Energielabel | Wat is een energielabel? | Overstappen.nl

Energielabel

Het energielabel van je woning laat zien hoe energiezuinig je woning is en wat je nog kunt doen om je woning energiezuiniger te maken. Verkoop of verhuur je jouw woning? Dan is een energielabel zelfs verplicht. Het energielabel loopt van A tot G, waarbij een huis met A++ heel energiezuinig is en een huis met G nog flink kan verbeteren. Met het energielabel probeert de overheid huiseigenaren te stimuleren om de woning te verduurzamen om minder energie te verbruiken. Een hoog energielabel is daarnaast gunstig voor jou als bewoner: je energierekening is een stuk lager en scheelt je dus veel geld. Op deze pagina zetten we alles over het energielabel voor je op een rijtje.

Wat is een energielabel voor woningen?

Met een energielabel geef je aan hoe energiezuinig je woning is. Hoe hoger het energielabel van je woning, hoe minder CO2-uitstoot, hoe lager je energierekening en hoe hoger de waarde van je woning. Als je weet wat het energielabel van een woning is, weet je ook wat je nog kunt doen om je energielabel te verhogen. Het energielabel kent 7 niveaus waarbij een huis met A++ erg zuinig is en een huis met het label G heel onzuinig. Een huis met label A heeft bijvoorbeeld een goede isolatie en is voorzien van zonnepanelen, een huis met label G heeft al deze dingen niet. Dat betekent dat je in een huis met label A++ minder stroom en gas gebruikt om het warm te houden of te laten afkoelen.

Voorlopig of definitief energielabel

Sinds 2015 heeft elke woning een energielabel. We maken onderscheid tussen een voorlopig en definitief energielabel:

Voorlopig energielabel

Elke woning heeft een voorlopig energielabel. Dit label is door de overheid in het leven geroepen en wordt gebaseerd op kenmerken van je woning, zoals je woningtype, bouwtype, het jaar van de bouw en je oppervlakte. Al deze kenmerken houden geen rekening met de energiebesparende maatregelen die jij als bewoner misschien al hebt genomen. Denk aan het isoleren van je vloer, een energiezuinige cv-ketel of het plaatsen van zonnepanelen. Bij de verkoop of verhuur van jouw woning geldt dit label dan ook niet. Het voorlopige energielabel geeft vaak geen goed beeld van de werkelijkheid.

Definitief energielabel

Wil je je woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel verplicht. Dit label zegt veel meer over de woning dan het voorlopige energielabel en wordt vastgesteld door een energieadviseur die je woning bezoekt. De adviseur kijkt bij jou thuis naar de energiezuinige maatregelen die jij al hebt getroffen en naar de status van jouw huis. Hoe verwarm je je huis? Heb je zonnepanelen? Heb je je huis onlangs geïsoleerd? Met het antwoord op onder andere deze vragen geeft het definitief energielabel precies weer hoe energiezuinig de woning is. Een energielabel is tot 10 jaar na de oplevering geldig.

Energielabel checken

Wil je je energielabel checken? Dat doe je makkelijk online via ‘zoek je energielabel’. Vul je type woning, je postcode en je huisnummer in en de tool laat zien wat het energielabel is. Let op: heb je zelf geen definitief label aangevraagd? Dan kan het zijn dat dit een voorlopig energielabel is. Het voorlopige energielabel komt niet altijd overeen met de waarheid.

Energielabel aanvragen

Voor de verkoop, verhuur of oplevering van een woning is een definitief energielabel verplicht. Wil je een definitief energielabel aanvragen? Schakel dan een energieadviseur in. Deze adviseur bezoekt je woning en stelt vast hoe energiezuinig de woning is. Ook doet de adviseur een schatting over de energierekening en legt uit hoe je het huis kunt verduurzamen. Het aanvragen van een definitief energielabel kost tussen € 250,- en € 300,- en ligt aan de adviseur die je kiest. Het energielabel is vanaf het moment van opleveren 10 jaar geldig. Doe je in die tijd veel aan je woning om energie te besparen? Dan is het raadzaam het energielabel opnieuw aan te vragen als je binnen die 10 jaar verhuurt of verkoopt. Hoe hoger het energielabel, hoe hoger de waarde van de woning. Een gunstig energielabel versnelt de verkoop of verhuur van je woning.

Wat betekenen de verschillende energielabels?

Het energielabel kent 7 niveaus waarbij een huis met A++ erg zuinig is en een huis met het label G heel onzuinig. Welk label je huis krijgt, ligt aan de mate waarin je huis energie verbruikt om het op te warmen of te laten afkoelen.

Energielabel A

Binnen het energielabel A, een zeer energiezuinig huis, maken we nog onderscheid tussen 5 categorieën: A++++, A+++, A++, A+ en A. Onder de huizen met een energielabel A vind je vooral nieuwbouwwoningen. Deze huizen zijn vaak van het gas af, voorzien van zonnepanelen, een energiezuinige ketel of warmteboiler en hebben uitstekende isolatie.

