Energie besparen

Energie besparen is van alle tijden. Door het uitvoeren van laagdrempelige maatregelen kan het je in je portemonnee al een hoop geld schelen. Op deze pagina delen wij onze 10 meest slimme tips van dit moment om energie in huis te besparen.

Snel navigeren naar

Energie besparen: 10 tips

De volgende tips zijn zo goed als gratis en laagdrempelig:

tip 1 stroomvreters

Tip 1: kijk het huis na op stroomvreters

Deze eerste tip om te besparen is snel en gratis uit te voeren. Loop eens door je huis en ga na welke apparaten nou daadwerkelijk uitstaan als je ze niet gebruikt, want zelfs een apparaat in standby-modus vreet helaas best wat stroom. En dat is zonde.
Stel jouw stroomprijs is € 0,40 per kWh, dan betaal je voor een verbruik van 100 kWh € 40,-.

Een overzicht van grote stroomvreters

Leeswijzer: Apparaat -Elektriciteitsverbruik (kWh) -Kosten (€)

  • Groot televisiescherm (86 inch) – 234 kWh – € 94
  • Tweede koelvriescombinatie* – 380 kWh – € 152
  • Verlichting – 390 kWh – € 156
  • Elektrische kachel – 900 kWh** – € 360

* Huishoudens met een tweede koelkast/vriezer die al 15 jaar in gebruik is.
** Het vermorgen van deze elektrische kachel is maximaal 1800 Watt. In deze berekening zijn wij van het maximale uitgegaan; het totaal gebruikte uren per jaar is 500 uur.

Een voorbeeld van een kleine stroomvreter

Een nutteloze oplader in een stopcontact is een voorbeeld van een kleine stroomvreter. Elk uur wordt er rond de 2 watt energie verbruikt. Dus als iedereen in het huishouden de oplader in het stopcontact houdt, telt het aardig wat op. Dus elk kilowattuur dat jij kan besparen door stroomvreters, zoals de opladers van je tablet/smartphone/laptop/desktop uit het stopcontact te laten als er niks aan hangt, is mooi meegenomen.

 

Wil je meer lezen over de de berekening van kWh en m3 voor een beter inzicht in jouw energieverbruik? Klik dan hier.

tip 2 thuis korter douchen

Tip 2: thuis korter douchen

Volgens Milieu Centraal staat elke Nederlander in zijn of haar hele leven gemiddeld 120 dagen onder de douche. Voor een gemiddelde douchesessie van 5 minuten verbruik je al ongeveer 0,2 m3 gas (voor een gezin komt dat uit op 292 m3 gas per jaar). Dus hoe lekker zo’n lange douchebeurt ook is, douche niet langer dan 5 minuten per keer. Met deze energiebesparing vergroot je de kans op een lagere energierekening.

2 manieren om beter te letten op een douche van maximaal 5 minuten:

  1. Gebruik een douchetimer
  2. Speel een leuk liedje af, dat is wel zo duurzaam én gezellig.
tip 3 subsidie energierekening

Tip 3: bespaar met subsidies

Wil je besparen, maar heb je daar niet de financiële middelen voor? Dan is de ISDE-subsidie iets voor jou. Je komt in aanmerking voor deze subsidie als je één van deze twee energiebesparende maatregelen wil laten zoals isolatie van je dak, buitenmuren of vloer. Je kan er ook voor kiezen om een maatregel te nemen i.c.m. een warmtepomp, zonneboiler of aansluiting op een warmtenet. Gemiddeld kun je tot wel 30% van de gemaakte kosten aan subsidie terugkrijgen. Hoe je deze subsidie kan aanvragen en aan welke voorwaarden je moet voldoen lees je op de website van Rijksoverheid voor Ondernemend Nederland.

Voor meer informatie kan je naar Verbeterjehuis.nl.

tip 4 slimme meter aanvragen

Tip 4: word de manager van jouw energieverbruik

Er zijn steeds meer woningen met een slimme meter. Wist je dat je met zo’n energiemeter in huis je makkelijk inzicht kan krijgen in jouw energieverbruik als je ‘m aansluit op een energieverbruiksmanager? Hiermee hou je via een slimme display of een app op een makkelijke manier bij wat je elektriciteits- en/of gasverbruik is gedurende dag/week/maand.

