Schadevrije jaren opvragen

Schadevrije jaren zijn het aantal jaren dat je geen schade hebt geclaimd op je autoverzekering. Voor ieder jaar dat je geen schade claimt, krijg je één schadevrij jaar. Schadevrije jaren zijn belangrijk voor het bepalen van de premie. Daarom heb je bij het aanvragen van een nieuwe autoverzekering het aantal schadevrije jaren nodig. Als je niet weet hoeveel schadevrije jaren je hebt, kan je deze op verschillende manieren opvragen.

 
 

Hoeveel schadevrije jaren heb ik?

De snelste manier om te achterhalen hoeveel schadevrije jaren je op dit moment hebt, is via de polis die je na het afsluiten krijgt. Verzekeraars zijn namelijk verplicht om het aantal schadevrije jaren te vermelden op de polis. Je krijgt deze bij aanvang, verlenging of wijziging van de polis. Je kunt het aantal schadevrije jaren daarom meestal terugvinden op de polis of in eerder (e-mail) contact over de aanvraag en/of opzegging.

Aantal schadevrije jaren opvragen

Schadevrije jaren opvragen kan op 2 verschillende manieren: via de verzekeraar of via Roy Data. Roy Data is de centrale database waar verzekeraars schadevrije jaren registreren nadat een verzekering wordt beëindigd (royement).

1. Via de verzekeraar

De verzekeraar is verplicht het aantal schadevrije jaren te vermelden bij aanvang van de verzekering, bij wijziging en bij het opzeggen. Daarnaast kan je ook zelf een (schriftelijk) verzoek indienen.

2. Opvragen in Roy Data

Schadevrije jaren kan je ook opvragen in Roy Data. Je doet dit via het inzagerecht formulier op de website van de SEPS (stichting efficiënte processen schadeverzekeraars). Omdat de verzekeraar pas bij opzegging schadevrije jaren in Roy Data registreert, kan je alleen historische schadevrije jaren opvragen. Het actuele aantal schadevrije jaren moet je bij de verzekeraar opvragen.

Verkeerd aantal schadevrije jaren

Heb je jouw schadevrije jaren opgevraagd en denk je dat het aantal niet klopt? Neem dan eerst contact op met je (oude) verzekeraar en teken bezwaar aan.

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice, zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.