Wat kost een auto per maand? | Overstappen.nl

Wat kost een auto per maand?

Terwijl een auto veel voordelen met zich meebrengt, kunnen we één belangrijk nadeel niet ontkennen: een auto kost geld. Maar hoeveel precies? Met welke vaste kosten moet je rekening houden en welke variabele kosten komen hier nog eens bij?

Vaste kosten per maand

Ten eerste heb je als autobezitter met vier vaste maandelijkse kostenposten te maken:

Wegenbelasting

Wegenbelasting, ook wel motorrijtuigenbelasting genoemd, is een verplichte belasting voor iedereen die een auto bezit en deze op de openbare weg wil gebruiken. De hoogte van de wegenbelasting hangt af van onder meer het gewicht van de auto, het type brandstof dat je gebruikt en de provincie waarin je woont.

Een richtlijn? Voor een gemiddelde personenauto liggen de kosten in 2024 zo tussen de €30,- en €65,- per maand. Je kunt de exacte wegenbelasting voor jouw auto berekenen via de website van de Belastingdienst.

Autoverzekering

In Nederland moet iedere autobezitter minstens een WA-verzekering hebben om met de auto de openbare weg op te mogen. Veel autobezitters kiezen er echter voor om deze uit te breiden naar een WA beperkt casco of all risk verzekering, eventueel aangevuld met aanvullende dekkingen.

Gemiddeld betaal je voor een WA-verzekering in 2024 zo tussen de €20,- en €50,- per maand. Voor WA beperkt casco liggen de kosten vaak tussen de €40,- en €80,- per maand, en voor all risk tussen de €60,- en €150,-.

De bovenstaande bedragen zijn natuurlijk maar gemiddelden. Wil je weten wat een autoverzekering voor jouw auto kost? Vul dan onze vergelijker in en krijg direct de voordeligste tarieven in beeld.

Afschrijving

Hoe ouder een auto wordt, hoe minder deze waard is. In de meeste gevallen, tenminste. De afschrijving is het waardeverlies van je auto over tijd. Gemiddeld verliest een auto zo’n 10-20% in waarde per jaar. De exacte afschrijving hangt af van het merk, het model, de leeftijd en de kilometerstand van de auto.

Onderhoud

De onderhoudskosten van je auto bestaan voornamelijk uit de kosten voor pechhulpdiensten, apk-keuringen en onderhoud van de carrosserie.

  • Pechhulp: voor pechhulpdiensten betaal je in 2024 gemiddeld €250,- per jaar, wat neerkomt op ongeveer €20,- per maand. Ook kun je vaak bij je autoverzekering een aanvullende pechhulpdekking afsluiten.
  • Apk: de apk (algemene periodieke keuring) is wettelijk verplicht. Nieuwe benzineauto’s of elektrische auto’s moeten na 4 jaar voor het eerst apk-gekeurd worden. Daarna moet dit elke 2 jaar gebeuren, en na 8 jaar jaarlijks. Diesel- en LPG-auto’s moeten na 3 jaar voor het eerst gekeurd worden en daarna elk jaar. De kosten voor een apk-keuring liggen meestal tussen de €20,- en €60,-, afhankelijk van het type voertuig en de garage. Reparaties die naar aanleiding van de keuring moeten worden uitgevoerd, komen hier nog bij.
  • Onderhoud: als laatste zijn er de periodieke onderhoudsbeurten. Bij oudere auto’s wordt dit vaak de ‘kleine en grote beurt’ genoemd, maar bij moderne auto’s zijn deze termen niet meer relevant. Deze auto’s geven meestal zelf aan wanneer het tijd is voor onderhoud.

    De kosten? Veel auto’s hebben eens per jaar een onderhoudsbeurt nodig die in ieder geval een paar honderd euro kost. Bij een uitgebreide onderhoudsbeurt van een duurdere auto kan de rekening makkelijk rond de €1.000,- uitkomen.

Uiteindelijk kun je het onderhoud natuurlijk zo duur maken als je zelf wilt. Ga je bijvoorbeeld regelmatig door de wasstraat? Tel dan nog een paar tientjes bij je onderhoudsrekening op.

Variabele kosten per maand

Naast vaste kosten, heeft iedere autobezitter met de volgende variabele kosten te maken:

Brandstof

De kosten voor brandstof vormen één van de grootste variabele kostenposten voor autobezitters. Hoeveel je maandelijks kwijt bent aan brandstof hangt af van je rijstijl, het type brandstof dat je gebruikt en het aantal kilometers dat je rijdt.

Voor een gemiddelde benzineauto kun je in 2024 rekenen op ongeveer €120,- tot €150,- per maand als je jaarlijks zo’n 10.000 kilometer rijdt.

Banden

Wist je dat autobanden een beperkte levensduur hebben? Gemiddeld gaan banden zo’n 40.000 tot 50.000 kilometer mee, wat neerkomt op ongeveer 3 tot 5 jaar voor een gemiddelde bestuurder. De kosten voor het vervangen van vier banden variëren in 2024 tussen de €150,- en €300,-, afhankelijk van het type en merk.

Reparaties

Auto kapot? Dan kun je een flinke rekening verwachten. Denk aan reparaties aan de motor, versnellingsbak of het vervangen van belangrijke onderdelen. Vooral voor oudere auto’s is in 2024 een bedrag van €300,- tot €500,- per jaar aan onverwachte reparatiekosten geen uitzondering. Geen slecht idee om hier een bedrag voor achter de hand te houden!

Gemiddelde autokosten op een rij

Een grof gemiddelde? In deze tabel zie je de vaste en variabele kosten voor een gemiddelde auto:

 

Auto kosten per maandGemiddeld bedrag
Autoverzekering€60,-
Wegenbelasting€40,-
Vaste afschrijving€100,-
Vast onderhoud€20,-
Variabele afschrijving€30,-
Variabel onderhoud€50,-
Brandstof€150,-
Gemiddelde auto kosten per maand€450,-

Bespaar op je autoverzekering

Op zoek naar een voordelige autoverzekering? Bij Overstappen.nl helpen we je met het maken van een vergelijking. Vul op onze vergelijker je gegevens in en wij zetten de beste opties voor je op een rij. Zo weet je zeker dat je voor een autoverzekering in ieder geval niet te veel betaalt!

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
3 minuten 04-06-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!