Autoverzekering berekenen in april 2024 | Alle premies

Autoverzekering berekenen

Bereken binnen 1 minuut je premie en vind de beste autoverzekering voor jouw auto.
Vul in en bereken je premie

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.0

3404 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star off
  11 uur geleden
  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Het was overzichtelijk en duidelijk.

  Karin Astrid
  Star on Star on Star on Star on Star off
  17 uur geleden
  Duidelijkheid

  Duidelijkheid

  Roelof Robertino Poot
  Star on Star on Star on Star on Star on
  22 uur geleden
  Goed en snel geregeld

  Goed en snel geregeld

  J. Werder
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.0

  3404 reviews

  Snel navigeren naar

  17 verzekeraars

  Wij berekenen de premies van deze verzekeraars

  Waarom autoverzekering premie berekenen?

  Premies van autoverzekeringen lopen enorm uiteen. Dat komt doordat verzekeraars veel factoren meenemen in hun berekening. Dat maakt het vinden van de juiste autoverzekering soms moeilijk. In de volgende situaties is het verstandig om regelmatig de premie van je autoverzekering te berekenen:

  De premies van autoverzekeringen staan niet vast, maar veranderen het hele jaar door. Een regelmatige berekening van je premie kan ervoor zorgen dat je altijd de voordeligste autoverzekering vindt voor jouw situatie.

  Het kan zijn dat je persoonlijke situatie is veranderd, waardoor de premie van je autoverzekering niet meer past bij je huidige omstandigheden. Denk aan een verhuizing uit een gebied waar veel ongelukken gebeuren of auto’s worden gestolen. Het opnieuw berekenen van je premie helpt je om ervoor te zorgen dat je verzekering up-to-date is en aansluit bij je huidige situatie.

  Als een auto ouder wordt, is het soms beter om een lagere dekking af te sluiten. Een allrisk-dekking bij een oude auto met een lage dagwaarde ligt meestal niet in lijn met het financiële risico dat je loopt.

  Via opgebouwde schadevrije jaren of specifiek lopende kortingen kun je voordeel halen uit een overstap naar een andere verzekeraar. Altijd trouw blijven aan dezelfde verzekeraar loont zeker niet altijd.

  rekenmachine

  Je autoverzekering berekenen in juli 2024

  beweeg de tabel van links naar rechts
  VerzekeraarMaandpremieBasisdekkingEigen risico
  OHRA€32,89WA-dekking€0,00
  FBTO€34,50WA-dekking€0,00
  Inshared€35,46WA-dekking€0,00
  FBTO€37,03WA beperkt casco€0,00
  Inshared€37,79WA beperkt casco€135,00
  OHRA€37,84WA beperkt casco€0,00
  Inshared€52,10Allrisk€135,00
  Allianz Direct €54,21Allrisk€0,00
  ASR€54,24Allrisk€150,00

  Laatste update:

  Waarom je autoverzekering berekenen via ons?

  Weegschaal

  Vergelijk op prijs én kwaliteit

  Met onze vergelijker kun je gemakkelijk filteren op prijs of beste polisscore.

  100% laagsteprijsgarantie

  Vergelijk, stap over en bespaar nu tot wel €265,- per jaar!

  Persoonlijk advies

  Onze WFT-gecertificeerde experts helpen je bij het beantwoorden van je vragen.

  Autoverzekering berekenen: dit heb je nodig

  Voor het berekenen van je autoverzekering heb je de volgende gegevens nodig:

  Schadevrije jaren zijn de jaren waarin je geen schade hebt gereden of geen schade hebt geclaimd bij je verzekeraar. Je kunt je schadevrije jaren terugvinden op je polis of factuur. Om schadevrije jaren op te bouwen zal de auto op jouw naam moeten staan. Voor ieder jaar dat je geen schade rijdt, ontvang je er een schadevrij jaar bij.

  Om je autoverzekering te berekenen heb je ook het aantal kilometers dat je per jaar rijdt nodig. Verzekeraars noemen dit je kilometrage. Weet je niet precies hoeveel kilometers je het afgelopen jaar hebt gereden? Dan kun je ook een schatting maken.

