Schadevrije jaren opvragen: zo werkt het | Overstappen.nl

Schadevrije jaren opvragen

Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat je geen schade hebt geclaimd op je autoverzekering. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, krijg je één schadevrij jaar. Schadevrije jaren zijn belangrijk voor het bepalen van de premie.

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

De snelste manier om te achterhalen hoeveel schadevrije jaren je op dit moment hebt, is via de polis die je na het afsluiten krijgt. Verzekeraars zijn namelijk verplicht om het aantal schadevrije jaren te vermelden op de polis. Je krijgt deze bij aanvang, verlenging of wijziging van de polis. Je kunt het aantal schadevrije jaren daarom meestal terugvinden op de polis of in eerder (e-mail) contact over de aanvraag en/of opzegging. Het aantonen van schadevrije jaren is van belang bij het afsluiten van een autoverzekering.

Aantal schadevrije jaren opvragen

Schadevrije jaren opvragen kan op 2 verschillende manieren: via de verzekeraar of via Roy Data. Roy Data is de centrale database waar verzekeraars schadevrije jaren registreren nadat een verzekering wordt beëindigd (royement).

1. Via de verzekeraar

De verzekeraar is verplicht het aantal schadevrije jaren te vermelden bij aanvang van de verzekering, bij wijziging en bij het opzeggen. Daarnaast kan je ook zelf een (schriftelijk) verzoek indienen.

2. Opvragen in Roy Data

Schadevrije jaren kan je ook opvragen in Roy Data. Je doet dit via het inzagerecht formulier op de website van de SEPS (stichting efficiënte processen schadeverzekeraars). Omdat de verzekeraar pas bij opzegging schadevrije jaren in Roy Data registreert, kan je alleen historische schadevrije jaren opvragen. Het actuele aantal schadevrije jaren moet je bij de verzekeraar opvragen.

Verkeerd aantal schadevrije jaren

Heb je jouw schadevrije jaren opgevraagd en denk je dat het aantal niet klopt? Neem dan eerst contact op met je (oude) verzekeraar en teken bezwaar aan.

Gecontroleerd door
Jerry Poel - Expert Autoverzekeringen
Jerry Poel
Expert autoverzekeringen
2 minuten 15-05-2024

Over onze expert

Sinds 2017 is Jerry Poel onderdeel van de Kizi familie. Met zijn jarenlange ervaring op het gebied van verzekeringen weet hij als geen ander hoe de autoverzekeringsmarkt in elkaar zit. Hij zorgt ervoor dat jij de beste deals vindt in onze vergelijker en makkelijk kan overstappen naar een andere autoverzekering. Als veelgevraagd expert in de media geeft hij bovendien handig advies aan automobilisten wat betreft hun autoverzekering. Zijn advies wordt vaak overgenomen in de pers, waaronder Nu.nl en De Telegraaf.

Vul in en bereken je premie
Onze klanten zeggen:

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!

 

Het laatste nieuws