
Tweede Kamer heeft ingestemd met nieuwe warmtewet: warmtenetten straks in publieke handen
Warmtenetten moeten voor minimaal 51 procent in handen van de overheid komen.
Ja, je kunt je voorschotbedrag in de meeste gevallen aanpassen. Energieleveranciers berekenen vaak voor jou wat je moet betalen. Daarnaast sturen zij actief wat je moet betalen per maand. Betaal je nu te weinig? Dan krijg je automatisch een bericht. Toch komt het soms niet overeen met de werkelijkheid.
Je betaalt nooit te veel of te weinig voor de energie die je gebruikt. Op de jaarafrekening verrekent de energieleverancier alle betaalde energierekeningen met je daadwerkelijke verbruik.
Merk je dat je meer energie verbruikt en je voorschotbedrag niet overeenkomt met de werkelijkheid? Dan is het zelfs verstandig om je voorschotbedrag aan te passen. Je voorkomt zo dat je bij je jaarafrekening in één keer flink moet bijbetalen.
Merk je nu dat je veel te veel betaalt? Ook dan kun je je voorschotbedrag wijzigen naar een lager bedrag. Zet je voorschotbedrag nooit lager omdat je de energierekening niet kunt betalen. Uiteindelijk betaal je altijd voor alle energie die je gebruikt. Een lager voorschotbedrag helpt hier niet bij.
Sommige huishoudens gebruiken het termijnbedrag als een soort spaarpot: zij krijgen bij de jaarafrekening een groot bedrag terug. Toch is dit niet altijd de beste optie. Gaat je energieleverancier failliet? Dan krijg jij het te veel betaald voorschot waarschijnlijk niet terug.
Je energieleverancier stelt het voorschotbedrag dat je maandelijks gaat betalen vast. De meeste leveranciers doen dit op basis van het daadwerkelijke verbruik van de afgelopen 2 jaar in de woning. Je kunt je voorschotbedrag vaak één maand na de ingangsdatum wijzigen. Neem hiervoor rechtstreeks contact op met de energie-aanbieder. Bij een groot aantal leveranciers kun je het voorschotbedrag ook wijzigen in de online omgeving of app.
Op onze pagina over het voorschotbedrag ofwel termijnbedrag leggen we je alles uit dat je moet weten.
Sinds 2019 is Tom Schlagwein expert bij Overstappen.nl. Eerst als tarievenspecialist en sindsdien heeft hij zich ontwikkeld tot dé energie-expert van Overstappen.nl. Hij voorziet Overstappers van onafhankelijk advies voor hun energiecontract en houd je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de energiemarkt. Tom wordt geregeld vermeld in de pers, waaronder De Telegraaf en Metro en is ook op tv geweest bij programma’s zoals Kassa. Daarnaast presenteert Tom ons Energiejournaal waarin hij uitleg geeft over de huidige situatie op de energiemarkt.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Warmtenetten moeten voor minimaal 51 procent in handen van de overheid komen.
In deze maandelijkse update vind je een overzicht van de voordeligste energiecontracten voor juli 2025.
Het verdwijnen van de salderingsregeling zorgt voor onrust en verwarring bij huishoudens met zonnepanelen.
Lees hier de impact van de ontwikkelingen in het Midden-Oosten op jouw energierekening en de analyse van energie-expert Tom Schlagwein.
Volgens recente analyses van Overstappen.nl is meer dan de helft van de kale gasprijs op dit moment toe te schrijven aan marges en risico-opslag. Samen met belastingen komt de totale prijs voor consumenten daarmee veel hoger uit.
Dankzij deze slimme tips kun je je terugleverkosten flink beperken.
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.