Water energie

Wat is waterenergie?

Waterenergie is energie die vrijkomt door waterkracht. De kracht van stromend en vallend water wordt door middel van waterturbines omgezet in elektrische stroom. Deze waterenergie kunnen huishoudens vervolgens gebruiken. In Nederland wordt op kleine schaal waterenergie opgewekt: maar een paar procent van de totale hoeveelheid groene stroom, is waterenergie.

waterenergie

De voordelen van water energie

Waterenergie is schone energie: er ontstaan geen schadelijke stoffen en de bron (het water) raakt nooit op. Er ontstaan geen afvalproducten en er hoeven geen grondstoffen voor te worden gewonnen. Daarnaast is waterkracht niet afhankelijk van het weer, iets dat bij zonne-energie en windenergie wel het geval is. Alhoewel een dam en centrale bouwen duur is, zijn de kosten daarna laag. Een centrale gaat tientallen jaren mee.

De nadelen van water energie

Er zijn een aantal nadelen: stuwdammen en stuwmeren (die worden gecreëerd om de stroomsterkte op te hogen) tasten ecosystemen in negatieve zin aan. Daarnaast sterven veel vissen/raken veel vissen gewond door de schoepen van de centrales. Ook lukt het veel vissen niet meer om hun broedplaats te bereiken door de centrale, stuwdammen en/of stuwmeren.

Waterenergie in Nederland

Er zijn een aantal waterkrachtcentrales te vinden in Nederland. Een Nederlandse watercentrale levert per jaar stroom voor zo’n 9000 huishoudens. De hoeveelheid energie die geleverd wordt, is echter zodanig laag, dat een aanbieder nooit 100% waterenergie uit Nederland kan leveren. Zegt een aanbieder dit wel te doen, dan krijg je sjoemelstroom: aanbieders kopen dan een Garantie van Oorsprong (een certificaat dat bewijst dat je groene energie krijgt) uit het buitenland en plakken dit certificaat op grijze stroom.

Wil je zeker weten dat je 100% groene stroom krijgt? Dan kan je in onze energievergelijker filteren op duurzame energie.

Vergelijk waterenergieleveranciers

Dit zeggen onze klanten over ons

Four and a half stars

Trustscore: 9.2

2135 reviews

  Dit zeggen onze klanten over ons

  Star on Star on Star on Star on Star on
  16 uur geleden
  Overstappen.nl heeft ons nu twee keer…

  Overstappen.nl heeft ons nu twee keer geholpen met het zoeken naar een energieleverancier. Dit bevalt meer dan goed, het is niet alleen een site met maar aanbiedingen maar gaat verder dan dat. Ze helpen en ondersteunen ook bij als de overstap niet naar wens verloopt en dan is het erg fijn dat er een tussenschakel is! Wij zijn erg tevreden!!

  H. Post
  Star on Star on Star on Star on Star on
  2 dagen geleden
  Geen problemen en snelle reactiesnelheid

  Geen problemen en snelle reactiesnelheid

  Sven Van der Zaken
  Star on Star on Star on Star on Star off
  3 dagen geleden
  ⁹geen

  ⁹alles is goed gegaan

  Geachte Hogendoorn
  Four and a half stars

  Trustscore: 9.2

  2135 reviews

  Is je vraag nog niet beantwoord?

  Neem contact op met onze klantenservice via één van de getoonde contact opties.
  • chat
   020 – 760 42 42
   Binnen: 1 min
  • chat
   +3197 – 01 42 02 32 1
   Binnen: 15 min
  • chat
   service@overstappen.nl
   Binnen: 2 uur
  • chat
   Begin chat
   Binnen: 4 min

  Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

  Close modal

  Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.