Voorschotbedrag of termijnbedrag energie | Overstappen.nl

Voorschotbedrag of termijnbedrag energie

Financiële termen, voor de één gesneden koek, voor de ander volledig abracadabra. Als het over energie en energieprijzen gaat, dan komen termen als voorschotbedrag en termijnbedrag vaak voorbij. Op deze pagina zullen we deze begrippen uitleggen op een manier die voor iedereen begrijpelijk is. We gaan onder andere dieper in op: de verschillen tussen een termijn- en een voorschotbedrag, hoe je deze berekent en wat je kunt doen als je voorschotbedrag te hoog is. Zo helpen we je op weg om je persoonlijke financiën beter te begrijpen.

Ga snel naar

Wat is een voorschotbedrag en wat is een termijnbedrag?

Een termijnbedrag is het vaste bedrag dat je maandelijks aan je energieleverancier betaalt. En betaal je dan vooraf of achteraf voor je energie? Het termijnbedrag energie is een voorschot op je jaarafrekening, dit betaal je dus vooraf. Vandaar dat de termen voorschotbedrag en termijnbedrag door elkaar gebruikt worden. Maar het gaat dus om hetzelfde bedrag!

Termijnbedrag of voorschotbedrag

Hoe wordt het termijnbedrag berekend?

Maar hoe kun je jouw termijnbedrag berekenen? Het voorschotbedrag voor energie is gebaseerd op historische gegevens en voorspellingen. Jouw energieleverancier kijkt naar het verbruik van de woning in voorgaande jaren en houdt rekening met factoren, zoals het weer en de prijs van energie.

Berekening termijnbedrag
Vergelijk energiecontracten

Termijnbedrag: een geschat bedrag

“Een termijnbedrag is eigenlijk altijd een geschat bedrag om precies uit te komen op je jaarlijkse kosten. Uit klantonderzoek blijkt dat veel klanten het vervelend vinden om bij te moeten betalen bij de eindafrekening. Daarom zijn termijnbedragen altijd wat hoger dan dat je daadwerkelijk verbruikt. Leveranciers zijn altijd vrij om deze schatting zelf te maken, maar hierbij worden soms niet alle omstandigheden meegenomen. Als een leverancier het lastig vindt om het in te schatten, kijken ze vaak naar het historisch verbruik van de woning om de inschatting te maken. Dat historische verbruik staat in een nationaal register. Hierdoor kan het zo zijn dat je maandelijkse bedrag behoorlijk kan afwijken. Schrik daar niet van! Je betaalt echt altijd alleen maar wat je verbruikt. Dat is wettelijk zo geregeld”

Tom Schlagwein,
Energie-expert

Energie-expert Tom Schlagwein

Voorschotbedrag te hoog of zelf je termijnbedrag aanpassen?

Met de gestegen kosten voor energie de afgelopen jaren, is bij de meeste mensen het termijnbedrag voor energie ook flink omhoog gegaan. Dat kan even schrikken zijn, maar maak je geen zorgen, mocht het termijnbedrag te hoog zijn ingestoken dan zal je leverancier dit met je verrekenen op de jaarafrekening. Is je voorschotbedrag voor energie volgens jou gebaseerd op een te hoog (of te laag) geschat verbruik, dan kan je je maandelijkse bedrag vaak nog naar beneden of zo nodig naar boven aanpassen.

Wanneer moet je je termijnbedrag aanpassen?

Als je merkt dat je termijnbedrag niet overeenkomt met je werkelijke verbruik, is het tijd om actie te ondernemen. Als je meer verbruikt dan de hoeveelheid energie (stroom en gas) waarop je termijnbedrag is gebaseerd, dan is het heel verstandig om tussentijds je termijnbedrag voor energie aanpassen. Zo voorkom je dat je bij je jaarafrekening flink moet bijbetalen.

tip

Let op

Pas het termijnbedrag alleen aan als je veel minder energie verbruikt dan waarvoor je betaald.
Zit jij erover na te denken je termijnbedrag aan te passen omdat je het niet kan betalen, dan loop je het risico aan het einde van je contractjaar ineens heel veel bij te moeten betalen.
Lees op onze informatiepagina over het niet meer kunnen betalen van je energierekening welke mogelijkheden er zijn, zonder dat je het termijnbedrag hoeft te verlagen.

Verrekening van termijnbedragen op de jaarafrekening

Aan het einde van het jaar komt de grote finale: de jaarafrekening. Hierop worden al je termijnbedragen van je energierekening vergeleken met je werkelijke verbruik. Heb je te veel betaald? Dan krijg je geld terug. Heb je te weinig betaald? Dan moet je helaas bijbetalen. Vandaar dat het slim is om gedurende het jaar te kijken of je voorschotbedrag voor energie en je werkelijke verbruik nog overeenkomen.

Jaarafrekening termijnbedrag

Veelgestelde vragen

    Wie is op dit moment de goedkoopste energieleverancier?

    De goedkoopste energieleverancier kan variëren afhankelijk van onder andere je locatie en energieverbruik. Gebruik onze vergelijker om de actuele tarieven te vergelijken en de goedkoopste optie voor jou te vinden.

    Wat is een normaal maandbedrag voor energie?

    Bij het vasstellen van je maandbedrag zijn er een aantal factoren die de hoogte daarvan bepalen. Een daarvan is de hoogte van het actuele energietarief. Een andere factor is je eigen energieverbruik dit verschil per huishouden. Deze twee factoren maken dat het niet mogelijk is om te zeggen wat een normaal maandbedrag is.
    Waar je wel naar kan kijken is je energieverbruik, er is namelijk per huishouden wel een gemiddeld verbruik ingeschat. Als je dit met je eigen verbruik vergelijkt dan weet je of je gemiddeld goed zit met je verbruik. Daarnaast is kan je door regelmatig te vergelijken alle tarieven in de gaten houden. Hierdoor weet je of jouw energie tarief hoger, lager of gelijk is aan de actuele energietarieven. En zo kan je zien of je kan besparen op je energierekening.

    Wat is de meest betrouwbare energieleverancier?

    De betrouwbaarheid van een energieleverancier kan veranderen. Kijk naar klantbeoordelingen en de reputatie van de leverancier om de meest betrouwbare optie te vinden.

    Wat is verstandig: 1 of 3 jaar vastzetten?

    Of je je energiecontract voor 1 of 3 jaar moet vastzetten, hangt af van je persoonlijke voorkeur en situatie. Kortetermijncontracten bieden flexibiliteit, terwijl langetermijncontracten stabiliteit kunnen bieden tegen vaste tarieven. Overweeg wat het beste bij jou past

Is je vraag nog niet beantwoord?

Neem dan contact op met onze klantenservice. Zij helpen je graag.

bellen
Bel
Binnen: 1 minuut
whatsapp
Whatsapp
Binnen: 15 minuten
mailen
Mail
Binnen: 2 uur
chatten
Chat
Begin chat
Binnen: 4 minuten