  Voor het berekenen van je autoverzekering hebben we ook het kenteken van je auto nodig, zodat we weten voor welke auto je een verzekering wilt afsluiten. Binnenkort is het ook mogelijk om je autoverzekering te berekenen zonder kenteken.

  De hoogte van je premie is afhankelijk van je woonplaats. Woon je bijvoorbeeld in een buurt waar veel auto-inbraken voorkomen? Dan betaal je waarschijnlijk een hogere premie.

  Ook leeftijd heeft invloed op de hoogte van je premie. Jongeren vormen bijvoorbeeld een groter risico, omdat ze minder rijervaring hebben. Hierdoor betalen zij meer premie.

  Autoverzekering berekenen in 4 stappen

  1. Stap 1

   Vul je kenteken, postcode en geboortedatum in

  2. Stap 2

   Vul je schadevrije jaren en gereden km per jaar in

  3. Stap 3

   Kies je gewenste dekking: WA, beperkt casco of Allrisk

  4. Stap 4

   Bereken je premie en bekijk het overzicht

  Verzekering auto berekenen

  • voordeel

   100% onafhankelijk

  • voordeel

   Gemakkelijk en betrouwbaar

  • voordeel

   Bespaar tot wel €265,- per jaar!

  Autoverzekering berekenen

  Wij leggen uit hoe het werkt

  Autoverzekering premie berekenen

  De hoogte van je premie is van veel factoren afhankelijk. Ook weegt elke factor bij de ene verzekeraar zwaarder dan bij de ander. Uiteindelijk wil een verzekeraar maar een ding: risico’s afdekken. Daarom spreken ze ook wel van risicofactoren. Alles aan jou of je auto wat het risico op schade vergroot, levert een toeslag op je premie op. Wij zetten de belangrijkste factoren voor je op een rij.

  Je auto

  Met een SMART kun je een stuk minder schade aanrichten dan met een dikke BMW. Daarom speelt het gewicht van je auto een belangrijke rol. Een lekkere injectiemotor met een fikse turbo is lekker bij het optrekken, maar ook voor snelle auto’s betaal je een hogere premie. Bij WA + beperkt casco en Allrisk verzekeringen betaal je daarnaast ook meer naarmate je auto meer waard is. Claims bij schade aan je eigen voertuig zijn in dat geval namelijk hoger. Er zijn speciale verzekeringen voor oldtimers en youngtimers.

  Je adres

  Het adres waarop je woont heeft ook invloed op de hoogte van je premie. Verzekeraars wijzen aan elke buurt een risicowaarde toe. Nu loop je in de Amsterdamse grachtengordel ook wel wat meer kans op schade dan op de N388 bij Sebaldeburen. Maar soms kan zelfs een toevoeging bij je huisnummer een hogere premie opleveren. Ook zijn bepaalde wijken bij de ene verzekeraar wel, en bij de ander geen risicozone.

  Je leeftijd

  Als je tussen de 24 en de 65 jaar oud bent, heeft je leeftijd geen invloed op je premie. Van bestuurders onder de 24, met name 18-jarigen, vinden autoverzekeraars dat ze rijervaring missen. Je zult meer premie moeten betalen als je jonger bent. Wij raden je af je auto mee te verzekeren met je ouders. Je bouwt dan namelijk geen schadevrije jaren op en bij schade kunnen verzekeraars je claim weigeren omdat jij hoofdbestuurder blijkt te zijn.
  Ook senioren worden als een risicogroep gezien. Sommige verzekeraars hanteren zelfs een maximumleeftijd, waarboven ze aanvragen voor een autoverzekering afwijzen.

  Je schadevrije jaren

  Waar de overige factoren een toeslag kunnen opleveren, zorgen je schadevrije jaren voor een korting op je premie. Deze korting kan erg hoog oplopen: tot wel 80%. Dan moet je wel 10 jaar geen schades hebben geclaimd. Je kunt je schadevrije jaren vaak gemakkelijk inzien op de website van je verzekeraar. Op onze schadevrije jaren pagina lees je hier meer over.

  Kilometrage

  Geparkeerd kan je auto geen schade aanrichten. Daarom betaal je een hogere premie naarmate je meer kilometers per jaar rijdt. Wees hier altijd eerlijk over! Je kunt in dit geval beter te veel dan te weinig kilometers aangeven. Een verzekeraar kan je beboeten of besluiten schade niet uit te betalen als blijkt dat je in werkelijkheid meer rijdt.

