Nieuwwaarderegeling

Heb je net de sleutels van je nieuwe auto in handen gekregen, maar is deze nu al total loss of gestolen? De nieuwwaarderegeling biedt hierbij uitkomst. Met deze regeling krijg je een vergoeding die hoog genoeg is om dezelfde auto opnieuw nieuw te kunnen kopen. Wil je weten hoe dat zit? Op deze pagina leggen we je uit hoe de nieuwwaarderegeling werkt en wat dit voor jou als autobezitter betekent.

Wat is de nieuwwaarderegeling?

De nieuwwaarderegeling is een onderdeel van veel autoverzekeringen die in werking treedt als een nieuwe auto binnen één jaar total loss raakt of gestolen wordt. Met deze regeling ontvang je een vergoeding gelijk aan de aanschafwaarde van de auto, waardoor je in staat bent om dezelfde auto opnieuw nieuw te kopen. Deze regeling is meestal beperkt tot het eerste jaar na aankoop.


Hoe wordt de vergoeding berekend?

De uiteindelijke vergoeding die je ontvangt met de nieuwwaarderegeling verschilt per verzekeraar en wordt of gebaseerd op de nieuwwaarde of aanschafwaarde van de auto. Soms berekent de verzekeraar de vergoeding eerst op de nieuwwaarde en na het verstrijken van een bepaalde periode op de aanschafwaarde. Ook kunnen de restwaarde van je auto en het eigen risico van invloed zijn op de vergoeding. Sommige verzekeringen hanteren een maximaal uit te keren bedrag, ongeacht de werkelijke waarde van je auto.

Afschrijvingsregeling

Na de nieuwwaardeperiode wordt er vaak overgeschakeld op een afschrijvingsregeling, die varieert per verzekeraar. Na een bepaalde periode (bijvoorbeeld het vierde jaar) wordt doorgaans alleen de dagwaarde vergoed. Het is raadzaam om de specifieke polisvoorwaarden goed door te nemen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.


Hoelang geldt de nieuwwaarderegeling?

De nieuwwaarderegeling is niet oneindig; ze heeft een beperkte geldigheidsduur die per verzekeraar kan verschillen. Vaak is deze regeling van toepassing gedurende het eerste jaar na de aankoop van een nieuwe auto. Sommige verzekeraars verlengen deze periode tot twee. Ben je bereid meer premie te betalen dan kan dit zelfs tot drie jaar.


Splinternieuwe auto’s en showroommodellen

De nieuwwaarderegeling is vooral relevant voor eigenaren van auto’s die net nieuw zijn. Wanneer je een splinternieuwe auto hebt aangeschaft, wil je de waarde ervan zo goed mogelijk beschermen. Dit doe je behalve de nieuwwaarderegeling ook met de meest uitgebreide dekking, namelijk de allrisk verzekering. Heb je een occasion of een showroommodel aangeschaft? Lees dan goed de polisvoorwaarden door om er zeker van te zijn dat jouw auto in aanmerking komt voor de nieuwwaarderegeling.


Wat als de auto niet meer nieuw leverbaar is?

In de meeste gevallen komen de nieuwwaarde en de cataloguswaarde van een auto overeen, tenzij de auto niet meer leverbaar is. Afhankelijk van de verzekeraar kan de nieuwwaarde worden vastgesteld op 100% van de aanschafwaarde of zelfs 110% van het verzekerde bedrag. Dit percentage kan variëren en is een belangrijk aspect om rekening mee te houden.


Voorbeeld nieuwwaarderegeling

Je hebt bijvoorbeeld een Audi Q2 van € 39.000 gekocht en sluit voor een periode van één jaar een nieuwwaarderegeling af. Binnen dit jaar rijdt je de auto total loss. De verzekeraar stelt de waarde van de auto vast op € 37.000. Dit is dan ook het bedrag dat je uitgekeerd krijgt. Sluit je een nieuwwaarderegeling af voor twee jaar en de auto wordt gestolen dan krijg je bijvoorbeeld € 32.000 vergoed.

Zou je de auto in het tweede jaar total loss rijden zonder nieuwwaarderegeling, dan krijg je een stuk minder uitgekeerd. Dat is ook logisch gezien het dalen van de waarde van de auto en het verlopen van de nieuwwaarderegeling.

Vul in en bereken je premie

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 8.8

2473 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  4 uur geleden
  Het is prima geregeld

  Het is prima geregeld

  Andre van Eldijk
  Star on Star on Star on Star on Star on
  5 uur geleden
  Duidelijk overzicht van alle…

  Duidelijk overzicht van alle energieaanbod, wat een keuze aanzienlijk makkelijker maakt. Ook de afhandeling na een overstap lijkt in mijn geval ook soepel te verlopen..!

  M. Kroon
  Star on Star on Star on Star on Star on
  8 uur geleden
  Snelle en overzichtelijke gegevens

  Snelle en overzichtelijke gegevens. Erg accuraat wat betreft inhoud van de verschillende aanbieders van energie. Hele goede site en makkelijk aanmelden voor een nieuw contract. Ben blij dat ik het gevonden heb.

  Erwin v d Ven
  Four and a half stars

  Trustscore: 8.8

  2473 reviews

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem dan contact op met een van onze auto-experts. Zij helpen je graag.

  bellen
  Bel
  Binnen: 1 minuut
  whatsapp
  Whatsapp
  Binnen: 15 minuten
  mailen
  Mail
  Binnen: 2 uur
  chatten
  Chat
  Begin chat
  Binnen: 4 minuten

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.