Energielabel B

Een huis met energielabel B is nog steeds erg energiezuinig en zeer goed geïsoleerd. Het huis heeft waarschijnlijk geen zonnepanelen of duurzame energiebronnen.

Energielabel C

Ze zeggen vaak dat een huis met energielabel C een prima huis is. Het is goed geïsoleerd, maar het kan beter. Er zijn veel stappen die je kunt ondernemen om het huis energiezuiniger te maken. Het huis heeft geen zonnepanelen of duurzame energiebronnen.

Energielabel D

Woningen met een energielabel D zijn woningen met een matige isolatie. Hierdoor verliest het huis veel warmte en moet de kachel harder zijn best doen om het huis te verwarmen. Dat betekent dat het energieverbruik een stuk hoger ligt dan bij huizen met een label van A tot en met C. Gelukkig is het bij deze woningen niet heel moeilijk om het label te verhogen. Het is een investering, maar meestal zien huishoudens dit snel terug op de energierekening en in de waarde van hun woning.

Energielabel E, F, G

Huizen met een energielabel E, F of G verbruiken veel energie. Het zijn oudere woningen met vaak slechte isolatie, enkelglas en soms nog een gaskachel. In huizen met dit label tocht het vaak en het kost veel moeite om het huis te verwarmen. Heb je een energielabel E, F o G en wil je het label graag verbeteren? Dan ligt er een flinke klus op je te wachten.

Met het verhogen van je energielabel kan je je energierekening flink verlagen. Niet iedereen kan deze investering meteen dragen. Wil je energie besparen? Ik kan aanraden om in je huis al te beginnen met goedkope kleine opties om te verduurzamen. Relatief goedkope producten zoals tochtstrips, radiatorfolie, tochtafsluiter van je brievenbus, raamfolie, zuinige douchekop kunnen al een groot verschil maken op jaarbasis en je energierekening. Alle kleine beetjes helpen!
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert

Energielabel verbeteren

Weet je welk energielabel je huis heeft? Dan weet je ook wat je kunt doen om je huis energiezuiniger te maken. Hoe hoger je energielabel, hoe lager de uitstoot van fossiele brandstoffen, hoe lager je energierekening en hoe hoger de waarde van je huis. Een hoog energielabel is goed voor je portemonnee en voor het milieu. Maar hoe kun je je energielabel verbeteren? Over het algemeen is het isoleren van je woning een goede stap om een sprong tussen de labels te maken. Denk aan gevelisolatie, muurisolatie, vloerisolatie en het gebruik van isolatieglas. Ook de manier waarop je je woning verwarmt speelt een rol in de hoogte van je label. Heb je bijvoorbeeld al een warmtepomp of gebruik je nog een oude cv-ketel? Om erachter te komen wat jij thuis moet doen om je energielabel te verhogen, raden we je aan een afspraak te maken met een energieadviseur. Zo krijg je advies op maat.

Besparen op je rekening

Niet iedereen heeft de middelen om te investeren in een beter energielabel. Wij helpen je daarom graag met een lagere energierekening. In onze energievergelijker zie je makkelijk of je bij een andere energieleverancier goedkoper uit bent. Maak gebruik van onze overstapservice en bespaar alsnog op je energierekening.

Gecontroleerd door
Tom Schlagwein - Energie-expert
Tom Schlagwein
Energie-expert
6 minuten 26-03-2024

Over onze expert

Sinds 2019 is Tom Schlagwein onderdeel van de Kizi familie. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.

Vergelijk energieleveranciers
Onze klanten zeggen:

Snel antwoord

Veelgestelde vragen

Wil je je woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel verplicht. Je moet het energielabel dan laten vaststellen door een expert die de woning bezoekt. Tot die tijd heeft jouw woning een voorlopig energielabel. Dit is vastgesteld door de overheid en komt niet altijd overeen met de werkelijkheid.

Dat doe je makkelijk online via ‘zoek je energielabel’. Vul je type woning, je postcode en je huisnummer in en de tool laat zien wat het energielabel is. Let op: heb je zelf geen definitief label aangevraagd? Dan kan het zijn dat dit een voorlopig energielabel is. Het voorlopige energielabel komt niet altijd overeen met de waarheid.

Hoe hoger je energielabel, hoe energiezuiniger je huis en hoe lager je energierekening. Niet iedereen heeft de financiële ruimte om het energielabel meteen te verhogen. Gelukkig kun je ook op je energierekening besparen door energie te vergelijken in onze vergelijker. Vul je gegevens in en je ziet meteen waar je goedkoper uit bent!

Klantenservice

Is je vraag nog niet beantwoord?

Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!