DSL, glasvezel of kabel?

Wanneer je een nieuw internetabonnement gaat kiezen, heb je in de basis keuze uit 3 verschillende verbindingen: glasvezel, kabel of DSL. Iedere verbinding heeft zijn voor- en nadelen, dus welke moet je kiezen? Om erachter te komen welke verbinding het beste is voor jouw situatie, zetten we ze op een rij.

DSL

DSL is internet via de telefoonlijn. Het signaal wordt doorgegeven via lange koperdraden, waardoor het gevoeliger is voor storing. Hierdoor is ook de werkelijke snelheid die je kunt krijgen afhankelijk van je afstand tot de wijkcentrale. Daarnaast zorgt tegelijkertijd televisie kijken en internetten voor een lagere snelheid. Een voordeel van DSL is dat het goedkoop is en overal beschikbaar is.

Snelheden

30Mbit tot 200Mbit

Voordelen DSL

 • pluspunt
  Goedkope verbinding
 • pluspunt
  Vrijwel overal beschikbaar

Nadelen DSL

 • minpunt
  Lagere snelheid en storingsgevoeliger
 • minpunt
  Snelheid is afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale

Glasvezel

Glasvezel is een relatief nieuw type internetverbinding dat lichtsignalen over lange afstanden verstuurt via dunne draden van een speciaal soort glas. Omdat licht veel sneller reist dan de elektrische signalen via koperdraad zoals bij DSL, zijn zeer hoge snelheden mogelijk. Ook is bij glasvezel de up- en downloadsnelheid gelijk, in plaats van lager zoals bij DSL en kabel wel het geval is. Hierdoor heeft glasvezel een groot voordeel boven het kabelinternet wanneer je regelmatig grote bestanden uploadt of video wil streamen.

Snelheden

50 Mbit tot 8000Mbit

Providers

Je kunt bij een groot aantal landelijke providers kiezen voor glasvezel. Dit zijn: Providers: KPN, Odido, DELTA, Youfone, Budget Alles in 1, Youfone, Online.nl, Solcon en Freedom internet.

Voordelen glasvezel

 • pluspunt
  Hogere (upload) snelheid
 • pluspunt
  Grotere keuze uit providers

Nadelen glasvezel

 • minpunt
  Beperkt beschikbaar
 • minpunt
  Soms moet er voor installatie een monteur komen

Kabel

Kabelinternet is internet dat via de coax (televisie kabel) je huis binnenkomt. Het is een hoogwaardige verbinding die geen snelheidsverlies geeft wanneer je op grotere afstand van wijkcentrale woont of tegelijk gebruikmaakt van internet en televisie, zoals bij DSL. Tegenwoordig bestaat meer dan 95% van het kabelnetwerk uit glasvezel. Alleen het laatste stukje van de wijk tot aan je huis wordt vervoerd via de kabel. Een nadeel tegenover glasvezel was dat je met kabelinternet ook altijd televisie moest nemen. Dat is niet meer zo.

Snelheden

100Mbit tot 1000Mbit

Providers

Je kunt eigenlijk maar bij één provider kiezen voor kabel en dat is Ziggo. Naast Ziggo zijn er nog enkele regionale kabel providers, zoals DELTA. Je moet dan in de regio wonen om diensten te kunnen afsluiten.

Voordelen kabel

 • pluspunt
  Hogere (upload) snelheid
 • pluspunt
  Vrijwel altijd beschikbaar

Nadelen kabel

 • minpunt
  Beperkte keuze uit providers (Ziggo)
 • pluspunt

Kabel of glasvezel?

Of je het beste glasvezel of kabel kunt nemen, hangt af van je persoonlijke wensen en omstandigheden, zoals je woonplaats en je woning.
 
Glasvezel is een moderne verbinding die een hoge snelheid heeft, maar beperkt beschikbaar is. Is er glasvezel op jouw adres beschikbaar, vind je een hogere uploadsnelheid belangrijk en kan je de plekken in je huis goed van internet en televisie voorzien? Ga dan voor glasvezel.
 
Is een hogere uploadsnelheid voor jou minder belangrijk, sta je positief tegenover Ziggo en zijn er kamers in je huis waar je internet en televisie wil kijken maar geen internetaansluiting hebt? Ga dan voor kabelinternet.

Vergelijk alles in 1 pakketten

Overstappen.nl is onderdeel van Kizi

Close modal

Overstappen.nl, Autoverzekering.nl en EasySwitch.nl zijn onderdeel van Kizi, het overkoepelende merk van al onze websites. Bij Kizi maken we financiële keuzes makkelijk. Of het nou gaat om je internet, energiecontract of je verzekeringen.