  Je dekking

  Bovenstaande factoren bepalen grotendeels je basispremie. Daarbovenop kun je zelf kiezen voor verschillende dekkingen:
  – WA-verzekering;
  – WA + beperkt casco;
  – Allrisk verzekering;
  – Aanvullende dekkingen.

  Advies van onze expert

  Premie autoverzekering

  “Als je jouw verzekeringspremie hebt berekend, dan kun je een autoverzekering afsluiten via onze vergelijker. Hiermee kun je gemiddeld €265,- per jaar besparen. Wanneer je aanvraag door je nieuwe verzekeraar is geaccepteerd, dan kun je direct verzekerd de weg op. Vergeet niet om je oude autoverzekering op te zeggen, nadat je bent overgestapt.”

  Jerry,

  Expert Autoverzekeringen

  Expert autoverzekering Jerry Poel

  Autoverzekeringen berekenen: drie voorbeelden

  Zoals je hierboven al hebt kunnen lezen, hangt de premie van je autoverzekering af van verschillende factoren. Overstappen.nl heeft drie voorbeelden voor je uitgelicht, zodat je een duidelijk beeld krijgt van de verschillen tussen de premies.

  Voorbeeld berekening 1

  De bestuurder van een Ford Focus uit 2018 komt uit Delft en is 41 jaar oud. Hij rijdt 14.000 km per jaar en heeft 10 schadevrije jaren.
  Premie autoverzekering
  WA: € 22,09
  WA+: € 27,45
  Allrisk: € 34,14

  Voorbeeld berekening 2

  De bestuurder van een Kia Rio uit 2014 komt uit Amersfoort en is 53 jaar oud. Hij rijdt 10.000 km per jaar en heeft 5 schadevrije jaren.
  Premie autoverzekering
  WA: € 29,55
  WA+: € 31,08
  Allrisk: € 46,83

  Voorbeeld berekening 3

  De bestuurder van een Volkswagen Polo uit 2012 komt uit Groningen en is 23 jaar oud. Hij rijdt 6.000 km per jaar en heeft 0 schadevrije jaren.
  Premie autoverzekering
  WA: € 66,74
  WA+: € 84,43
  Allrisk: € 122,79

  Basisdekking autoverzekering

  Bij het berekenen van de premie voor je autoverzekering is het ook belangrijk om rekening te houden met de dekking van je autoverzekering. Hoe uitgebreider je dekking, hoe meer premie je vaak betaalt. Hieronder vind je een overzicht van de basisdekkingen die je voor je autoverzekering kunt afsluiten. Per dekking zie je wat er vergoed wordt.

 • WA-verzekering

  Met deze dekking ben je verzekerd voor schade die je met jouw auto bij anderen veroorzaakt.
  • Schade aan anderen
  • Diefstal of inbraak
  • Ruitschade
  • Stormschade en brandschade
  • Schade door eigen toedoen
  • Vandalisme
 • WA + beperkt casco

  Met deze verzekering dek je de schade aan je auto die niet door jezelf is veroorzaakt, maar door overmacht.
  • Schade aan anderen
  • Diefstal of inbraak
  • Ruitschade
  • Stormschade en brandschade
  • Schade door eigen toedoen
  • Vandalisme
 • All risk

  Met een all risk autoverzekering wordt ook schade aan je eigen auto die je zelf veroorzaakt vergoed.
  • Schade aan anderen
  • Diefstal of inbraak
  • Ruitschade
  • Stormschade en brandschade
  • Schade door eigen toedoen
  • Vandalisme
 • Speciale regelingen

  Je hebt niet alleen de keuze uit de aanvullende dekkingen, maar ook een aantal speciale regelingen. Bij de aanschaf van een nieuwe auto, kun je bijvoorbeeld een nieuwwaarderegeling afsluiten. Bij een tweedehands auto kun je kiezen voor een aanschafwaardegeling. Verder kan je kiezen voor een accessoiredekking als jij bijvoorbeeld dure accessoires in de auto hebt.

