Alarmklasse auto checken
Sommige verzekeraars stellen een minimale alarmklasse verplicht bij het verzekeren van een auto. Benieuwd hoe je de alarmklasse van jouw auto checkt? Lees dan snel verder.
Hoe controleer je de alarmklasse van je auto?
Er zijn verschillende manieren om de alarmklasse van jouw auto te controleren. Om een paar voorbeelden te noemen:
- Documentatie van je auto: check het instructieboekje of andere documenten die bij de aankoop van je auto zijn geleverd. Vaak staan hierin de specificaties van het alarmsysteem vermeld, en dus ook de alarmklasse.
- Dealer of fabrikant: vraag de alarmklasse na bij je dealer, verkoper, of rechtstreeks bij de fabrikant. Zij hebben toegang tot gedetailleerde informatie over de beveiligingssystemen die in jouw specifieke model zijn geïnstalleerd.
- Specialist: ben je er nog niet uit? Laat dan een gecertificeerde specialist de beveiligingsklasse van je auto controleren. Dit is vooral handig als je niet zeker bent van de informatie in de documentatie of als je de auto tweedehands hebt gekocht en de historie niet volledig kent.
Waarom je alarmklasse checken?
Waarom is het eigenlijk belangrijk om te weten welke alarmklasse jouw auto heeft? Dit zijn de belangrijkste redenen om jouw alarmklasse eens te checken:
Voldoen aan verzekeringsvoorwaarden
Wil je je auto WA beperkt casco of all risk verzekeren? Dan kan je autoverzekeraar vragen om je alarmklasse. Vooral bij nieuwere of duurdere auto’s stellen verzekeraars eisen aan de alarmklasse. Heb je niet de juiste klasse of weet je jouw alarmklasse niet? Dan kun je je auto dus niet altijd verzekeren.
Ook krijg je bij verschillende verzekeraars korting op je premie wanneer je een hogere alarmklasse hebt. Meer dan genoeg reden om uit te zoeken welke alarmklasse je hebt!
Auto terugvinden
Wordt je auto toch gestolen? Dan is het wel zo handig om te weten of je een voertuigvolgsysteem hebt. Heb je alarmklasse 4? Dan moet je deze zelf op afstand activeren. Met klasse 5 schakelt het systeem automatisch in. Een voertuigvolgsysteem helpt de politie om de gestolen auto terug te vinden.
Hogere waarde
Wil je je auto verkopen? Een hogere alarmklasse verhoogt de waarde van je auto. Het is daarom handig om je alarmklasse te checken voordat je de verkoopprijs van je auto bepaalt.
Benieuwd hoeveel kans jij loopt op autodiefstal? Vul dan onze gratis autodiefstalcheck in. Je ontvang dan een persoonlijke risicoanalyse en handige tips om diefstal te voorkomen.
Wat is een alarmklasse?
Alarmklassen zijn categorieën die aangeven hoe goed een auto is beveiligd tegen diefstal. De klassen variëren van eenvoudige systemen die alleen de motor blokkeren tot geavanceerde volgsystemen die automatisch inschakelen wanneer de auto door een dief wordt meegenomen.
Om de beveiliging van voertuigen te standaardiseren en te certificeren, is de Stichting Certificering Motorrijtuigbeveiliging (SCM) opgericht. De SCM mag certificaten verstrekken aan leveranciers van ingebouwde beveiligingssystemen, zoals auto-alarmen. Er wordt door de stichting onderscheid gemaakt tussen vijf alarmklassen; SCM/CCV-beveiligingsklasse 1 t/m 5.
Kenmerken per alarmklasse
Wat zijn de verschillen per alarmklassen? Dit zijn de vijf klassen op een rij:
Alarmklasse 1: startonderbreker
Een startonderbreker zorgt ervoor dat de motor niet kan starten zonder de juiste sleutel. Dit systeem is sinds 1998 verplicht voor alle nieuwe auto’s.
Alarmklasse 2: startonderbreker plus inbraakdetectie en alarmering
Naast de startonderbreker, heeft deze klasse ook sensoren die inbraakpogingen detecteren. Probeert er dus iemand in te breken, dan gaat er een alarm af. Ook beginnen de lichten te knipperen.
Alarmklasse 3: klasse 2 plus hellingshoekdetectie
Deze klasse voegt hellingshoekdetectie toe aan de functies van klasse 2. Dit betekent dat het alarm ook afgaat wanneer er een verandering in de hellingshoek van de auto wordt opgemerkt doordat iemand de auto probeert op te takelen of weg te slepen.
Alarmklasse 4: voertuigvolgsysteem
Dit niveau bevat alle functies van klasse 3, maar heeft daarnaast ook een voertuigvolgsysteem dat op afstand is in te schakelen. Dit systeem maakt het mogelijk om de locatie van de auto te volgen na diefstal. Wordt de auto dus gestolen? Dan kan de politie hem waarschijnlijk weer terugvinden.
Alarmklasse 5: automatische inschakeling van het volgsysteem
Dit is de hoogste beveiligingsklasse. Naast alle functies van klasse 4, schakelt het volgsysteem met klasse 5 automatisch in. Wordt er een diefstalpoging gedaan? Dan begint het vervolgsysteem dus vanzelf te werken.
Bekijk hoeveel jij kan besparen op je autoverzekering
- Vergelijk op prijs & kwaliteit
- 100% onafhankelijk
- Bespaar gemiddeld €290 p.j.
Veelgestelde vragen
Is je vraag nog niet beantwoord?
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Het laatste nieuws
Automobilisten vinden dat smartphonegebruik in verkeer de hoogste verkeersboete verdient
62% van de Nederlanders wil dat smartphonegebruik in het verkeer in de top 5 van hoogste verkeersboetes staat.
Zwarte zaterdag 2024: welke dagen moet je vermijden op zomervakantie?
In de zomer zijn er bepaalde dagen waarop er topdrukte op de wegen is. Wat is zwarte zaterdag en hoe ontwijk je het?
Maximumsnelheid op snelwegen gaat terug naar 130 kilometer per uur
Lees hier waarom de formerende partijen PVV, VVD, NSC en BBB de maximumsnelheid op snelwegen weer willen verhogen en wat voor effecten de maximale snelheid van 100 kilometer per uur heeft gehad.
Dit dekt je autoverzekering onderweg naar wintersport
Ga je binnenkort met de auto op wintersport? Dan wil je natuurlijk wel goed voorbereid de weg op. Overstappen.nl legt uit waarvoor je verzekerd bent als je op wintersport gaat.
HEMA stopt met schadeverzekeringen
Per 26 februari 2024 stopt HEMA met het aanbieden van al hun schadeverzekeringen. Alle schadeverzekeringen van Hema worden overgenomen door InShared. De zorgverzekering blijft bestaan.
Dit zijn de vijf grootste irritaties in het verkeer
Bijna 70 procent van de Nederlanders ergert zich aan rijgedrag andere automobilisten. Maar wat zijn de grootste irritatiefactoren? Overstappen.nl zocht het voor je uit.