Premie omhoog na schade
Schade aan je auto kan meer gevolgen hebben dan alleen een claim bij de verzekeraar. Zo kan dit ook invloed hebben op jouw schadevrije jaren en jouw plek op de bonus-malus ladder, waardoor de maandelijkse premie van de verzekering stijgt.
Wanneer gaat de premie omhoog na schade?
Alle verzekeraars werken jaarlijks de schadecijfers bij. Wanneer jouw autoverzekeraar dat doet, hangt af van de looptijd van jouw verzekering. Als je schadevrije jaren worden aangetast omdat je schade hebt veroorzaakt, ga je dus niet onmiddellijk meer premie betalen. Als jij bijvoorbeeld in maart een auto-ongeluk hebt veroorzaakt waar schade uit is ontstaan, en de verzekeraar bepaalt jaarlijks in januari over de schadevrije jaren, dan betaal je tot dat moment dezelfde premie.
Terugval in schadevrije jaren
Iedereen met een autoverzekering heeft een plekje op de bonus-malus ladder. Stijgen of dalen jouw schadevrije jaren, dan heeft dat invloed op jouw plek op de ladder. Elke autoverzekeraar heeft een andere bonus-malus regeling, en premie dalingen of stijgingen zijn dan ook per verzekering verschillend. In de polisvoorwaarden van jouw verzekering vind je precies hoe dit werkt als je schade hebt veroorzaakt.
Schade aan je eigen auto
Met de laagste autoverzekering WA beperkt casco wordt schade aan jouw auto in bepaalde situaties gedekt. Denk hierbij aan brandschade, autodiefstal, stormschade, ruitbreuk, botsing met loslopende dieren en schade door vandalisme. In deze gevallen heeft de schadeclaim die jij bij de verzekeraar indient geen invloed op jouw schadevrije jaren.
Schade bij een ander aangericht
Bij schade die jij bij anderen aanricht ben jij de schuldige. Je kunt de schade dus niet op de ander verhalen. In dit geval heeft de schadeclaim die de ander indient bij diens en jouw verzekeraar invloed op jouw schadevrije jaren. Ook als iemand anders in jouw auto reed en daarmee schade heeft aangericht bij een ander, zal de schade op jouw verzekering worden verhaald.
Aanvullende verzekeringen
De basisdekking van de autoverzekering WA beperkt casco kun je uitbreiden met allerlei aanvullende verzekeringen. Zo kun je jezelf extra beschermen tegen verschillende risico’s. Wij hebben alle aanvullende dekkingen voor je op een rijtje gezet:
- Schadeverzekering inzittenden (SVI)
Een schadeverzekering inzittenden (SVI) dekt de schade die jij en je medepassagiers oplopen bij een ongeval. Denk hierbij aan letselschade of materiële schade zoals kleding of bagage. Ook kosten voor medische behandelingen, revalidatie en eventuele arbeidsongeschiktheid dekt de SVI, ongeacht wie er schuldig is. - Ongevallen-inzittendenverzekering
Bij een overlijden of blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval keert de verzekeraar bij een ongevallen-inzittendenverzekering een bepaald bedrag uit. Dit bedrag verschilt per geval, maar wordt uitgekeerd, ongeacht de schuldige van het ongeval. - Pechhulp
Met de aanvullende dekking pechhulp dekt de verzekeraar hulp bij autopech. Het kan gaan om hulp ter plekke, zoals het vervangen van een lekke band, maar ook om het wegslepen van de auto naar een garage. - Rechtsbijstand
Een rechtsbijstandverzekering biedt juridische hulp bij de afhandeling van een claim. Dit kan hulp zijn bij de vraag wie er schuldig is bij een ongeval of hulp bij de hoogte van een schadevergoeding. - No-claimbeschermer
Als je schade claimt bij de verzekeraar verlies je normaal gesproken je no-claimkorting, waardoor je premie stijgt. Met een no-claimbeschermer behoud je deze korting en blijft je premie gelijk.
Speciale regelingen
Buiten de aanvullende dekkingen om, bieden verzekeraars soms nog speciale regelingen aan. Denk aan een nieuwwaarderegeling of een aanschafwaarderegeling, waarbij je de juiste waarde van de auto krijgt uitgekeerd als jouw auto total loss is of gestolen. Ook kun je een accessoire dekking afsluiten, wat handig is als je jouw auto hebt voorzien van dure accessoires zoals speciale velgen, geluidsapparatuur of een trekhaak.
Autoverzekering vergelijken
Wil je zeker weten of je beter kunt overstappen naar een andere autoverzekeraar, of wil je je verzekering aanvullen met speciale dekkingen? De kosten van aanvullende verzekeringen zijn bij elke verzekeraar anders en ook de invulling van de dekking kan verschillen per verzekeringsmaatschappij. Het is daarom belangrijk om alle opties met elkaar te vergelijken, voordat je een verzekering afsluit. Maak hiervoor gebruik van onze vergelijker en kies uit het overzicht de verzekeraar die het beste bij je past.
Vergelijk en bespaar direct
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.