Let op: informeer bij jouw energieleverancier of zij een energieverbruiksmanager of app met een verbruiksinzicht aanbieden. Als dit niet het geval is, kun je altijd zelf een onafhankelijke energieverbruiksmanager aanschaffen, de prijzen variëren van ongeveer € 30,- tot € 150,-.

Energiebesparende investeringen

De overige tips zijn een investering voor een energiezuinige toekomst:

Tip 5 kleren drogen

Tip 5: natuurlijk drogen i.p.v. met de wasdroger

Je kleren aan het rek drogen is niet alleen gratis, maar ook milieuvriendelijker. Op een warme dag zijn je kleren overigens binnen no-time droog. Dus als je wil besparen op energiekosten, kun je de wasdroger uit laten of überhaupt niet aanschaffen.

Wil je liever niet je huishouden runnen zonder de mechanische hulp van een wasdroger, neem dan een kijkje in de serie van de energiezuinige wasdrogers met een label van A+++/++. In vergelijking met een B-label wasdroger verbruikt de A+++-wasdroger gemiddeld 386 kWh minder per jaar.

Een voorbeeld aan de hand van een energieprijs van 0,40 eurocent

In het geval dat jij een B-label wasdroger hebt aangeschaft, heb je een gemiddeld verbruik van 561 kWh per jaar. Dat leidt tot hoge energiekosten van € 224,40.

Maar stel je kiest voor een A+++-wasdroger met een gemiddeld verbruik van 175 kWh per jaar. Dan zijn jouw jaarlijkse energiekosten € 70,00. En dat is een behoorlijk verschil.

tip 6 apparaten vervangen

Tip 6: vervang je stroomvretende huishoudelijke apparaten

Wist je dat je met een slimme stekker met verbruiksmeter erachter kan komen hoeveel stroom jouw apparaat thuis verbruikt? Voor ongeveer € 22,- heb je zo’n stekker al in huis. Probeer het uit op verschillende apparaten, zoals je TV, telefoonopladers, magnetron, koelkast, wasmachine en andere huishoudelijke apparaten. Kom er zelf achter welk apparaat energieslurpend of juist energiebesparend is.
 
Nadat je dit hebt gedaan, is een mogelijke vervolgstap: het vervangen van de energieslurpende apparaten. Als de portemonnee dat nu niet toelaat, kun je er natuurlijk waakzaam mee omgaan en de stekker uit het stopcontact laten als je er geen gebruik van maakt. (Zoals omschreven in tip 2).

tip 7 isoleren kun je leren

Tip 7: isoleren kun je leren

Deze tip is voor elk huishouden anders. Zo hangt de isolatiemethode af van de huidige staat van het huis, het beschikbare budget en de tijd van het jaar. Waar de tip “isoleren kun je leren” in ieder geval op neerkomt, is dat je in een goed geïsoleerd huis ‘s winters minder hoeft te stoken om het binnen knus en warm te houden. Op de lange termijn houdt het je energierekening duslaag en bespaar je zonder er actief iets ervoor te moeten doen. Geen idee waar je mee kan beginnen? Geen zorgen, binnen een kwartier kom je erachter met welke praktische zaken jij thuis aan de slag kan om te besparen op energie met de isolatie-zelfscan van Milieu Centraal.
 
Vergeet ook niet je kruipruimte te laten isoleren. Dat is naast je badkamer waarschijnlijk de vochtigste ruimte van het huis. Als je je kruipruimte geïsoleerd is, voorkom je vocht dat via kieren en naden in je woonruimtes terechtkomt.

