Korting autoverzekering: bespaar tot €265,- per jaar! | Overstappen.nl

Korting autoverzekering

Een korting op je autoverzekering is niet vanzelfsprekend. De premie hiervan wordt namelijk bepaald door een aantal factoren zoals het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd, je woonplaats en de leeftijd van je auto. De kosten kunnen hoog oplopen en in veel gevallen wil je graag korting ontvangen. Waar wordt het kortingspercentage die verzekeraars hanteren op gebaseerd? Overstappen.nl vertelt het je.

Hoe wordt de premie van je autoverzekering berekend?

Wil je korting op je autoverzekering? Dan is het goed om eerst te weten hoe verzekeraars de premie van je autoverzekering berekenen. Hier gaan een aantal factoren mee gepaard:

Bonus-malusladder voor korting op je autoverzekering

De meeste verzekeraars hebben een eigen “bonus-malusladder” opgenomen in hun voorwaarden. Op basis van deze ladder wordt aan de hand van je schadevrije jaren bepaald of je een bonuskorting – ook wel no-claimkorting genoemd – ontvangt op je autoverzekeringspremie.

Wat is bonus-malus?

Bonus betekent een soort voordeel, malus staat voor nadeel. Heb je dus veel schadevrije jaren opgebouwd en sta je in de plus, dan ontvang je korting op je autoverzekering. Sta je echter in de min – malus -, dan ontvang je toeslag op de premie van je autoverzekering. Elke verzekeraar kan zijn eigen bonus-malusladder bepalen, vergelijk de voorwaarde dus goed per verzekeraar.

Bonus-malusladder voorwaarden

Op welke plek sta je op de bonus-malusladder? Per verzekeraar kan dit verschillen. Elke verzekeraar mag namelijk zelf bepalen:

 • Op welke trede je start als je een autoverzekering afsluit;
 • Uit hoeveel treden de ladder bestaat;
 • Wat de premie is die als basis wordt genomen en waar jouw eventuele korting op wordt gebaseerd;
 • Hoeveel treden je stijgt als er een nieuw schadevrij jaar is bijgekomen;
 • Hoeveel treden je daalt als je een schade moet claimen;
 • Het kortingspercentage per trede.

De korting op je autoverzekering op basis van je schadevrije jaren, hangt dus samen met de bonus-malusladder. Kort gezegd spelen de volgende factoren een belangrijke rol:

 • Het aantal treden
 • De minimale en maximale korting die verzekeraar hanteert
 • De snelheid waarmee je stijgt of daalt op de ladder

Autoverzekering zonder bonus-malusladder

Zie je een bonus-malusladder niet zo zitten? Dan kun je ook kiezen voor een verzekeraar die deze ladder niet heeft opgenomen in zijn voorwaarden. Als je dan schade claimt, dan heeft dit geen invloed op de premie die je moet betalen. Echter ontvang je ook geen korting op je autoverzekering.

No-claimbeschermer en korting autoverzekering

Bij sommige verzekeraars kun je gebruikmaken van een no-claimbeschermer als je een autoverzekering afsluit. Je hoeft dan niet bang te zijn dat je na het claimen van een schade meer premie gaat betalen. Je schadevrije jaren worden wel verminderd, maar je no-claimkorting wordt beschermd. Wil je overstappen naar een andere verzekering? Houd er dan rekening mee dat je schadevrije jaren dan wel komen te vervallen. De premie kan bij je nieuwe verzekeraar hoger uitvallen.

Korting autoverzekering – Welke kortingen zijn er nog meer?

De belangrijkste elementen om naar te kijken of je korting op je autoverzekering kunt krijgen zijn de bonus-malusladder, no-claimkorting en het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Maar er zijn nog meer mogelijkheden:

 • Beginnende bestuurders boven de 24 jaar komen in aanmerking voor starterskorting;
 • Instapkorting als je nieuwe klant bent;
 • Gezinskorting;
 • Tweede-autoregelingen met tweede-autokorting;
 • Speciale kortingsacties zoals korting op de premie bij de aanschaf van een bepaald product.

Besparen op je autoverzekering

Als je korting wilt op je autoverzekering, maak dan een goede vergelijking van autoverzekeraars. Dit doe je het beste met behulp van onze vergelijker. In het overzicht zie je onder andere de maandpremie en de polisscore.