DSL, glasvezel of kabel? Wat is de beste internetverbinding?

DSL, glasvezel of kabel?

Bij het kiezen van een nieuw internet abonnement heb je de basis keuze uit drie verschillende verbindingen: glasvezel, kabel of DSL. Iedere verbinding heeft zijn voor- en nadelen, die wij voor jou op een rijtje hebben gezet. Ontdek op deze pagina welke verbinding het beste is voor jouw situatie.

DSL

Onder de DSL-verbinding vallen zowel de eerste variant ADSL als de opvolger VDSL. DSL is internet via de telefoonlijn. Het signaal wordt doorgegeven via lange koperdraden, waardoor het gevoeliger is voor storing. Hierdoor is ook de werkelijke snelheid die je kunt krijgen afhankelijk van je afstand tot de wijkcentrale. Daarnaast zorgt tegelijkertijd televisie kijken en internetten voor een lagere snelheid. Een voordeel van DSL is dat het goedkoop is en overal beschikbaar is.

Snelheden

30Mbit tot 200Mbit

Voordelen DSL

 • pluspunt
  Goedkope verbinding
 • pluspunt
  Vrijwel overal beschikbaar

Nadelen DSL

 • minpunt
  Lagere snelheid en storingsgevoeliger
 • minpunt
  Snelheid is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale

Glasvezel

Glasvezel is een relatief nieuw type internetverbinding dat lichtsignalen over lange afstanden verstuurt via dunne draden van een speciaal soort glas. Omdat licht veel sneller reist dan de elektrische signalen via koperdraad zoals bij DSL, zijn zeer hoge snelheden mogelijk. Ook is bij glasvezel de up- en downloadsnelheid gelijk, in plaats van lager zoals bij DSL en kabel wel het geval is. Hierdoor heeft glasvezel een groot voordeel boven het kabelinternet wanneer je regelmatig grote bestanden uploadt of video’s wil streamen.

Snelheden

50Mbit tot 8000Mbit

Providers

Je kunt bij een groot aantal landelijke providers kiezen voor glasvezel. Dit zijn: Providers: KPN, Odido, DELTA, Youfone, Budget Alles in 1, Youfone, Online.nl, Solcon en Freedom internet.

Voordelen glasvezel

 • pluspunt
  Gelijke up- en download snelheid
 • pluspunt
  Dezelfde snelheid bij gebruik van meerdere apparaten
 • pluspunt
  Grotere keuze uit providers

Nadelen glasvezel

 • minpunt
  Duurste type verbinding
 • minpunt
  Nog niet in elke regio beschikbaar
 • minpunt
  Soms moet er voor installatie een monteur komen

Kabel

Kabelinternet is internet dat via de coax (televisie kabel) je huis binnenkomt. Het is een hoogwaardige verbinding die geen snelheidsverlies geeft wanneer je op grotere afstand van wijkcentrale woont of tegelijk gebruikmaakt van internet en televisie, zoals bij DSL. Tegenwoordig bestaat meer dan 95% van het kabelnetwerk uit glasvezel. Alleen het laatste stukje van de wijk tot aan je huis wordt vervoerd via de kabel. Een nadeel tegenover glasvezel was dat je met kabelinternet ook altijd televisie moest nemen. Dat is niet meer zo.

Snelheden

100Mbit tot 1000Mbit

Providers

Je kunt eigenlijk maar bij één provider kiezen voor kabel en dat is Ziggo. Naast Ziggo zijn er nog enkele regionale kabel providers, zoals DELTA. Je moet dan in de regio wonen om diensten te kunnen afsluiten.

Voordelen kabel

 • pluspunt
  Hogere upload snelheid dan DSL
 • pluspunt
  Vrijwel altijd beschikbaar
 • pluspunt
  Afstand wijkcentrale heeft geen invloed

Nadelen kabel

 • minpunt
  Beperkte keuze uit providers (Ziggo)
 • minpunt
  Geen gelijke up- en download snelheid
 • minpunt
  Snelheid kan dalen bij gebruik van meerdere apparaten

Kabel of glasvezel?

Of je het beste kunt kiezen voor glasvezel of kabel, hangt af van welk type verbinding beschikbaar is op jouw adres en wat jouw persoonlijke wensen en omstandigheden zijn. Om te ontdekken welke verbindingen beschikbaar zijn in jouw regio, kun je de postcodecheck doen.

Is een hogere uploadsnelheid voor jou minder belangrijk, sta je positief tegenover Ziggo en zijn er kamers in je huis waar je internet en televisie wil kijken maar geen internetaansluiting hebt? Dan is kabel internet voor jou de beste optie.

Glasvezel wordt op steeds meer plekken aangelegd, is duurzaam en heeft een hoge internetsnelheid. Wil je een gelijke up- en downloadsnelheid, keuze uit meerdere providers en geen en dezelfde snelheid bij meerdere apparaten. Ga dan voor glasvezel.

Vergelijk alles in 1 pakketten