Dit zijn de goedkoopste energiecontracten in januari
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in januari 2025 zijn.
De termen voorschotbedrag en termijnbedrag komen vaak voorbij als het over het energiecontract gaat. Op deze pagina leggen we je alles uit dat je moet weten.
Een termijnbedrag is het vaste bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt. En betaal je dan vooraf of achteraf voor je energie? Het termijnbedrag energie is een voorschot op je jaarafrekening, dit betaal je dus vooraf. Vandaar dat de termen voorschotbedrag en termijnbedrag door elkaar gebruikt worden. Maar het gaat dus om hetzelfde bedrag!
Maar hoe kun je jouw termijnbedrag berekenen? Het voorschotbedrag voor energie is gebaseerd op historische gegevens en voorspellingen. Jouw energieleverancier kijkt naar het verbruik van de woning in voorgaande jaren en houdt rekening met factoren, zoals het weer en de prijs van energie.
Met de gestegen kosten voor energie de afgelopen jaren, is bij de meeste mensen het termijnbedrag voor energie ook flink omhoog gegaan. Dat kan even schrikken zijn, maar maak je geen zorgen, mocht het termijnbedrag te hoog zijn ingestoken dan zal je leverancier dit met je verrekenen op de jaarafrekening. Is je voorschotbedrag voor energie volgens jou gebaseerd op een te hoog (of te laag) geschat verbruik, dan kan je je maandelijkse bedrag vaak nog naar beneden of zo nodig naar boven aanpassen.
Als je merkt dat je termijnbedrag niet overeenkomt met je werkelijke verbruik, is het tijd om actie te ondernemen. Als je meer verbruikt dan de hoeveelheid energie (stroom en gas) waarop je termijnbedrag is gebaseerd, dan is het heel verstandig om tussentijds je termijnbedrag voor energie aanpassen. Zo voorkom je dat je bij je jaarafrekening flink moet bijbetalen.
Pas het termijnbedrag alleen aan als je veel minder energie verbruikt dan waarvoor je betaalt. Zit jij erover na te denken je termijnbedrag aan te passen omdat je het niet kan betalen, dan loop je het risico aan het einde van je contractjaar ineens heel veel bij te moeten betalen.
Lees op onze informatiepagina over het niet meer kunnen betalen van je energierekening welke mogelijkheden er zijn, zonder dat je het termijnbedrag hoeft te verlagen.
Aan het einde van het jaar komt de grote finale: de jaarafrekening. Hierop worden al je termijnbedragen van je energierekening vergeleken met je werkelijke verbruik. Heb je te veel betaald? Dan krijg je geld terug. Heb je te weinig betaald? Dan moet je helaas bijbetalen. Vandaar dat het slim is om gedurende het jaar te kijken of je voorschotbedrag voor energie en je werkelijke verbruik nog overeenkomen.
Bekijk dan onze veelgestelde vragen of neem contact op met onze klantenservice. Ze helpen je graag!
Ontdek snel wat goedkoopste vaste, variabele en dynamische energiecontracten in januari 2025 zijn.
Waardoor stijgt de gasprijs begin januari 2025 en wat betekent dit voor jouw energierekening?
Op 1 januari veranderden er weer een aantal zaken rondom de energierekening. Deze wijzigingen zijn van invloed op jouw energierekening. We zetten de belangrijkste veranderingen voor je op een rijtje.
Huishoudens met een dynamisch energiecontract betalen tussen 17:00 en 17:59 minimaal € 1,20 per kWh.
HollandStroom, voorheen HEM, leverde stroom aan 13.500 huishoudens. Clean Energy neemt de klanten over.
De ACM maakt elk jaar in december de tarieven voor stadsverwarming bekend. Dit weten wij nu over de tarieven voor stadsverwarming in 2025.
Service & contact
Wij hebben een team vol behulpzame collega's die je graag helpen en al je vragen beantwoorden.