Alarmklasse auto checken | Overstappen.nl

Alarmklasse auto checken

Sommige verzekeraars stellen een minimale alarmklasse verplicht bij het verzekeren van een auto. Benieuwd hoe je de alarmklasse van jouw auto checkt? Lees dan snel verder.

Hoe controleer je de alarmklasse van je auto?

Er zijn verschillende manieren om de alarmklasse van jouw auto te controleren. Om een paar voorbeelden te noemen:

  • Documentatie van je auto: check het instructieboekje of andere documenten die bij de aankoop van je auto zijn geleverd. Vaak staan hierin de specificaties van het alarmsysteem vermeld, en dus ook de alarmklasse.
  • Dealer of fabrikant: vraag de alarmklasse na bij je dealer, verkoper, of rechtstreeks bij de fabrikant. Zij hebben toegang tot gedetailleerde informatie over de beveiligingssystemen die in jouw specifieke model zijn geïnstalleerd.
  • Specialist: ben je er nog niet uit? Laat dan een gecertificeerde specialist de beveiligingsklasse van je auto controleren. Dit is vooral handig als je niet zeker bent van de informatie in de documentatie of als je de auto tweedehands hebt gekocht en de historie niet volledig kent.

Waarom je alarmklasse checken?

Waarom is het eigenlijk belangrijk om te weten welke alarmklasse jouw auto heeft? Dit zijn de belangrijkste redenen om jouw alarmklasse eens te checken:

Voldoen aan verzekeringsvoorwaarden

Wil je je auto WA beperkt casco of all risk verzekeren? Dan kan je autoverzekeraar vragen om je alarmklasse. Vooral bij nieuwere of duurdere auto’s stellen verzekeraars eisen aan de alarmklasse. Heb je niet de juiste klasse of weet je jouw alarmklasse niet? Dan kun je je auto dus niet altijd verzekeren.

Ook krijg je bij verschillende verzekeraars korting op je premie wanneer je een hogere alarmklasse hebt. Meer dan genoeg reden om uit te zoeken welke alarmklasse je hebt!

Auto terugvinden

Wordt je auto toch gestolen? Dan is het wel zo handig om te weten of je een voertuigvolgsysteem hebt. Heb je alarmklasse 4? Dan moet je deze zelf op afstand activeren. Met klasse 5 schakelt het systeem automatisch in. Een voertuigvolgsysteem helpt de politie om de gestolen auto terug te vinden.

Hogere waarde

Wil je je auto verkopen? Een hogere alarmklasse verhoogt de waarde van je auto. Het is daarom handig om je alarmklasse te checken voordat je de verkoopprijs van je auto bepaalt.

Benieuwd hoeveel kans jij loopt op autodiefstal? Vul dan onze gratis autodiefstalcheck in. Je ontvang dan een persoonlijke risicoanalyse en handige tips om diefstal te voorkomen.

Wat is een alarmklasse?

Alarmklassen zijn categorieën die aangeven hoe goed een auto is beveiligd tegen diefstal. De klassen variëren van eenvoudige systemen die alleen de motor blokkeren tot geavanceerde volgsystemen die automatisch inschakelen wanneer de auto door een dief wordt meegenomen.

Om de beveiliging van voertuigen te standaardiseren en te certificeren, is de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) opgericht. De SCM mag certificaten verstrekken aan leveranciers van ingebouwde beveiligingssystemen, zoals auto-alarmen. Er wordt door de stichting onderscheid gemaakt tussen vijf alarmklassen; SCM/CCV-beveiligingsklasse 1 t/m 5.

Kenmerken per alarmklasse

Wat zijn de verschillen per alarmklassen? Dit zijn de vijf klassen op een rij:

Alarmklasse 1: startonderbreker

Een startonderbreker zorgt ervoor dat de motor niet kan starten zonder de juiste sleutel. Dit systeem is sinds 1998 verplicht voor alle nieuwe auto’s.

Alarmklasse 2: startonderbreker plus inbraakdetectie en alarmering

Naast de startonderbreker, heeft deze klasse ook sensoren die inbraakpogingen detecteren. Probeert er dus iemand in te breken, dan gaat er een alarm af. Ook beginnen de lichten te knipperen.

Alarmklasse 3: klasse 2 plus hellingshoekdetectie

Deze klasse voegt hellingshoekdetectie toe aan de functies van klasse 2. Dit betekent dat het alarm ook afgaat wanneer er een verandering in de hellingshoek van de auto wordt opgemerkt doordat iemand de auto probeert op te takelen of weg te slepen.

Alarmklasse 4: voertuigvolgsysteem

Dit niveau bevat alle functies van klasse 3, maar heeft daarnaast ook een voertuigvolgsysteem dat op afstand is in te schakelen. Dit systeem maakt het mogelijk om de locatie van de auto te volgen na diefstal. Wordt de auto dus gestolen? Dan kan de politie hem waarschijnlijk weer terugvinden.

Alarmklasse 5: automatische inschakeling van het volgsysteem

Dit is de hoogste beveiligingsklasse. Naast alle functies van klasse 4, schakelt het volgsysteem met klasse 5 automatisch in. Wordt er een diefstalpoging gedaan? Dan begint het vervolgsysteem dus vanzelf te werken.

Bespaar op je autoverzekering

Op zoek naar een autoverzekering die bij jouw auto en alarmklasse past? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
5 minuten 19-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Ja, je kunt de alarmklasse van je auto verhogen door extra beveiligingssystemen te installeren die voldoen aan de criteria van een hogere alarmklasse. Heeft je auto bijvoorbeeld alleen een startonderbreker (klasse 1)? Overweeg dan om inbraakdetectie en een alarm toe te voegen en je auto te upgraden naar klasse 2.

Let op! Zorg er wel voor dat de nieuwe beveiligingssystemen worden geïnstalleerd door een specialist en worden gekeurd door een SCM-gecertificeerd bedrijf om de nieuwe alarmklasse officieel te laten vaststellen.

Als je auto geen alarmklasse heeft, kun je overwegen om alsnog een startonderbreker of alarmsysteem te laten installeren. Kies een systeem dat gecertificeerd is door de SCM en laat de installatie uitvoeren door een specialist.

Auto’s die een hogere alarmklasse hebben, zijn vaak nieuwe en luxe voertuigen die door de fabriek zijn uitgerust met geavanceerde beveiligingssystemen. Merken zoals BMW, Audi, Mercedes-Benz en Tesla staan erom bekend dat ze hun auto’s voorzien van uitgebreide beveiligingsopties, waaronder inbraakdetectie, hellingshoekdetectie en voertuigvolgsystemen. Vraag bij het kopen van een nieuwe auto altijd naar de alarmklasse.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!