijvoorbeeld in maart een auto-ongeluk hebt veroorzaakt waar schade uit is ontstaan, en de verzekeraar bepaalt jaarlijks in januari over de schadevrije jaren, dan betaal je tot dat moment dezelfde premie.

Terugval in schadevrije jaren

Iedereen met een autoverzekering heeft een plekje op de bonus-malus ladder. Stijgen of dalen jouw schadevrije jaren, dan heeft dat invloed op jouw plek op de ladder. Elke autoverzekeraar heeft een andere bonus-malus regeling, en premie dalingen of stijgingen zijn dan ook per verzekering verschillend. In de polisvoorwaarden van jouw verzekering vind je precies hoe dit werkt als je schade hebt veroorzaakt.

Schade aan je eigen auto

Met de laagste autoverzekering WA beperkt casco wordt schade aan jouw auto in bepaalde situaties gedekt. Denk hierbij aan brandschade, autodiefstal, stormschade, ruitbreuk, botsing met loslopende dieren en schade door vandalisme. In deze gevallen heeft de schadeclaim die jij bij de verzekeraar indient geen invloed op jouw schadevrije jaren.

Schade bij een ander aangericht

Bij schade die jij bij anderen aanricht ben jij de schuldige. Je kunt de schade dus niet op de ander verhalen. In dit geval heeft de schadeclaim die de ander indient bij diens en jouw verzekeraar invloed op jouw schadevrije jaren. Ook als iemand anders in jouw auto reed en daarmee schade heeft aangericht bij een ander, zal de schade op jouw verzekering worden verhaald.

Aanvullende verzekeringen

De basisdekking van de autoverzekering WA beperkt casco kun je uitbreiden met allerlei aanvullende verzekeringen. Zo kun je jezelf extra beschermen tegen verschillende risico’s. Wij hebben alle aanvullende dekkingen voor je op een rijtje gezet:

  1. Schadeverzekering inzittenden (SVI)
    Een schadeverzekering inzittenden (SVI) dekt de schade die jij en je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Denk hierbij aan letselschade of materiële schade zoals kleding of bagage. Ook kosten voor medische behandelingen, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid dekt de SVI, ongeacht wie er schuldig is.
  2. Ongevallen-inzittendenverzekering
    Bij een overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval keert de verzekeraar bij een ongevallen-inzittendenverzekering een bepaald bedrag uit. Dit bedrag verschilt per geval, maar wordt uitgekeerd, ongeacht de schuldige van het ongeval.
  3. Pechhulp
    Met de aanvullende dekking pechhulp dekt de verzekeraar hulp bij autopech. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage.
  4. Rechtsbijstand
    Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij de afhandeling van een claim. Dit kan hulp zijn bij de vraag wie er schuldig is bij een ongeval of hulp bij de hoogte van een schadevergoeding.
  5. No-claimbeschermer
    Als je schade claimt bij de verzekeraar verlies je normaal gesproken je no-claimkorting, waardoor je premie stijgt. Met een no-claimbeschermer behoud je deze korting en blijft je premie gelijk.

Speciale regelingen

Buiten de aanvullende dekkingen om, bieden verzekeraars soms nog speciale regelingen aan. Denk aan een nieuwwaarderegeling of een aanschafwaarderegeling, waarbij je de juiste waarde van de auto krijgt uitgekeerd als jouw auto total loss is of gestolen. Ook kun je een accessoire dekking afsluiten, wat handig is als je jouw auto hebt voorzien van dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak.

Autoverzekering vergelijken

Wil je zeker weten of je beter kunt overstappen naar een andere autoverzekeraar, of wil je je verzekering aanvullen met speciale dekkingen? De kosten van aanvullende verzekeringen zijn bij elke verzekeraar anders en ook de invulling van de dekking kan verschillen per verzekeringsmaatschappij. Het is daarom belangrijk om alle opties met elkaar te vergelijken, voordat je een verzekering afsluit. Maak hiervoor gebruik van onze vergelijker en kies uit het overzicht de verzekeraar die het beste bij je past.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 17-04-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Na een schadeclaim kun je schadevrije jaren verliezen, waardoor je maandelijkse premie kan stijgen vanwege een lagere (of geen) no-claimkorting. Ook kan jouw verzekeraar je als groter risico beschouwen omdat de kans op toekomstige claims toeneemt. Hierdoor kan de verzekeraar de premie verhogen, om het verhoogde risico te compenseren.

Hoe lang de premie hoger blijft na een schadeclaim hangt af van jouw schadevrije jaren en het beleid van de verzekeraar. Als je weer schadevrije jaren opbouwt, zal je premie ook weer afnemen, maar dit kan wel enkele jaren duren.

Door schadevrije jaren op te bouwen, door je eigen risico te verhogen, een aanvullende dekking te verwijderen en door verzekeraars met elkaar te vergelijken kun je je premie verlagen na een schadeclaim.

No-claimkorting is een korting die je krijgt op de premie van jouw autoverzekering. Deze korting is gebaseerd op het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Hoe meer schadevrije jaren, hoe hoger de korting op je premie.

Aan de hand van de bonus-malus ladder bepalen verzekeraars jouw no-claimkorting. Elke trede die je daalt of stijgt, heeft invloed op het kortingspercentage van je premie. Hoe meer je treden je daalt op de ladder, hoe lager de korting wordt, hoe meer je stijgt, hoe hoger de korting wordt. De bonus-malus regelingen zijn per verzekeringsmaatschappij verschillend.

Als je het niet eens bent met een premieverhoging, kun je altijd in gesprek gaan met jouw verzekeraar. Om bezwaar te maken moet je goede argumenten en duidelijk bewijs hebben voor jouw punten. In de praktijk blijkt het aanvechten van een verhoging erg lastig vanwege vastgestelde regels en risicobeoordeling vanuit verzekeraars. Je kunt daarom ook altijd overwegen om over te stappen naar een andere autoverzekeringsmaatschappij.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.