Autoverzekering berekenen

Bereken direct jouw autoverzekering en kies de beste voor jouw situatie.
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ
Vul in en bereken je premie
Genomineerd voor de Website van het Jaar award
WVHJ

Premies van autoverzekeringen lopen enorm uiteen. Dat komt doordat verzekeraars heel veel factoren meenemen in hun berekening. Dat maakt de juiste autoverzekering vinden nu juist zo moeilijk. Bij Overstappen.nl kan je daarom eenvoudig je autoverzekering berekenen en zie je gelijk welke autoverzekeraar de goedkoopste verzekering heeft voor jouw auto.

Autoverzekering berekenen: dit heb je nodig

Voor het berekenen van je autoverzekering heb je de volgende gegevens nodig:

 • Het aantal schadevrije jaren
  Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade hebt gereden of geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Je kunt je schadevrije jaren terugvinden op je polis of factuur. Om schadevrije jaren op te bouwen zal de auto op jouw naam moeten staan. Voor ieder jaar dat je geen schade rijdt, ontvang je er een schadevrij jaar bij.
 • Het aantal kilometers per jaar
  Om je autoverzekering te berekenen heb je ook het aantal kilometers dat je per jaar rijdt nodig. Weet je niet precies hoeveel kilometers je het afgelopen jaar hebt gereden? Dan kun je ook een schatting maken.
 • Kenteken
  Voor het berekenen van je autoverzekering hebben we ook het kenteken van je auto nodig, zodat we weten voor welke auto je een verzekering wilt afsluiten.
 • Postcode en huisnummer
  De hoogte van je premie is afhankelijk van je woonplaats. Woon je bijvoorbeeld in een buurt waar veel auto-inbraken voorkomen? Dan betaal je waarschijnlijk een hogere premie.
 • Geboortedatum
  Ook leeftijd heeft invloed op de hoogte van je premie. Jongeren vormen bijvoorbeeld een groter risico, omdat ze minder rijervaring hebben. Hierdoor betalen zij meer premie.

Autoverzekering berekenen in 5 stappen

 1. Vul je kenteken, postcode en geboortedatum in.
 2. Geef aan hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd.
 3. Kies je gewenste dekking: WAbeperkt casco of Allrisk.
 4. Vul het aantal kilometers per jaar in.
 5. Bekijk het overzicht en kies je autoverzekering.
Autoverzekering berekenen

Autoverzekering berekenen premie

De hoogte van je premie is van veel factoren afhankelijk. Ook weegt elke factor bij de ene verzekeraar zwaarder dan bij de ander. Uiteindelijk wil een verzekeraar maar een ding: risico’s afdekken. Daarom spreken ze ook wel van risicofactoren. Alles aan jou of je auto wat het risico op schade vergroot, levert een toeslag op je premie op. De belangrijkste factoren op een rij.

Je auto

Met een SMART kun je een stuk minder schade aanrichten dan met een dikke BMW. Daarom speelt het gewicht van je auto een belangrijke rol. Een lekkere injectiemotor met een fikse turbo is lekker bij het optrekken, maar ook voor snelle auto’s betaal je een hogere premie. Bij WA + beperkt casco en Allrisk verzekeringen betaal je daarnaast ook meer naarmate je auto meer waard is. Claims bij schade aan je eigen voertuig zijn in dat geval namelijk hoger.

autoverzekering berekenen

Je adres

Het adres waarop je woont heeft ook invloed op de hoogte van je premie. Verzekeraars wijzen aan elke buurt een risicowaarde toe. Nu loop je in de Amsterdamse grachtengordel ook wel wat meer kans op schade dan op de N388 bij Sebaldeburen. Maar soms kan zelfs een toevoeging bij je huisnummer een hogere premie opleveren. Ook zijn bepaalde wijken bij de ene verzekeraar wel, en bij de ander geen risicozone.

Je leeftijd

Als je tussen de 24 en de 65 jaar oud bent, heeft je leeftijd geen invloed op je premie. Van bestuurders onder de 24 vinden autoverzekeraars dat ze rijervaring missen. Je zult meer premie moeten betalen als je jonger bent. Wij raden je af je auto mee te verzekeren met je ouders. Je bouwt dan namelijk geen schadevrije jaren op en bij schade kunnen verzekeraars je claim weigeren omdat jij hoofdbestuurder blijkt te zijn.

Ook senioren worden als een risicogroep gezien. Sommige verzekeraars hanteren zelfs een maximumleeftijd, waarboven ze aanvragen voor een autoverzekering afwijzen.

Je jaarlijkse kilometers

Geparkeerd kan je auto geen schade aanrichten. Daarom betaal je een hogere premie naarmate je meer kilometers per jaar rijdt. Wees hier altijd eerlijk over! Je kunt in dit geval beter te veel dan te weinig kilometers aangeven. Een verzekeraar kan je beboeten of besluiten schade niet uit te betalen als blijkt dat je in werkelijkheid meer rijdt.

autoverzekering berekenen

Je schadevrije jaren

Waar de overige factoren een toeslag kunnen opleveren, zorgen je schadevrije jaren voor een korting op je premie. Deze korting kan erg hoog oplopen: tot wel 80%. Dan moet je wel 10 jaar geen schades hebben geclaimd. Je kunt je schadevrije jaren vaak gemakkelijk inzien op de website van je verzekeraar. Hier lees je meer over schadevrije jaren en no-claimkorting.

Je dekking

Bovenstaande factoren bepalen grotendeels je basispremie. Daarbovenop kun je zelf kiezen voor verschillende dekkingen:

 • WA-verzekering;
 • WA + beperkt casco;
 • Allrisk verzekering;
 • Aanvullende dekkingen.

Wij berekenen de premies van de volgende verzekeraars

Autoverzekering berekenen: overige kosten

Naast je autoverzekering zijn er nog meer kosten die gepaard gaan met autorijden. Enkele voorbeelden zijn: benzinekosten, wegenbelasting, onderhoud en de kosten voor het afschrijven van je auto. Als je de totale kosten van je auto wilt berekenen dan zul je hier rekening mee moeten houden.

Waarom je autoverzekering berekenen via Overstappen?

Je kunt nu natuurlijk alles op een rijtje zetten en alle verzekeraars langsgaan om te zien wie voor jou de goedkoopste premie heeft. Dit kost echter veel tijd. Als je de gegevens direct invoert in onze vergelijker kan je al binnen twee minuten jouw autoverzekering berekenen. Vervolgens kun je eenvoudig een autoverzekering afsluiten. Het opzeggen van je oude autoverzekering doen wij!

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

2069 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  11 uur geleden
  Prima

  Prima. Snel geregeld.

  hrschakelaar
  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 dagen geleden
  Makkelijke overstap

  Makkelijke overstap, goede voorstellen, goede service.

  M. Servatius
  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 dagen geleden
  Overstap makkelijk en snel geregeld

  Makkelijk en snel geregeld, zeker een aanrader!

  M. Vliek
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  2069 reviews