  Autoverzekering berekenen: overige kosten

  Naast je autoverzekering zijn er nog meer kosten die gepaard gaan met autorijden. Enkele voorbeelden zijn: benzinekosten, wegenbelasting, onderhoud en de kosten voor het afschrijven van je auto. Als je de totale kosten van je auto wilt berekenen dan zul je hier rekening mee moeten houden.

  Snel antwoord

  Veelgestelde vragen

  Bekijk hier een overzicht van de meestgestelde vragen over autoverzekering berekenen.

  Het berekenen van je autoverzekeringspremie begint bij het invullen van je gegevens in onze vergelijker. Daarna kun je de basisdekking van je autoverzekering kiezen. Twijfel je nog over welke dekking het beste bij jouw auto past? Geen probleem! In onze vergelijker geven gratis advies over welke dekking je het beste kunt kiezen. Je kunt daarna direct verder naar het overzicht en verschillende autoverzekeraars en verzekeringen met elkaar vergelijken.

  Heb je een keuze gemaakt? Dan kun je jouw autoverzekering aanvragen. Afhankelijk van de verzekeraar die hebt gekozen, kun je de autoverzekering direct bij ons aanvragen of via de website van de verzekeraar zelf.

  Tijdens het aanvraagproces zul je nog wat extra informatie moeten invullen. Bijvoorbeeld of je nog een aanvullende verzekering wilt afsluiten, wat de gegevens van de hoofdbestuurder zijn en nog een aantal slotvragen. Daarna kun je de aanvraag bevestigen.

  Wij sturen je vervolgens een bevestiging per e-mail. Is je aanvraag geaccepteerd? Dan kun je verzekerd de weg op.

  Ben je van plan om over te stappen naar een andere autoverzekering? Dan kun je jouw huidige autoverzekering het beste opzeggen nadat je jouw nieuwe autoverzekering hebt aangevraagd. De reden hiervoor is dat verzekeraars geen acceptatieplicht hebben. Zij zijn niet verplicht om jouw aanvraag voor een autoverzekering te accepteren.

  We hopen het natuurlijk niet, maar mocht je aanvraag toch afgewezen worden dan ben je in ieder geval nog verzekerd met je huidige autoverzekering.

  Voor meer informatie over het opzegproces kun je terecht op onze opzeggen pagina.

  Het gemiddelde van de premie van een autoverzekering ligt rond de € 75 per maand. Toch is dit bedrag sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie. Meest ligt de premie tussen een bedrag van de € 65 en € 90 per maand.

  Wij streven er altijd naar om een zo’n uitgebreid aanbod te tonen in onze vergelijker. Dit is kunnen verzekeraars zijn die je direct via ons kan afsluiten of via de verzekeraar zelf. Op de pagina over autoverzekeraars vind je alle partijen die actief zijn op de Nederlandse markt.

  Het is mogelijk om een autoverzekering af te sluiten met een vrijwillig eigen risico. Hierbij bepaal je zelf hoe hoog je eigen risico gaat zijn. Wel geldt hoe lager je eigen risico is, hoe hoger je premie zal zijn.

  Er zijn vele factoren waarop de premie van een autoverzekering wordt berekend, waaronder je leeftijd, het aantal schadevrije jaren, je auto en de gekozen dekking. De makkelijkst behaalbare besparing ligt in de dekking die je kiest. Wanneer je voor een beperkte dekking gaat, nemen de kosten van je autoverzekering af. Daarnaast kan je door het opbouwen van schadevrije jaren een no-claimkorting ontvangen, waardoor de kosten van je autoverzekering sterk afnemen.

  Je kunt op twee manieren een autoverzekering voor je tweede auto afsluiten:

  1. Je maakt op Overstappen.nl een vergelijking voor je eerste auto en sluit een verzekering af voor deze auto. Daarna herhaal je dezelfde stappen voor je tweede auto.
  2. Of je maakt gebruik van de tweede auto regeling van je huidige autoverzekeraar. Sommige autoverzekeraars geven namelijk korting als je beide auto’s bij dezelfde verzekeraar onderbrengt. Meer informatie hierover lees je op onze tweede auto verzekeren pagina.

  Twijfel je nog over je keuze? Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kijken graag even met je mee en helpen je met het maken van een keuze.

  Gecontroleerd door
  Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
  Jerry Poel
  Expert autoverzekeringen
  21 minuten 17-07-2024

  Over onze expert

  Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.