Zijn accessoires in mijn auto verzekerd bij diefstal of schade?

Niet alleen de auto zelf is een kostbaar bezit, ook de inhoud kan waardevol zijn. Zowel accessoires als onderdelen kunnen daarom het doelwit zijn van diefstal, maar ook tijdens een ongeluk kan dit beschadigen en kun je van interieurschade spreken. Is dit eigenlijk wel standaard opgenomen in jouw autoverzekering? Op deze pagina lees je in hoeverre de inhoud van jouw auto verzekerd is bij schade of een auto-inbraak.

Snel navigeren naar


Zijn mijn auto-accessoires meeverzekerd?

In de meeste gevallen biedt een autoverzekering alleen dekking aan schade die jij met je auto aan anderen toebrengt. In hoeverre jouw accessoires hierbij verzekerd zijn, hangt van de dekking af. Heb je bijvoorbeeld alleen een WA-dekking, dan zijn accessoires nooit meeverzekerd. Bij een WA+ en allrisk verzekering zijn accessoires vaak wel (gedeeltelijk) meeverzekerd. Wat de hoogte van de dekking is en voor welke spullen dat precies geldt, kun je terugvinden in de polisvoorwaarden van je verzekering.


Wat zijn af-fabriek accessoires?

De verzekering maakt onderscheid in auto-accessoires. Belangrijk hierbij is op welk moment de accessoires in jouw auto gebouwd of geplaatst zijn. We spreken van accessoires die af-fabriek zijn als deze al in de auto zaten toen deze uit de fabriek kwam. De verzekering ziet dit niet als accessoires, maar als onderdelen van de auto, waardoor ze gewoon zijn meeverzekerd met je auto.

Als jij op een later moment zelf onderdelen hebt toegevoegd of heb laten toevoegen door de garage, dan spreekt de verzekering van accessoires en dan vallen deze onderdelen onder je accessoire verzekering. Denk hierbij aan een nieuw alarmsysteem, nieuwe velgen of een trekhaak, die je hebt toegevoegd aan de auto nadat deze uit de fabriek kwam.

Moet ik aan de verzekeraar doorgeven dat ik mijn auto heb voorzien van nieuwe accessoires?

Zat er nog geen trekhaak aan je auto toen deze uit de fabriek kwam, maar heb je deze toch echt nodig voor het gebruik van jouw auto? Dan kun je deze er zelf op (laten) zetten. Als je deze vervolgens wilt meeverzekeren met jouw autoverzekering, dan moet je dat doorgeven aan jouw autoverzekeraar. Deze stelt namelijk de hoogte van de vergoedingen vast aan de hand van de waarde van jouw auto. Vermeerdert de waarde van jouw auto omdat je een trekhaak hebt toegevoegd? Dan vergoedt jouw verzekeraar deze extra waarde bij schade of diefstal. Zorg dus altijd dat je verzekeraar op de hoogte is!


Wat ziet de verzekeraar niet als accessoires?

Veel accessoires die je alleen in je auto kunt gebruiken, ziet de verzekeraar niet als auto-accessoire. Denk hierbij aan geluidsapparatuur zoals radio, speakers en versterkers. Als deze nog niet standaard bij de auto hoorden (zie ook het kopje af-fabriek accessoires), dekt de verzekeraar deze meestal niet. Ook navigatiesystemen en mobieltjes worden vaak niet als accessoires gezien. Radardetectie-apparatuur valt sowieso niet onder de dekking; dit soort apparatuur stelt de verzekeraar niet op prijs.

Losse spullen

Ook veel andere losse spullen die je uitsluitend in de auto gebruikt, vallen niet onder de dekking van jouw autoverzekering. Denk hierbij aan een dakkoffer, kinderstoeltje of een telefoonhouder. Dit soort spullen kun je soms wel onder een andere verzekering claimen, bijvoorbeeld bij jouw inboedelverzekering of een reisverzekering. Bewaar daarom altijd goed de bonnetjes van dit soort aankopen.
Fietsdragers vallen in de meeste gevallen wel gewoon onder de dekking van je autoverzekering.

Voorwaarden vergoeding gestolen accessoires

Er zijn situaties waarin de verzekeraar niets vergoedt als er losse spullen uit de auto zijn gestolen. Bijvoorbeeld als een laptop duidelijk in het zicht lag in de auto. Of wanneer de auto niet op slot was toen er werd ingebroken. Om diefstal of schade te verhalen bij je verzekeraar, moet je altijd aangifte doen.


Wat vergoedt mijn autoverzekeraar bij schade door diefstal?

Zowel bij een gelukte auto-inbraak als een poging tot inbraak kan er veel schade ontstaan aan jouw auto. Is er een ruit ingetikt of is het slot beschadigd? Als je alleen een WA-dekking hebt, wordt dit niet vergoed. Meestal wordt dit wel vergoed bij een beperkt casco of allrisk verzekering. De schade die de verzekeraar vergoed heeft geen invloed op jouw schadevrije jaren.


Autoverzekering vergelijken

Als jouw auto is uitgerust met veel kostbare accessoires en onderdelen, dan is het raadzaam een goede en uitgebreide autoverzekering af te sluiten. Vul de vergelijker van Overstappen in en wij tonen je de verzekeraars die het beste bij jou en je auto passen. Sommige verzekeraars zijn namelijk beter ingespeeld op auto’s met dure accessoires dan andere verzekeraars.


Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Bronvermelding en expertise

Geschreven door: Jerry
Laatste update: 15-11-2023

Over schadeverzekeringsexpert Jerry

Schadeverzekeringsexpert Jerry is van alle markten thuis. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering.

Bronnen

Voor de informatie op deze pagina zijn de volgende bronnen gebruikt:

 • ​Rijksoverheid
 • Verbond van Verzekeraars
 • RDW

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
 • chat
  020 - 760 42 42
  Binnen: 1 min
 • chat
  +3197 - 01 42 02 32 1
  Binnen: 15 min
 • chat
  service@overstappen.nl
  Binnen: 2 uur
 • chat
  Begin chat
  Binnen: 4 min
 

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.