Tip 8 aardgas vrij wonen is duurzaam

Tip 8: bereid je voor op aardgasvrij wonen

Zoals het klimaatdoel luidt moeten bijna 7 miljoen woningen en 1 miljoen andere gebouwen aardgasvrij zijn in 2050. Het Programma Aardgasvrije wijken (PAW) leert ons hoe wij onze woningen aardgasvrij-klaar kunnen maken. Hiervoor stellen zij 3 voorwaardes op voor een aardgasvrij huis:

  1. goede isolatie;
  2. zuinige installaties voor verwarming en warm water;
  3. het gebruik van duurzaame energiebronnen.

Bron: Rijksoverheid

Dus wil je dit graag oppakken, maar weet je niet hoe? Dan kunnen wij je verwijzen naar de volgende instanties voor kennis en advies: Hier opgewekt, PAW en Milieu Centraal.

tip 9 slim ventileren loont

Tip 9: slim ventileren loont

Slim ventileren is gezond en, hoe tegenstrijdig het klinkt, loont het ook. Je ventileert namelijk voor de frisheid en voor minder vocht in huis. Zo is het een feit dat droge lucht in ruimtes sneller opwarmt dan vochtige lucht. En dat scheelt je weer in energie.
Bij een regelmatige ventilatie voorkom je schimmels en kun je op verschillende manieren ook op energie besparen:

Met ventilatieroosters

Roosters heb je voor verschillende ruimtes, vormen en maten. Denk bijvoorbeeld aan dubbel glas mét ventilatieroosters, een rooster in je badkamerdeur, zelfregelende roosters of een duurdere variant een balansventilatie met CO2-sensoren en vochtsensoren. Laat je hiervoor goed informeren door een energiecoach of de eerder genoemde instanties.

Handige ventilatiemomenten

Voor een slimme energiebesparing zorg je altijd voor frisse lucht tijdens het koken, voor en na het slapen, voor het ophangen van je was, maar ook als je veel bezoek over de vloer hebt.

De ventilatiemogelijkheden voor in de badkamer

Een handige gratis tip is de douche altijd te drogen na een douchebeurt. Het enige wat je ervoor nodig hebt is een trekker. Zorg ervoor dat het vocht niet op de tegels blijft zitten. Ook raden wij aan niet met de badkamerdeur open te douchen, je wil niet dat het vocht in de rest van het huis terechtkomt. De laatste tevens de grootste verbetering is een elektrische ventilator/mechanische ventilatiesysteem te plaatsen. Laat het systeem tijdens en na het douchen op de hoogste stand ventileren en je zult geen

Tip 10: overstappen van energieleverancier

Naast de bovenstaande handige tips, kun je natuurlijk ook je energiekosten laag houden door over te stappen op een betere energiedeal. In onze energievergelijker laten wij jou op basis van jouw verbruik de energiedeals zien van dit moment. Als je een voordeligere deal hebt gevonden, dien je een aanvraag in en de rest regelen wij!

energie vergelijken energiebesparing
Energie-Expert

Snelle bespaartip van Tom

“Zorg ervoor dat jouw koelkast altijd voor 75% gevuld is. Een goed gevulde koelkast zorgt voor minder vrije lucht die gekoeld moet worden. Dus dat betekent dat ‘ie minder hard hoeft te werken, en dat scheelt energie.”

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Energie-expert-Tom-schlagwein

Meer lezen over energie?

Energierekening onbetaalbaar

Energierekening onbetaalbaar

Op deze pagina lees je welke stappen je kunt ondernemen als je jouw energierekening niet meer kan betalen.
Advies huidige energiemarkt

Advies huidige energiemarkt

Op deze pagina vind je de laatste updates en ons overstapadvies voor de huidige energiemarkt.
Energieprijzen

Energieprijzen

Bekijk de laatste ontwikkeling van de energieprijzen en vergelijk direct om de beste deal te kiezen.
Gasprijzen

Gasprijzen

Bekijk de laatste gasprijzen per energieleverancier en maak direct een vergelijking.

Meer lezen over energie?

Energierekening onbetaalbaar

Energierekening onbetaalbaar

Advies huidige energiemarkt

Advies huidige energiemarkt

Energieprijzen

Energieprijzen

Gasprijzen

Gasprijzen

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.