Wat kost een autoverzekering?

“Wat kost een autoverzekering?” is een vraag die regelmatig wordt gesteld. Je bent in Nederland namelijk verplicht om een autoverzekering af te sluiten als je een autobezitter bent. De ene autoverzekeraar berekent hogere prijzen dan de andere, maar hoe komen zij tot deze bedragen? De autoverzekeraar houdt hierbij rekening met je leeftijd, het aantal schadevrije jaren en het type auto dat je rijdt. Hier lees je hoe dit allemaal in zijn werk gaat, zodat jij er snel achter bent hoeveel een autoverzekering kan gaan kosten.

Risicofactoren bij de kosten van een autoverzekering

Als autoverzekeraars de kosten van jouw autoverzekering berekenen, kijken ze hoe hoog de kans op schade is. Dit bepalen de verzekeraars aan de hand van de volgende factoren, die voor iedereen verschilt:

 • Leeftijd
 • Woonplaats
 • Welke auto je rijdt
 • Dagwaarde of oorspronkelijke waarde van je auto
 • Hoeveelheid schadevrije jaren
 • Gewenste dekking(en)

Leeftijd

Hoe oud je bent is van groot belang om de kosten van je autoverzekering te bepalen. Ben je nog jong en dus een beginnend autorijder, dan wordt dit door de verzekeraar gezien als meer kans op schade. Dan valt de premie van je autoverzekering ook hoger uit. Daarnaast zien autoverzekeraars senioren ook als meer risico omdat zij meer kans op medische beperkingen hebben. Dus ook senioren betalen een hogere premie.

Vergelijk de kosten van een autoverzekering

Woonplaats

In grote steden is er veel meer verkeer dan in kleine dorpjes waardoor de kans op een verkeersongeval groter is. Daarom rekenen autoverzekeraars ook jouw woonplaats mee om de kosten van je autoverzekering te bepalen.

Wat kost een autoverzekering?

Welke auto je rijdt

Autoverzekeraars kijken ook naar welk type auto je rijdt om de kosten van jouw autoverzekering vast te stellen. Zij hebben hierbij de volgende gegevens nodig:

 • Vermogen
 • Dag- of nieuwwaarde
 • Gewicht
 • Diefstalgevoeligheid

Bij deze gegevens geldt dat hoe hoger ze zijn, hoe meer risico er is voor de verzekeraar. Als je dus bijvoorbeeld een auto rijdt met een hoog gewicht en vermogen, dan heb je meer kosten voor je autoverzekering.

Hoeveelheid schadevrije jaren

De kosten voor je autoverzekering worden een stuk lager als je al een aantal schadevrije jaren hebt gereden. Je verliest namelijk 5 schadevrije jaren als je zelf schade teweegbrengt of een schade claimt. Daarom is het aan te raden om zoveel mogelijk schadevrije jaren op te bouwen. Houd er wel rekening mee dat je deze alleen opbouwt als de auto op jouw naam staat.

Wat kost een autoverzekering ongeveer? Houd rekening met soorten en dekkingen

We maken onderscheid in drie verschillende autoverzekeringen:

Deze soorten autoverzekeringen dekken verschillende oorzaken. Wil je veel oorzaken van schade gedekt hebben, dan moet je kiezen voor een uitgebreidere dekking. Dit betekent wel dat de kosten van je autoverzekering dan ook hoger uitvallen.

WA

Elke autobezitter in Nederland is verplicht om een WA verzekering af te sluiten. Als je schade veroorzaakt bij andere weggebruikers, dan ben je sowieso verzekerd.

WA Beperkt Casco (WA+)

Rijd je in een auto die tussen de 6 en 10 jaar oud is, dan biedt de WA Beperkt Casco (WA+) uitkomst. De kosten van deze autoverzekering vallen wel 3 tot 15 euro hoger uit dan alleen WA. De WA+ autoverzekering verzekert:

 • Schade die je toebrengt aan andere weggebruikers
 • Oorzaken die buiten je macht liggen. Denk hierbij aan natuurschade. De autoverzekeraar verzekert dan (deels) de schade aan je eigen auto

All Risk (WA Casco)

Heb je een auto die ouder is dan 10 jaar, denk dan aan een All Risk (WA Casco) verzekering. Deze verzekering ligt wel een stuk hoger dan de WA+. Eigenlijk is de All Risk verzekering de allerduurste dekking. Je bent dan verzekerd voor schade:

 • Die je toebrengt aan andere weggebruikers
 • Oorzaken die buiten je macht liggen. Denk hierbij aan natuurschade. De autoverzekeraar verzekert dan (deels) de schade aan je eigen auto
 • Aan je eigen auto door invloed die van buitenaf komt
 • Die je zelf hebt veroorzaakt

 

Wat kost een autoverzekering? Bereken je premie

Als je wilt overstappen en een nieuwe autoverzekering wilt afsluiten, dan doe je dit eenvoudig op Overstappen.nl. Binnen 30 seconden vul je jouw gegevens in en je ziet snel de autoverzekering die het beste bij je past met bijbehorende premie. Mocht je er toch niet uitkomen, neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je altijd vriendelijk met alle vragen. Bereken hier de kosten van jouw autoverzekering.

Kosten autoverzekering – De opbouw

Wat kost een autoverzekering nu precies met al deze informatie? Eigenlijk weet je dit nooit meteen, omdat de kosten afhangen van de hierboven genoemde gegevens. Maar er zijn ook een aantal andere kosten die meetellen bij de berekening voor de maandelijkse premie van je autoverzekering:

 • Of je WA, WA+ of All Risk hebt afgesloten, dus de premie van je dekking
 • Aanvullende autoverzekeringen die je kiest
 • Het opmaken van de polis
 • De administratieve kosten om je premie te incasseren, ook wel “prolongatiekosten” genoemd
 • Standaard 21% assurantiebelasting. Als je je premie berekent via Overstappen.nl, dan is deze al inbegrepen.

Hoe bespaar ik de kosten van mijn autoverzekering?

Als je wilt overstappen, dan ben je waarschijnlijk ook benieuwd wat een autoverzekering kost. Een aantal tips om te besparen op je autoverzekering zijn:

Regelmatig vergelijken

Hoe langer je auto rijdt, hoe meer schadevrije jaren je opbouwt. Maar je auto wordt ook ouder. Houd er rekening mee dat de premies jaarlijks veranderen en dus lager kunnen uitvallen. Kijk op Overstappen.nl, zodat je altijd op de hoogte bent van het actuele autoverzekeringsaanbod. Ook ben je dan verzekerd van de laagste prijsgarantie.

Leeftijd van je auto bijhouden

Kijk goed naar de leeftijd van je auto en welke dekking dan passend is. Want als je auto ouder wordt, heb je misschien ook minder dekking nodig. Dit kan je een hoop kosten besparen.

Hoger eigen risico checken

Soms geeft een autoverzekeraar korting als je kiest voor een hoger eigen risico. Bereken wel of deze besparing opweegt tegen de kans dat je schade rijdt.

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.