Nieuwwaarderegeling | Overstappen.nl

Nieuwwaarderegeling

Heb je nog niet zo lang geleden de sleutels van je nieuwe auto in handen gekregen, maar is deze nu al total loss of gestolen? De nieuwwaarderegeling biedt hierbij uitkomst. Met deze regeling krijg je een vergoeding die hoog genoeg is om dezelfde auto

Wat is de nieuwwaarderegeling?

De nieuwwaarderegeling is een onderdeel van veel autoverzekeringen die in werking treedt als een nieuwe auto binnen 1 tot 3 jaar (afhankelijk van de verzekeraar) total loss raakt of gestolen wordt. Met deze regeling ontvang je een vergoeding gelijk aan de aanschafwaarde van de auto, waardoor je in staat bent om dezelfde auto opnieuw nieuw te kopen. Deze regeling was voorheen beperkt tot het eerste jaar na aankoop, maar er zijn tegenwoordig steeds meer verzekeraars die een langere looptijd aanbieden.

Hoe wordt de vergoeding berekend?

De uiteindelijke vergoeding die je ontvangt met de nieuwwaarderegeling verschilt per verzekeraar en wordt of gebaseerd op de nieuwwaarde of aanschafwaarde van de auto. Soms berekent de verzekeraar de vergoeding eerst op de nieuwwaarde en na het verstrijken van een bepaalde periode op de aanschafwaarde. Ook kunnen de restwaarde van je auto en het eigen risico van invloed zijn op de vergoeding. Sommige verzekeringen hanteren een maximaal uit te keren bedrag, ongeacht de werkelijke waarde van je auto.

Afschrijvingsregeling

Na de nieuwwaardeperiode wordt er vaak overgeschakeld op een afschrijvingsregeling, die varieert per verzekeraar. Na een bepaalde periode (bijvoorbeeld het vierde jaar) wordt doorgaans alleen de dagwaarde vergoed. Het is raadzaam om de specifieke polisvoorwaarden goed door te nemen, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Hoelang geldt de nieuwwaarderegeling?

De nieuwwaarderegeling is niet oneindig; ze heeft een beperkte geldigheidsduur die per verzekeraar kan verschillen. Vaak is deze regeling van toepassing gedurende het eerste jaar na de aankoop van een nieuwe auto. Sommige verzekeraars verlengen deze periode tot twee. Ben je bereid meer premie te betalen dan kan dit zelfs tot drie jaar.

Splinternieuwe auto’s en showroommodellen

De nieuwwaarderegeling is vooral relevant voor eigenaren van auto’s die net nieuw zijn. Wanneer je een splinternieuwe auto hebt aangeschaft, wil je de waarde ervan zo goed mogelijk beschermen. Dit doe je behalve de nieuwwaarderegeling ook met de meest uitgebreide dekking, namelijk de allrisk verzekering. Heb je een occasion of een showroommodel aangeschaft? Lees dan goed de polisvoorwaarden door om er zeker van te zijn dat jouw auto in aanmerking komt voor de nieuwwaarderegeling.

Wat als de auto niet meer nieuw leverbaar is?

In de meeste gevallen komen de nieuwwaarde en de cataloguswaarde van een auto overeen, tenzij de auto niet meer leverbaar is. Afhankelijk van de verzekeraar kan de nieuwwaarde worden vastgesteld op 100% van de aanschafwaarde of zelfs 110% van het verzekerde bedrag. Dit percentage kan variëren en is een belangrijk aspect om rekening mee te houden.

Voorbeeld nieuwwaarderegeling

Je hebt bijvoorbeeld een Audi Q2 van € 39.000 gekocht en sluit voor een periode van één jaar een nieuwwaarderegeling af. Binnen dit jaar rijdt je de auto total loss. De verzekeraar stelt de waarde van de auto vast op € 37.000. Dit is dan ook het bedrag dat je uitgekeerd krijgt. Sluit je een nieuwwaarderegeling af voor twee jaar en de auto wordt gestolen dan krijg je bijvoorbeeld € 32.000 vergoed.
Zou je de auto in het tweede jaar total loss rijden zonder nieuwwaarderegeling, dan krijg je een stuk minder uitgekeerd. Dat is ook logisch gezien het dalen van de waarde van de auto en het verlopen van de nieuwwaarderegeling.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
4 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

De nieuwwaarderegeling is niet van toepassing bij de aankoop van een tweedehands auto. Hierbij wordt een andere regeling gehanteerd, waarbij gekeken wordt naar de aanschafwaarde van de auto. Dit heet ook wel de aanschafwaarderegeling.

De nieuwwaarde is het bedrag waarvoor je een nieuwe auto aankoopt. De vervangingswaarde is het bedrag waarvoor je een vergelijkbare auto kan kopen, op het moment waarop het ongeval of diefstal heeft plaatsgevonden.

Als je auto total loss raakt of wordt gestolen ontvang je het bedrag terug, waarvoor je de auto hebt aangekocht. Meestal geldt de nieuwwaarderegeling voor een periode van 1 jaar. Toch kan deze periode oplopen tot 3 jaar.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws