Wat betekent een tweede bestuurder voor je autoverzekering? | Overstappen.nl

Wat betekent een tweede bestuurder voor je autoverzekering?

Wist je dat je als autobezitter zelf mag kiezen wie er in jouw auto rijdt? Je auto uitlenen mag dus gewoon, maar hier zitten wel een paar regels aan vast. Zo moet je in bepaalde gevallen een tweede bestuurder bij je autoverzekeraar opgeven.

Wat is een tweede bestuurder?

Een tweede bestuurder is iemand anders dan de hoofdverzekerde die tijdelijk gebruikmaakt van de auto. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen twee soorten tweede bestuurder:

Een onregelmatige bestuurder die de auto af en toe gebruikt.
Een regelmatige bestuurder die de auto vaker gebruikt dan de hoofdverzekerde.

Onregelmatige bestuurder

Leen je je auto af en toe uit, terwijl jij er nog steeds het meest gebruik van maakt? Dan hoef je de tijdelijke tweede bestuurder niet op te geven bij je autoverzekering. Ook tijdens het uitlenen van de auto is je autoverzekering namelijk gewoon geldig. Je auto en de onregelmatige bestuurder zijn verzekerd onder de dekking die jij hebt afgesloten.

Regelmatige bestuurder

Rijdt de lener van je auto echter vaker in de auto dan jijzelf? Dan moet je deze als regelmatige bestuurder opgeven bij je autoverzekeraar. Je premie is immers berekend op basis van jouw gegevens, terwijl er iemand anders de auto gebruikt.

Vergeet je om een regelmatige bestuurder door te geven aan je verzekeraar? Dan kan dit problemen opleveren bij een eventuele schadeclaim. In het ergste geval kan je verzekeraar zelfs besluiten om de verzekering te beëindigen.

Je partner als tweede bestuurder

Deel je je auto met je partner? Dan ben je allebei gewoon verzekerd. Wel geldt hier de voorwaarde dat de hoofdverzekerde het meest achter het stuur zit. Is dit niet het geval? Dan moet je degene die het vaakst rijdt opgeven als regelmatige bestuurder. Doe je dit niet? Dan kun je in de problemen komen bij een eventuele schadeclaim.

Voorbeeld: jij hebt de auto en autoverzekering op jouw naam staan, maar in de praktijk maakt je vriendin hier vaker gebruik van. Je geeft in dit geval je vriendin bij de verzekering op als regelmatige bestuurder. Ook jij mag de auto nog gewoon gebruiken en bent verzekerd volgens de dekking die je hebt afgesloten.

Je kind als tweede bestuurder

Ook inwonende kinderen (18 tot 24 jaar) mogen met een geldig rijbewijs en jouw toestemming je auto lenen. Doen ze dit af en toe en blijf jij hoofdgebruiker van de auto, dan hoef je verder niets te doen. De verzekering blijft gewoon geldig.

Gebruikt je kind de auto vaker dan jij? Dan heb je twee opties:

  • je voegt je kind toe als regelmatige bestuurder.
  • je kind sluit zelf een autoverzekering af.

De mogelijkheid om je kind toe te voegen als regelmatige bestuurder verschilt per verzekeraar. Overweeg de opties goed voordat je een beslissing neemt, want met een jongere als regelmatige bestuurder kan je premie flink stijgen. Daarnaast bouwt je kind op deze manier geen schadevrije jaren op en ben jij bij autoschade een deel van je schadevrije jaren kwijt.

Tweede bestuurder en schadevrije jaren

Alleen de hoofdverzekerde bouwt bij het uitlenen van een auto schadevrije jaren op. Ben jij dus tweede (regelmatige of onregelmatige) bestuurder? Dan bouw je zelf geen schadevrije jaren op.

Wel kun je er in bepaalde gevallen voor kiezen om schadevrije jaren over te dragen. Heb je bijvoorbeeld als stel een auto gedeeld, maar ga je uit elkaar? Dan kun je je opgebouwde schadevrije jaren delen. Op onze pagina over schadevrije jaren overdragen lees je hoe dit werkt.

Hier moet je op letten bij het uitlenen van je auto

Heb je besloten je auto uit te lenen aan een regelmatige of onregelmatige tweede bestuurder? Denk dan na over de risico’s die hierbij komen kijken en houd de volgende tips goed in beeld:

  • Afspraken maken: maak van tevoren duidelijke afspraken over zaken zoals schades, brandstofkosten, boetes en de duur van het uitlenen.
  • Schade en schadevrije jaren: houd rekening met de impact op je schadevrije jaren en no-claimkorting bij schade. Extra veiligheid inbouwen? Overweeg dan om een no-claimbeschermer aan je autoverzekering toe te voegen.
  • Staat van de auto: controleer samen met de lener de staat van de auto en geef instructies over de bediening.
  • Noodgevallen en pechhulp: vertel de tweede bestuurder wat te doen bij pech of een ongeval, en geef belangrijke pechhulpnummers mee.
  • Meld bij de verzekeraar: meld langdurig uitlenen bij je verzekeraar. Deze zal aangeven of er iets gewijzigd moet worden in de dekking.
  • Documenten controleren: controleer het rijbewijs van de lener en geef een kopie van je verzekeringspapieren mee.
  • Check je verzekering: controleer de dekking van je verzekering en overweeg een aanvullende verzekering bij kortdurend uitlenen.

Bespaar op je autoverzekering

Op zoek naar een goede autoverzekering voor jou en je tweede bestuurder? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij.

Gecontroleerd door
Jerry Poel Expert autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
Laatste update
Over onze expert
Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!